Урок узагальнення знань за темою: «Українські землі у складі Російської імперії в другій половині XIX ст.».

Про матеріал
Урок узагальнення знань за темою: «Українські землі у складі Російської імперії в другій половині XIX ст.».
Перегляд файлу

Урок  узагальнення знань за темою: «Українські землі у складі Російської імперії в другій половині XIX ст.».

Тести

1.Якого року відбулась реформа, про яку йдеться в уривку?

«...Колишні поміщицькі селяни Чернігівщини до реформи мали у своєму користуванні 884 373 дес. землі, а після реформи 759 243. Тобто “відрізки” становили тут 125 130 дес.».

А 1861 р.; Б 1848 р.; В 1855 р.; Г 1872 р.

2. Про діяльність якого товариства йдеться в уривку?

Англійський вчений У. Ральстон у журналі «Атенеум» 29 серпня 1874 року писав: «Малоруські вчені виявляють останнім часом надзвичайну діяльність. Книги, про які ми говоримо, прекрасно характеризують учених, котрі завдяки своїй високій працездатності випустили їх у світ. Ніде в світі не видають тепер подібних книг... рідко в якомусь іншому місці можна знайти етнологові й міфологові таке багате місце для дослідження».

А Південно-Західний відділ Російського географічного товариства; Б Кирило-Мефодіївське братство;

В Товариство галицьких греко-католицьких священиків;  Г Головна українська рада.

3. Які з подій другої половини XIX ст. стосувались українських земель у складі Російської імперії? (Три варіанти відповіді)

1) Земська реформа; 2) початок діяльності Товариства Українських Поступовців; 3) відкриття залізної дороги Одеса-Балта; 4) Столипінська реформа; 5) створення Наукового товариства ім. Т. Шевченка;     6) відкриття Київського університету; 7) заснування «Братства тарасівців».

4. Які явища соціально-економічного життя були характерні для України періоду модернізації другої половини XIX ст.? (Три варіанти відповіді)

1) Запровадження інституту присяжних повірених у суді; 2) заснування першого університету в Наддніпрянській Україні; 3) початок переселенського руху внаслідок аграрного перенаселення;             4) прикріплення селян до землі та позбавлення їх права переходу; 5) скасування урядових розпоряджень щодо заборони української мови;  6) приплив іноземних капіталів у видобувну промисловість;               7) зменшення міського населення внаслідок згортання урбанізації.

5. Укажіть особливості проведення реформ 1860-1870-х рр. на українських землях.

А Земська реформа в цей період була запроваджена лише на Лівобережжі; Б першою було здійснено судову реформу;  В скасовувались викупні платежі селян за землю на Правобережжі; Г скасована цензура масових видань.

6. Установіть відповідність між особою та фактом його біографії.

1) В. Антонович;  2) М. Драгоманов;  3) П. Чубинський;  4) Б. Грінченко.

А Ідеолог хлопоманства, один з ініціаторів заснування Київської громади;  Б засновник та редактор громадсько-політичного збірника «Громада», який видавали в Женеві; В секретар, заступник голови Південно-Західного відділу Російського географічного товариства; Г ініціатор створення та голова Русько-української радикальної партії; Д укладач словника української мови, один з активних діячів «Братства тарасівців».

7. Про створення якої організації йдеться?

«...Численний, більш яскраво-надмірний в українському національному напрямкові і більш різноманітний у свойому складові... гурт став на чолі об’єднання Українців у Київі. До нього то й приєдналися енергійні, талановиті, ініціятивні Поляки, що покинули польську ґміну (громаду), — «перевертні», як глузували з них вороги, — з головою гуртка В. Б. Антоновичем».                                    А Громади; Б хлопоманів; В Кирило-Мефодіївського братство; Г літературного товариства ім.Т.Шевченка.

8. Співвіднесіть уривки та назву документа.

1) «...Надати розпорядження цензурному відомству, щоб до друку дозволялись тільки такі твори цією мовою, які належать до галузі красного письменства; пропуск же книг малоросійською мовою як духовного змісту, так навчальних і взагалі призначених для початкового читання народу, припинити».

2) «Не допускати ввезення в межі Імперії, без особливого на те дозволу Головного управління у справах друку, будь-яких книг, що видаються за кордоном на малоросійському наріччі... Негайно вислати з краю Драгоманова і Чубинського, як невиправних і вкрай небезпечних у краї агітаторів».

3) «Ми стоїмо за повну автономію в усіх народів, за дрібну децентралізацію, як у інших народів, так і на Україні... Наука й життя Вкраїнського народу доводять нам, що Україна була, єсть і буде завсіди окремою нациєю, і як кожна нація, так і вона потребує национально! волі для своєї праці й поступу».

4) «Завдання його всебічне вивчення краю, а переважно етнографічно-статистичне... Тільки постійний заклад і лише за енергійної діяльності може, потроху, вичерпувати і розробляти безліч творів народного побуту... Зрозуміло, що вивчення це повинне стояти на об’єктивному ґрунті властивій будь-якій науковій діяльності».

А Валуєвський циркуляр; Б положення про губернські і земські установи; В «Південно-Західний відділ Російського географічного товариства» (виступ на засіданні); Г «Братство тарасівців» (стаття «Profession de foi молодих українців»);  Д Емський указ.

9. Діяльність яких українських діячів другої половини XIX ст. пов’язана з громадівським рухом? (Три варіанти відповіді)

1) І. Могильницького; 2) В. Антоновича; 3) В. Каразіна; 4) М. Драгоманов; 5) М. Павлика;                       6) П.Чубинського; 7) М. Міхновського.

10. Як називаються установи, на які було покладено «улаштування та утримання... будівель, інших споруд і шляхів сполучення... Піклування про розвиток місцевої торгівлі і промисловості... про народну освіту, про народне здоров’я і про в’язниці...»?                                                                       А Громади; Б земства; В паланки; Г наргоспи.

11. Основним змістом реформ 60-70-х років XIX ст. в Наддніпрянській Україні було...: (Три варіанти відповіді)

1) закриття міських дум; 2) скасування кріпацтва; 3) набір рекрутів в армію; 4) створення земств;           5) скасування початкової освіти; 6) публічність засідань судів; 7) ліквідація губерній.

12. Розташуйте соціальні групи структури населення України у складі Російської імперії кінця XIX ст. за кількісним показником від найбільшої до найменшої.

А Наймані робітники; Б дворянство В селяни; Г купецтво.

 

docx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
2283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку