Презентація "Заповнювачі для будівельних розчинів"

Про матеріал
Програмою дисципліни "Матеріалознавство" передбачається вивчення загальних основ сучасного матеріалознавства: номенклатури, складу, будови, властивостей, сфер застосування матеріалів, а також основних принципів технологічних процесів виробництва матеріалів. Враховуючи вірогідні сфери діяльності учнів, а також істотну питому вагу матеріалів у вартості сфери будівництва, вцілому, та опоряджувальних робіт, викладання цієї дисципліни майбутнім малярам, лицювальникам – плиточникам, штукатурам є необхідним та актуальним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЕРЖАВНИЙ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «Дніпровський регіональний центрпрофесійно–технічної освіти»Заповнювачі для будівельних розчинів(Теоретичний матеріалдо лабораторних робіт)

Номер слайду 2

Питання на розгляд: Види заповнювачів та їх призначення в будівельних розчинах.2. Будівельний пісок, загальна характеристика.3. Властивості піску.

Номер слайду 3

Складовою частиною будівельних розчинів та бетонів є заповнювачі, які не вступають у хімічну реакцію ні з в'яжучим, ні з водою. Заповнювачі - природні або штучні матеріали певного зернового складу, які раціонально складеної суміші в поєднанні з в'язкою речовиною утворюють бетон або будівельний розчин. Запоннювач зменшує витрати в'яжучого, усадку розчину і створює скелет розчину. Заповнювач додають в бетонну суміш або будівельний розчин в необхідному співвідношенні до інших компонентів. Більша або менша кількість і тип заповнювача визначають марки бетону чи будівельного розчину, а також властивості готового виробу. Принцип дії заповнювач: зерна певної фракції скріплюються з цементом, перетворюючись в міцне камневидное тіло. Визначення:

Номер слайду 4

Класифікація: За характером форми зерен розрізняють заповнювачі:• мають кутасту, з шорсткою поверхнею форму зерен, одержувані шляхом дроблення гірських порід, гравію або штучних матеріалів (щебінь, пісок із відсівів дроблення, аглопорит і ін);• мають округлу форму зерен (гравій, природний пісок та ін). Форма зерен заповнювача впливає насамперед на зручність вкладання бетонної і розчинної суміші. Заповнювачі поділяються за крупністю на дрібні (пісок) з розміром зерна до 5 мм та крупні (гравій або щебінь) з розміром зерен 5-80 (70) мм При бетонуванні масивних конструкцій застосовують щебінь або гравій крупністю до 150 мм. За походженням заповнювачі поділяють на три основні групи:• природні;• штучні;• з відходів промисловості. Перший і третій типи додаються в розчинові суміші та бетони без зміни властивостей, зовнішнього вигляду або хімічного складу. Штучно отримані наповнювачі отримують з нерудних матеріалів шляхом попередньої обробки. Їх основні переваги полягають у високій чистоті і відмінній якості, завдяки чому бажаний матеріал буде повністю відповідати вимогам. Природні наповнювачі можуть бути неорганічного і органічного походження. Розрізняють важкі заповнювачі з об'ємною масою, понад 1200 кг/м3 (пісок, щебінь, гравій, крихта) і легкі заповнювачі з об'ємною масою менше 1200 кг/м3 (шлаки, пемза, керамзит, тирса тощо). За характером обробки заповнювачі поділяються на сортові, піддавалися розсіюванню, і рядові, не піддавалися йому. За призначенням заповнювачі поділяють на щільні - для важких, у тому числі гідротехнічних і дорожніх бетонів; пористі - для легких бетонів і спеціальні - для кислото - і лугостійких бетонів, для особотяжелых, рентгенозащитных, для декоративних бетонів та інші.

Номер слайду 5

Теоретичні данні: Загальні характеристики. У відповідності з ГОСТ 8736-93 природний пісок - неорганічний сипкий матеріал з крупністю зерен до 5 мм, що утворився в результаті природного руйнування скельних гірських порід і одержуваний при розробці піщаних і піщано-гравійних родовищ без використання або з використанням спеціального збагачувального обладнання. За мінералогічним складом розрізняють кварцові, полево-шпатные, карбонатні та інші піски. Як правило, найкращі з якості піски кварцові, і вони частіше використовуються, однак при виробництві безобжиговых матеріалів (бетону, асфальтобетону) їх замінюють та іншими природними пісками. Серед природних пісків зустрічаються гірські (яружні), річкові, морські, барханные, дюнні та інші різновиди. Кожен з них має позитивні і негативні властивості, що проявляються при використанні їх як дрібних заповнювачів: гірські піски містять підвищену кількість глинистих і органічних домішок; морські крім кварцових зерен можуть містити уламки раковин, знижують міцність деяких конгломератів (цементних бетонів та ін.); річкові і морські мають надмірно відполіровану поверхня, що не забезпечує достатнього зчеплення їх з в'язкою речовиною; дюнні і барханные піски складені дуже дрібними частками, що не відповідають вимогам стандарту. При ретельній перевірці якості пісків перевагу віддається тій різновиди, якість якої відповідає вимогам стандарту при мінімальній вартості заповнювача. В залежності від значення нормованих показників якості (зернового складу, вмісту пиловидних і глинистих частинок) пісок підрозділяється на два класи: I клас - дуже великий (пісок із відсівів дроблення), підвишенной крупності, великий, середній та дрібний;II клас - дуже великий (пісок із відсівів дроблення), підвишенной крупності, великий, середній, дрібний, дуже дрібний, тонкий і дуже тонкий.

Номер слайду 6

Теоретичні данні: Загальні характеристики Будівельний пісок– це сипучий природний матеріал, який відрізняється своєю зернистою структурою і характеризується неорганічним нерудним складом. До складу такого піску входять багато домішок, серед яких значне місце займає кварц, польові шпати, скелети організмів та уламки гірських порід. Зерна бувають різної крупності, проте, зазвичай, їх розміри не перевищують 5 мм. Будівельний пісок відповідає ГОСТ 8736-93 і видобувається спеціальним обладнанням із дотриманням усіх норм і правил безпеки Найпоширенішими вважаються річковий та кар'єрний види піску. Саме вони використовуються в будівельній галузі. Для приготування рентгенозахисних розчинів чи бетонів застосовують пісок, який одержують дробленням особливо важ­ких гірських порід - бариту, магнезиту або чавунний дріб з зернами 0,8...2 мм. Для приготування бетону та будівельних розчинів крім піску застосовують такі за­повнювачі. Гравій - це матеріал, утворений в результаті природного руйнування (вивітрювання) вивержених чи осадових гірських порід. За походженням розрізняють гравій яровий (гірський), річковий та морський. Яровий гравій більш забруднений доміш­ками. Зерна гравію розмірами 5...70 мм мають округлу, обка­тану форму з гладенькою поверхнею, яка погіршує адгезію в'я­жучого до заповнювача, а також сприяє зниженню міцності. Щебінь - це матеріал, який одержують подрібненням гірських порід з границею міцності від 20 до 120 МПа. Зерна щебеню мають кутасту і шорстку поверхню (розмірами зерен 5... 70 мм). Застосовують щебінь для приготування бетону високих марок, а гравій - більш низьких. Пемза - пористе вулканічне скло. Основним компонентом його є окисли кремнію 8 Ю2. Об'ємна маса її близько 500 кг/м3. Вулканічні шлаки - дрібні частинки, які застигли в повітрі після виверження вулкана.

Номер слайду 7

Вулканічні туфи - дрібні гірські породи, що утворюються в результаті цементації вулканічних попелів. Паливні шлаки одержують після згорання твердого палива. Гранульовані шлаки одержують після швидкого охолоджен­ня металургійного шлаку (відходів металургійного виробництва). Керамзит одержують із переплавленої легкоплавкої глини. Теоретичні данні: Загальні характеристики

Номер слайду 8

Теоретичні данні: Властивості піску Модуль крупності – залежно від фракції розрізняють дуже вузький пісок – 0,7 мм; вузький – 0,7-1 мм, дуже маленький – 1-1,5 мм, маленька – 1,5-2 мм, пісок середньої крупності – 2 -2,5 мм, великий – 2,5-3 мм, завищеною крупності – 3-3,5 мм, дуже великий – 3,5 мм і більше. Пористість – в рихлому вигляді часом складають приблизно 47%, а в щільному – до 37%. Модуль деформації – це параметр, який вказує на ступінь опірності піску навантажень. Від модуля деформації залежить рівномірність розподілу напруги під фундаментом. Модуль деформації вузького піску складає 30-50 МПа. Коефіцієнт фільтрації вказує об'єм води, який здатний пропустити кубометр піску на годину. Цей параметр безпосередньо залежить від пористості піску. Насипна щільність – це параметр, який знаходиться в залежності від коливань вологості. Приміром, вологість 3-10% відзначається низька насипна щільність, обсяг піску збільшується. Іншими словами, вода тіснить повітря, заповнюючи пори, і від ступеня зволоженості залежить те, яка щільність піску. Радіоактивність піску – скрізь дозволено використовувати пісок 1 класу радіоактивності – 370 Бк / кг. Коефіцієнт радіоактивності збільшений до 1500 Бк / кг для піску, використовуваного в будівництві доріг. Визначення вмісту органічних домішок в піску. Визначення вологості піску. Визначення зернового складу та модуля крупності піску

Номер слайду 9

Питання для самоконтролю:1. Продовжіть вислів: пісок це -…Як і для чого визначається модуль крупности піску?Яку форму зерен має річковий та морський піски?Що таке модуль крупності піску?Піски з яким модулем крупності не застосовуються у будівельних розчинах?Перерахуйте легкі заповнювачі-…Задача. Насипна щільність сухого піску 1450 кг/м3. Визначіть насипную щільність піску при зволоженні його 5 і 25%, якщо відомо , що при W= 5 %, об‘єм піску на 25 % більше, а при W= 25 % — на 5 % менше по відношенню до сухого.

Номер слайду 10

Література та інтернет ресурси: А. С. Нікуліна -- Штукатурні роботи (інтегрованний курс модульного навчання) – Вікторія – 2004 В. Д. Чмирь – Лабораторні роботи по матеріалознавству для малярів; штукатурів, лицювальників – Москва – 1974 Т.Є Остапченко – Технологія опоряджувальних робт – Київ – Вища освіта – 2003 П. В. Кривенко – Матеріалознавство для будівельників – Київ – Техніка – 1996http://www.sdsz.by/index.php/poleznayainformatsiya/kharakteristiki-peskahttp://mylektsii.ru/3-86004.htmlhttp://www.studfiles.ru/preview/2552498/

pptx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
3614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку