Урок Тема: Програмні засоби обробки документів та інформації. Види систем обробки текстів. Комунікаційні технології Формування компетентностей: Предметна компетентність: розглянут

Про матеріал
Тема: Програмні засоби обробки документів та інформації. Види систем обробки текстів. Комунікаційні технології Формування компетентностей: Предметна компетентність: розглянути програмні засоби обробки документів та інформації; види систем обробки текстів; звернути увагу на розгляд комунікаційних технологій; Спілкування державною мовою: формувати вміння висловлювати свою думку та спілкуватися на тему сучасних інформаційних технологій; Уміння вчитися впродовж життя: формування позитивного ставлення до навчання. Тип уроку: Комбінований. Обладнання та наочність: дошка, комп’ютер, роздаткові картки, навчальна презентація.
Перегляд файлу

Тема: Програмні засоби обробки документів та інформації. Види систем обробки текстів. Комунікаційні технології

Формування компетентностей:

Предметна компетентність: розглянути програмні засоби обробки документів та інформації; види систем обробки текстів; звернути увагу на розгляд комунікаційних технологій;

Спілкування державною мовою: формувати вміння висловлювати свою думку та спілкуватися на тему сучасних інформаційних технологій;

Уміння вчитися впродовж життя: формування позитивного ставлення до навчання.

Тип уроку: Комбінований.

Обладнання та наочність: дошка, комп’ютер, роздаткові картки, навчальна презентація.

Хід уроку

І. Організаційний етап

  •                  привітання
  •                  перевірка присутніх
  •                  перевірка готовності учнів до уроку

Інструктаж із техніки безпеки

Перш ніж розпочати працювати в кабінеті інформатики давайте нагадаємо правила поведінки в кабінеті

Гра «так» чи «ні»

Кожен учень має дві картки: одну червоного кольору, іншу – зеленого. Учитель читає по черзі твердження, якщо твердження правильне – потрібно підняти червону картку, якщо ж не правильне – то потрібно підняти зелену картку.

Перевірка д/з

Засоби копіювання та транспортування документів

 

 

ІІІ.  Мотивація. Доповідь учня

Записування інформаційних повідомлень у вигляді тексту - один із найстаріших та найпоширеніших методів їх зберігання. У давнину люди записували тексти очеретяними паличками на табличках із сирої глини, етилом на папірусі, гусячими перами на пергаменті та папері. Копії з книжок робили вручну.

З появою в XV столітті книгодрукування стало можливим виготовляти друковану продукцію масовими тиражами. Проте механічний засіб автоматизації ручного письма, друкарську машинку, було винайдено значно пізніше - у 1860-х роках. Відразу після цього виникла нова, переважно жіноча професія - машиністка. Вона стала дуже поширеною, адже для швидкого набору тексту потрібно було володіти десятипальцевим методом і друкувати без помилок, оскільки в разі одного неправильного удару по клавішах доводилося передруковувати всю сторінку.

Сьогодні ж, коли в нашому розпорядженні є комп'ютери, програми для введення й редагування тексту та принтери, кожен без особливих зусиль може створювати тексти будь-якої складності, оформлювати їх за своїми уподобаннями й роздруковувати в багатьох примірниках.

Підведення до теми уроку

Відгадування на слайді за картинками

Оголошення теми уроку: Програмні засоби обробки документів та інформації.

Вивчення нового матеріалу

Ви також уже вмієте вводити текст з клавіатури та працювати у простому текстовому редакторі Блокнот та текстовому процесорі Microsoft Word. Проте спочатку розберемося в тому, які системи обробки тексту є взагалі.

Поділимося на 3 групи кожній групі буде роздано теоретичний матеріал, який ви опрацюєте та представите у вигляді блок-схеми, де буде престалено можливості системи.

Текстовий редактор

Текстовий процесор

Видавнича система

Демонстрації учнів

Практичне завдання  

Відформатувати документ «Цікавинки» за критеріями наведеними в таблиці

Абзац

Шрифт

Колір

Розмір

Вирівнювання

Заголовки

Calibri

червоний напівжирний

20

по центру

1

Bodoni

чорнильний курсив

12

по ширині

2

Niagara Engraved

зелений підкреслений

14

по лівому краю

3

Algerian

блакитний курсив

12

по правому краю

4

Matura MT Script Capitals

синій підкреслений

14

по ширині

5

Times New Roman

чорний курсив

12

по лівому краю

Цікаві факти

        Перша ЕОМ була сконструйована в 17 столітті французьким математиком , фізиком , філософом і письменником Блез Паскальом. У 1994 році сенсаційну перемогу над шахматистом Гаррі Каспаровим здобув компютер.

       В Італії за відправку електронних листів без згоди одержувача можна «заробити» 3 роки в’язниці. Мало кому відомо ім’я Дугласа Карла Енгельбарта , проте це не заважає практично 1 мільярду людей щодня користуватися його винаходами , найпопулярніше з яких — комп’ютерна миша.

         Зараз Дуглас Енгельбарт — один з найбільш високооплачуваних співробітників « мишачого магната » Logitech . І хоча він так і не став бізнесменом , зараз про нього практично не згадують і його гонорари не вимірюються шести- або семизначними числами , ми то знаємо , хто випередив свій час і першим створив те , що приписують собі хитрі магнати.

        Це геніальне пристосування , без якого зараз гальмується будь-який робочий процес на комп’ютері , розробили випадково.

       Просто існуючі маніпулятори ( джойстики , світлові пір’я і клавіатура ) уповільнювали процеси віконними середовища , і Дуглас оперативно придумав додаток , здатний полегшити вже існуючі процеси . Пристосування виявилося геніальною знахідкою!

 

Комунікаційні технології

«Швидка відповідь»

 

Для офіційних комунікацій можна виділити наступні способи.

Письмові звіти, листи, факси, використання електронної пошти

Запитання:

  1. У яких випадах використовується обмін письмовими повідомленнями?
  2. Яка існує проблема пов’язана з технологіями?
  3. Коли адресат не може прийняти лист?

Обмін письмовими повідомленнями використовується, як правило, в тих випадках, коли швидкість відгуку не дуже критична, або тоді, коли важливо документальне підтвердження будь-яких дій. Наприклад, по електронній пошті може бути відправлений звіт, повідомлення про збори і т.д.

Однією з проблем, які пов'язані з такими технологіями, є те, що одержувачі повідомлень не завжди оперативно реагують на інформацію, що надходить. Більше того, іноді незрозуміло взагалі, чи отримав адресат повідомлення і коли він відповість на нього. Іноді доцільно регулювати цей процес адміністративними методами. Наприклад, може бути введено правило, відповідно до якого адресат повинен відповідати на пріоритетні повідомлення протягом доби або залишати автоматично розсилається поштовою службою повідомлення з інформацією про те, до кого слід звернутися, якщо сам адресат відсутній на робочому місці і не може прийняти лист.

Наради, телеконференції

Запитання:

  1. Які переваги нарад в порівнянні з іншими засобами?
  2. Від чого залежить успіх нарад чи телеконференцій?
  3. Яка документація ведеться під час нарад?

Перевага нарад в тому, що вони дозволяють декільком учасникам обмінятися інформацією і прийти до прийняття спільного рішення протягом короткого проміжку часу. Крім того, наради сприяють більш тісному спілкуванню членів команди проекту, що дозволяє домогтися згуртованості, розвитку колективного стилю управління, підвищенню особистої зацікавленості і відповідальності кожного учасника.

Успіх нарад як методу комунікацій залежить від того, наскільки вони ретельно підготовлені. Учасники повинні бути заздалегідь сповіщені про місце і час проведення наради. Слід ознайомити кожного учасника з порядком денним наради. Крім того, до початку наради кожен його учасник повинен скласти звіт по незавершеній роботі (Open Task Report - OTR). OTR включає в себе ті завдання, які необхідно було виконати, але які не були виконані з певних причин, а також завдання, заплановані на наступні два звітні періоди.

У ході наради ведуться протоколи для документування обговорюваних питань, прийнятих рішень, термінів та осіб, відповідальних за виконання доручень, рішень, прийнятих на нараді. Протоколи розсилаються електронною поштою всім зацікавленим особам, включаючи учасників наради.

Якщо проект вимагає координації великої кількості учасників, віддалених один від одного значною відстанню, проведення регулярних нарад може виявитися скрутним і дорогим заходом. Вирішенням проблеми є проведення нарад в режимі телеконференцій. Залишаючи осторонь технічні питання організації телеконференцій, відзначимо, що в цьому випадку необхідна більш ретельна підготовка і високий рівень формалізації, що дозволить обговорити виявлені проблеми всім, хто має відношення до обговорюваних питань.

Інтернет-технології

Запитання:

  1. Чому інтернет-технології популярні?
  2. В чому полягає суть хмарних технологій?
  3. Чи можливо отримати доступ до інформації використовуючи інтернет-технології?

Використання інтернет-технологій в управлінні комунікаціями проекту стає все більш популярним. Практично всі програмні продукти, за допомогою яких здійснюється підтримка управління проектами, містять в даний час засоби для відкритого обговорення проблем на основі Інтернету. Крім того, популярні "хмарні" технології, системи зберігання даних в Інтернеті, за допомогою яких віддалені користувачі отримують спільний доступ до документів і можуть редагувати їх і обговорювати проблеми в будь-який зручний час. Найбільш відомі сервіси такого роду - Google Docs і Microsoft Office 365 - активно використовуються малими і середніми компаніями саме при роботі над проектами. Популярність цих технологій зростає з розвитком віддалених пристроїв, сумісних з персональними комп'ютерами і працюючих на єдиній технологічній платформі - смартфонів, планшетних комп'ютерів і т.д. Активно розвиваються технології, коли співробітники компанії, задіяні в проекті, можуть отримувати доступ до корпоративної інформації, пов'язаної з проектом, на своєму особистому пристрої, продовжуючи працювати над проектом як в офісі, так і вдома, або в поїздках, у зручний час (концепція Bring Your Own Device - BYOD).

 

ІV. Закріплення

Завдання: Прослухати ситуації та визначити до якого з видів комунікації вони відносяться:

  1. До святкування дня Європи учнями було створено міні-фільм, який зберігається на шкільному гугл-диску, достум до якого надано за посиланням.
  2. Під час дистанційного навчання урок інформатики в 10 класі відбувся в синхронному режимі, домашне завдання було надіслано на електронну скриньку класу.
  3. Учні 10 класу створили звіт своєї діяльності протягом тижня та надіслали на електронну скриньку класному керівнику.

Встановити відповідність

Зручне маніпулювання блоками тексту

 

Текстові редактори

 

Введення тексту

 

Текстові процесори

 

Забезпечення поліграфічної якості продукції

Видавничі системи

 

Вставлення графічних та інших об’єктів

 

Видавничі системи

 

Засоби оформлення сторінок

 

Текстові процесори

 

Друк тексту

 

Текстові редактори

 

 

 

 

 

V. Підсумки уроку метод «Мікрофон».

 

VI. Домашнє завдання

Знайти інформацію про одну з сучасних видавничих систем й коротко записати її  функції та характеристику

 

1

 

docx
Додано
7 травня 2021
Переглядів
1294
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку