Урок. Утворення та зміцнення Московської держави

Про матеріал
Учень/ учениця: називає хронологічні межі об’єднання земель Північно­Східної Русі навколо Москви, правління Івана ІІІ, дати Невської битви, Льодового побоїща, Куликовської битви; показує на карті території зазначених країн у різні часи Середньовіччя, напрямки походів монголів, місця головних битв; пояснює та застосовує поняття: «віче», «Новгородська боярська республіка», «баскак», «ярлик», «Боярська дума», «Судебник»; описує пам’ятки культури і побут Новгородської республіки та Московської держави; характеризує розвиток Московської держави, Новгородської республіки; порівнює Новгородську республіку та Московську державу; аналізує основні напрями діяльності відомих діячів того часу;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Утворення та зміцнення Московської держави

Номер слайду 2

Програмні вимоги. Учень/ учениця:називає хронологічні межі об’єднання земель Північно­Східної Русі навколо Москви, правління Івана ІІІ, дати Невської битви, Льодового побоїща, Куликовської битви;показує на карті території зазначених країн у різні часи Середньовіччя, напрямки походів монголів, місця головних битв;пояснює та застосовує поняття: «віче», «Новгородська боярська республіка», «баскак», «ярлик», «Боярська дума», «Судебник»;описує пам’ятки культури і побут Новгородської республіки та Московської держави;характеризує розвиток Московської держави, Новгородської республіки;порівнює Новгородську республіку та Московську державу;аналізує основні напрями діяльності відомих діячів того часу;

Номер слайду 3

{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}УМОВНІ ПОЗНАЧКИРобота з документами. Бібліографічні відомостіРобота з картою. Відеофрагмент Тести. Повернення

Номер слайду 4

ЗМІСТ{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}Володимиро-Суздальське князівство (Юрій Долгорукий, Андрій Боголюбський)Пан Великий Новгород (А. Невський)Навала монголо-татар, повалення Іга (Дмитрій Донской)Зростання території Московської держави в XIV ст. (Іван ІІІ)Культура Північно-Східної РусіВідеотека. Завдання. Тести

Номер слайду 5

Володимиро-Суздальське князівство займало територію у межиріччі Волги й Оки. До складу «суздальців», як називали його мешканців, входили угрофіни і слов’яни (в’ятичі, частина кривичів і радимичів).

Номер слайду 6

Юрій Довгорукий(*1090 — †15 травня 1157) — Великий князь Київський і князь Ростово-Суздальський. Син Володимира II Мономаха, за постійне посягання на чужі землі йому дали прізвисько Долгорукий.Інша версія довгорукий — «Довга рука», надана князю через його фізіологічні особливості (сутулість), через що його руки здавались довшими ніж у інших людей. Юрія Довгорукого вважають засновником Москви 1147 рік.

Номер слайду 7

Андрій Боголюбський (1157—1175 рр.)Столицею свого князівства зробив місто Владимир-на-КлязьміСтосунки з іншими князями будував з позиції сили.1169 р. син Андрія Боголюбського Мстислав уперше в історії взяв штурмом Київ і віддав його на пограбування своїм полкам. У результаті конфлікту з власним боярством, роздратованим поразками князя, був убитий.

Номер слайду 8

Здобуття Києва військом князя Андрія Боголюбського. Тієї ж зими послав Андрій сина свого Мстислава з полками своїми із Суздаля на Київського князя на Мстислава на Ізяславича, з Ростовці й з Володимирці та Суждалці, і їхніх князів 11... В літо (1169)... Й поможе бог Андрійовичу Мстиславу з братами, й взяша Київ. Мстислав же Ізяславич бежа із Києва на Василев. Взято ж було Київ місяця березня в 8, і грабували за 2 дні весь град, й Поділля, й Гору, й монастирі, й Софію, й Десятинну Богородицю, й не було помилування нікому же нізвідкіля же, церквам, що палали, селянам, яких убивали…, жінки забрані були в полон, розлучені от мужів своїх, младенці ридали, дивлячись на матерів своїх… взяша іменія (майна) множество, й церкви обнажиша иконами й книгами й ризами… й була в Києві… й скорбота неутешима, й сльози непрестані. Запитання для бесіди1) Хто брав участь у захопленні Києва?2) Як поводилися загарбники з населенням, святинями Києва?3) Як на вашу думку, з якою метою було піддано Київ руйнуванню?

Номер слайду 9

Всеволод Велике Гніздо(1176—1212 рр.)На початку правління, спираючись на міста й «служилих людей» (дворянство), приборкав боярство і посилив центральну князівську владу. Здійснив успішні походи до Рязанського князівства і підкорив його. Великою перемогою завершився похід князя проти Волзької Болгарії ( 1183 р.)Продовжив боротьбу своїх попередників за підкорення Новгородської землі, але також зазнав поразки.

Номер слайду 10

Новгородські землі охоплювали величезну територію Північно-Західної Русі: від Балтійського моря на заході до Уральських гір на сході та від Білого моря й узбережжя Льодовитого океану на півночі до межиріччя Волги і Оки на півдні.

Номер слайду 11

Тут установився республіканський вічовий устрій. Князь був головою військової дружини, яку приводив з собою. Вищим органом влади стало віче — збори всіх вільних чоловіків, які були самостійними господарями.

Номер слайду 12

Повноваження вищих посадових осіб у Великому НовгородіПосадник. Призначав і звільняв посадових осіб. Наглядав за діяльністю князя. Виступав із князем на чолі війська. Вів переговори з іншими державами. Архієпископ. Зберігав державну скарбницю. Керував зовнішньою політикою. Очолював церковний суд. Тисяцький. Керував міським населенням. Збирав податки. Командував міським ополченням

Номер слайду 13

Олександр Невський (1221–1263) — князь новгородський (із перервами 1236–1259 рр.), із 1243 р. визнав васальну залежність від золотоординського хана. 1240 року у Невській битві розбив шведів, 1242 р. розбив війська Лівонського (Тевтонського) ордену на Чудському озері під час Льодового побоїща. Канонізований як святий Російською православною церквою.

Номер слайду 14

1240 Невська битва – розгром шведського табору

Номер слайду 15

1242 рік бій на Чудському озері (льодове побоїще)

Номер слайду 16

Чингісхан. Темуджи́н (1155 — 18 серпня 1227) —монгольський  державний, політичний і військовий діяч. Засновник і перший великий хан (1206—1227)Монгольської імперії, найбільшої імперії у всесвітній історії.

Номер слайду 17

Походи монголо - татараського війська на Русь

Номер слайду 18

Хан - титул правителя в багатьох країнах світу. Ярлик – грамота ординського хана, що давала право на князювання. Баскак – збирач данини Бати́й (Бату-хан) (1201-1255) — монгольський  хан і онук Чингісхана. Засновник Золотої Орди.

Номер слайду 19

Куликовська битва — битва московського і татарського військ8 вересня 1380 р. на Куликовому полі. Татарське військо очолював темник (керівник тумену) Мамай. Московське військо очолював Великий князь Владимирський і Московський Дмитро Іванович.

Номер слайду 20

Дмитрій Донськой (1350–1389) — великий князь московський (із 1359 р.) та володимирський (із 1362 р., з перервами). За його правління 1367 року був побудований перший кам’янийкремль у Москві. Очолив збройну боротьбу російського народу проти монголо-татарського ярма. 1380 року переміг ординського темника Мамая у Куликовській битві на Дону (звідси прізвисько). За часів князювання Дмитра Донського Москва затвердила своє керівне становище в російських землях. Він уперше передав велике княжіння Василію І без згоди на те Золотої Орди.

Номер слайду 21

Зростання території Московської держави в XIV ст.

Номер слайду 22

Іван III Васильович (1440–1505), відомий як Іван Великий, — великий князь Московський (1462–1505). Під час правління приєднав до Московського князівства: Ярославське (1471), Ростовське (1474), Тверське князівства (1485), Новгородські землі (1478). 1480 року Московське князівство припинило сплату данини Золотій Орді. У 1500–1503 рр. переміг Литву і приєднав Чернігово-Сіверські землі, уклав союз з Кримським ханством. Запровадив систему приказів в управлінні державою.1497 року запровадив «Судебник» — збірник законів з різних галузей права, що закріпив помісну систему землеволодіння. За нього було перебудовано цегляний Московський Кремль, зведено 25 церков.

Номер слайду 23

rrrrrrrrrrrrr

Номер слайду 24

Культура Північно-Східної РусіЛітература«Задонщина» Софонія Рязанця в поетичній формі розповідає про Куликовськубитву«Повість про розорення Москви ханом Тохтамишем» розповідає про спаленняі пограбування татарами Москви в 1382 р. Билини про Іллю Муромця, Добриню. Афанасій Нікітін «Ходіння за три моря»

Номер слайду 25

Архітектура. У 1366—1367 рр. було розпочато будівництво нових кам’яних мурів Кремля в Москві.

Номер слайду 26

Успенський собор у Звенигороді — найдавніший із пам’ятників московської церковної архітектури

Номер слайду 27

1422 р. було збудовано Троїцький собор Троїце-Сергієвого монастиря

Номер слайду 28

1479 р. — Успенський собор у Москві

Номер слайду 29

1491 р. під керівництвом венеціанського архітектора Марка Фрязіна було збудовано Грановиту палату для урочистих прийомів

Номер слайду 30

Живопис. Серед майстрів, які працювали в Новгороді, уславився Феофан. Грек із Візантії. Виконував розписи церкви Спаса на Ільїнській вулиці. Потім працював у Москві, де виконав фрески в церкві Різдва Богородиці (1395 р.), Архангельському (1399 р.) та Благовіщенському соборах (1405 р.)

Номер слайду 31

Благовіщенський собор Московського Кремля розписував великий руський майстер Андрій Рубльов. Він також виконував ікони і фрески Успенського собору у Володимирі (1408 р.), Троїцького собору Троїце- Сергієвої лаври (1425—1427 рр.) та Спасо-Андронікова монастиря (1427— 1430 рр.). Найвідоміший твір Рубльова — «Трійця» з іконостасу згаданого вище Троїцького собору

Номер слайду 32

1) Відомий живописець Русі, візантійського походження. (Феофан)2) Купець із Твері, що здійснив подорож до Персії та Індії. (Нікітін)3) Перегородка з іконами у православному храмі. (Іконостас)4) Відомий живописець Русі XV ст., творчості якого притаманні плавні лінії та спокійні тони. (Рубльов)5) Поема, присвячена Куликовській битві. («Задонщина»)6) Місто, де винайдено найбільше берестяних грамот. (Новгород)7) Прізвисько московського князя Івана I. (Калита)8) Боротьба за місце при князівському дворі. (Місництво)9) Одна з найбільш відомих ікон роботи Андрія Рубльова. («Трійця»)10) Щорічний опис подій. ( Літопис)Розв’яжіть кросворд:

Номер слайду 33

Домашнє завдання1. Опрацювати відповідний параграф.2. Скласти питання-загадки для гри «Портретна галерея».3. Підготувати розповідь від імені:а) учасника Куликовської битви;б) від імені монгольського баскака.

pptx
Додано
21 січня 2021
Переглядів
2355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку