Урок "Україна памʼятає! Світ визнає!"

Про матеріал

Ознайомити учнів з актами акт геноциду українського народу, організований керівництвом ВКП (Б) та урядом УРСР
у 1932-1933 рр. шляхом створення штучного масового голоду, що призвів до смерті від голоду 3,941 млн. безпосередньо та склав 6,122 млн. втрат ненародженими. людських втрат у сільській місцевості на території Української СРСР та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці.

.

Перегляд файлу

1

 

       Україна памʼятає! Світ визнає!

 Мета: визначити суть та наслідки голодомору 1932-1933 року.,вшанувати памʼять його жертв.

                                             Хід уроку

I.Актуалізація опорних знань

 Сьогодні у нас урок  памʼяті.Його проводять одночасно з нами в усіх школах нашої держави.

  Прошу вас бути уважними і задуматись,що відбувалося в Україні 80 років тому і що витерпів український народ на шляху до незалежності.

II.Основна частина уроку

  1.Вступ

У світі сталося багато трагедій.Страшних трагедій.Так,були різні війни,катастрофи,які забирали життя людей.

Коли гинуть люди від стихійного лиха,аварії літака чи потягу,виверження вулкану-це одне.Коли люди гинуть на війні,захищаючи свою Батьківщину від ворогів,- це друге.А коли люди гинуть від голоду – це зовсім інше.Особливо - голоду,який створили навмисно.Ви вже знаєте,що в Україні родючі землі і вона багата хлібом.Ще нашу Батьківщину  називали ˮжитницею Європиˮ .

Хіба можна уявити,що народ – хлібороб помирає від голоду?В ті часи жертвами ставали не окремі люди,винищувались цілі села.Від голоду помирали і старі ,і малі.Найстрашніше помирали – діти.Людей свідомо морили голодом.Це злочин проти усього людства.

  А чи так давно це сталося?Ні.Ще досі живі свідки тих часів.Серед них є наші бабусі,дідусі.Запитайте у них,що вони знають про Голодомор.Можливо ви почуєте від них багато нового і страшного,але не бійтеся чути це.Не бійтеся питатися про це.Ця трагедія ніколи не повториться.Наша памʼять не дозволить нікому це зробити.Це наша історія.Ми не можемо її викреслити з нашої памʼяті.Ми не можемо це забути.

2.Що таке голодомор?

  Сьогодні ми згадуємо страшну сторінку нашого народу- Голодомор 1932-1933 рр.Ця трагедія забрала життя мільйонів наших земляків.В Україні від голоду помирали і дорослі,і діти.

  Але найстрашніше є те,що голодомор був створений спеціально.

Український народ  - свободолюби вий.Сталін винайшов власний,один з найжорстокіших за усю історію людства.Він залізною рукою впровадив терор і голодну смерть.Доведені до відчаю люди їли жаб,мишей,щурів,горобців,земляних хробаків і слимаків,мололи кістки на борошно,варили шкіру із взуття,уживали в їжу кульбабу,проліски,акацію,щавель,кропиву.Дотепер ми не знаєм імен всіх,хто загинув від голодної смерті.Їх не називали героями.Їм не ставили памʼятників чи обелісків.Нас просто заставляли про це забути.Але памʼять не можна знищити.

3.Як чинився Голодомор?

Насильно забирали всі продовольчі припаси.Засуджували навіть дітей,які підбирали колоски пшениці на вже зібраних полях.Штрафували.Якщо селянин чи колгоспник не виконав план здачі зерна,у нього забирали усе: картоплю,зерно,корову,хату.У  людей розпухали обличчя,ноги,животи.Померлих,а часто й ще живих звозили й скидали в ями й закопували.Голод охопив усю Україну,але небачених розмірів набув на півдні,сході та вцентрі України.

                           Це остання хлібина,остання?

                           Очі налиті вщент?

                           Батько й діти не їли зрання,

                            Після неї голодна смерть.

    Страхітливий злочин ніколи й нічим не стерти з памʼяті.тільки протягом 1932-1933 рр.загинула пʼята частина сільського населення України.

4.Свідчення очевидців         5.Голодомор мовою фактів.

У той час,як від голоду умирали мільйони українців.влада продовжувала вивозити зерно за кордон.Також в Україні у той час на повну потужність працювали спиртзаводи,які переробляли зерно на горілку,що йшла на експорт.

III. Підсумок

Прошу зараз вшанувати памʼять мільйонів невинних життів Голодомору хвилиною мовчання.

IV.Д/З

Зараз кожен із вас отримає свічку і памʼятку про ці жахливі голодні для України роки.Саме від вас залежить,щоб не приведи Господь,не повторилосьнічого подібного у майбутньому.Принесіть ці свічки та памʼятки додому.А в суботу,22 листопада,о 16 годині,коли на вулиці стемніє,попросіть батьків засвітити іпоставити ці свічки на підвіконня так ,щоб їх було видно знадвору.

  Цих вогників має бути якнайбільше.Вони потрібні для кожного з нас.Ці вогники символізують нашу скорботу і памʼять про мільйони загублених життів наших українців.Ці вогники зігріють душі загиблих.

                                     Пекельні цифри та слова

                                     У серце бʼють,неначе молот ,

                                     Немов прокляття ожива,

                                     Рік тридцять третій?

                                     Голод?Голод?

 

docx
Додано
10 серпня 2018
Переглядів
595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку