Урок "Транспорт, його роль у господарстві України"

Про матеріал
Даний матеріал представляє конспект уроку з теми "Транспортна система України". Додається додатковий роздатковий матеріал понять та термінів, що використовуються в темі уроку.
Перегляд файлу

Урок на тему «Транспорт, його роль у господарстві України»

 

Мета: формувати знання про значення транспорту та його види;

          розкрити суть   поняття «транспортна система», «транспортний вузол»,      «пасажирообіг», «вантажообіг», «транзит»; охарактеризувати види транспорту; визначити найважливіші транспортні вузли та рівень забезпеченості різних районів країни транспортними магістралями; ознайомити з транспортними коридорами, транзитними перевезеннями;

          розвивати вміння застосовувати різні розумові операції у процесі формування понять, аналізувати схеми, діаграми;  вміння працювати  з позатекстовим матеріалом підручника, ІКТ, картами; виховувати  економічну культуру господарювання.

 

Тип уроку:  засвоєння нових знань, вмінь і навичок.

Обладнання:  підручник географії, атлас, карта Європи, карта «Транспортна система», презентація «Транспорт України», статистичні дані розвитку галузі, схеми.

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів.

Прийом «Мікрофон»

  1.     Чи любите ви подорожувати?
  2. Розкажіть, будь-ласка, про одну зі своїх мандрівок. Зазначте, які допоміжні засоби використовували при цьому? (діти відповідають).
  3. Що ви знаєте про транспорт? Яке його значення?

      Отже, транспорт відіграє в нашому житті важливу роль.  Сьогодні ми ознайомимося з транспортним комплексом України, довідаємося про його проблеми і перспективи розвитку.

ІІІ. Повідомлення теми уроку, мети і завдань.

Епіграф

Розум людський має три ключі,

які все відчиняють:

                         знання, думка, уява, – все у цьому.

В. Гюго

Вступне слово вчителя.

З курсу фізичної географії України вам уже відомо, що наша держава має вигідне фізико-географічне положення: а) територія країни в основному рівнинна; б) кліматичні умови сприятливі для життя населення і розвитку господарства; в) має вихід до морів, г) Україна розташована в центрі Європи,  що забезпечує її вигідний сухопутний зв'язок з країнами заходу і сходу.

Транспорт образно називають «кровоносною системою економіки». За допомогою яких шляхів сполучення відбувається цей зв'язок, ми дізнаємося сьогодні на уроці. Запишемо тему нашого уроку: «Транспорт, його роль у господарстві України».

План.

1. Сутність поняття «транспортна система», її значення в господарстві України.

2. Види транспорту.

3. Найважливіші транспортні вузли.

4. Рівень забезпеченості різних районів країни транспортними магістралями.

5. Транспортні коридори і транзитні перевезення.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

1. Сутність поняття «транспортна система», її значення в господарстві України.

1. Евристична бесіда.

1. Згадаємо: на які сектори виділяють   економіки України?

2.Чим відрізняються вони  між собою?

3. До якого сектору , на вашу думку, слід віднести транспорт? Чому?

2. Розповідь вчителя.

Транспорт – одна з найважливіших галузей економіки будь-якої країни. Порівняно з промисловістю та сільським господарством на транспорті не створюються матеріальні цінності, але перевозить вантажі та пасажирів. Транспортце галузь, яка перебуває на стику виробничої сфери та сфери послуг. У той же час транспортні магістралі з’єднують різні райони країни, сприяючи їх спеціалізації на випуску різної продукції та об’єднуючи їх у єдиний господарський комплекс. Без транспорту не було б територіального поділу праці. Саме завдяки йому здійснюються внутрішні та зовнішні зв’язки. Транспорт  формує територіальну структуру господарства і забезпечує нормальне функціонування всього господарства країни. Стала  транспортна система, що динамічно розвивається, – необхідна умова підйому економіки, а, отже, й підвищення рівня життя населення. Що становить транспортну систему?

Усі види транспорту взаємодіють, доповнюють один одного, утворюючи складну транспортну систему (див. у словничок).

 

2. Види транспорту.

Які є види транспорту, яку функцію виконує кожен із них, ми дізнаємося з мультимедійної презентації. (перегляд мультимедійної презентації) + проблемне завдання: вам необхідно переглянути слайди, встановити переваги і недоліки окремих видів транспорту, занотовуючи   це у схемі.

 

3. Аналіз схеми1. «Види транспорту (презентація).

 

 

Усі види транспорту поділяють на сухопутні (залізничний, автомобіль­ний, трубопровідний), водні (морський, річковий) і повітряний. Кожний із них виконує певну функцію в транспортній системі відповідно до своїх техніко-економічних особливостей, насамперед пропускної спроможності та собівартості перевезень.

В Україні працюють усі види транспорту: наземний — залізничний, автомобільний; водний — морський та річковий; повітряний, або авіаційний; трубопровідний та електронний.

Доповіді учнів. Характеристика видів транспорту

1. Характерною особливістю залізничного транспорту є його незалежність від сезонних та погодних коливань, терміновість доставки вантажів і людей, масовість перевезень.

2. Автомобільний транспорт швидкий і маневрений, але має значну собівартість перевезень унаслідок високих цін на паливо. Крім того, автомобіль вимагає певних умов (стан шляхів).

3. Морський транспорт має складне господарство: флот, порти, судноремонтні заводи, потребує додаткового обслуговування, висококваліфікованих працівників, але це найдешевший вид транспорту завдяки великій вантажопідйомності суден.

4. Річковий транспорт порівняно більш дешевий у результаті природності його шляхів. Головним недоліком річкових шляхів є те, що вони мають певний напрям, їх використання залежить від пір року.

5. Повітряний транспорт відрізняється найбільшою швидкістю руху, але від дуже дорогий та потребує висококваліфікованого обслуговування.

6. Трубопровідний транспорт призначений тільки для певних видів вантажів — нафти, газу та деяких хімічних речовин (амі­аку, етилену).

         Транспорт перевозить вантажі і пасажирів. Робота різних видів транспорту характеризується певними показниками.

Найважливішими показниками розвитку будь-якого виду транспорту є вантажо- і пасажирообіг. Вони дають уявлення про кількість вантажів і пасажирів, перевезених за певний період (як пра­вило, за рік) на певну відстань.

         Вантажообіг показник обсягу вантажної роботи транспорту, що обчислюється як добуток кількості перевезених вантажів (у т) на відстань перевезення (у км) (див. у словничок).

         Вантажонапруженість – показник інтенсивності використання шляхів сполучення, вимірюваний вантажообігом на 1 км. (див. у словничок)

         Пасажирообіг – показник обсягу пасажирських перевезень транспорту, що обчислюється як добуток кількості пасажирів на відстань перевезення. (див. у словничок)

        Пропускна здатність транспортних шляхів визначається мак­симальною кількістю транспортних одиниць (потягів, суден тощо), яку можна пропустити за певний період при даному рівні технічної оснащеності. Наприклад, двоколійна залізниця може пропустити за добу 144 пари потягів, а одноколійна – 22-26 пар.

         Робота з підручником. Аналіз діаграми «Вантажообіг. Пасажирообіг». І місце у вантажообігу займає залізничний транспорт, а у пасажирообігу – автомобільний.

 

      3. Найважливіші транспортні вузли.

Україна характеризується досить густою транспортною мережею, чому сприяє рівнинність території. За транспортно-географічним положенням Україна знаходиться в надзвичайно вигідних умовах, що позитивно впливає на розвиток її господарства. Це особливо стосується напрямків захід – схід і північ – південь. Розглянемо основні особливості транспортної мережі України.

  Вона складається з транспортних пунктів (невелика залізнична станція, річкова пристань, автостанція, аеропорт), транспортних вузлів і транспортних магістралей.

 Транспортний вузол – населений пункт, у якому сходяться кілька видів транспорту і здійснюється обмін вантажами між ними (див. у словничок).    

Взаємодія різних видів транспорту відбувається завдяки транспортним вузлам, під якими розуміють комплекс споруд у пункті, де перетинаються не менш як три магістралі одного або двох видів транспорту та відбувається обмін вантажами. Залежно від видів магістралей, що перетинаються, вузли поділяють на залізнично-водно-автодорожні (Київ, Одеса, Миколаїв, Маріу­поль), залізнично-автодорожні (Харків, Львів, Донецьк), водно-автодорожні (Канів).

Робота з контурною  картою: позначення найбільших транспортних вузлів України. Серед транспортних вузлів України переважа­ють близько 100 великих         залізнично-автомобільні.     Найважливішими є: Київ,  Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, ін.   Виняток становлять великі міжрегіональні вузли. Наприклад, у Харківському, Донецькому, Львівському вузлах із за­лізничним та автомобільним транспортом взаємодіє авіаційний і трубопро­відний. У Київському й Одеському вузлах до авіаційного й трубопровідного приєднується ще й водний транспорт.

Найбільшими транспортними вузлами є Київський, Харківський, Одесь­кий, Львівський. Три з них розташовані поряд із кордонами України й утво­рюють своєрідний трикутник. На одній зі сторін цього умовного трикутника розташоване місто Київ.

Транспортна система України характеризується значними регіональними, відмінностями, насамперед за густотою мережі. Найбільше залізничних і ав­томобільних доріг є у тій частині України, яка простяглась від Харківської та Донецької областей до Львівської. Тут також проходять найбільші газо­проводи й низка нафтопроводів.

 

4. Рівень забезпеченості різних районів країни транспортними магістралями.

Ігрова хвилинка

Поясніть, як ви розумієте вислів «Транспортні магістралі — кровонос­ні судини економіки».

  Транспорт образно називають «кровоносною системою» економіки. Дійсно, тут можна знайти подібність: подібно до кров’яних артерій, транспортні шляхи з’єднують різні частини країни, ними перевозять величезні обсяги сировини, деталей, вузлів і готової продукції. Транспортна система обплутує територію країни й у такий спосіб створює єдиний економічний організм.

Робота з картою. Розгляньте легенду карти «Транспортна система», з’ясуйте:

– в якій частині України найгустіша сітка залізничних доріг;

– в яких регіонах України найбільша густота автомобільних магістралей;

– назвіть найбільші морські порти.

– визначте, на яких річках є судноплавні ділянки.

– Отже, в якому з регіонів найвищий рівень забезпеченості різними видами транспорту?

– Зіставте карту «Транспортна система» з картою «Населення» та картою «Промисловість» і визначте чинники, які впливають на рівень забезпеченості регіону різними видами транспорту.

– Визначте, які магістралі сполучають нашу країну з країнами – сусідами та які проходять через територію нашої країни? Як називають такі шляхи сполучення?

 

5. Транспортні коридори і транзитні перевезення.

 Вступ України до міжнародних транспортних організацій і структур та ратифікація ряду міжнародних угод, конвенцій та інших документів з питань транспортних систем і перевезень став першим кроком, з якого почалась інтеграція транспортно-дорожнього комплексу України у міжнародну транспортну систему.

Міжнародні транспортні коридори (МТК) — транспортні артерії і сукупність різних видів транспорту, що забезпечують значні перевезення вантажів і пасажирів на напрямах їх найбільшої концентрації. Транспортні коридори виконують роль кровоносних судин у світових інтеграційних процесах. У 1994 році II Загальноєвропейська транспортна конференція(Критська), (що відбулася на острові Крит, Греція) визначила 9 основних маршрутів МТК, III Загальноєвропейська транспортна конференція (1997 рік) до 9 коридорів додала 4 загальноєвропейські транспортні зони.

Критська конференція проходила в рамках Європейського співтовариства і визначила такі транспортні коридори:

  • Коридор №7. Дунайський (водний); (Австрія, Угорщина, Югославія, Болгарія, Румунія, Молдова, Україна)

Отже, 4 з цих 10 МТК — №3, №5, №7, №9 — проходять по території України.

 

V. Узагальнення і систематизація засвоєних знань, умінь і навичок.

1. Доповнити речення:

*Транспорт – це…

* За видами транспорт поділяють …

* Транспортна система – це…

*Пасажирооборот – це …

*Транзитні шляхи – це…

 

2. Доповнити схему:

 

 

VІ. Підсумок уроку.

Сьогодні ми познайомилися з іще однією галуззю народного господарства – транспортом. Транспортна мережа України досить густа, чому сприяє рівнинна територія і транзитне положення держави. Розвинені всі види транспорту. Провідними у вантажоперевезеннях є трубопровідний, залізничний і автомобільний. Кожен вид транспорту має певні проблеми: водний – сезонність, автотранспорт – низька якість доріг, підвищенний ризик аварійності, залізничний – низька маневреність, авіаційний – висока собівартість. Україна прагне зайняти чільне місце у світовому господарстві, для цього необхідна сучасна транспортна система.

 

VІІ. Домашнє завдання

 

  • Опрацювати відповідні параграфи підручника.
  • Нанести на контурну карту найважливіші транспортні магістралі й транспортні вузли, що згадуються в матеріалі підручника
  • Підготувати повідомлення за темою «Проблеми розробки екологічно чистих видів транспорту»

 

Додаток 1

Географічний диктант

«Який вид транспорту використаєте?»

автомобільний – Е

залізничний – З

водний –Н

повітряний – П

метро – Я

електронний – В

трубопровідний - Р

 

  1. Гуманітарна допомога постраждалим від землетрусу на Гаїті.
  2. Хліб до віддалених сіл  області.
  3. Газ із Туркменістану.
  4. Тижнева екскурсія мальовничими куточками України.
  5. Електроенергія для шкільного дзвінка.
  6. Троянди з Голландії.
  7.  Зерно на експорт до європейських країн.
  8.  Кондитерські вироби з фабрики «Рошен» по Україні. 
  9. Марганцева руда, добрива.  
  10. Червоний та жовтий перець з Болгарії.
  11. Найшвидше пересувається по Києву в  години-пік.

 

КЛЮЧ:   П Е Р Е В Е З Е Н Н Я

 

 

 

 

 

 

СЛОВНИК

Транспорт – галузь, що перебуває на стику виробничої та невиробничої сфери, головною функцією якої є задоволення потреб в усіх видах перевезень.

Транспорт – це матеріальна основа розвитку виробничо-технологічних внутрішніх і зовнішніх зв’язків країни.

Транспортна система – сукупність усіх видів транспорту, пов'я­заних між собою з метою задоволення потреб населення і держави в перевезеннях пасажирів і вантажів. Вона складається з транспортних пунктів (невелика залізнична станція, річкова пристань, автостанція, аеропорт), транспортних вузлів і транспортних магістралей.

Транспортна система – сукупність усіх видів транспорту, які пов'язані між собою транспортними вузлами.

Транспортний вузол – населений пункт, у якому сходяться кілька видів транспорту і здійснюється обмін вантажами між ними.

Робота різних видів транспорту характеризується певними показниками.

Транспортний вузол – населений пункт, у якому перетинаються декілька неоднорідних транспортних шляхів.

Транспортна магістраль – це найбільші транспортні шляхи, що мають державне чи міжнародне значення.

Вантажообіг – показник обсягу вантажної роботи транспорту, що обчислюється як добуток кількості перевезених вантажів (у т) на відстань перевезення (у км).

Вантажообіг – кількість вантажу, що перевозиться за певний проміжок часу (місяць, рік) на певну відстань. Одиниця вимірювання – тонно-кіло­метр (т-км).

Вантажонапруженість – показник інтенсивності використання шляхів сполучення, вимірюваний вантажообігом на 1 км.

Пасажирообіг – показник обсягу пасажирських перевезень транспорту, що обчислюється як добуток кількості пасажирів на відстань перевезення.

Пасажирообіг – кількість пасажирів, що перевозяться за певний проміжок часу (місяць, рік) на певну відстань. Одиниця вимірювання – пасажиро-кілометр (пас-км).

Транзит – перевезення вантажів та пасажирів територією району або країни.

Транспортні коридори – транспортні шляхи (залізничні та автомобільні), що мають високу якість, пропускну здатність та ступінь обслуговування.

Пропускна здатність транспортних шляхів визначається мак­симальною кількістю транспортних одиниць (потягів, суден тощо), яку можна пропустити за певний період при даному рівні технічної оснащеності. Наприклад, двоколійна залізниця може пропустити за добу 144 пари потягів, а одноколійна – 22-26 пар.

Собівартість перевезень розраховується як витрати на перевезення одиниці транспортної продукції. Наприклад, перевезення на­фти морем в 3 рази, а деревини – у 5 разів дешевше, ніж залізницею.

Каботаж – судноплавство між портами однієї країни.

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Ткачук Оксана
До підручника
Географія 9 клас (Гілецький Й. Р., Сливка Р. Р., Атаманюк Я.Д., Чобан Р. Д.)
Додано
26 жовтня 2021
Переглядів
7691
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку