Урок "У світі цікавого.Тварини"

Про матеріал

Розробка до проекту"Цікавинки про тварин".Мета:Розширити і уточнити знання дітей про тварин та середовище їх існування. Розвивати пізнавальний інтерес учнів, спостережливість, уважність, пам'ять, уяву, кмітливість, логічне мислення, вміння спостерігати за тваринами, описувати зовнішній вигляд тварин, виховувати розумне бережливе ставлення до природи, дружні взаємовідносини під час гри, дбайливе ставлення до тварин, чуйність, доброту, милосердя.

Перегляд файлу

Тема: У світі цікавого. Тварини.

Мета: Розширити і уточнити знання дітей про тварин та середовище їх існування. Розвивати пізнавальний інтерес учнів, спостережливість, уважність, пам’ять, уяву, кмітливість, логічне мислення, вміння спостерігати за тваринами, описувати зовнішній вигляд тварин, виховувати розумне бережливе ставлення до природи, дружні взаємовідносини під час гри, дбайливе ставлення до тварин, чуйність, доброту, милосердя.

Хід заняття :

  1. Організація групи.

II. Повідомлення теми заняття. Мотивація роботи

- Щоб з'ясувати яка буде тема нашого заняття,пропоную вам відгадати загадки,відгадки до яких підкажуть вам тему яку ми будемо сьогодні розглядати.

1.В темнім лісі проживає,

Довгий хвіст пухнастий має.

Їй на місці не сидиться

Як зовуть її? (Лисиця)

2.Дуже товсті ноги маю,
Тихо їх переставляю.
Височезний я на зріст,
Біля рота маю хвіст!
(Слон)

3.В лісі вогник рудуватий
Шишки лускає завзято.
(Білка)

 

- Отже, лисиця,слон ,білка  – це хто?  (Тварини)

- Правильно, отже розмова сьогодні піде про тварин.Ми з вами дізнаємося багато цікавинок з життя « братів наших менших».Як ви  розумієте вислів «брати наші менші»?

 

- Подумайте і скажіть, як ви розумієте такі слова:

 

« Все на землі, все треба берегти,

І птаха, й звіра, і оту тваринку,

Не хвалися  тим, що цар природи ти,

Бо, врешті, ти – лише її частинка.»

 

-Ці слова будуть девізом нашого заняття.

 

ІІІ.ОЗНАЙОМЛЕННЯ З МАТЕРІАЛОМ

  • Скажіть мені, будь ласка, чим відрізняються звірі від тварин,в чому різниця між ними?(Пояснення за схемою .Слайд 1))

Всі живі організми поділяються на 4 царства:тварини,рослини,гриби,бактерії.

До царства тварин належать :звірі,птахи,комахи,риби,земноводні.Тобто  звірі-це один з підцарств царства тварин.У більшості звірів є волосяний покрив.,але є такі ,які волосяного покрову не мають(наприклад дельфін).Звірі - це ссавці.
 

Запам’ятайте, (слайд 2) Тільки звірі вигодовують своїх дитинчат молоком. Тому їх ще називають ссавцями.

 

-А тепер ми зазирнемо  у світ тварин і дізнаємося багато цікавого з іх життя.

Але спочатку ми пограємо у гру «Впізнай тварину».(Відгадування тварини за її звуком)

1,лиса

2,комар

3,кит

4,лось

5.пингвин

6,кукушка

7.морська свинка

8,мишка

9,волк

10.крокодил

11.курица

12.соловей

13,медведь

14.кошка

15.дельфин

16.заяц

- Молодці! Ви дуже гарно впоралися із завданням!

РОБОТА В ГРУПАХ:

А зараз  ви приймете участь у вікторині «У світі цікавого.Тварини»

Вікторина –презентація з коментуванням.

 

КОНИК:

Всі види коників - хижаки. Харчуються вони, як правило, іншими комахами, гусінями, невеликими метеликами, іноді поїдають власних побратимів, більш слабких і дрібних.

Розмноження:Самка відкладає своїм мечовидним яйцекладом до 100 яєць в пухку землю; в наступну весну з них вилуплюються личинки;.Живуть 6 місяців.

 

ПАВІАН:

 

Павіани - це найбільш агресивний і небезпечний вид мавп, що відрізняються злісним, неприборканим характером і неймовірною силою.

У перші кілька тижнів після народження малюки павіанів висять на грудях у матері, а у віці 4-5 місяців вони перебираються до неї на спину і їздять верхи, як жокеї.  Але павіани дуже розумні !Кілька століть тому народ Африки використовував особливо тямущих павіанів як пастухів кіз. До роботи вони ставилися дуже відповідально, не давали тваринам відбитися від стада і своєчасно попереджали про небезпеку, загледівши хижаків. Іноді павіан вибирав найбільшу козу і їхав на ній верхи.

 

МОРСЬКИЙ СЛОН:

 

Морські слони - це дуже цікаві тварини. Вони ссавці,  які відмінно пристосовані до життя у воді - замість лап у них ласти, форма тіла обтічна, великий підшкірний шар жиру не дозволяє замерзнути в холодній воді, груба шкіра і жорстка шерсть також сприяють збереженню тепла - але разом з тим їм життєво необхідно проводити якийсь час на суші, де вони є незграбними і неповороткими товстунами.

 Можливості цих тварин дуже великі: вони здатні обходитися без повітря близько 40 хвилин, пірнати на глибину в півкілометра і пропливати без відпочинку близько 5000 кілометрів.

 

ЗМІЇ:

У странах Африки змій використовують як охоронців домівок.Якщо хазяїну треба від їхати на місяць,або довше,він не заводить , як ми, собаку.Він запускає у дім змію.Змія може не приймати ніякої їжі дуже довго,їй потрібна тільки вода.

 

КІШКА:

 

  • Надчутливість котів використовують моряки:корабельний кіт легко виявляє тіч і краще за будь який барометр передбачає погоду.Так само коти відчувають і небезпеку іншого роду,наприклад бомбардування.Під час другої світової війни в Європі було запроваджено спеціальну медаль на якій було вибито слова «Ми теж служили Батьківщині».Медаль вручали котам,які врятували найбільше людей.
  • Були випадки коли ці тварини рятували господарів від нападу отруйних змій,здіймали тривогу при пожежі,попереджували про землетруси.

 

  • Коти ,на відміну від собак,не можуть сфокусувати погляд на близько розташованих предметах,Фактично,краще всього кішка бачить на відстані від 75 см до 2-6 метрів.

 

  • Кішки можуть видавати до 100 різних звуків, у той час як собаки не більше 10.

 

  • Чому коти приносять вам дохлих мишей? Існує мінімум 4 теорії:
    1. Кіт дарує вам подарунок, на знак своєї дружби або за те, що ви його годуєте.
    2. Кіт вважає вас бездарним мисливцем, і намагається вас навчити полювати.
    3. Кіт переносить жертву в безпечне тепле місце, де згодом може її з'їсти.
    4. Кіт по-своєму намагається врятувати вас від голоду.

 

  • Розповідь історії,як кішка годувала своїх господарів під час війни.

 

 

СЛОН:

 

  • Відмітна особливість цих великогабаритних тварин — вміння чути ногами. Спілкування відбувається через тупіт, цей сигнал чути всім побратимам на відстані до 50 кілометрів. 

 

  • Не зважаючи на свій зовнішній потужний вигляд, слон — найніжніша істота.

Слонам не чужі цілком людські емоції. Вони вміють сумувати і плакати, посміхатися і сміятися, скаржитися і співчувати і навіть цілуватися!

 

  • Слон здатний настільки контролювати свою силу, що може підняти сире яйце і не порушити при цьому його шкаралупи.

 

  • Запах води настільки знаком їм, що тварина може відчути його на відстані майже 5 кілометрів .Слон може випивати близько 300 літрів води в день
  • Слони сплять дуже мало. Ці ссавці, як відомо, можуть спати тільки 5 годин на добу. Слони сплять стоячи.

 

-Так ,молодці!Ви дуже гарно впоралися із завданням!

 

ПІДСУМОК:

Сьогодні на нашому занятті ми дізналися дуже багато цікавого про тварин.Я сподіваюся,що вам сподобалося  і у вас зявилося бажання дізнаватися про «братів наших менших»  багато нового. Це дуже добре! І ще, завжди памятайте:Треба берегти природу!Допомагати їй! Від людини залежить дуже багато!

doc
Додано
18 квітня 2018
Переглядів
1920
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку