Урок "Уведення тексту та його редагування в текстовому процесорі"

Про матеріал
Презентація до уроку інформатики для 5-го класу з теми "Текстовий редактор". Урок засвоєння учнями знань про правильне введення та основні прийоми редагування тексту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

«ЛАНЦЮЖОК»

Номер слайду 5

«Єдиний шлях, який веде до знань, це діяльність» (Бернард Шоу)

Номер слайду 6

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Сад вишеневий кола хати,Хрушііі над вищнями гудуть,Плугаарі з плугами їдуть,співають їїїдучи дівчатка,а матері вечеря ждуть. Сем'я вечеряє коло хати,Вечірнііі зіронька стає.дочка вечерю подава,А матіррр хоче навчати,Так соловей не дає. Садок вишневий коло хати,Хрущі над вишнями гудуть,Плугатарі з плугами йдуть,Співають ідучи дівчата,А матері вечерять ждуть. Сім'я вечеря коло хати,Вечірня зіронька встає. Дочка вечерять подає,А мати хоче научати,Так соловейко не дає.

Номер слайду 7

«Уведення тексту та його редагування в текстовому процесорі»

Номер слайду 8

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA} Початок уроку. Кінець уроку. Правила уведення тексту з клавіатури.  Операції редагування тексту.  Виділення фрагментів тексту  Перевірка правопису.  Пошук та автоматична заміна текстових фрагментів  Вправа «Мої вміння»«+» - знаю і вмію використовувати, «!» - дещо чув, «?» - не знаю

Номер слайду 9

План вивчення теми. Введення та редагування тексту. Перевiрка правопису. Виправлення помилок. Пошук та заміна фрагментів в тексті

Номер слайду 10

Т Е К С ТТекст — це зв’язані за змістом речення. У тексті речення розміщені у певній послідовності. До тексту можна дібрати за­головок

Номер слайду 11

Введення тексту — це процес його набору за допомогою клавіатури комп’ютера.

Номер слайду 12

Правила введення тексту з клавіатуриміж словами потрібно уводити тільки один пропуск;перед розділовими знаками (такими як ; : . , ! ?) пропуск не ставиться, а після них вводиться один пропуск або здійснюється перехід на новий абзац (винятком є кома, що відділяє цілу та дробову частину в десяткових дробах, - у такому разі після коми пропуск не ставиться);після відкриваючих і перед закриваючими дужками <}[]() і лапками " " « » пропуск не ставиться;дефіс у словах уводиться без пропусків; перед тире і після нього вводяться пропуски;

Номер слайду 13

Правила введення тексту з клавіатуриперехід на новий рядок відбувається автоматично, тобто коли текст досягає останньої позиції рядка, курсор автоматично переходить на новий рядок. При цьому слово, яке не вмістилося в попередньому рядку, автоматично переноситься на наступний;для введення тексту з нового абзацу слід натиснути клавішу Enter;для переходу на новий рядок у межах одного абзацу (наприклад, під час введення вірша) треба вводити розрив рядка (Shift + Enter);перехід на нову сторінку текстового документа здійснюється автоматично.

Номер слайду 14

Редагування тексту. Для роботи з абзацами виконують такі дії:• щоб розділити абзац на два, необхідно встановити текстовий курсор у передбачуваний кінець першого абзацу та натиснути клавішу Enter;

Номер слайду 15

• для об'єднання двох абзаців в один можна:установити текстовий курсор перед першим символом другого абзацу й натиснути клавішу Backspace.установити текстовий курсор за останнім символом першого абзацу й натиснути клавішу Delete;

Номер слайду 16

Редагування тексту. Редагування тексту — внесення змін у текст: виправлення помилок, видалення, переміщення, копіювання, вставляння фрагментів тексту та інших об’єктів.

Номер слайду 17

Повторюємо. Щоб увести розділові знаки, дужки, знаки арифметичних дій та спеціальні символи, що позначені на алфавітно-цифрових клавішах, використовують клавішу Shift. Цю клавішу також використовують для введення однієї великої літери. Натискати її слід одночасно з клавішею, що містить символ.

Номер слайду 18

Повторюємо. Для вмикання режиму прописних літер використовують клавішу. Caps Lock. При цьому загоряється індикатор цього режиму. Повторне її натискування вимикає попередній режим.

Номер слайду 19

Редагування тексту. Видалити символ ліворуч від курсора. Видалити символ праворучвід курсора. До елементарних операцій редагування тексту в текстовому документі належать операції видалення, вставлення та замінювання символів.

Номер слайду 20

Перевірка правопису. Текстовий процесор Word під час уведення тексту здійснює автоматичну перевірку правопису. Пошук орфографічних помилок у тексті проводиться за орфографічним словником, який установлено в Microsoft Office, і слова з помилками підкреслюються червоною хвилястою лінією (під час друкування документа ця лінія не виводиться).

Номер слайду 21

Перевірка правопису. Контекстне меню слова з помилкою

Номер слайду 22

Перевірка правопису. Крім того, можна скористатись інструментом Правопис і граматика в Microsoft Word, У діалоговому вікні, яке відкривається при натисканні кнопки або клавіші F7, якщо клацнути мишею на запропонованому варіанті, слово з помилкою замінюється на обране.

Номер слайду 23

Скасування, повернення або повторення виконаних дій. Якщо під час редагування тексту або виконання інших операцій деякі з них було виконано помилково або призвели до небажаних результатів, то останню виконану дію можна відмінити. Для цього на Панелі швидкого доступу слід вибрати кнопку Скасувати. Щоб повернути скасовану дію, потрібно скористатися кнопкою Повернути.

Номер слайду 24

Заміна фрагментів тексту. Пошукі заміну фрагментів тексту можна здійснювати автоматизовано. Для цього використовується група інструментів Редагування на вкладці Основне..

Номер слайду 25

Пошук фрагментів тексту. Для пошуку потрібного фрагмента тексту в документі слід виконати вказівку Пошук. У полі пошуку панелі Навігація потрібно ввести шукану фразу, наприклад, інформатика.

Номер слайду 26

Заміна фрагментів тексту. Установити текстовий курсор на початок документа або в місце, починаючи з якого необхідно шукати слово, що його слід замінити. Виконати вказівку Замінити за допомогою однойменного інструмента. У діалоговому вікні Пошук і замінювання в поле Знайти ввести слово, яке необхідно шукати в документі, та в поле Замінити на ввести слово, на яке необхідно замінити

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Працюємо за комп’ютером

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Домашнє завдання. Опрацювати параграф § 3.2 Опрацювати запитання з рубрики «Дайте відповіді на запитання», № 6,8 с. 114 – письмово; завдання – 1. с. 114

pptx
Додав(-ла)
Myronenko Anastasiia
Додано
24 січня 2021
Переглядів
2608
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку