Метою даної розробки є: узагальнення, систематизація набутих знань учнями з теми «Гриби»; розвивати навички узагальнення та систематизації знань, уміння аналізувати, творчо розв'язувати поставлені завдання; створювати атмосферу співпраці та співдружності, виховувати етично-ціннісне ставлення до природи.
Урок – узагальнення з теми «Гриби»
Мета:
освітня: узагальнити, систематизувати, проконтролювати та відкоригувати набуті учнями знання з теми «Гриби»;
розвивальна: розвивати навички узагальнення та систематизації знань, уміння аналізувати, творчо розв’язувати поставлені завдання;
виховна: створювати атмосферу співпраці та співдружності, виховувати етично-ціннісне ставлення до природи.
Тип уроку: урок узагальнення і систематизації знань
Методи і методичні прийоми: інформативно-рецептивні (фронтальна бесіда), репродуктивні (виконання контрольної роботи).
Основні поняття і терміни: гриби, гіфи, міцелій, сапротрофи, паразити, симбіонти.
Обладнання: індивідуальні картки.
Структура уроку
Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку.
2. Повідомлення теми, мети і завдань уроку
2.1. Повідомлення теми уроку
2.2. Формулювання разом з учнями мети і завдань уроку
Мета уроку: узагальнити набуті знання з теми «Гриби»
Завдання уроку:
— узагальнити знання з теми;
— систематизувати знання з теми;
— проконтролювати знання з теми;
— коригувати знання з теми.
3. Мотивація навчальної діяльності
Епіграф уроку:
«Найважчий крок в житті — оцінити себе».
(З народної мудрості)
Слово вчителя
Сьогодні на уроці ви продемонструєте свій рівень знань з теми «Гриби».
4. Узагальнення і систематизація знань
Виконання різнорівневих тестових завдань.
Варіант 1
I рівень (1 завдання – 0,5 бала)виберіть одну правильну відповідь
1. До оболонки клітин грибів входить властива тваринним організмам речовина, що має назву:
а) хітин; б) хлорофіл;
в) глікоген; г) міцелій.
2. Гіфи утворюють:
а) ніжку, грибницю; б) плодове тіло, грибницю;
в) шапку, грибницю.
3. До нижчих грибів належать:
а) мукор; б) пеніцил;
в) мухомор.
4. Тіло лишайнику має:
а) корені, листки, стебла; б) гіфи гриба, ризоїди;
в) гіфи гриба й клітини водорості.
5. Тіло гриба складається з тонких безбарвних:
а) гіменофору; б) гіфів ;
в) ризоїдів; г) спорів.
6. Приблизно третина видів грибів здатна існувати на інших організмах. Одні з них не можуть існувати поза організмом хазяїна, а інші живляться, розкладаючи деревину мертвих або живих дерев. Такі гриби називаються…
а) гриби-паразити; б) шапинкові гриби;
в) сапротрофні гриби; г) лишайники
II рівень (1 завдання – 1 бал)виберіть декілька правильних відповідей
7. Вибрати ознаки, притаманні лишайникам.
а) тіло лишайнику складається з гіфів гриба і водоростей;
б) живлення лишайників здійснюється за рахунок процесу фотосинтезу у клітинах водоростей;
в) розрізняють дві групи лишайників: накипні і кущисті;
г) лишайники характеризуються високою стійкістю до несприятливих умов;
д) лишайники є біоіндикаторами води.
8. До грибів-паразитів відносяться:
а) мукор; б) трутовик;
в) фітофтора; г) сироїжка;
д) ріжки; е) іржасті.
9. Виберіть ознаки подібності грибів з тваринами:
а) відсутність хлорофілу;
б) запасна речовина глікоген;
в) наявність клітинної стінки;
г) у склад клітинної оболонки входить – хітин;
д) характерний автотрофний спосіб живлення;
е) розмножуються спорами.
III рівень (1 завдання – 1 бал)
10. Дай відповідь на запитання
Про, які організми йде мова:
1) зелений або блакитний цвілевий наліт, який зустрічається переважно на різноманітних субстратах; багатоклітинний організм; використовують для виготовлення антибіотику;
2) паразити дерев; вони потрапляють всередину рослини через корені або пошкодження на корі та розростаються; спричиняють трухлявіння дерева та його руйнування.
11. Шапинкові гриби люди знали здавна, ще за часів Теофраста та Арістотеля (ІУ ст. до н. е.). Всі гриби за можливістю використання в їжу розподіляються на певні групи. Встановіть відповідність, розставивши в кожну з даних груп наведені гриби.
І група – їстівні гриби ІІ група – умовно їстівні ІІІ група – отруйні гриби |
а) свинушка; б) бліда поганка; в) білий гриб; г) підберезник; д) підосичник; е) мухомор червоний; є) маслюк; ж) печериці; з) несправжні опеньки; и) рядовка. |
12. Розгляньте малюнки. Визначте до якої грипи, за способом живлення відносяться організми зображені на малюнку та вкажіть їх назву.
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
IV рівень (1 завдання – 3 бала)
Дайте розгорнуту відповідь на одне запитання
13. Чому зрізання плодового тіла трутовика не приводить до «одужання» дерева?
14. Чому осика розвивається краще, коли поряд з нею ростуть гриби?
Варіант 2
I рівень (1 завдання – 0,5 бала) виберіть одну правильну відповідь
1. Співжиття живих організмів, що належать до різних систематичних одиниць називають:
а) симбіоз; б) лишайником;
в) сапротрофність; г) парзитизмом.
2. Вегетативне тіло гриба - це:
а) ніжка, шапка; б) міцелій.
3. До одноклітинних вищих грибів відносять:
а) мукор; б) печериці;
в) дріжджі.
4. Сировиною для одержання пеніциліну, біоміцину є:
а) цвілеві гриби; б) дріжджі;
в) шапкові гриби.
5. У клітинах грибів немає:
а) хітину; б) хлорофілу;
в) ядра; г) глікогену.
6. Поширені майже по всій планеті – від холодних арктичних регіонів до спекотних пустель, бо здатні витримувати періоди несприятливих умов – низьких чи високих температур, посухи, крім забруднення повітря. І цю властивість людина використовує для визначення чистоти повітря.
а) лишайники; б) симбіонти;
в) сапротрофи; г) гриби-паразити.
II рівень (1 завдання – 1 бал) виберіть декілька правильних відповідей
7. Вибрати ознаки, притаманні шапинковим грибам.
а) шапинкові гриби названі так, тому що вони утворюють плодове тіло, що поділяється на ніжку і шапинку;
б) вони мають добре розвинену покривну і механічну тканини;
в) усі шапинкові гриби їстівні;.
г) грибниця живе кілька років, а плодове тіло — кілька днів або тижнів;
д) живляться готовими органічними речовинами;
е) серед шапинкових грибів багато сапротрофів і мікоризоутворюючих грибів.
8. До сапротрофних грибів належать:
а) мукор; б) фітофтора;
в) пеніцил; г) трутовик;
д) аспергіл; е) печериці.
9. Виберіть ознаки подібності грибів з рослинами:
а) гетеротрофний спосіб живлення;
б) наявність клітинної стінки;
в) необмежений ріст;
г) запасна речовина – глікоген;
д) у складі клітинної стінки – хітин;
е) розмноження спорами.
III рівень (1 завдання – 1 бал)
10. Дайте відповідь на запитання
Про, який організми йде мова:
1) комплексні організми; за зовнішнім виглядом розрізняють три групи цих організмів (накипні, кущисті, листуваті); мають тіло — слань;
2) викликає псування продуктів харчування; одноклітинний організм; його ще називають «біла цвіль»
11. Шапинкові гриби люди знали здавна, ще за часів Теофраста та Арістотеля (ІУ ст. до н. е.). Всі гриби за можливістю використання в їжу розподіляються на певні групи. Встановіть відповідність, розставивши в кожну з даних груп наведені гриби.
І група – їстівні гриби ІІ група – умовно їстівні ІІІ група – отруйні гриби |
а) печериці; б) рядовка; в) маслюк; г) підберезник; д) чортів гриб; е) мухомор червоний; є) вовнянка; ж) бліда поганка; з) несправжні опеньки; и) білий гриб |
12. Розгляньте малюнки. Визначте до якої грипи, за способом живлення відносяться організми зображені на малюнку та вкажіть їх назву.
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
IV рівень (1 завдання – 3 бала)
Дайте розгорнуту відповідь на одне запитання
13. Чому зрізання плодового тіла трутовика не приводить до «одужання» дерева?
14. Чому осика розвивається краще, коли поряд з нею ростуть гриби?
5. Підбиття підсумків уроку
Учитель разом з учнями підбиває підсумки уроку.
Технологія «Мікрофон»
6. Домашнє завдання
- скласти кросворд до теми «Гриби»