Урок української мови на тему:"Прикметники твердої та м'якої групи"

Про матеріал
Урок української мови для 10 класу має на меті повторити принцип поділу прикметників на тверду та м’яку групи, обґрунтовувати вибір написання літер у відмінкових закінченнях прикметників відповідним правилом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Восьме грудня Класна робота Прикметники твердої та м’якої груп Жива душа народна, жива, неподоланна! О.Довженко

Номер слайду 2

Червоний – піднесеність; жовтий – радість; коричневий – приємність; зелений – спокій; синій – сум; фіолетовий – тривожність; білий – складно сказати про настрій.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Народні свята грудня 04.12 – Введення до храму Пресвятої Богородиці 07.12 – Святої Катерини 13.12 – Апостола Андрія Первозванного 17.12 - Святої Варвари 19.12 – Святого Миколая

Номер слайду 5

Словникова робота Звичаї – загальноприйнятий порядок, традиційно встановлені правила суспільної поведінки. Обряди – ряд усталених традицією дій, які супроводжують якусь урочистість.

Номер слайду 6

Восьме грудня Класна робота Прикметники твердої та м’якої груп Жива душа народна, жива, неподоланна! О.Довженко

Номер слайду 7

Гра «Так чи ні?» 1. Прикметник – це службова частина мови? 2. Прикметник означає дію? 3. Відповідає на питання який? Чий? 4. У реченні виступає додатком? 5. Чи згодні ви з тим, що прикметник має два ступені порівняння? 6. Прикметник має три розряди за значенням? 7. Кожен прикметник має повну і коротку форми? 8. Ступені порівняння мають дві форми? 9. Прикметник не змінюється за відмінками? 10. Прикметник змінюється за числами та родами? 11. Якісні прикметники утворюють ступені порівняння? 12. Прикметник – це незмінна частина мови?

Номер слайду 8

Гра «Так чи ні?» 1.Ні 2. Ні 3. Так 4. Ні 5. Так 6. Так 7. Ні 8. Так 9. Ні 10. Так 11. Так 12. Ні

Номер слайду 9

Прикметники твердої та м’якої груп До твердої групи належать прикметники з основою на твердий приголосний. До м’якої групи належать прикметники з основою на м’який приголосний. Прикметники на –лиций (білолиций, смагляволиций) не належать ані до твердої, ані до м’якої групи.

Номер слайду 10

Гра «Третє зайве» А) Народний, веселий, художній. Б) Таємничий, літній, стародавній В) Український, смагляволиций, християнський ?

Номер слайду 11

Робота з текстом День святого Андрія Первозванного припадає на 13 грудня. Стародавня християнська легенда свідчить, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді та в околицях нашої столиці - Києва. З усього циклу зимових традиційних свят день Андрія Первозванного – найцікавіший. Від нього віє чарівною староукраїнською стихією.

Номер слайду 12

Робота з текстом Хоч Андрій Первозванний – християнський святий, але в народній традиції звичаї та обряди в день цього святого мають стародавній, дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання. А хлопці в ніч під Андрія мають найбільші права – єдина ніч у році, коли парубкам за бешкети люди вибачають.

Номер слайду 13

Робота з текстом Справляли вечорниці на Андрія здебільшого у вечорничій хаті. Найбільш поширеними стравами та печивом були традиційна каша, узвар, калита і балабушки. З них ритуальні – кашу, балабушки і калиту – вживали під час ворожінь. Калита – це великий корж із білого борошна.

Номер слайду 14

Домашнє завдання Написати есе на тему: «Чи потрібно відновлювати народні обряди та звичаї?»

Номер слайду 15

Метод «Незакінчене речення» Під час уроку я: дізнався/ дізналась… повторив / (- ла)… навчився /( - лася)… новою і цікавою для мене була інформація про….

ppt
Додано
2 липня 2023
Переглядів
203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку