Урок "Українська авторська (бардівська) пісня або "співана поезія". Музика душі."

Про матеріал
Розширити пізнання учнів у жанрі української (бардівської) пісні. Розвивати вміння сприймати музику і поезію в естетичному поєднанні. Виховувати почуття людяності, прагнення самовдосконалення.
Перегляд файлу

Урок 25

Тема:     Українська авторська ( бардівська ) пісня або « співана                           поезія». Музика Душі.

Мета: розширити пізнання учнів у жанрі української авторської (бардівської пісні). Розвивати вміння сприймати музику і поезію в естетичному поєднанні. Виховувати почуття людяності, прагнення самовдосконалення.

Обладнання: плакат : « Ліра , гітара – душа барда», книжково-журнальна виставка « Авторська пісня», портрети композиторів – бардів, музичні словники, тексти з піснями, презентація, відео та аудіо записи пісень.;анкета визначення настрою.

Випереджувальне завдання – учні ознайомились з музичним словником по темі уроку. Готували розповіді про українських бардів в вигляді презентацій,доповідей, розповідей, повідомлень, стіннівок тощо.

                             Хід уроку.
1.Організаційний момент. Музичне вітання. Розспівування.

2.Мотивація та оголошення теми уроку. 

Вчитель. Вітаю вас, мої друзі! Хочу вас запитати, чи згодні ви з твердженням, що « Все проходить а музика вічна»?
І дійсно, музика допомагає людині завжди, бо душа людська завжди звучить мелодією: душевний біль - сумна мелодія, радість – мелодія щастя. Музика лікує, закликає до життя, стає островом людської надії. 
Сьогодні я пропоную вам дізнатися більше про славних представників української авторської, бардівської пісні.. 

3. Музичний словник:
Бард  мандрівний поет і співак у кельтів, що жили головним чином на території нинішньої Ірландії, Уельса і Шотландії та Бретані. 
Середньовічні барди були професійними поетами-співаками, мандрівними або придворними. Вони об'єднувалися в цехи, виконували героїчні пісні-балади, бойові, релігійні і сатиричні пісні, елегії та інше.

Менестре́ль  З XIV століття словом менестрель називають, переважно, світських професійних музикантів. Отже всі відомості, які маємо про менестрелів XIV—XVIII ст., зокрема, про їхні цехові організації (ménestrandie) у містах Франції та Англії, відносяться радше до історії музичного, а не літературного побуту.
 

Вага́нти  «мандрівні люди» у середньовічні часи, XI—XIV століття, у Західній Європі, що складали вірші, виконували пісні та декламували прозу на площах міст та на різних зібраннях.

Гістріон (від лат. histrio - актор, трагік) - в Стародавньому Римі так називали професійних акторів. У Стародавньому Римі гістріони зазвичай вербували з низів суспільства, їх професія вважалася менш шанованою, вони не мали громадянських прав і могли піддаватися тілесним покаранням; лише трохи гістрионам вдавалося завоювати шану і повагу. 

Кобза́р  український народний співець і музикант. Кобзарі були творцями, хранителями і передавачами епічної традиції у формі історичних пісень, дум (мелодійних речитативів змінюваних форм), релігійних піснеспівів, моралізаторських пісень, а також казок та переказів, супроводжуваних грою накобзі, лірі або бандурі, звідки інша їхня назва — лірники або бандуристи. Значення їх для українського народу можна порівняти зі значенням давньогрецьких поетів у давній Греції, арабських поетів для Арабії, або степових співців-акинів для людей Середньої Азії, Монголії і Казахстану. У своїй творчості кобзарі утверджували дух українського народу, основи християнської моралі в суспільстві і побуті.
Трубаду́ри від окситан. trobador, від окситан. trobar «знаходити» (складати вірші))

Мінезингери (нім. Minnesinger — той, що оспівує кохання)  німецькі рицарські поети-співаки XII—XIV ст. Куртуазна лірика мінезингерів склалася під впливом поезії романських трубадурів і труверів.

Шпільман (нім. Spielmann, від spielen — грати та Mann — людина)  мандрівний комедіант, співець, музикант в середньовічній Німеччині.

Жонгле́р, жонґлер (давньофранцузька — «jougleor», «jongleur», з «лат. joculator» — «потішник»)  мандрівний лицедій, професійний співак, часто музикант або фокусник. Як правило, такі музиканти були і композиторами, і виконавцями пісень, складених трубадурами, відмінно володіли мистецтвом гри на багатьох музичних інструментах.

Скоморóхи, професійні мандрівні співці й актори (лицедії), учасники свят, обрядів, ігор.

Філарет Колесса зауважує таке:
 

 

    «

У поширюванні пісень та музичних інструментів скоморохи сповняли ролю посередників між селом і містом, поміж боярським двором і селянською хатою. Одні із скоморохів жили життям безпритульних мандрівців, інші ж, що стояли на службі вельмож, мали свої постійні осідки.

Кіфаред  в Давній Греції співак, що акомпанував собі на музичному інструменті кіфарі, зачіпаючи струни пальцями або плектром.

Аеди (грец. αειδο — співаю, оспівую та αοιδος — співець)  в Стародавній Греції співці-професіонали, яких утримувала громада або царі (базилевси). Аеди були також мандрівні. Аеди складали й виконували в супроводі струнних інструментів (ліри, кіфари) епічні пісні. 

Ліра - це настільки чутливий інструмент, що стверджують - навіть легенький подих вітерцю здатний сколихнути струни і породити чудові звуки. Душа барда,її високі подихи і були тим вітерцем, який надихав умілі руки. Так повнилися серця слухачів, жило і стверджувалося надзвичайно дійове мистецтво у всьому світі. 
А чому Гітара … я думаю про це ви дасте відповідь в кінці нашого уроку.
А зараз разом з піснею « Бригантина» запрошую вас в подорож по країні Музика душі. 

3. (Виконання учнями пісні Берковського « Бригантина»)

А що ви знаєте про авторську пісню? Який зміст слова «бард» та інших слів синонімів? Пропоную Вам розв’язати задачу «Авторська пісня: 9 слів з літерою Р», використовуючи музичний словник.
Середньовічні (XI—XIII ст.ст.) провансальські поети-барди, автори пісень і, часто, виконавці – це… Трубаду́ри

Мандрівний поет і співак у кельтів, що жили головним чином на терторії нинішньої Ірландії, Уельса і Шотландії та Бретані – це

Бард.  В Стародавньому Римі так називали професійного актора , який міг бути одночасно музикантом, танцюристом, співаком, оповідачем, гімнастом, дресирувальником тварин і т. д. – це… Гістріон

Український народний співець і музикант – це Кобза́р

Загальна назва поета-музиканта (у тому числі жіночої статі), професійного артиста Середньовіччя (з 12 ст.) та раннього Відродження, який заробляє співом і грою на музичних інструментах з пам'яті- це …менестрель

В перекладі з німецької це слово означає — той, що оспівує кохання) — німецькі рицарські поети-співаки XII—XIV ст. – це Мінезингер

Як правило, такі музиканти були і композиторами, і виконавцями пісень, складених трубадурами, відмінно володіли мистецтвом гри на багатьох музичних інструментах- це Жонгле́р - мандрівний лицедій, професійний співак, часто музикант або фокусник.В Іспанії людей, які могли бути одночасно музикантом, танцюристом, співаком, оповідачем, гімнастом, дресирувальником тварин і т. д – називали Голіарди

У поширюванні пісень та музичних інструментів ці люди сповняли роль посередників між селом і містом, поміж боярським двором і селянською хатою – це були …скоморохи

4. Висновок уроку.

docx
Додав(-ла)
Глюта Ірина
Додано
12 грудня 2019
Переглядів
2233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку