Тема: Технологія вирощування мікрозелені.
Мета:
- навчальна: забезпечити засвоєння учнями знань про самостійне вирощування мікрозелені в шкільних умовах;
- розвивальна: сприяти розвитку пізнавального інтересу,ознайомити учнів із необхідними умовами вирощування мікрозелені, провести спостереження за ростом і розвитком зелені;
- виховна: виховувати культуру праці, почуття краси, любов до природи,бажання
працювати, створювати щось корисне власними руками .
Обладнання, матеріали й наочність: пластикові контейнери, килимок із добривами, харчова плівка, насіння Мікрогрін.
Тип уроку: формування вмінь і навичок.
Х і д у р о к у
I. Організаційний момент.
Перевірка присутності учнів, підготовленості їх до уроку, наявності
робочого одягу.
Створення позитивного емоційного настрою учнів.
Тренінгова інтерактивна вправа
“Коробочка”(на екрані телевізора)
Продовжити речення:
-Хочу на уроці дізнатися…
- На уроці я буду…
-Бажаю однокласникам…
- Бажаю вчителю…
II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів.
1. Які види зелені ви можете назвати?
2.Де ця зелень росте?
III. Мотивація навчальної діяльності.
Чи хотіли би навчитися вирощувати мікрозелень самостійно?
IV. Повідомлення теми уроку.
Тема уроку: Технологія вирощування мікрозелені на підвіконні.
V. Вивчення нового матеріалу.
У наш час величезною популярністю почала користуватися мікрозелень.
Мікрозелень – це молоді паростки, які ростуть до кількох сантиметрів. Період проростання для кожної культури свій, складає 7-10 днів. Отже, яка її користь ?
Дослідники з’ясували, що мікрозелень на фазі одного-двох листочків має найбільшу кількість корисних вітамінів, ефірних масел, мінералів і речовин. Дуже добре справляється з авітамінозом, добре засвоюється людським організмом та позитивно впливає на процес травлення. Це екологічно-чиста їжа. Тому дізнавшись про таку якість «маленьких» рослин, багато людей почали вирощувати мікрозелень самостійно. Вона росте дуже швидко ,все що їй потрібно -це тепло, світло і вода. Вирощувати зелень можна різними способами:у грунті, у банці, на серветках чи папері, на ваті чи марлі. Ми оберемо спосіб: на спеціальному килимку, який попередньо придбали в насіннєвому магазині.
Також є безліч варіантів насіння для пророщування ,як наприклад: редиска, рукола, гірчиця, цибуля, капуста, горох, соняшник. Ми ж вирощуватимемо насіння салату, оскільки воно максимально швидко проростає.
Алгоритм дій:
(Перегляд презентації)
VI. Формування вмінь і навичок учнів.
Практична робота «Посів насіння». Відео.
https://youtu.be/dZJBR_FZzW4?feature=shared
1. Аналіз завдань практичної роботи.
2. Забезпечення необхідними інструментами й матеріалами.
3. Правила безпечної праці, організація робочого місця та санітарно-
гігієнічні вимоги під час виконання завдань практичної роботи.
4. Самостійне виконання завдань практичної роботи.
5. Контроль учителя з метою виявлення недоліків у роботі та їх усунення.
6. Самоконтроль і взаємоконтроль учнів.
7. Підбиття підсумків практичної роботи.
(оцінювання результатів практичної роботи,
прибирання робочих місць).
(Руханка)
VII. Рефлексія.
Прийом “Аргумент”
- На уроці я добре працював ______________, бо ______________
- Урок видався мені______________________
- Протягом уроку я ______________________
- Мій настрій ___________________________
- Матеріал уроку був для мене ______________
VIII. Домашнє завдання.(спостереження за ростом і розвитком зелені та її полив)
IX. Заключне слово вчителя.
Мікрозелень - це справжня палочка-виручалочка для здоров’я людини, особливо в зимово-весняний період, коли свіжих овочів обмаль, а вітаміни організму вже потрібні.Отже, варто спробувати такий вид роботи,це надзвичайно цікаво.
. Х. Прибирання робочого місця.