Урок "Тканинна аплікація. Розвивальна м'яка книжка"

Про матеріал
Мета: показати як можна використати аплікацію із тканини для пошиття корисних речей (дитячої роваваючої мякої книжки), ознай1омити з додатковими матеріалами: прокладками, ліпучками...
Перегляд файлу

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОЕКТ

 

 

 

 

 

РОЗВИВАЮЧА МЯКА ДИТЯЧА КНИЖКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       Виконала: вчитель трудового навчання

                                     Люботинської загальноосвітньої

                                                        школи І-ІІІ ступенів №4

                                                                                    Вакар Тетяна Леонідівна

 

 

 

 

 

 

ВИГОТОВЛЕННЯ РОЗВИВАЮЧОЇ

МЯКОЇ ДИТЯЧОЇ КНИЖКИ

 

 

 

 

Розвиваюча  м’яка книжка  – це чудовий матеріал для розвитку у дітей уяви, мислення, дрібної моторики. Вона допомагає сприймати навколишній світ. Дитину  можна зайняти цією іграшкою в дорозі. Ця книжка – розвивалка-розвлікалка – цікава для малюка в півтора роки і в шість. Вона допомагає розвивати мову, фантазію, уяву, пам'ять, розширює запас слів. Користь велика, а виготовити книжку своїми руками не так складно. Ідея створення книжки належить жителям Японії. Але діти нашої країни теж полюбили мякі книжки, завдяки технічним моментам компонування картинки. У неї неймовірна енергетика, бо через дотик до елементів, взаємозаміни деталей дитина пізнає світ. Кожна сторінка – це казка або розповідь про дійсність. Кожну детальку можна помяти рученьками або просто доторкнутися. Тому використовують різні види тканин: м’які, жорсткі, цупкі, блискучі. Також книжка несе смисловий зміст. Саме це не залишає малюка байдужим. Книжка «росте» разом з дитиною – на кожному етапі треба розвивати певні вміння. Якщо перші ігри відбуваються з липучками, то з кожним місяцем розвитку дитини ростуть потреби й вміння в освоєнні нових навичок. Кожна сторінка несе велику пізнавальну функцію. Можна вчити нові поняття в середині і ззовні. Можна вчити часи року, поняття «верхній-нижній», «великий-середній-маленький». Ця книжка – чудове заняття для розвитку дрібної моторики дитячих пальчиків, а це, в свою чергу, тісно пов’язано з розвитком мовлення. Крім того, можна підключити вивчення кольорів – нехай малюк вчиться. Липучки дозволяють відтворити самий примітивний пазл, а такий пазл дозволить зайнятися вивченням форм. Ця гра тонізує та оздоровляє. Дітям пропонується сортувати, вгадувати з закритими очима.

Звичайно, в старшому дошкільному віці гра по розвитку дрібної моторики й координації рухів руки повинна стати важливою частиною підготовки до школи, в частності, до письма. Ця гра – інсценування будь-яких рифмованих історій, казок за допомогою елементів сторінок книжки. Багато ігор потребують участі обох рук, що дає можливість дітям орієнтуватися в поняттях «вправо», «вліво», «вверх», «вниз» та інш. Діти старше п’яти років можуть оформити ігри різноманітним реквізитом. Розвивальна книжка повинна показати основні поняття, такі, як:

  1. Розмір. Це можуть бути декілька схожих предметів різного розміру на рівні – великий, середній, маленький. Бажано, щоб предмети можна було міняти місцями для розкладу їх за розміром.
  2. Колір. Запам’ятовування  основних кольорів. Покращення світосприйняття. Для самих маленьких – основні, для дітей постарше – між основними те, що сполучається при їх змішуванні. Можна зробити для прикладу квітку із семи кольорів.
  3. Форма. Геометричні форми, трансформація форм (круг в овал, квадрат в прямокутник або ромб), можно зробити із різних структур, а також із резинки, форму міняти за допомогою ручек по бокам фігури. У кого фантазія велика, можна на липучці зробити щось із фігур.
  4. Динаміка. Малюку цікаво не просто роздивлятися, а приймати участь в створенні картини, тому рух об’єктів  не тільки приведе його в захват, але й буде сприяти розвитку моторики. Зробіть картинку, на якій що-небудь рухається. Найпростіший спосіб – об’єкт на мотузці, прикріпленій з обох сторін: хмарка на небі, метелик на квітці.
  5. Схожість й різнисть предметів. Декілька різных й однакових предметів, розкиданих по сторінці. Це можуть бути ґудзики, розкидані по сторінці.
  6. Рахунок. Кількість пальців на руці, або сніжних шарів в сніговій бабі.
  7. Речі, різні на дотик – для розвитку моторики та сенсорного сприйняття дитини. Любий сюжет з використанням різних тканин або предметів.
  8. Речі з сюрпризом для розвитку допитливості. Це саме цікаве, на мій погляд, у книжці. В тканину можна зашити піщанку, зробити другий сюжет картинки під першим (відкривається гудзиком або блискавкою).

Думаю,  всі хлопчики в дитинстві бажали мандрувати по Далекій Півночі, бажали мати робота, який міг би танцювати або будували   будинок. Бажали, щоб свято новорічне продовжувалося цілий рік. Тому книжку-розвивалку для хлопчика я придумала з цими сюжетами і дала ій назву за ім’ям свого братика («Юра»).

 

Вимоги до матеріалів.

Зшити м’яку розвивальну книжку можна з тканини, приємної на дотик. Це може бути кашемір, фліс, байка, бархат, бавовнамех, велюр, сукно, джинс. При необхідності деякі частини елементів набивають синтепоном, силіконом, поліетиленом. Детальки нашивають ручним косим потайним чи петельним швом або «зиг-загом» на швейній машині. Використовують катушечні швейні бавовняні нитки №40 или поліестер, ручні голки або швейну машину з «зиг-загом». Деякі елементи декорують бісером, намистинами, акриловими нитками, стрічками.

Робота над м’якою книжкою є однією із форм эстетичного та трудового виховання дитини. Такі заняття відкривають великі можливості для розвитку дитячої ініціативи, викликають позитивні емоції, активізують дитяче мислення. М’яка книжка, виконана своїми руками, в яку дитина вложила свою фантазію та любов, має для неї особливу цінність.

Елементи м’якої розвивальної книжки, хоча і маленькі за розміром, але красиві та симпатичні і дітям, і дорослим. Вони економні у виконанні, вартість їх достатньо невисока. А якщо використовувати залишки тканини від пошиття великих виробів , взагалі будуть безкоштовними. Треба тільки захотіти.

Аналіз моделей-аналогів.

 

Розвивальні м’які дитячі книжки, безумовно, можна купити, але, виконані своїми руками, вони будуть свого роду єдині й неповторні, й дорогими для нас і для тих, кому можна їх подарувати.

Сторінка розвивальної книжки №1 «Літак». Основна тканина – бавовна. Літак, багаж – фетр, хмара – флс. Елюімінатори – ґудзики. Сумки на гачках. Двері на липучках.

Сторінка розвивальної книжки №2 «Ялинка». Ялинка з бавовни. Іграшки ялинкові зв’язані гачком, кріпляться гачками. Для іграшок – кишеня зверху сторінки. Внизу – мішок з подарунками, зав’язується стрічкою.

Сторінка розвивальної книжки №3 «Будинок бабусі у селі». Сонечко з променями  та бусинками з флісу. Будинок пришитий «зиг-загом». Двері відчиняються (на ґудзику). У дверей – дзвіночок. У дерева яблоки знімаються (на липучках). У воді – риби.

Сторінка розвивальної книжки №4 «Чародійник». Частини обличчя  та капелюх – з фетру. Усі частини обличчя – очі, вуса, капелюх – на липучках. У великому капелюсі – зайченя.

Сторінка розвивальної книжки №5 «Карусель». Карусель крутиться. Всі тварини на ґудзиках.

Сторінка розвивальної книжки №6 «Обід зайченя». Гриб – на липучці. Морква – рухається вліво-вправо. Всі елементи з флісу.

 

Опис сторінок розвивальної м’якої книжки.

 

Сторінка №1 «Робот». Основна тканина – підкладна. Руки, Нижні частини ніг, тулуб – кашемір. Ноги, голова – костюмна тканина у клітку. Гайки – з плащьовки захисного кольору, ліва гайка на ґудзику, можна її знімати. Голова пришита накладним машинним швом. Всі края інших деталей оброблені або пришиті «зиг-загом»Очі – ґудзики різного кольору й розміру. Руки – на шнурі, рухаються вліво-вправо. Також рухаються ноги, вони зкріплені між собою ґудзиками.

 Сторінка №2-3 «Аеропорт». Хмари, аеропорт, літак оброблені «зиг-загом». Із  будинку виїжджає машина (деталі машини з’єднані між собою зшивним машинним швом). Небо – креп-сатін. Поверхня літакополоси – сірий фліс. Хмари, літаки, будинок – із кашеміру. Маленький літак рухається вверх-вниз (він на стрічці). У великого літака багажне відділення на липучці, відкривається. Всередині – сумки. Вертольот (на липучці) та кузов машини – штучна шкіра.

Сторінка №4 «Новий рік». Основна тканина – підкладний штучний  шовк. Деталі ялинки – із зеленого трикотажу, оброблені «зиг-загом», декоровані  стрічками та паєтками. Снігова баба – із білого кашеміру. Відро – сірий фліс. Руки, ноги – ґудзики. Всі деталі оброблені «зиг-загом». Можна вивчати форму та розмір.

Сторінка №5 «На Далекої Півночі». Льод – штучний бархат. Сніговий будинок – білий кашемір, декорований бісером; із нього вибігає пінгвін (на стрічці). Зіркове небо – бісер та рубка.

Сторінка №6-7 «Мій рідний дім». Двері, дах – червоний трикотаж. Цегла – штучна шкіра (їх частина на липучках, вивчається форма та розмір). Двері можна відкривати. Кузов машини з бавовняної тканини. Колеса – на ґудзиках. Всі деталі оброблені «Зиг-загом» або настрочним швом. Земля – різнокольорові стрічки. Двері на даху – із кашеміру

Сторінка №8  «Рука малюка». Обведена рука маленького хлопчика, оброблена «зиг-загом». Декорована намистинками.

Титульний лист. Букви ім’я «Юра» з плащової тканини бордового кольору, червоного трикотажу та пальтової тканини бузкового кольору. Декоровані намистинками. Гайки – з плащової тканини. Всі деталі оброблені «зиг-загом». Кусок штучної шкіри нашитий на машині настрочним швом.

 

СПЕЦИФИКАЦІЯ ДЕТАЛЕЙ КРОЮ

 

пп/п

Назва деталей

Кількість

лекал

Кількість

 деталей крою

Сторінка №1 «Робот».

.

Голова

1

1

2

Рука

1

2

3

Нога

1

2

 

Ступня

1

2

 

Маленька гайка

1

1

 

Велика гайка

1

1

 

Тулуб

1

1

Сторінка №2-3 «Аеропорт».

1

Великий літак

1

1

2

Маленький літак

1

2

3

Аеропорт

1

1

4

Вікна аеропорту

1

4

 

Дах аеропорту

1

1

 

Кутові хмари

1

2

 

Середня хмара

1

1

 

Кузов машини

1

2

 

Кабіна  машини

1

2

 

Багажне відділення великого літака

1

2

 

Вертольот

1

2

 

Ілюмінатори

1

9

 Сторінка №4 «Новий рік».

1

Верхня частина ялинки

1

2

2

Середня частина ялинки

1

2

3

Нижня частина ялинки

1

2

4

Маленький ком снігової баби

1

2

 

Середній снігової баби

1

2

 

Великий снігової баби

1

2

 

Відро

1

1

Сторінка №5 «На Далекої Півночі».

 

Будинок пінгвіна

1

1

 

Морж

1

1

 

Брюхо пінгвіна

1

2

 

Клюв пінгвіна

1

1

 

Лапа пінгвіна

1

2

 

Сніжинка

1

1

Сторінка №6-7 «Мій рідний дім».

 

Ліва частина будинку

1

1

 

Права частина будинку

1

1

 

Маленька цегла

1

1

 

Середня цегла

1

1

 

Дві цегли

1

1

 

Глиба із цегли

1

1

 

Вікно

1

1

 

Дах

1

1

 

Двері даху

1

1

 

Двері будинку

1

1

 

Кабіна  машини

1

1

 

Кузов машини

1

1

 

Дерево

1

1

 

Колесо

1

3

 

Цегла на машині

1

8

Сторінка №8  «Рука малюка».

 

Рука

1

1

Титульний лист.

 

Буква Ю

1

1

 

Буква Р

1

1

 

Буква А

1

1

 

Гайка

1

2

 

Цегла

1

1

 

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПОШИВА МЯКОЇ

РОЗВИВАЛЬНОЇ КНИЖКИ.

 

  1. Сторінка №1 «Робот».
  1. Викроїти деталі голови з припусками на шви 0,5см зі всіх боків;
  2. Підвернути припуски на шви в середину на о,5 см, накласти голову на основну тканину, примітати, настрочити на відстані 0,1 від згину;
  3. Зкласти дві деталі руки, в середину вкласти шнур, прострочити «зиг-загом» зі всіх боків;
  4. Теж саме зробити з деталями гайки, ступнів, ніг ( без шнура);
  5. Обробити «зиг-загом» тулуб, де буде знаходитися шнур, накласти на основну тканину, вложити руки зі шнуром, настрочити  «зиг-загом»по краю тулуба;
  6. Зшити ноги зі ступнями та ноги з тулубом, зверху накласти ґудзик;
  7. Праву гайку пришити до основної тканини (зверху – ґудзик);
  8. На лівій гайці обробити петлю для ґудзика, пришити гудзик до основної тканини, гайку надіти на ґудзик;
  9. Пришити по два ґудзики різного розміру – очі;
  10. Вишити рот.
  1. Сторінка №2-3 «Аеропорт».
  1. Викроїти всі деталі сторінки без припусків на шви;
  2. Накласти вікна на будинок, настрочити «зиг-загом»;
  3. Обробити «зиг-загом» вхід машини в будинок;
  4. Накласти будинок на основну тканину, пристрочити «зиг-загом» з усіх боків; теж саме зробити з деталями даху;
  5. Скласти дві деталі маленького літака, перед цим обробити вхід для стрічки «зиг-загом», обробити всі боки літака «зиг-загом»,  вложити в отвори стрічку;
  6. Настрочити «зиг-загом» елюмінатори,
  7. Вирізати багажне відділення, скласти верхню частину з деталью багажного відділення, обробити «зиг-загом», пришити липучку, маленькі сумки;
  8. Обстрочити великий літак «зиг-загом»з усіх боків, вложити перед цим стрічку з маленьким літаком, наложити крило на літак, пришити «зиг-загом»з усіх боків,
  9. Наложити хмари, обстрочити «зиг-загом», вложити стрічку з маленьким літаком;
  10. Деталі кабіни машини скласти, обстрочити прямою строчкою, скласти лівою стороною всередину деталі кузова машини, вложити всередину кузов, об строчити з усіх боків машину (стрічка всередині);
  11. Скласти деталі вертольоту, об строчити прямою строчкою, пришити липучку перед цим до основної тканини та до вертольоту;
  12. Стрічку вкласти в отвор дерев’яної бусини, зав’язати декілька вузлів;
  13. Пришити ґудзики до машини.
  1. Сторінка №4 «Новий рік».
  1. Приклеїти до всіх деталей флізелінову прокладку;
  2. Відро накласти на основну тканину, настрочити «зиг-загом»;
  3. Пристрочити липучки до деталей ялинки та основної тканини;
  4. Всі парні деталі скласти всередину виворотною стороною, обстрочити «зиг-загом»; до деталей снігової баби пришити липучку;
  5. Пришити до основної тканини стрічки, до маленької та великої деталям ялинки, до середньої – пайєтки, вишити очі, рот, пришити ґудзики – руки та ноги до снігової баби.
  1. Сторінка №5 «На Далекої Півночі».
  1. Пришити «зиг-загом» бархат –сніг;
  2. Накласти чорну деталь на основну деталь пінгвіна, пришити потайними стібками, скласти таких дві деталі ( між ними – клюв та лапи), обшити косими стібками (стрічка всередині);
  3. Пришити «зиг-загом» моржа, вишити очі та морду;
  4. Обробити «зиг-загом» з лівого боку отвор для стрічки по будинку;
  5. Декарувати будинок бісером;
  6. Завернути край будинку на виворотну сторону, накласти на основну тканину, настрочити «зиг-загом» знизу та зліва;
  7. Другий кінець стрічки наложити на виріб, настрочити круглу сніжинку «зиг-загом»;
  8. Пришити намистинку – сніжинку;
  9. Небо декарувати рубкою та бісером.
  1. Сторінка №6-7 «Мій рідний дім».
  1. Деталі пришиваєм за тим же принципом;
  2. Колеса  на ґудзиках;
  3. Деталі будинка вирізуємо за малюнком штучної шкіри;
  4. Землю декоруємо різнокольоровими стрічками.
  1. Сторінка №8  «Рука малюка».
  1. Обводимо руку малюка, обробляємо «зиг-загом»,
  2. декоруємо бусинами.
  1. Титульний лист – букви оброблені «зиг-загом», декоровані бусинками.
  2. Скласти два листи сторінок лицьовими сторонами всередину, зшити на відстані від краю 1 см, оставити незашитими 10см, щоб можна було вивернути. Кути припусків шва висекти. Вивернути деталі, виправити кути. Вкласти через отвор поліпропіленову плівку товщиною 3мм, зашити останні 10см.
  3. Заготовити деталі пати. Скласти її вдоль пополам, зшити з двох сторін, припуск шва висекти, вивернути пату, виправити кути, пришити липучку.
  4. Деталі титульного листа зшити таким чином, щоб з правого боку була вкладена  пата для закриття книжки.
  5. Викроїти деталь для перепльоту книжки. Пришити її з одного боку до книжки. До нього пришити окремо один від одного листи книжки посередині листів;
  6. Зашити косими потайними стібками останню сторону перепльоту.

 

Розрахунок собівартості виробу

 

Название ткани

Цена за 1 м ткани

(1 пакетик, 1 катушка

Затрата материала

Всего

 

Кашемір

65 грн.

0,15м

9,75 грн

Фліс

30 грн.

0,12м

3,6 грн

Плащевая ткань

35 грн.

0,1м

3,5 грн

Бісер

0,5 грн.

100 шт

0,5 грн

Нитки  полиестер

3 грн.

1катушка

3,0 грн

Поліпропіленова плівка

4 грн

1 м

4,0 гнр

Намистинки

3 грн

1 пакетик

3,0 грн

Бавовна тканина

25грн

0,5м

12,5грн

Стрічки  

4 грн.

1 моток

4,0 грн

Гудзики

0,20 грн.

19шт

3,8 грн

Липучка

4 грн.

50см

2,0 грн

Штучна шкіра

30,0 грн.

0,1м

3,0 грн

Підкладна тканина

10,0 грн.

0,25м

2,5 грн 

Всього

 

 

55,15 грн

 

Затрати на амортизацію інструментів

(10% від їх вартості)

 

Назва інструменту

Вартість, грн

Амортизація, грн

Ножиці

10

1

Голки ручні

0,15

0,02

Швейна машина (стара)

500грн

50

Всього

 

51,02

 

Загальна собівартість виробу = матеріальні витрати + витрати на амортизацію інструментів 55,15 + 51,02 = 106,17 грн

 

Висновок: виготовлені своїм трудом м’які розвивальні дитячі книжки не тільки цікаві і неповторні, але й значно дешевші. А, якщо шити із залишків тканини від шиття великих виробів, матеріальні витрати будуть нульовими.

 

 

docx
Додано
13 березня 2020
Переглядів
841
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку