Урок. Ян Гус і гуситські війни

Про матеріал
Учень/ учениця: називає хронологічні межі гуситських війн; показує на карті території зазначених країн у різні часи Середньовіччя, перебіг гуситських війн, місця головних битв; пояснює та застосовує поняття: «гусити», «гуситські війни» описує пам’ятки культури і побут Чехії визначає причини, хід, наслідки гуситських війн; аналізує основні напрями діяльності відомих діячів того часу;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ян Гус і гуситські війни

Номер слайду 2

Програмні вимоги. Учень/ учениця:називає хронологічні межі гуситських війн; показує на карті території зазначених країн у різні часи Середньовіччя, перебіг гуситських війн, місця головних битв;пояснює та застосовує поняття: «гусити», «гуситські війни»описує пам’ятки культури і побут Чехіївизначає причини, хід, наслідки гуситських війн;аналізує основні напрями діяльності відомих діячів того часу;

Номер слайду 3

{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}УМОВНІ ПОЗНАЧКИРобота з документами. Бібліографічні відомостіРобота з картою. Відеофрагмент Тести. Повернення

Номер слайду 4

ЗМІСТ{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}Чеська держава Критика католицької церкви чеським мислителем і проповідником Яном Гусом. Течії у гуситському русі (Жижка Ян )Результати та наслідки гуситського руху. Відеотека. Завдання. Тести

Номер слайду 5

Чеське королівство Чеська держава виникла з частини Великої Моравії на початку X ст.

Номер слайду 6

Найвідомішим серед перших Пржемисловичів став князь Вацлав (921—929 рр.). Святий Вацлав вважається небесним заступником чеського народу, а його ім’я сьогодні носить головна площа Праги, де й знаходиться пам’ятник князеві.

Номер слайду 7

Особливості становища Чехії в другій половині XIV ст. Входила до складу Священної Римської імперіїРозквіт Чехії пов’язувався з правлінням короля Карла І, який 1374 р. став імператором Священної Римської імперіїСтала одним із важливих культурних і політичних центрів Європи. У чеські міста переселилося чимало німців. Входила до складу Священної Римської імперії

Номер слайду 8

Становище католицької церкви в ЧехіїКатолицькій церкві належала третина оброблюваних. Земель країни. Чехія була наводнена папськими торговцями індульгенціями. Чехія сплачувала папському двору багато податків у різних формах. Папа Римський брав величезні гроші за призначення чеськоговищого духовенства. Католицькій церкві належала третина оброблюваних. Земель країни. Зростання незадоволення католицькою церквою серед усіх верств населення Чехії

Номер слайду 9

Критика католицької церкви чеським мислителем і проповідником Яном Гусом. Гус Ян (1369–1415) — чеський релігійний мислитель, філософ, реформатор, ректор Празького університету. 1409 року Ян Гус перетворив Празький університет на національний, передавши всю владу у ньому чехам. Виступав проти вищого духовенства, що часом наживалось за рахунок спекуляцій, продажу індульгенцій і церковних посад. 1413 року Папа Римський відлучив Яна Гуса від церкви. Заарештований під час церковного собору в Констанці за звинуваченням у єресі і спалений.

Номер слайду 10

Засуджував накопиченнябагатств церквою і духовенством,закликаючиповернутися до «євангельськоїбідності»Вважав, що для того щобкожна людина могла зрозуміти«Закон Божий», богослужінняповинно здійснюватисячеською мовою. Критикував католицьке причастядля духовенства хлібом і вином,а для мирян лише хлібом. Доводив,що в першопочатковому християнствівсі причащалися однаково

Номер слайду 11

Із проповідей Яна Гуса«Забери у собак кістку — вони перестануть гризтися: забери майно у церкви — не знайдеш для неї попа». «Чехи у Королівстві Чеському по закону… і за вимогою природи повинні бути першими в посадах, так само як французи у Франції і німці у своїх землях…» «З мене (Христа) зірвали одяг, а вони (духовенство) купаються у королівській розкоші на гроші бідних. Я вкриваюся кривавим потом — вони ніжаться у шикарній бані. Я вночі не сплю, принижений і обпльований,— вони зайняті гульбою, обжерливістю, пияцтвом. Я несу хрест, йду на смерть — вони, напившись, спочивають. Я прибитий до хреста — вони хропуть на ніжній постелі». 1. Які ідеї висловлював Ян Гус? 2. Проти кого були спрямовані промови проповідника? 3. Який вплив могли мати ці ідеї на чеський народ?

Номер слайду 12

З проповіді Яна Гуса. Клір не навчає, а псує народ своєю розпустою, пов’язаною з багатством. Так треба вилучити у нього це багатство! Наступники Христа мають бути бідними, як апостоли. А вони, навпаки, лише про те й розмірковують, як би ще збільшити свої багатства, для чого розсилають продавців індульгенцій та хижих ченців, які... влаштовують нікому не відомі святкування, вигадують чудеса, грабують бідний народ... Запитання до тексту1) У чому звинувачував Ян Гус католицьку церкву?2) Як мала реагувати церква на проповіді Яна Гуса?

Номер слайду 13

1415 р. Погляди Яна Гуса було засуджено на церковному соборі в німецькому місті Констанці(1414—1418 рр.), а самого проповідника спалено на багатті 6 липня 1415 р«Я вірю у всемогучого Господа Бога, я не можу покаятися у помилках, яких ніколи не мав».

Номер слайду 14

Дві основні течії у гуситському русіЧашники. Послідовники Яна Гуса. Причащали простих віруючих із чашіліквідації привілеїв церкви скасування церковного землеволодіння, спрощення церковного обряду, запровадження богослужіння чеською мовою і причастя двома видами; Таборити. Очолив Ян Жижка. Таборити (їхня назва походила від гори Табор у Південній Чехії. Вимагали відмови від особистого майна. Передачі його до спільної скарбниціНаполягали на скасуванні будь-яких податків. Заперечували культ святих, поклоніння святим мощам і стверджували, що будь-хто, навіть жінка, може вести богослужіння.

Номер слайду 15

Жижка Ян (бл. 1360–1424) — чеський полководець, діяч гуситського руху, національний герой чеського народу. Походив з малозаможного дворянського роду. Брав участь у Грюнвальдській битві (1410). Згодом служив при дворі короля Вацлава IV. Учасник повстання в Празі 1419 року. Очолював військо таборитів. Помер під час облоги міста Пршибислав.

Номер слайду 16

1419–1434 рр. — гуситський рух. У 1420 р. Ян Жишка очолив таборитів. У битві на горі Вітков, під Прагою, Жижка розгромив хрестоносців. «Страшним сліпим» називали Жижку вороги і боялися навіть його імені.

Номер слайду 17

Із військової інструкції Яна Жижки. На поході ніхто не повинен віддалятися від свого загону, не випереджати його і не залишатися позаду. Якщо ж хто «поступить інакше або зробить без наказу старших», той піддається смертній страті, «хто б він не був». Ніхто не сміє спалювати та грабувати будинки, що попадаються на дорозі. Хто ослухається — смертна страта. Якщо ж буде взята військова здобич, вона повинна бути знесена до однієї купи і віддана у розпорядження старших. Хто ж втаїть будь-що на свою користь, буде покараний смертю... За крадіжку — смертна страта. Ми не хочемо терпіти у своєму середовищі невірних, неслухняних, брехунів, лайливців, азартних гравців, мародерів, грабіжників, ненажер...— взагалі, всіх явних грішників і грішниць...»

Номер слайду 18

Результати та наслідки гуситського руху Утрата католицькою церквою своїх володінь і впливу в чеському суспільстві. Сприяв створенню більш демократичної і ближчої до народу гуситської церкви. Започаткував народний рух за реформу церкви. Рух сприяв покращенню економічного становища всіх прошарків чеського суспільства, дещо згладив соціально-економічні контрасти. Сприяв національному самоутвердженню чехів, розвитку чеської мови Суспільство розкололося за релігійним принципом Загинуло багато шедеврів католицького мистецтва.

Номер слайду 19

Завдання. Тести.1. Назвіть хронологічні межі Гуситських воєн: А 1411–1418 рр.;Б 1419–1434 рр.;В 1435–1439 рр.;Г 1439–1447 рр.

Номер слайду 20

2. Поблизу якого міста були розгромлені таборити?А Брно;Б Табор;В Ліпани;Г Прага.

Номер слайду 21

3. Назвіть ім’я імператора Священної Римської імперії, з яким пов’язуєтьсярозквіт Чехії наприкінці ХІV ст.: А Карл Великий;Б Карл ІV;В Карл Мартелл;Г Карл ХІІ.

Номер слайду 22

4. Результатом проповідницької діяльності Яна Гуса став: А катарський рух;Б альбігойський рух;В лоллардський рух;Г рух чашників.

Номер слайду 23

5. Установіть відповідність між поняттями та їх значеннями: А єресь Б капела В індульгенція. Г інтердикт Д інквізиція1 церковний суд;2 релігійне вчення, яке заперечувало організаційні догмати панівної церкви;3 документ про прощення гріхів;4 невелика, окремо розташована будівля або приміщення в церкві для молитов однієї сім’ї. Д-1, А-2, В-3, Б-4.

Номер слайду 24

6. Установіть відповідність між датою та історичним фактом: А 1415 р. Б 1419 р. В 1420 р. Г 1423 р. Д 1434 р.1 повстання бідноти в Празі. Захоплення влади в місті;2 страта професора Празького університету Яна Гуса;3 остаточний розгром військ гуситів;4 оголошення папою римським хрестового походу проти гуситів. Б-1, А-2, Д-3, В-4.

Номер слайду 25

Завдання ( за вибором)Підготувати повідомлення Ян Гус, Ян Жижка - за вибором. Робота з наочністю - скласти хронологічну таблицю подій в Центральній та Східній ЄвропіНаписати ессе - «У війську таборитів». «На церковному соборі в Констанці».

Номер слайду 26

Список використаних джерел. Література: Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Історія України. Всесвітня історія. 5-9 класи. – К.: Освіта, 2013. Крижановський О. П., Хірна О. О. Історія Середніх віків: Підруч. Для 7 кл. – Л.: Оріяна-Нова, 2007. – 271 с. Ліхтей І. М. Історія Середніх віків: Підруч. Для 7 кл. – К.: Грамота, 2007. – 296 с. Подаляк Н. Г. Історія Середніх віків: Підруч. Для 7 кл. – К.: Генеза, 2007. – 240 с. Морозова Н. М. Всесвітня історія. Повний комплект для тематичного оцінювання. 7 – 9 класи. – Х.: Видавнича група «Основа»: «Тріада+», 2007. – 144 с.Інтернет-ресурси:http://mon.gov.uahttp://uk.wikipedia.org/wiki http://oipopp.ed-sp.net/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Матвіюк Оксана Данилівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 січня 2021
Переглядів
8956
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку