Урок "Стежками старенької доброї Європи" (англійська та німецька мови)

Про матеріал

Розробка уроку про Європейський союз. Включає в себе вікторини, фактичну інформацію (до прикладу, відомості про країн-членів ЄС, історію створення та символи, що позначають ЄС) та творчі завдання.

Перегляд файлу

Відкрита виховна година «Стежками старенької доброї Європи»

Мета. Познайомити учнів з історією європейських держав, взаємовідносини Євросоюзу та України їх перспективи. Вміти робити публічні виступи, впливати на інших засоба­ми інформаційного повідомлення. Розуміти проблеми сучасного суспільства, які впли­ватимуть на їх майбутню діяльність.

Обладнання. Книжкова виставка: “Україна і Євросоюз”, плакати,прапори країн які входять до Євросоюзу.

Бібліотекар.

Доброго дня, шановні гості, вчителі, учні! Ми раді вітати Вас сьогодні на нашому святі Дня Європи. Щастя Вам, добра і миру!

Ведучий 1.

Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує місце, де народилася, де минуло її дитинство. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини, де живуть мама, тато, бабуся, дідусь, сестри і брати. І якщо скласти маленькі батьківщини кожного з нас, вийде велика держава - Україна.

Ведучий 2.

Україна - це наша земля, рідний край, наша країна з багатовіковою історією, мальовни­чою природою, чарівною піснею, і, зрозуміло, талановитими людьми.

Ведучий 3.

Україно, моя держава!

Про тебе лине у світі слава.

Така могутня, як сила неба,

Дивись, людино, це все для тебе!

В. 4

Моя країна - соборна, вільна!

Моя країна - держава вільна!

Вона у всесвіті одна така,

Вона серед усіх країн свята!

Ведучий 1.

Вже колоситься і жито й пшениця,

Роса голубіє, співає дзвіниця.

І ми, твої діти, тебе величаєм,

Народи, країни, гостинно вітаєм!

Ведучий 2.

Моя любов до Вітчизни не примушує мене заплющувати очі на досягнення іноземців. Навпаки, чим більше я люблю Вітчизну, тим більше намагаюсь збагатити мою країну скарбами, здобутими не з її надр. Так сказав Вольтер. Щоб рухатись уперед, потрібно не лише любити Батьківщину, а й знати та поважати своїх сусідів. Ми живемо в унісон з Європою, мислимо по-європейськи, у нас спільні ідеали. Ми раді вас вітати на нашо­му святі.

Ведучий 3.

Протягом багатьох століть підряд Європа утримувала історичне лідерство. Звідси поча­лися Великі географічні відкриття, тут зародився капіталізм, відбулася перша промис­лова революція. Європа - це і територія, на якій відбувалися події двох світових воєн, це і приклад об’єднання багатьох держав для спільного вирішення злободенних про­блем, це і спільні гроші євро, це і спільний дім для десятків різних націй та народів, взаємопроникнення культур.

Ведучий 4.

У Європі знаходиться 45 незалежних держав і одна колонія (Гібралтар). Загальна пло­ща Європи - понад 10 млн. кв. км, населення більш як 700 млн. осіб. Географічний центр Європи знаходиться на території України у Закарпатті.

Ведучий 1.

Ідея створення єдиної Європи має багатовікову історію. Однак реальну основу для єв­ропейської інтеграції створили Друга світова війна та її руйнівні наслідки. Уроки війни привели до відродження ідей пацифізму і розуміння необхідності недопущення росту націоналізму у повоєнному світі. Іншою реальністю, що заклала основу процесу євро­пейської інтеграції, стало прагнення країн Західної Європи відновити економічні пози­ції, що були втрачені внаслідок війни.

Ведучий 2.

Результатом цих прагнень стало створення Європейської Спільноти (з 1993 р. - Євро­пейський Союз, ЄС) - об’єднання держав на принципах свободи, демократії, верховен­ства закону, поваги до прав людини та головних свобод. Ці принципи є загальними для всіх країн - членів як запорука тривалого миру і добробуту на континенті й спрямовані на економічний розвиток європейських держав.

Ведучий 3.

Непростими були стосунки між європейськими народами впродовж історії: війни змі­нювалися союзами, а мир та добросусідство - кровопролиттям та гнобленням перемо­жених. Лише у XX ст., переживши дві світові війни, у Західній Європі перемагає усві­домлення необхідності зміцнення співробітництва. Прагнення європейських народів до єднання виявилося через створення спільних міжнародних органів та установ. На сьо­годні діє декілька впливових організацій, які відрізняються за своїми функціями, за­вданнями, колом учасників, ступенем об’єднання. Серед таких організацій своїм впли­вом і авторитетом виділяються Європейський Союз та Рада Європи. Європейський Со­юз є економічною і політичною організацією, яка об’єднує 15 високорозвинених дер­жав і запрошує до вступу нових членів-кандидатів і розширення ЄС до 28-30 країн.

Ведучий 4.

25 березня 1957 року у Римі було створено Європейський економічний Союз;

  •    його утворили 6 країн: Франція, Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург;
  •    у 1973 році приєдналися Данія, Ірландія, Великобританія;

-у 1981 - Греція;

  •    у 1986 - Іспанія і Португалія;
  •    у 1995 - Австрія і Фінляндія;
  •    \ травня 2004 року відбулося найбільше в історії розширення ЄС. До його складу ввійшли: Кіпр, Мальта, Угорщина;
  •    Польща, Словацька республіка;
  •    Латвія, Естонія, Литва;
  •    Чеська республіка, Словенія.

Ведучий 1. Європа - наш спільний дім,

Ведучий 2. Європа - колиска усіх країн!

Ведучий 3. Шляхом єдиним, прямуй до мети,

Ведучий 4. Європа - це дім, де живем я і ти!

Ведучий 1. Усі ми різні, бо ми народ!

Ведучий 2. Усі ми рівні, шукай, знаходь!

Ведучий 3. Хай буде мир на всій землі,

Ведучий 4. Країни різні, а ми одні!

Всі: Європа багатолика: єдина, близька, велика!

Ведучий 1.

Цими весняними днями вже в дванадцятий раз в нашій державі з метою донести до українців національні надбання різних країн європейської цивілізації проводиться День Європи. Наша з Вами зустріч теж присвячена цій події. Скажіть, що Вам відомо про Європу? То ж спробуємо під час нашої зустрічі дізнатися більше. Саме наша зустріч і покликана донести до вас багато невідомого, можна сказати, загадкового, що таїть в собі Європа. Символом Європейського Союзу є синє полотнище з дванадцятьма зіроч­ками. Спробуємо створити такий символ під час нашої гри. За кожне правильно вико­нане завдання ви будете одержувати зірочку. То ж вирушаємо в подорож.

Ведучий 2.

Всі ви дуже добре знаєте народну гру «Третій зайвий». До речі, вона в різних державах Європи називається по-різному, але її зміст схожий.

На дошці ви бачите прикріплені групи слів з певної теми. Серед них третя назва зайва, тому що вона не стосується Європи. Вам потрібно назвати зайве слово.

  1.   Назвати, яка річка не зустрічається в Європі (Амазонка, Дніпро, Дунай)
  2.    Столиця якої держави зайва? (Київ, Пекін, Варшава)
  3.   Чи всі казкові герої створені європейськими казкарями? (Карлсон, Дюймовочка, Алі-баба)
  4.   Який з танців відноситься до неєвропейських? (Вальс, Ча-ча-ча, Гопак)
  5.   Гори, яких не знайдете в Європі. (Кордильєри, Карпати, Альпи)

Ведучий 3.

Молодці, добре справилися із завданням і отримуєте ще одну зірочку. Зараз ми пропо­нуємо вам відпочити, але в той же час і довідатися про невідому для вас інформацію. В нас є красива «Євроромашка». Але вона незвичайна. В ній таїться деяка інформація. Запрошуємо учня, який роздасть пелюстки ромашки.

Ведучий 1.

Європейський Союз - це організація, яка об’єднує 27 демократичних європейських кра­їн. Країни, що входять до його складу, заснували спільні органи управління, яким деле­гована частина повноважень, завдяки чому стало можливим приймати рішення з пев­них питань, які становлять спільний інтерес на європейському рівні. Ідея створення цієї організації була задумана для того, щоб більше ніколи не повторилися масові вбивства та руйнації, що відбувалися під час Другої світової війни. Вперше цю ідею запропону­вав Міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман у промові 9 травня 1950 року. Цей день став днем народження Європейського Союзу і тепер щороку святкується як День Європи.

Ведучий 2.

Прапор ЄС. Історія створення прапору припадає на 1955 рік. Тоді Європейський Союз існував лише у вигляді Європейського об’єднання, до якого входило шість країн. Довго йшло обговорення ескізу прапора. Згодом було прийнято нинішній варіант - коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн - членів організації. В різних традиціях «12» є символічним числом, що означає абсо­лютну досконалість. Це також і кількість місяців року, і кількість цифр на циферблаті годинника, тоді як коло є ще і символом єдності.

Ведучий 3

Європейський гімн. У широкому значенні - це гімн не лише Євросоюзу, але й усієї Єв­ропи. Музика гімну взята з дев’ятої симфонії, яку Людвіг Ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині своєї симфонії Бетховен поклав на музику «Оду до радості», написану у 1785 році Фрідріхом фон Шиллером. У цьому вірші знайшла відгук ідея братання народів, яку поділяв і Бетховен. У 1972 році Рада Європи схвалила бетховен- ську тему «Оди до радості» як свій гімн. У 1985 році гімн було схвалено президентами та главами урядів країн ЄС як офіційний гімн ЄС. (прослухайте).

Ведучий 4.

Європа - Україна . Україна - європейська держава, яка завжди була своєрідним культу­рним мостом між Європою та Азією. Вона розташована на величезній рівнині, що про­стяглася від Карпатських до Кавказьких гір. Наша держава межує з європейськими кра­їнами: Польщею, Словаччиною, Румунією, Угорщиною, Молдовою, Білорусією, Росі­єю. На її території розташовані Карпатські та Кримські гори. Найвища вершина - Гове­рла. Найбільша річка України - Дніпро. Україна завжди славилася своїми чорноземами, на яких вирощувалися чи не найвищі в Європі врожаї зернових.

Ведучий 1.

Україна не входить до Європейського Союзу. Сьогодні ЄС і Україна мають спільний кордон і як безпосередні сусіди прагнуть посилювати свою політичну та економічну співдружність. У 2005 році підписаний спільний План дій. Цей План є важливим новим кроком у процесі єднання європейських держав.). Ви дізналися з даної інформації бага­то цікавого і заслуговуєте ще зірочки. Продовжуємо нашу гру. Пропонуємо вам «Діже­чку з запитаннями».

Ваше завдання виймати м’ячики з номерами, а я буду зачитувати запитання, яке стоїть під ними. Правильні відповіді принесуть вам ще зірочки.

  1.   Чи належить США до країн ЄС? (Ні)
  2.    Коли в Європі відзначається День Європи? (9 травня)
  3.    Чому на прапорі ЄС завжди 12 зірок? (символ завершеності і досконалості)
  4.    Яка німецька автомобільна фірма користується великою популярністю? (Фольксва- ген)
  5.    Моторолер вперше було виготовлено в... (Іспанії)
  6.    Яка валюта популярна в Європі? (євро)
  7.    В якій країні випускають машину «Вольво»? ( Швеція)
  8.    Хто написав казку «Гидке каченя»? ( Андерсен)
  9.    Назвати столицю Великобританії. (Лондон)
  10.   Півострів, який за формою нагадує чобіт. (Апеннінський)
  11.   Найбільша за площею європейська держава. (Україна)
  12.   Найвища гірська система Європи. (Альпи)
  13.   Столиця мод. (Париж)
  14.   В якій країні кожного року проводиться найвідоміша у світі велогонка «Тур-де- Франс»? (Франція)
  15.    Якими квітами засівають у Франції поля на честь воїнів, що загинули в Першій сві­товій війні? (маками)
  16.   В якій країні було виведено породу собаки, що характеризується хоробрістю та вір­ністю і називається вівчарка.(Німеччина)
  17.   Яка країна славиться виробництвом годинників, точних інструментів? (Швейцарія)
  18. З якої країни експортують компакт-диски? (Німеччина)
  19. Відома футбольна команда Іспанії. (Барселона)
  20.   Чим славиться Венеція? (щорічні регати на венеціанських каналах)
  21.   Яка найменша країна світу знаходиться на території Європи? (Ватикан)
  22.   Чим відоме місто Мілан? (знаменитими Будинками моди - Гуччі, Прадо, Армані, Валентино)
  23.   Який карнавал вважається найвишуканішим і коли він проводиться? (Венеціансь­кий, перед християнським Великим постом)
  24.   Відомий італійський оперний співак. (Лучано Паваротті)

Ви просто молодці. Одержуєте ще зірочки.

Ведучий 2.

Музика... Це слово відоме кожному з нас ще змалку. Адже в наше життя вона прихо­дить з самого народження. Ми з вами вже говорили про гімн Європейського Союзу і згадували прекрасного композитора Людвіга Ван Бетховена. Ця людина неперевершено була закохана в музику. Дуже часто він за роботою над тим чи іншим твором забував про їжу. Коли його кликали на обід, він доводив, що вже пообідав.

Про життя цього музиканта існують теж бувальщини. Декілька з них пропонуємо вашій увазі.

Коли Бетховен здобув загальне визнання як видатний композитор, його почали запро­шувати на домашні концерти вельможні меценати. Але він не став до них ласкавіший, був з усіма рівний. Якось Бетховен грав свою сонату в розкішному салоні й раптом по­мітив, що один із австрійських міністрів стиха розмовляє зі своєю сусідкою. Компози­тор припинив гру, вигукнув: « Для таких свиней я не граю!». Вибіг із кімнати. Його до­вго умовляли повернутися, та він категорично відмовився йти, за його словами, у «хлів». Я сподіваюсь, що наші учні вміють слухати класичну музику і вести себе як на­лежить. Давайте прослухаємо відому «Місячну сонату» Бетховена.

А чи вмієте ви розв’язувати кросворди? Зараз ми перевіримо.

Ведучий 3.

Пропонуємо вашій увазі «Єврокросворд».

  1. Річка, яка бере початок в Європі, а протікає через Україну і впадає в Чорне море. (Дунай)
  2.   Гори, які розташовані в Україні, Румунії, Угорщині... (Карпати)
  3. Збірна якої країни виграла чемпіонат Європи з футболу в 2004 році (Греція)
  4.   Переможець «Євробачення - 2016» (Джамала)
  5. Місто Європи, яке заснували три брати (Київ)
  6.   Одне з морів, що омиває Європу? (чорне )
  7.   Одна з держав, кордони якої межують з Україною (Польща)

 

Ви справжні знавці Європи. Тож одержуйте зірочки.

Ведучий 4.

А я пропоную ще один конкурс. Підібрати відповідності. Потрібно столиці держав з’єднати з назвами країн, яким вони належать.

Варшава

Чехія

Прага

Австрія

Відень

Польща

Берлін

Україна

Київ

Румунія

Бухарест

Болгарія

Софія

Німеччина

 


 

Дякую. За виконане завдання я вручаємо зірочки.

Ведучий 1.

Чи знаєте ви традиції європейців? Зараз перевіримо. Я називаю певну традицію чи зви­чай, а вам потрібно назвати країну, де це відбувається.

  1.   Яка квітка є символом Нідерландів? (півонія, тюльпан, фіалка)
  2. Як називається птах, що є символом миру? (голуб, лелека, папуга)
  3. Ця країна відома в усьому світі своїми «томатовими боями»: (Італія, Бельгія, Іс­панія)
  4. В якій країні на Новий Рік гість повинен принести хоча б маленький шматочок вугілля? (Німеччина, Великобританія, Україна)
  5. На яке свято дітям під подушечку кладуть подарунки, а непослухам — різочки (Новий рік, Великдень, Святого Миколая)
  6. В якій державі популярністю користується бій биків або корида? (Іспанія, Укра­їна, Австрія)
  7. Назвіть східноєвропейську традицію, яка пов’язана з Великоднем. (розмальову­вати писанки, приносити подарунки товаришам, класти в шкарпетку дітям пода­рунок)

Як бачите, в нас небагато залишилося одержати зірочок.

Ведучий 2.

Тоді передостанній наш конкурс буде проходити на валютній біржі. Назвіть, які грошо­ві одиниці країн Європи використовувалися в недалекому минулому. Я бачу, що ви компетентні в цьому питанні. Тож відкриваємо нашу «валютну євробіржу».

  1.   За які гроші ви купили б яблуко, наприклад у Латвії (лат).
  2.    А якщо я запропоную вам придбати мовою оригіналу казки братів Грімм (марка).
  3.   Магазини Нідерландів вас приваблюють чарівними тюльпанами. Які гроші вам пот­рібно було мати в цій країні? (гульден)
  4.   Великою популярністю в Італії користуються страви з макаронів. За які гроші ви змогли б їх купити? (ліра)
  5.   Якщо у вас з’явиться бажання подивитись фестиваль в Юрмалі, то вам для подорожі необхідно запастися якими банкнотами? (лат)
  6.    Мальта - країна сонця. Багатьох туристів з Північної Європи приваблює природа цієї країни. Чимало іноземців купують тут дачі та вілли. За яку валюти ви це можете зроби- ти?(мальтійська ліра)

Молодці. І ви маєте ще зірочки.

Ведучий 3.

Наш заключний конкурс називається «Темна європейська конячка»

  1. В темному ящику знаходяться речі, які необхідно впізнати за описом.

Ця страва дуже популярна в Італії. Під час приготування в неї кладуть сир, нарізані овочі, м’ясо чи рибу і заправляють томатним соусом. (піца)

  1.   Відома і популярна технічна культура в багатьох країнах Європи. З неї виготовляють олію. Вона асоціюється в людини з сонцем (соняшник)
  2.   Цей плід особливо популярний у місті Буньоль у провінції Валенсія (Іспанія). У сер­пні тут проводиться незвичайне свято - «Томатина». Під час його проведення люди за­кидають один одного плодами цієї рослини. (помідор)
  3.   У Центральній Європі найважливішою культурою, яка складає основу щоденного харчування є ... (пшениця)

Бібліотекар (заключне слово)

Одним із завдань Ради Європи є захист прав людини, плюралістичної демократії та верховенства права.

Ось ми і переконались з вами, що Європа - батьківщина багатьох народів, культур, мов, традицій.

На все добре! До побачення!

docx
Додано
30 листопада 2018
Переглядів
1038
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку