Урок "Узагальнення і систематизація знань"

Про матеріал
Відкритий урок на узагальнення і систематизацію знань учнів за І семестр на патріотичну тематику для 5 класу НУШ.Використані різні форми роботи з учнями: групова робота, парна робрта, індивідульна робота. Для перевірки знань використано метод критичного мислення "Кубики Блума".
Перегляд файлу

  Урок. Математика 5 клас.

Тема. Узагальнення і систематизація знань.
Мета:формування предметних компетентностей: закріплення набутих знань учнів з теми «Натуральні числа та дії з ними», уміння застосовувати математичні знання до вирішення нестандартних практичних завдань;

формування ключових компетентностей: розвивати їх  творчі здібності шляхом розв 'язування  задач підвищеної складності; формувати вміння переносити  отримані знання в нові ситуації; розвивати вміння робити  висновки;

виховувати культуру математичного мислення; повагу до національних традицій;  вміння працювати в команді задля спільної мети.

Тип уроку: узагальнення й систематизації знань.

Форми роботи: фронтальна, групова,  індивідуальна.

Обладнання: комп’ютер, роздавальні матеріали, картки із завданнями, відео презентація, макет дерева, картки самоконтролю, кубики Блума, макет Вишиванки

Епіграф до уроку: «Не опускайте рук, займіться математикою і ви прозрієте душею…» Михайло Пилипович Кравчук, видатний український математик

                                 ХІД УРОКУ

 І. ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

   Доброго ранку, діти!  Чи готові ви до праці на уроці? Давайте привітаємось один до одного і побажаємо, щоб ми з нашого уроку вийшли задоволеними.

Якщо усміхнутися перехожому – він посміхнеться у відповідь. Якщо посміхнутися небу та сонцю – розійдуться хмари. Давайте посміхнемося та подаруємо один одному найкращих побажань. Ці побажання нехай приносять вам успіх протягом уроку.

Оскільки за вікном у нас зима, то давайте ми наше  дерево одягнемо  сніжинками, використовуючи різнокольорові смайлики. Запам’ятайте їх колір. Подивіться, якими різнокольоровими сніжинками засіяло наше дерево, бо ті хто обрав Червоний – сьогодні на уроці - енергійні, Жовтий – оптимістичні, Синій – амбітні, А всі ми разом? Успішні!

ІІ. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

Дати відповіді на питання, які виникли в учнів під час виконання домашнього завдання. Для перевірки завдання використовуємо метод самоперевірки. Виконані завдання записані на дошці.

Зверніть увагу, у вас на партах картки самоконтролю. Кожний етап уроку ви можете бачити та оцінити свою діяльність: 2 бали в картку самоконтролю, якщо все вірно і 1 бал, якщо є помилки.

Картка самоконтролю

Форма роботи

Оцінка

  1. Домашня робота

 

  1. Робота в групі

 

  1. Активність на уроці

 

  1. Індивідуальна робота

 

  1. Робота в парі

 

  1. Розв'язування задач

 

Всього:

 

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Як ви вважаєте, про що чи про кого ми будемо говорити сьогодні на уроці, що є найактуальнішим для сьогодення в нинішній ситуації, в якій ми опинилися. А на це питання ми отримаємо відповідь, коли виконаємо 1 завдання. Погляньте на екран.

1 завдання. Встанови відповідність.

ІV. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ, ОЧІКУВАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

Отже, ми поговоримо сьогодні про нашу неньку-Україну, її традиції,  державні та народні символи, а ви мені в цьому допоможете.

    V . АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ

А розпочнемо ми з перевірки ваших знань з вивченої теми, а для цього використаємо метод критичного мислення  - «кубики Блума».  Коли справимось, то зможемо відкрити перший символ України

Справились, молодці. Отож перший символ -це державний прапор України

VІ. ЗАСТОСУВАННЯ ЗНАНЬ І УМІНЬ УЧНІВ

На початку уроку ви прикрашали дерево сніжинками, використовуючи різнокольорові смайлики.

Пропоную об’єднатися в групи за кольором.

  1. Робота в групах

1 група(задача)

2 група (задача)

3 група (задача) 

  У сім’ї Ясинських, яка складається 4 осіб, склалася така фінансова ситуація за місяць: щомісячний дохід батька Анатолія –12 000 грн, щомісячний дохід  матері Наталії – 8 000 грн. Обов’язкові щомісячні витрати є такі:

платіж  за комунальні платежі – 900 грн,

витрати на харчування – 3400 грн,

витрати на одяг та взуття – 4 500 грн,

витрати на особисті потреби (кожному)  – 400 грн,

медичні витрати – 800 грн.

  Потрібно визначити суму, яка залишиться в сім’ї після всіх витрат. Визначте чи зможуть Ясинські в кінці  місяця придбати телефон сину Павлу за  вартістю 8850 гривень?

Вже ми зможемо переглянути інформацію про ще один символ України.

 

2.Завдання Вишиванка (робота в парах)

Ще один народний символ України, який став дуже актуальним в наш час – вишиванка. Вам потрібно вишити сорочки різними кольорами. Для цього розв’яжемо завдання.

Фізкультхвилинка

Уявіть, що у вас довгий ніс, мов у Буратіно. Давайте уявно вмочим його в чорнило і спробуємо намалювати: пряму, квадрат, коло, трикутник(лунає музика).

3.Індивідуальна робота.

Отже, вирушаємо далі. Перед вами вінок з простих гілок і його краса залежить від вашої працьовитості. Найбільшу відзнаку українського національного вбрання становив віночок зі стрічками. Український віночок, оспіваний у піснях, оповитий легендами і переказами, був символом добра і надій. Цей звичай плести віночки прийшов до нас із давнини. Дівчаткам, яким минуло 6 років, плели віночки до 12 квіток , ми ж будемо вплітати по одній квіточці – тим самим виконувати по одному завданню. Приступаємо до роботи, а для цього нам потрібно виконати інтерактивну вправу https://learningapps.org/watch?v=pi5dak4oc21

Мак из изолона - 58 фотоЧорнобривці - фото, види і сорти, опис, посадка і догляд цвіт яблуні, яблуня, цвітіння, білий, рожевий, відділення, листя, malus,  kernobstgewaechs, великий, троянди | PikistЯк намалювати ромашку поетапно олівцем: прості трафарети для дітей та  початківцівКалина: векторна графіка, зображення, Калина малюнки | Скачати з  Depositphotos

 

Вплітаємо  квітку – цвіт яблуні. А що вона означає у вінку? Квіти яблуні – символ материнської любові

- Вплітаємо  квітку – барвінок. А що він означає у віночку? Барвінок – життя  й безсмертя людської душі , вірність, оберіг домашньої оселі .

Вплітаємо калину. В центрі було гроно калини – символ краси і дівочої вроди, символ України вродливої нашої.

Вплітаємо безсмертник – символ здоров'я.

Ромашка- символ дівочої чистоти, доброта, ніжність, мир, кохання.

Волошка у вінку – це символ людського прозріння, краса і велич неба. Де волошка росте, там верба гине.

Мак у віночку, то символ боротьби українського народу за волю. 

Вплітаємо  м’яту. Повна рожа, мак чубатий, між кущами м’ята. І барвінок хрещатий стелиться до хати – обереги духовної спадщини.

Вплітаємо   квіточку – чорнобривці,  що в народі називають ще оксамитки, бархатки, бо яскраві суцвіття виграють у промінні сонця.

Вплітаємо гілочки хмелю.  Зведе він докупи наш віночок, зробить його міцним та довговічним, як наша земля, на якій ростуть всі ці квіти.

Наш віночок знань – сплетений. Ми сьогодні ознайомилися з одним з національних символів українського народу – віночком. Розв’язуючи математичні завдання склали віночок, дізналися, що символізують квіти   у вінку.

VІ.Рефлексія

вправа для рефлексії  https://wordwall.net/uk/resource/37523214/математика/рефлексія

    Кожен з вас оцінював себе за допомогою карток самооцінювання, що лежать у вас на парті, оцініть свою діяльність за допомогою неї та обведіть червоний смайлик, якщо тема для вас повністю не зрозуміла; жовтий, якщо зрозуміла, але не повністю, зелений – якщо все зрозуміло. Які труднощі були під час розв’язування завдань? Що потрібно, щоб запобігти або уникнути цих труднощів? Здайте листочки.

VІІ. Підсумок уроку. Сьогодні на уроці я дізнався

На уроці мені сподобалось…

                   Найважчим для мене було

                  Що нового ви дізналися

               про державні та народні символи України?

 

 Мудрець сказав: «Дві людини, які обмінялися золотими монетами,

 не стали багатшими.

  Але якщо вони мінялися думками, то кожний з них стає в двоє багатшим.

 Ця істина – проста, але зміст її – глибокий. »

VІІІ. Домашнє завдання

Підготуватись до написання контрольної роботи, повторити основні правила та формули.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

docx
Додано
19 грудня 2022
Переглядів
416
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку