Презентація " Основи графічної грамоти 5 клас"

Про матеріал
Ми всі знаємо, як буває важко відірвати учнів від телефону на уроці і як неохоче вони вимикають улюблену гру, щоб зайнятися навчальною діяльністю. Нещодавно я запитала у своїх шестикласників: чи хотіли б вони, щоб на уроках були присутні їхні улюблені герої. І вони звичайно ж голосно сказали : так! На вебінарах і конференціях, які переглядаю в інтернеті рідко згадується наш предмет "Трудове навчання". Хоч я впевнена, що вміння і навички, які діти отримують на наших уроках знадобляться їм у житті як ніщо інше. І нам під силу робити ці уроки цікавими і такими, що запам'ятовуються, використовуючи ті численні можливості які нам дає розвиток технологій 21 століття. Темі "Основи графічної грамоти" я приділяю багато уваги. Коли учень приходить на урок не підготовлений я зазвичай даю йому картку із завданням з креслення і намагаюся, щоб це завдання було цікавим. І коли учні 5 - 6 класу бачать перед собою улюбленого героя мультфільму або комп'ютерної гри, то виконують ці завдання набагато охочіше.))
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основи графічної грамоти5 клас. Вчитель трудового навчання ЗОШ № 29 м. Маріуполя Розробила: Сухно Олеся. Михайлівна

Номер слайду 2

Це тільки у грі все складається легко і швидко одним доторкненням до єкрану. Але в реальному житті, щоб виріб був виготовлен правильно, треба його спочатку намалювати і вказати його точні розміри. Це роблять за допомогою креслень. Подивись на приклади: Ви вже знаєте, що процес виготовлення будь - яких виробів складається з кількох етапів, один з яких - проектування. Для того, щоб створити щось корисне, його треба придумати і обов*язково зобразаити на папері.

Номер слайду 3

Існують креслення як простих маленьких деталей чи виробів, так і дуже складних і великих: Зверніть увагу як багато на кресленнях різних ліній і позначок – усі вони мають своє призначення.

Номер слайду 4

Для того щоб кожний, хто займається проектуванням і конструюванням виробів, від учня до інженера-конструктора мав змогу розібратися в цих позначках , міг прочитати та виготовити виріб, за цими кресленнями існують єдині для всіх правила та вимоги до виконання та оформлення графічних конструкторських документів. Визначаються такі вимоги Державним стандартом України, який називається Єдина система конструкторської документації (скорочено – ДСТУ ЄСКД).

Номер слайду 5

У наш час існують програми для креслення на комп'ютері, які спрощують процес створення креслень. Креслення в подібних програмах малюється набагато швидше, ніж на аркуші паперу, а в разі вчинення помилки її можна легко виправити в пару кліків ... Раніше креслення виконували на великих аркушах паперу на гладкій рівній поверхні з прямими кутами і прямими сторонами — зазвичай креслярській дошці з використанням креслярськогих інструментів (з ними ти ознайомишся пізніше). І це виглядало так:1960 рік2020 рік

Номер слайду 6

Уміння креслити знадобляться для багатьох професій. Спробуй відгадати які них зображені на малюнках?АРХИТЕКТОРЕЛЕКТРИКТОКАРБУДІВНИКДИЗАЙНЕР12345 Дивись уважно..!

Номер слайду 7

Що тобі дасть вивчення теми «Основи графічної грамоти»: - ти ознайомишся із видами графічних зображень; - зможеш характеризувати і розрізняти такі поняття як єскіз і креслення; - навчишся розрізняти і називати лінії креслення; - отримаєшь знання про креслярськи інструменти(чертёжные инструменты), котрі використовуються для виконання креслень (чертежей); - навчишься виконувати прості креслення за їх допомогою. Як ти гадаєшь знадобиться це тобі у житті?

Номер слайду 8

Креслення і ескіз є основними графічними зображеннями – вони складаються з ліній, штрихів, точок і виконується олівцем або кульковою ручкою. Ескіз – це графічні зображення, що виконані спрощено - від руки, без застосування креслярських інструментів, але з дотриманням пропорцій між частинами зображуваної деталіКреслення - це документ, що містить графічне зображення деталі, виготовлене за допомогою креслярських інструментів на папері, та відомості, необхідні для її виготовлення та контролю .

Номер слайду 9

Ознайомся з основними лініями креслення:

Номер слайду 10

Подивись як буде виглядати креслення кубика, якщо його виконати, використовуючи ці лінії…Ти, напевно, пам'ятаєш, що у кубика всі сторони однакові, тому на кресленні відобразять тільки одну з них. Це вигдядає ось так:1010

Номер слайду 11

Давайте перевіримо твою уважність: назви лінії, якими виконано креслення кубика????сплошна тонкасплошна товста основнаштриховаштрихпунктирна А Б В Г

Номер слайду 12

Роздивись уважно вказані у таблиці інструменти. Які з них тобі знайомі ? Для чого ти їх використовувал раніше? Давай дізнаємось для чого потрібні незнайомі тобі креслярські інструменти. Але для виконання креслення потрібні не тільки лінії, а й інструменти за допомогою яких їх креслять…

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Давай ще раз перевіримо твою уважність! Знайди відповідність між креслярськими інструментами та їх назвою…лінійкациркультранспортирлекалокосинецьолівець

Номер слайду 15

Спробуй у робочому зошиті по клітинкам за допомогою креслярських інструментів накресли кілька рядків основними лініями креслення.

Номер слайду 16

А тепер давай знов повернемося до кубика. Хочешь його виготовити? Це дуже просто – необхідно накреслити його розгорнуте зображення. Воно виглядає ось так: Але тут чогось не вистачає – тобі не здається? Здогадався..? припуски для з`єднання…звичайно– розмірів!

Номер слайду 17

Їх наносять для того щоб за кресленням можна було зробити висновок про величину зображеного виробу або будь-якої його частини. Розрізняють лінійні й кутові розміри. Лінійні розміри характеризують довжину, ширину, товщину, висоту, діаметр або радіус виробу. Кутові розміри зазначають у градусах, позначаючи одиниці вимірювання. Кутовий розмір характеризує величину кута. Лінійні розміри на кресленнях проставляють у міліметрах, але позначення одиниць вимірювання не наносять

Номер слайду 18

Числове значення на горизонтальних розмірних лініях наносять зверху над лінією, а на вертикальних розмірних лініях –зліва… При виконанні креслень та ескізів застосовують певні умовні позначення:- діаметр деталей або отворів позначають значком ;- для позначення радіуса перед розмірним числом пишуть велику латинську літеру R; - якщо якась поверхня деталі має форму квадрата, то перед розмірним числом проставляють знак □; - товщину плоских деталей, виготовлених з фанери, ДВП, тонкого листового металу, позначають латинською літерою S. З іншими особливостями креслень ти ознайомишся в старших класах. Знайди ці позначки на малюнку !

Номер слайду 19

На яких кресленнях правильно нанесено розмірні числа? На якому кресленні правильно нанесено розмір діаметра отвору?Давай перевіримо, що ти запам`ятав..? На якому зображенні показано виріб, елементи якого мають прямокутну форму?

Номер слайду 20

І так… без точних розмірів неможливо виготовити те що нам потрібно! В тебе є можливість переконатися у цьому самому…За допомогою креслярських інструментів накресли розгортку куба, виріж і склей.

Номер слайду 21

Ця лінія має назву штрихпунктирна з двома штрихами і вона позначає на кресленні лінії згину. Подивись іще приклади: До речі, ти уважно дивився на креслення розгортки! Чи побачив ти на ньому не знайому лінію креслення??

Номер слайду 22

1. На робочому місці не повинно бути нічого зайвого.2. Креслярські інструменти повинні бути справними. Лінійка, косинець не повинні мати сколів, тріщин, інших нерівностей, а олівець повинен бути правильно заточений.3. Колючий, різальний інструмент слід розміщувати гострими частинами від себе.4. Виконуючи роботу сидячи, слід сидіти прямо на всій поверхні стільця, на відстані 10-15 см від краю стола. Відстань від очей до виробу, що виготовляється, повинна бути 30-35 см (неправильна робоча поза псує поставу, спричинює швидку втомлюваність та порушення роботи органів травлення). Щоб не псувався зір, під час роботи світло має падати на робочу поверхню стола зліва або спереду.5. Робоче місце потрібно тримати в чистоті і порядку. Від якості виконання графічних зображень залежить якість майбутнього виробу. Тому під час їх виконання необхідно правильно організовувати робоче місце та дотримуватися таких правил безпеки: Цікаво, що це за правила?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Кравчук Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василівна Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сивак Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Л.С. Довгаль
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Вячеславовна Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Антонюк Олена Сергіївна
    дуже чудова презентація. дякую за Вашу роботу
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
16 березня 2020
Переглядів
11320
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку