Урок "Технологія шпалерних робіт. Вінілові шпалери."

Про матеріал

Предмет: Технологія малярних робіт.

Рівень: Кваліфікація «Маляр» 3-4 розряд.

Тема: Технологія шпалерних робіт.

Мета: Навчитись розрізняти види вінілових шпалер. Системно освоїти знання технологічних процесів опорядження основ вініловими шпалерами.

Яка інформація мене тут чекає?

• Історія виникнення шпалер, як опоряджувального матеріалу.

• Види, класифікація та характеристика шпалер.

• Клеї для шпалер, характеристика та властивості.

• Які інструменти використовують у шпалерних роботах.

• З чого і як виготовляють вінілові шпалери.

• Технологія виконання опорядження поверхонь вініловими шпалер.

• Як розрахувати необхідну кількість шпалер.

• Шпалери у дизайні інтер'єрів приміщень.

• Які заходи безпеки необхідно дотримуватись під час проведення шпалерних робіт.

• Які фундаментальні знання і практичні навички мені знадобляться.

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Департамент науки і освіти

Дніпропетровська обласна державна адміністрація

Державний професійно-технічний навчальний заклад

«Дніпровський регіональний центр професійно- технічної  освіти»

E:\ПАСПОРТ КАБІНЕТУ\КЕЙС УРОК\12.jpg 

 

 

 

 

 

 

Інтегровані проекти

(кейс-урок)

 

 

 

 

м. Дніпро

2019

Предмет: Технологія малярних робіт.

Рівень: Кваліфікація «Маляр» 3-4 розряд.

Тема: Технологія шпалерних робіт.

Мета: Навчитись розрізняти види вінілових шпалер. Системно освоїти знання технологічних процесів опорядження основ вініловими шпалерами.

 

Яка інформація мене тут чекає?

  •    E:\ПАСПОРТ КАБІНЕТУ\ПОРТФОЛІО\4. Методична робота\Методичні розробки\ЕЛЕКТРОННИЙ ПОСІБНИК ШПАЛЕРИ\ПОСІБНИК\рис. обои.doc\2009-01-26\Изображение 005.jpgІсторія виникнення шпалер, як опоряджувального матеріалу.
  •    Види, класифікація та характеристика шпалер.
  •    Клеї для шпалер, характеристика та властивості.
  •    Які інструменти використовують у шпалерних роботах.
  •    З чого і як виготовляють вінілові шпалери.
  •    Технологія виконання опорядження поверхонь вініловими шпалер.
  •    Як розрахувати необхідну кількість шпалер.
  •    Шпалери у дизайні інтер’єрів приміщень.
  •    Які заходи безпеки необхідно дотримуватись під час проведення шпалерних робіт.
  •    Які фундаментальні знання і практичні навички мені знадобляться.

 

      Розгортки з предметів, явищ та практик:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Більшу частину вільного часу людина проводить у своєму будинку  або квартирі. Тут вона відпочиває, працює, виховує дітей, приймає гостей і виконує домашні справи. Кожний бажає, щоб його житло було не тільки зручним, але й  гарним, затишним, з раціональним використанням основних та допоміжних площин, щоб між інтер’єром приміщенням і його мешканцями була гармонія.

Що робить нашу домівку затишною?

Перед усім, зручне обємно – просторове рішення та сучасний інтерєр. Але не тільки це…

Потяг людини до прикрашання свого житла відоме ще з печерних часів.

Пройшли століття, з часу винайдення паперу, і на сьогоднішній день, не дивлячись на різноманітність альтернативних способів оздоблення стін, у житлових приміщеннях, шпалери так само поширений матеріал.  

Серед декоративних засобів, які використовують для оздоблення стін, вони звичний матеріал доступний, варіативний і простий у застосуванні.

 

Пов’язане зображення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО

 

Протягом історії люди намагалися впорядкувати своє житло і використовували для цього різні матеріали. Наскальний розпис був першою спробою декорування інтер’єру, а згодом почали використовувати малюнки на папірусі для прикраси стін. Прототипами сучасних шпалер були шкури тварин, а потім ткані матеріали. Винахід тканинних шпалер історики приписують древнім ассирійцям і вавилонянам, які жили майже 1000 років до н.е. Історія паперових шпалер почалася в Китаї в 200 роки н.е., так як саме в цей час китайці винайшли рисовий папір і почали використовувати його для оздоблення стін.

Хто першим винайшов паперові шпалери?

Існує переказ, в якому говориться, як китайський ремісник Цай Лунь узяв стару рибальську сітку і розташував у ній шовкові волокна методом осаджування. Так з’явився шовковий папір. Майже відразу ж після цього винаходу китайці додумалися використовувати рисові волокна, замість шовкових, що істотно здешевило процес виробництва паперу. У ті часи папір був досить щільним і нагадував сучасний картон, однак художники вміло розмальовували його вручну. Сьогодні в деяких музеях можна побачити китайські рисові шпалери з птахами, пейзажами і релігійними символами.

Секрет виготовлення шпалер зберігався в Китаї протягом 5 століть, тому інші країни не могли їх використовувати для обробки стін. Про технологію першими дізналися японці в VI столітті, а вже в VIII рецепт дійшов до арабських країн, після того як китайці програли арабам в битві при Самарканді. Уже кілька століть потому папір почали робити в Європі, а в XI і в східній її частині. Незважаючи на появу нових технологій, китайські рисові шпалери завжди цінувалися і не виходили з моди.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Паперові шпалери в західній і східній Європі.

Цікаво, що перші шпалери, які з’явилися в європейських країнах, були чорно-білими. Кольорові малюнки наносити стали тільки до кінця XI. Перший час всі виробники прототипів сучасних шпалер копіювали китайські сюжети, а згодом почали зображати біблійні та побутові сюжети, рослинні і геометричні орнаменти.

В Європі активно розвивалося виробництво тканих шпалер і для їх виготовлення запрошувалися кращі майстри і художники. Наприклад, на початку XV Рафаель розписав фарбами картон, на основі якого повинні були зробити шпалери для Сікстинської Капели. Ткалися ці шпалери у Фландрії, а за процесом стежив відомий нідерландський живописець. Ці безцінні шпалери сьогодні зберігаються в художній галереї Ватикану, а Сикстинську Капелу прикрашають фрески Мікеланджело.

 Висока вартість тканих малюнків змусила задуматися про те, як здешевити виробництво. Хорошу ідею запропонував художник Ян ван Ейк: малювати на вже витканому полотні, а не ткати намальований малюнок. Ця геніальна ідея лягла біля основи початку ери друкованих шпалер.

В кінці XVI століття француз Жан Папільон придумав нову ідею – виготовлення матриць, щоб друкувати малюнок, що повторюється на полотні. Це стало поштовхом до масового виробництва паперових шпалер і зменшення їх собівартості.

Шпалери, які ми звикли бачити сьогодні на стінах, з’явилися в СРСР після Другої Світової Війни. Не можна сказати, що вітчизняні оздоблювальні матеріали відрізнялися різноманіттям дизайнерських рішень, так як в той час приділялася особлива увага простоті монтажу і експлуатації. У Європі, навпаки, перше місце займала дизайнерська ідея, тому асортимент оздоблювальних матеріалів швидко збільшувався. Сьогодні європейські виробники виготовляють флізелінові, паперові, тканинні, структурні, вінілові шпалери, які відкривають широкі можливості для створення дизайнерського інтер’єру, від класичного до ультрасучасного.

Шпалерами називають візерунковий чи однотонний рулонний матеріал, призначений для обклеювання стін і стель у приміщен­нях.

Перша машина для друкування шпалер почала працюва­ти у 1830 р., а у 1839 р. з'явилася вже машина, що працюва­ла у 4 фарби і виробляла до 200 шматків шпалер певної довжи­ни за день. Перша багатоколірна машина з'явилася у 1844 р. Су­часні багатоколірні машини можуть виробляти за день від 4000 до 6000 шматків шпалер певної довжини у 12 фарб найрізноманітнішої фактури.

Шпалери бувають паперові, вінілові (на паперовій основі), тек­стильні (тканинні), металізовані (на паперовій основі), склово­локнисті, коркові (на паперовій основі), рідкі тощо.

Шпалери прикрашають житло, мають естетичний вигляд, закривають шпари у будівельному матеріалі стін. Шпалери впливають і на освітленість приміщень: чим світліші шпалери, тим менше світла поглинають стіни.

Пропоную уважніше розглянути кожний з видів шпалер та властиві притаманні лише їм.

 

 

 

 

 

 

Клей-це природна або синтетична речовина, застосовувана для з’єднання різних матеріалів за рахунок утворення зв’язку клейової плівки з поверхнями матеріалів, що склеюються.

Існує чотири основних групи клеїв по їхньому походженню: природні, рослинні, мінеральні й синтетичні.

 

Класифікація клеїв:

 

 

 

 

 

Компоненти клеїв:

 

 

 

 

 

 

 

 

Якість обклеювання поверхонь шпалерами залежить від:

 

 

 

 

Вимоги до клейових сумішей:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні промисловість випускає різні запатентовані суміші клеїв для шпалер.

Існують лише три основних види шпалерного клею:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тепер невелика інструкція про те, як приготувати шпалерний клей:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ:                

 

Підберіть клейову суміш з асортименту та приготуйте клей для опорядження поверхонь вінілових шпалер,

згідно поданої інструкції.

ХІМІЯ

 

В основі виготовлення вінілових шпалер лежить матеріал – вініл. Його хімічна назва – полівінілхлорид.

Це найпоширеніший вид пластику, який широко використовується в хімічній промисловості.

Полівінілхлорид використовують в різноманітних цілях, що говорить про універсальність цього матеріалу.

Сфери застосування матеріалу в промисловості: електротехнічна, легка, харчова, машинобудування, суднобудування, сільське господарство, медицина, будівництво.

Полівінілхлорид (ПВХ, англ. PVC) або поліхлорвініл, поліхлорвінілова смола — безбарвна, прозора пластмаса, термопластичний полімер, продукт полімеризації хлорвінілу CH2=CHCl. Щоб одержати з поліхлорвінілу м'який матеріал, його змішують з пластифікатором.

Структурна формула.

Властивості.

Поліхлорвініл досить стійкий проти дії кислот і лугів. Він має високі діелектричні властивості, негорючий, легко фарбується. Його застосовують для ізоляції електричних провідників, виробництва лінолеуму, штучної шкіри для взуття, вікна (металопластикові вікна). З поліхлорвінілу виготовляють також настільні церати, портативні плащі від дощу тощо.

Поліхлорвініл порівняно легко розкладається при нагріванні, виділяючи хлористий водень.

Істотним недоліком ПВХ є низька теплостійкість (не вище 70 °C). При низьких температурах пластифікат втрачає міцність, а при високих різко погіршує свої діелектричні властивості.

 

 

 

ПИТАННЯ:

 

Як ви вважаєте, які з оточуючих нас речей виготовлені з полівінілхлориду?

Як ми їх застосовуємо і як довго вони нам слугують?

ТЕХНОЛОГІЯ МАЛЯРНИХ РОБІТ

 

Процес обклеювання стін і стель шпалерами в основному включає три технологічні операції:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стіни займають більшу частину кімнати і завжди звертають на себе увагу. Тому їх обробка дуже важлива для будь-якого приміщення. Одним з варіантів обробки їх є обклеювання стін вініловими шпалерами.

Обклеювання поверхонь шпалерами є одним із завершальних процесів внутрішньої обробки будівель.

Історія вінілових шпалер починається з середини минулого століття. Саме тоді один американський інженер відкрив унікальні властивості полівінілхлориду. Пізніше інший житель Америки спробував нанести це речовина на папір. Так і з’явилися на світ вінілові шпалери, а пізніше і вінілові наклейки на стіни. Сьогодні це дуже популярний оздоблювальний матеріал.

Сьогодні існує два варіанти вінілових шпалер – це паперові та флізелінові. Ці варіанти розрізняються лише в своїй основі. Дані різновиди шпалер мають як переваги, такі недоліки.

 

Підготовка стін під оклеювання вініловими шпалерами:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготовка шпалер включає:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для наклеювання вінілових шпалер рекомендується використовувати спеціальний клей, але якщо його немає, то можна використовувати звичайний, розведений водою і доведений до рідкого стану.

Якщо шпалери планується наклеїти на гладенькі поверхні, наприклад, на пластик, то їх слід попередньо зашкурити. Дерево такої обробки не вимагає.

Стелі підготовляють так само, як і стіни. Стелі найчастіше обклеюють білими глянцевими або матовими шпалерами,  впритул. Роботу слід вести акуратно, так як на білих шпалерах легко помітні навіть найдрібніші забруднення.

Коли всі підготовчі роботи завершені, можна приступати до основної роботи, тобто обклеювання стін вініловими шпалерами. Від інших видів матеріалу вони відрізняються тим, що мають досить велику ширину. Тому місць стиків буде набагато менше.

 

Технологія наклеювання шпалер:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Набір інструментів варіюється відповідно до виду шпалер, однак є обов’язковий інвентар.

Малярний шпатель - металева пластина на дерев’яній або пластиковій ручці. Перед тим, як клеїти шпалери, потрібно підготувати до цього стіну. З допомогою цього інструменту з легкістю можна позбутися залишків старого пофарбування або шпалер. Інша сфера застосування малярного шпателя - шпаклювання. Окрім цього, він має ще багато інших функцій і є універсальним інвентарем.

Висок - інструмент, функцією якого є позначення правдивої вертикалі. Він потрібен для того аби створити грамотну розмітку для поклейки першої смуги шпалер, оскільки не існує ідеально вертикальних стін. Нехтуючи цим етапом, ризикуєте наклеїти шпалери криво.

Рулетка або будівельна лінійка. Без вимірювального обладнання у такій роботі - нікуди, адже шпалери продаються у рулоні, з якого  відтинаємо смугу матеріалу потрібного розміру. Робити це «на око» - не вдала ідея.

Ножиці - саме ними відрізаємо виміряну рулеткою чи лінійкою смугу шпалер. Леза інструмента мають бути обов’язково дуже гострі, аби лінія розрізу була максимально чіткою, а матеріал — непошкодженим.

Макловиця слугує для нанесення клею. Клей наносимо на шпалери, і на стіну. До речі, по завершенню робіт пензлик можна помити і надалі використовувати для фарбування, розмивання стелі та стін, ґрунтуванні.

Інструменти для розгладжування щойно наклеєної смуги, з метою видалення надлишку клею та повітря між шпалерами і стіною. Залежно від виду шпалер використовують різне обладнання:

вінілові або флізелінові шпалери — шпатель для притискання;

шпалери з покриттям, стійким до пошкодження — шпалерна щітка.

Шпалерний ніж використовуємо для обрізання зайвих сантиметрів шпалер біля дверей та плінтусів. Пізніше зможемо використовувати цей інструмент розрізання інших будівельних матеріалів: целофану, лінолеуму, підкладки для ламінату тощо.

 

 

https://budprom.com/blog_data/yaki-instrumenti-potribni-dlya-pokleyki-shpaler-97.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОХОРОНА ПРАЦІ

 

До виконання малярних робіт допускають осіб, які пройшли вступний інструктаж з охорони праці та первинний інструктаж на робочому місці, знають технологічний процес.

При інструктажі робітників знайомлять з умовами праці на даному об'єкті, з механізмами та пристроями, розпорядком дня на ділянці, інформують про наявність санітарно-побутових пристроїв і правилами їх використання, правилами руху по будівельному майданчику і т. д

 

Перед початком робіт слід виконати наступні дії:

 

 

 

 

 

 

Під час виконання робіт:

 

Після закінчення роботи:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При аварійних ситуаціях:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ:

 

Розгадайте ребуси термінів з предмету «Охорона праці» та складіть гасло з безпечної праці.

 

МАТЕМАТИКА

 

Як визначити точну кількість рулонів, необхідних для обклеювання приміщення?

На відміну від фарбування стін при розрахунку необхідної кількості шпалер мало просто обчислити обклеюваної шпалерами площа.

З одного боку, в Європі встановлено стандартний розмір рулонів 10,05м на 0,53, тому при нормальній висоті приміщення (більше 2,5м) в більшості випадків виходять тільки три смуги шпалер з рулону. При висоті приміщення більше 3,3м відповідно ми отримуємо тільки два цілих полотнища, а залишки рулону можна використовувати тільки для обклеювання площі близько дверних і віконних прорізів.

З іншого боку, неоднотонні шпалери часто мають повторюваний малюнок (рапорт), з - за якого виникають також додаткові обрізки.

Залежно від виду рапорту кількість обрізків можна більш-менш точно розрахувати.

Після оздоблювальних робіт залишається велика кількість залишків, які вже ніколи і нікому не знадобляться. Випадки, коли матеріалу не достатньо, зустрічаються рідше, але вони ще більш неприємні. Тоді можна скористатись онлайн-калькулятором!

Такий калькулятор покликаний спростити життя і допомогти порахувати (розрахувати) необхідну кількість шпалер для кімнати або квартири.

 

 

 

 

Алгоритм

до виконання практичної роботи

по розрахунку кількості шпалер для обклеювання стін однієї кімнати:

 

Дано:

Довжина кімнати: L = 6м

Ширина кімнати: B = 3м

Висота кімнати: H = 2.7м

Розмір вікна (1,8м х 1,50м)

Розмір двері (0,9м х 2.0м)

Розмір стандартного одного рулону шпалер (10,05 х 0,53)м  (10,05м - довжина) (0,5м - ширина)

Визначити: Кількість рулонів на кімнату?

 

 Рішення:

1) Визначаємо загальну площу стін. S заг. = (2L + 2B) х H = (2 х 6 + 2 х 3) х 2,7 = 48,60м2

 2) Визначаємо S вікна = 1,80 х 1,50 = 2,70м2

3) Визначаємо S двері = 0,9 х 2,0 = 1,8м2

4) Визначаємо S чисту (під обклеювання) S чист. = 48,60м2 - (2,70 + 1,8м2) = 44,10м2

5) Визначаємо загальну довжину шпалер 44,10: 0,53 (ширина шпалер) = 88,2м

6) До цієї довжині додаємо 10% - на нарізку + 10% - для запасу на виправлення браку і всього -20%. х = (88,2 х 20): 100 = 17,64

7) Визначаємо загальну довжину шпалер 88,20м + 17,64м = 105,84м

8) Визначаємо кількість рулонів на кімнату 105,84: 10,05 = 10,53 ~ 11 рулонів

Визначили, що на кімнату S заг.= 48,60м² буде витрачено 11 рулонів шпалер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ:

 

Проведіть розрахунок необхідної кількості шпалер за даними у карточках користуючись алгоритмом.

 

ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

 

Виконуючи оздоблювальні роботи опоряджувальники користуються технічною документацією та еталонами матеріалів які попередньо опираються, на розроблені дизайнерами проекти. Але буває, що поклеєні шпалери за кольоровим тоном або фактурою не відповідають очікуваним результатам, і те що гарно виглядало у дизайнерському проекті не задовольняє вимогам замовника.

Благо на дворі ХХІ-е століття - створена маса гаджетів і ще більше різних програм, які допомагають полегшити наше життя. При наявності невеликого досвіду в графічних редакторах ви зможете реалізувати ідею в реальному зображені, яке можна роздрукувати і узгодити з замовником без додаткових витрат на новий дизайнерський проект.

 

Современный интерьер комнаты, проектировщик Planoplan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Планоплан (Planner 5D)

Зручний і зрозумілий в роботі Планоплан. Досить потужна програма, якою можна користуватися в онлайн-режимі. Проста в освоєнні і доступна на багатьох пристроях. Велика кількість текстур і меблів, є можливість завантажувати свої.

Однак, вимагає високої продуктивності від системи, обмежена кількість проектів в день. Для того щоб урізноманітнити проекти необхідно купувати додаткові інструменти.

 

Планировщик дизайна Planoplan

Приступаючи до роботи в Planoplan, в першу чергу необхідно визначитися план-дизайн якого об'єкта ви хочете отримати на виході.

За допомогою вбудованих інструментів малюємо типову кімнату площею 30 квадратних метрів з виступом. Таке планування характерне для монолітно-цегляних новобудов, де несучі колони часто створюють додаткові кути. Щоб було простіше розраховувати місця установки стін і віконних прорізів, треба включити відображення сітки поля. Додати одне трьохстулкове вікно і розсувні двері з матовим склом. Коли сформували коробку, перемикаємо на 3D-режим, а потім на режим віртуальної прогулянки і оглядаємо кімнату зсередини.

 

План дизайн комнаты

 

 

 

Вибір меблів та пошук родзинки

Другим етапом став вибір внутрішніх і зовнішніх оздоблювальних матеріалів. Planoplan пропонує великий асортимент від каменю до ковроліну, до їх числа входять і шпалери. Застосуйте різноманітні текстури на стінах і підлозі, спробуйте найфантастичніші варіанти.

Стіни під фарбування дозволять часто міняти їх колір і перетворювати інтер'єр без значних фінансових витрат. Імітація необробленої частини стіни надала трохи ненав'язливого гранжу загальному дизайну. На підлогу можна постелити світлий ламінат з сіруватим відтінком, який дуже зручний в експлуатації: на ньому не видно пилу і не залишаються розводи при митті.

Наступний крок - підбір і розстановка меблів. У Planoplan представлено понад 500 предметів інтер'єру: шафи, дивани, побутова техніка, готові гарнітури і багато іншого. Можна самостійно підкоригувати розмір об'єкта і поекспериментувати з кольором і фактурою. Розставляти предмети меблів і декору можна в форматі 2D і 3D-режимі, зрушуючи їх в трьох площинах за допомогою стрілок або проставляючи значення у відповідних полях.

Декор квартиры, ПланопланКак работать с Planoplan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Працюємо зі світлом

Настройки рендера, приложение «Планоплан»Після того як інтер'єр практично сформувався, займемося освітленням. Planoplan пропонує широкий вибір світильників. Так як наша кімната розбита на зони, то ми вирішили використовувати два варіанти верхнього світла. У тих місцях, де необхідна додаткова підсвітка, поставили на підлогу торшери, які також можуть служити в якості спрямованого світла під час фотосесій.

Размещение розеток и выключателей, Планоплан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рендер і VR-панорами

 Коли ми повністю задоволені результатом роботи в програмі і готові випробувати одну з головних функцій Planoplan - пожвавити інтер'єр за допомогою рендеру і VR-панорам. Для початку ми виставили положення сонця щодо нашого приміщення, щоб досягти максимальної реалістичності результату. Функція доступна тільки для PRO акаунтів у вкладці «Сонячне світло».

Planoplan GOФункція рендеру автоматично розставляє світло і тіні з урахуванням природного освітлення, так що ми наочно побачили, як виглядає інтер'єр вдень і ввечері. Натиснувши на кнопку створення рендеру, ми можемо вибрати один з чотирьох варіантів якості підсумкової картинки. Потім виберемо саме той вид на кімнату, який хочемо обробити. Збережений результат доступний в галереї програми і по посиланню, яка прийшла на електронну пошту, вказану при реєстрації.

 

 

 

 

 

Виртуальный тур по квартире, проектировщик Planoplan

 

 

 

 

 

УРАЇНСЬКА МОВА /АНГЛІЙСЬКА МОВА

«СЛОВНИК ПРОФЕСІЙНОЇ ЛЕКСИКИ»

 

Літера

Українською мовою

Англійською мовою

Тлумачення

А

Адгезія

Аdhesion

здатність до склеювання  поверхонь різнорідних тіл

 

Антисептик

Antiseptic

речовини, що застосовуються для захисту будівельних матеріалів від біологічного пошкодження (впливу бактерій, грибків та ін.)

 

Арт-деко

Art Deco

стиль, що поєднує в собі внутрішню розкіш з раціональною структурою

 

Атмосферостійкість

Atmospheric resistance

здатність матеріалу протистояти негативній дії атмосферних факторів, сульфатній корозії та ін.

Б

Бордюр

Border

кольорова або візерунчата смужка шириною 3-20 см, призначена для декоративного оздоблення стін

 

Будівельний рівень

Building level

контрольно-вимірювальний інструмент для визначення горизонтальності (вертикальності) поверхні

В

Валик

Platen

інструмент для фарбування різних поверхонь водними та неводними сумішами, ущільнення шпалер та нанесення клейстеру на основи стін або стель

 

Вініл

Vinyl

поліхлорвінілова смола — безбарвна, прозора пластмаса, термопластичний полімер, продукт полімеризації хлорвінілу CH2=CHCl

Г

Гармонія

Сhord

узгодження в поєднанні кольорів: аналогічна – складена із суміжних кольорів кола; контрастна – поєднання  кольорів, розташованих на протилежних кінцях діаметра кольорового кола; однокольорова – поєднання  кольорів, які знаходяться в одному секторі кольорового кола; переважаюча – поєднання кількох відтінків одного кольору

 

Ґрунтовка

Primer

матеріал призначений для збільшення адгезії оздоблювального матеріалу до основи, скріплення неміцної основи

 

Гобілен

Arras

нижня частина стіни, від сиредини висоти приміщення до рівня підлоги

Д

Дефект

Defect

відхилення, що перевищують нормативні

 

Дизайн

Design

термін, що визначає різні види проектної діяльності, яка  спрямована  на формування естетичного середовища

 

Дуплекс

Duplex

шпалери, що складаються з двох спресованих шарів паперу

 

Девілон

Dewilon

рулонний матеріал з кольорового полівінілхлоридного шару на  тканинній основі

Е

Естетика

Aesthetics

наука про прекрасне

І

Інвентар

Inventory

сукупність знарядь, предметів та ін.

 

Інструмент

Tool

засіб чи сукупність засобів, за допомогою яких робітник виконує необхідні роботи

 

Інтер’єр

Interiors

архітектурно і художньо оздоблена внутрішня частина приміщення, будівлі

К

Кітч

Kitsch

стиль, який  відкидає «чистоту»  стилю, поєднує непоєднуване

 

Колір

Color

властивість поверхні викликати у людини певні зорові відчуття

 

Клей

Glue

розчин, дисперсія чи розплав переважно високомолекулярних органічних або неорганічних речовин природних або штучних, які застосовують для з'єднання (склеювання) матеріалів

М

Макловиця

Brush

щітка прямокутної форми для промивання, ґрунтування, фарбування поверхні

 

Мінімалізм

Minimalism

стиль, що характеризується відсутністю декору як такого і пошуком ідеальних пропорцій, нових кольорів

Н

Нерівність

Roughness

відхилення, які виявляють при накладанні правила чи шаблона

О

Оздоблення

Decoration

декоративне опорядження поверхні

 

Операція

Operation

організаційно неподільна і технологічно однорідна робота, яка не досягає кінцевої продукції, але необхідна для її отримання

 

Організація робочого місця

Organization of the work place

раціональне розміщення потрібних для роботи пристроїв, інструментів та матеріалів на ділянці, в межах якої працює робітник

 

Орнамент

Ornament

візерунок – ритмічне  чергування й поєднання геометричних елементів або стилізованих рослинних чи тваринних мотивів

П

Панель

Panel

нижня частина стіни, пофарбована в колір, який відрізняється від основного кольору стіни

 

Проклеювання

Sizing

покриття клейовою сумішшю поверхні, що готують під фарбування

 

Пробкові шпалери

Cork wallpapers

тонкий шар натуральної пробки, нанесений на паперове полотно

 

Папір

Paper

матеріал, що складається переважно з рослинних волокон, зв'язаних між собою силами поверхневого зчеплення, у якому можуть бути проклеювальні речовини, мінеральні наповнювачі, хімічні та природні волокна, пігменти й барвники

P

Рапорт

Return

елементи геометричного орнаменту, які через певні відрізки повторюються

 

Рідкі шпалери

Liquid wallpaper

матеріал   для оздоблення стін, виготовлений на основі целюлози,  який  включає добавки, що надають йому колір

 

Робоче місце

Work place

зона роботи оздоблювача разом з необхідними матеріалами та інструментами

С

Симплекс

Simplex

тонкі одношарові шпалери

 

Стіна

Wall

вертикальні конструкції будівель

 

Стиль

Style

сукупність рис,  «мова» проекту, його характер

Т

Технологія

Technology

наука про переробку та обробку матеріалів, способи виконання виробничих процесів, виготовлення продукції

 

Техно стиль

Techno style

стиль, якому властива особлива психологія життя і, який  поєднує в собі всі можливі сучасні технології і особливу атмосферу, світогляд

Ф

Фактура

Invoice

особливості опорядження поверхні будівлі

 

Флізелін

Flizelin

клас напівсинтетичних папероподібних нетканих матеріалів на основі проклеєних і непроклеєних, модифікованих і немодифікованих целюлозних волокон з можливим додаванням волокон поліестеру

Х

Хай-тек стиль

Hi-tech style

стиль, якому характерні прямі лінії, різкі форми, як правило,   виконані в металі

Ш

Шпалери

Wallpaper

рулонний матеріал на паперовій основі з однотонним або різнокольоровим малюнком

 

Шпаклівка

Putty

матеріал, що складається з пігментів і наповнювачів у в’язучій  речовині, призначений для виконання тонкого шару на попередньо укладену основу для її  остаточного вирівнювання

 

Шпатель

Spatula

інструмент з дерев’яною, сталевою або іншою лопаткою для нанесення і розрівнювання шпаклювального шару на поверхні або нанесення на поверхню декоративної суміші

Я

Якість

Quality

сукупність ознак виготовленої продукції, що відповідають  вимогам замовника

 

 

ПРАКТИЧНА ВПРАВА:

Вставте пропущені літери в слова та поясніть їх написання і вимову.

Д…корація, рел…єф, б…рдюр, шпал…ри, інтер…єр.

 

Пригадайте прислів’я та приказки пов’язані з працею.

Не дивись на чоловіка, а на його діло.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

           КАРТКА-ЗАВДАННЯ № 1

 

Довжина кімнати: L = 11м

Ширина кімнати: B = 6м

Висота кімнати: H = 2.7м

Розмір вікна (1,8м х 2,20м)х4

Розмір двері (0,9м х 1,9м)

Розмір стандартного одного рулону шпалер (10,05х0,53)м

(10,05м-довжина)

(0,5м-ширина)

Визначити: Кількість рулонів на кімнату?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КАРТКА-ЗАВДАННЯ № 2

 

Довжина кімнати: L = 8м

Ширина кімнати: B = 6м

Висота кімнати: H = 3,0м

Розмір вікна (1,8м х 2,20м)

Розмір двері (0,9м х 2,0м)

Розмір стандартного одного рулону    шпалер     

(10,05х1,0)м

(10,05м-довжина)

(1,0м-ширина)

Визначити: Кількість рулонів на кімнату?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КАРТКА-ЗАВДАННЯ № 3

 

Довжина кімнати: L = 4м

Ширина кімнати: B = 3,40м

Висота кімнати: H = 2,75м

Розмір вікна (1,8м х 2,20м)

Розмір двері (0,9м х 2,0м)

Розмір стандартного одного рулону шпалер     

(10,05х0,53)м

(10,05м-довжина)

(0,5м-ширина)

Визначити: Кількість рулонів на кімнату?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкція

для розгадування ребусів

 

Нижче перераховано основні правила, за якими складають та розгадують ребуси.

Пам'ятайте, що ребус допускає комбінацію двох і більше правил одночасно. Не слід також забувати, що предмет, зображений у ребусі, може мати декілька назв, або мати одну загальну назву і одну конкретну. Вміння правильно назвати зображений на малюнку предмет є однією з головних труднощів при розшифровці ребусів.

Рекомендується розшифровувати ребуси по частинах, тобто записати підряд найменування всіх зображених букв, малюнків та цифр, а потім розділити їх на слова та скласти за змістом зашифрований текст. 

При складанні гасла можливо змінювати іменники на дієслова, прикметники, відмінювати за родами та числами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АКСЕЛЕРАТИВНІ АКТИВНОСТІ

 

Гра «Третє око»

 

Суть гри:  Викладач заздалегідь готує зразки різних видів вінілових шпалер з відмінностями у фактурі, кольорі, щільності, призначенні. Учні із зав’язаними очима (представники кожної команди) по черзі підходять та вибирають по одному зразку вінілових шпалер. За тактильними відчуттями, фактурою, щільністю вони мають вгадати, що перед ними і розкласти за видами, до лотків з назвою. Виграє команда, яка вірно визначить найбільшу кількість зразків вінілових шпалер.

 

Мета: Розвиток позитивного настрою та командного духу, набуття таких компетенцій, як самоконтроль, концентрація, адаптивність, кмітливість, розвиток тактильних відчуттів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ПІДСУМКИ КЕЙС-УРОКУ

 

Найменування

 

Зміст

 

1

Результати кейс-уроку можно доповнити такими знахідками учнів:

 

2

Які 5 сайти допомогли знайти інформацію?

http://montagnik.com/dovidnuk-montagnik/3592-chpalerny-kley.html

http://bibliograph.com.ua/spravochnik-163-otdelochnye-raboty/40.htm

http://studcon.org/komplekt-instrukciy-z-ohorony-praci-dlya-pracivnykiv-ptnz

https://planoplan.com/

https://oboi.com.ua/

3

На допомогу учню та коучу:

https://uk.wikipedia.org/

http://rebus1.com/ua/

https://planoplan.com/

https://oboi.com.ua/

4

Де брати інформацію для кейсу:

МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО

https://rulon.net.ua/ua/articles/istoriya-poyavi-shpaler/

https://notabene.info/ua/dim/334-yaki-shpaleri-vibrati-yakist-tip-funtsional.html

https://www.youtube.com/watch?v=u6IuoJR4hBA

https://med.dovidnyk.info/index.php/biologiya_bdzholinoyi_rodini/bdzhil_nictvo_praktichnij_kurs/2785-kleyi

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B5%D0%B9

http://montagnik.com/dovidnuk-montagnik/3592-chpalerny-kley.html

http://stroyka-gid.com.ua/roboty-po-domys/2610-chpalerny-kley-klasifikazia.html

 

ТЕХНОЛОГІЯ МАЛЯРНИХ РОБІТ

http://poradum.com/remont/texnologiya-obkleyuvannya-stin-vinilovimi-shpalerami.html

https://www.youtube.com/watch?v=U3vq1bwORfw

http://bibliograph.com.ua/spravochnik-163-otdelochnye-raboty/40.htm

https://www.stroypomosh.com.ua/uk/yak-kleyity-shpalery-instruktsiya-krok-za-krokom/

http://poradum.com/remont/texnologiya-obkleyuvannya-stin-vinilovimi-shpalerami.html

https://www.youtube.com/watch?v=_llehwSewjY

 

МАТЕМАТИКА

http://allofremont.com.ua/raschet_kolichestva_oboev_41

https://oboi.com.ua/ua/raschet-oboev-ua/

http://mojdom.net.ua/ua/Onlajn_kaljkulyatory/Remontni_roboty/Rozrakhunok_shpaler.php

 

КРЕСЛЕННЯ

https://lektsii.org/10-61593.html

 

ХІМІЯ

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%96%D0%B2%D1%96%D0%

http://budivnik.in.ua/vinilovi-shpalery-7-vydovyh-osoblyvostej-i-harakterystyk.html

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Polyvinyl_chloride?uselang=uk

ОХОРОНА ПРАЦІ

https://vseosvita.ua/?href=http%3A%2F%2Freferat-ukr.com%2Foxoronamom.html

http://studcon.org/komplekt-instrukciy-z-ohorony-praci-dlya-pracivnykiv-ptnz

https://vseosvita.ua/library/navcanna-z-pitan-ohoroni-praci-organizacia-ta-provedenna-instruktaziv-z-ohoroni-praci-7713.html

http://rebus1.com/ua/index.php?item=rebus_generator&slovo=%CC%B2%D1%D6%C5&skip=2&mode=1

 

ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

https://planoplan.com/

5

Локація проведення кейс-уроку:

Урок–кейс проходить у кабінеті. Можливе проведення в лабораторії або малярній майстерні.

6

Змагання:

Команди «Рулон» і «Шпалера».

Рахунок склав: …

Завдання для них:

1. МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО:  Підберіть клейову суміш та приготуйте клей для вінілових шпалер згідно поданої інструкції.

2. ТЕХНОЛОГІЯ МАЛЯРНИХ РОБІТ: Гра «Третє око».

3. ОХОРОНА ПРАЦІ: Розгадайте ребуси термінів з предмету «Охорона праці» та складіть гасло з безпеки праці.

4. ХІМІЯ: Як ви вважаєте, які з оточуючих нас речей виготовлені з полівінілхлориду?

                   Як ми застосовуємо вироби з полівінілхлориду у побуті?

                   Як довго вони нам слугують?

5. МАТЕМАТИКА: Проведіть розрахунок необхідної кількості шпалер за даними у карточках користуючись алгоритмом.

6. БУДІВЕЛЬНЕ КРЕСЛЕННЯ: Накресліть розгортку стін власної кімнати у М 1:50 та скласти відомість опоряджувальних матеріалів.

7. ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ: З яких кроків складається робота у програмі Planoplan?

                    Як здійснити правильний підбір шпалер з урахуванням їх текстури, кольору та освітлення приміщення?

8. УКРАЇНСЬКА МОВА: Вставте пропущені літери в слова та поясніть їх написання і вимову.

                    Д…корація, рел…єф, б…рдюр, шпал…ри, інтер…єр.

Пригадайте прислів’я та приказки пов’язані з працею.

                   Не дивись на чоловіка, а на його діло.

 

Домашнє завдання:

 Створити шаблон оформлення інтер'єру будинку для підбору вінілових шпалер за матеріалами кейсу (індивідуальне завдання).

8

Тривалість:

90 хвилин (спарений урок)

9

Локація проведення кейс-уроку:

можливо

10

Отримані результати і напрацьовані компетенції:

  • Знаходити корисну інформацію про види вінілових шпалер.
  • Уміння правильно готувати клей для шпалер.
  • Розбиратися у видах вінілових шпалер та їх застосуванні.
  • Складати розгортки та шаблони інтер’єрів приміщень різного призначення.
  • Забезпечувати собі реалізацію професійних здібностей, освіченості та професійної досконалості.
  • Вивчити властивості вінілових шпалер та їх видів, особливості застосування відповідно до властивостей та призначення приміщення.
  • Спілкуватися технічною мовою на українській і англійській мові.
  • Уміння швидко знайти необхідну інформацію і креативно користуватися нею в практичних цілях.
  • Засвоєння конкретних знань в області ІТ, хімії, мистецтва, дизайну.
  • Уміння конструювати «нові знання» на основі отриманих знань та їх сегментів.
  • Організувати апгрейд своїх інтелектуальних і комунікаційних здібностей.

11

Теги:

Будівництво, опоряджувальні роботи, малярні роботи, освітня програма, кваліфікація, компетентність, оклеювання, шпалери, клеї, іт-технології, гаджети, мова, креслення.

ВИКОРИСТАННІ ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ

 

МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО

https://rulon.net.ua/ua/articles/istoriya-poyavi-shpaler/

https://notabene.info/ua/dim/334-yaki-shpaleri-vibrati-yakist-tip-funtsional.html

https://www.youtube.com/watch?v=u6IuoJR4hBA

https://med.dovidnyk.info/index.php/biologiya_bdzholinoyi_rodini/bdzhil_nictvo_praktichnij_kurs/2785-kleyi

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B5%D0%B9

http://montagnik.com/dovidnuk-montagnik/3592-chpalerny-kley.html

http://stroyka-gid.com.ua/roboty-po-domys/2610-chpalerny-kley-klasifikazia.html

 

ХІМІЯ

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%96%D0%B2%D1%96%D0%BD%D1%96%D0%BB%D1%85%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B4

http://budivnik.in.ua/vinilovi-shpalery-7-vydovyh-osoblyvostej-i-harakterystyk.html

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Polyvinyl_chloride?uselang=uk

 

ТЕХНОЛОГІЯ МАЛЯРНИХ РОБІТ

http://poradum.com/remont/texnologiya-obkleyuvannya-stin-vinilovimi-shpalerami.html

https://www.youtube.com/watch?v=U3vq1bwORfw

http://bibliograph.com.ua/spravochnik-163-otdelochnye-raboty/40.htm

https://www.stroypomosh.com.ua/uk/yak-kleyity-shpalery-instruktsiya-krok-za-krokom/

http://poradum.com/remont/texnologiya-obkleyuvannya-stin-vinilovimi-shpalerami.html

https://www.youtube.com/watch?v=_llehwSewjY

 

ОХОРОНА ПРАЦІ

https://vseosvita.ua/?href=http%3A%2F%2Freferat-ukr.com%2Foxorona-pracz%2Felektrichnij-strum-urazhennya-elektrichnim-strumom.html

http://studcon.org/komplekt-instrukciy-z-ohorony-praci-dlya-pracivnykiv-ptnz

https://vseosvita.ua/library/navcanna-z-pitan-ohoroni-praci-organizacia-ta-provedenna-instruktaziv-z-ohoroni-praci-7713.html

 

МАТЕМАТИКА

http://allofremont.com.ua/raschet_kolichestva_oboev_41

https://oboi.com.ua/ua/raschet-oboev-ua/

http://mojdom.net.ua/ua/Onlajn_kaljkulyatory/Remontni_roboty/Rozrakhunok_shpaler.php

 

 

docx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
3441
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку