Урок "Виготовлення гольниці."

Про матеріал
Зберігання ниток та голок, які є в кожної господині і в кожній домівці, завжди було хоч і дрібним, але проблемним питанням. Де їх тільки не тримають люди - у шухлядах, шкатулках, коробочках... Проте коли все впереміш, не надто зручно і зовсім некрасиво. Крім того, голки — предмети дрібні, а тому часто губляться. Аби вони не губились, слід використовувати подушечки для голок. Та є вони не в кожного, тож зазвичай голки ми зберігаємо в самому мотку ниток. Під час сьогоднішнього уроку пропоную створити пристосування, з допомогою якого можна зберігати голки. Все буде акуратно і красиво, а головне - нічого не загубиться. Крім того, наш виріб може стати й елементом декору.
Перегляд файлу

Тема:  Виготовлення гольниці.
Мета: вчити учнів виготовляти об'ємні вироби з тканини, надавати виробу певної форми; розширювати знання учнів про лицьовий і виворітний боки тканини, про добір матеріалів, інструментів (пристосувань), дотримання правил безпечної праці, санітарно-гігієнічних вимог і організації робочого місця; розвивати логічне мислення, уважність, уяву; виховувати допитливість, наполегливість, працелюбність.
Обладнання (інструменти та матеріали): папір, малюнки, ножиці, мультимедійний проектор, зразки виробу, клаптики різної тканини, голки, нитки, вата або паралон.
Тип уроку. Формування знань, умінь та навичок.
                                                     Хід уроку
І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація знань учнів

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
Вступна бесіда.
Послухайте , діти, уважно казочку і дізнаєтеся, що ви будите робити сьогодні на уроці.
                                     Будиночок для голок
Жили - були три Голки, три сестри. Старша Голка була дуже допитлива, завжди встромляла свого носа в будь - яку щілину. Середня-дуже непосидюча,весь час стрибала,жодної хвилини не могла посидіти спокійно. І обидві не товаришували з Ниткою.
-Я не буду з нею дружити,- казала Старша.-Вона така довга.
-І я не буду з нею товаришувати, - повторювала їй Середня, - вона завжди плутається.
Отакі були старші сестри. А Молодша дружила з Ниткою, ніколи з нею не розлучалась і завжди була зайнята різними справами:шила, пришивала, зашивала, штопала.
- Та чи можна так надриватися? - сердилися на неї старші сестри.

- Ти ж незабаром зовсім затупишся від цієї роботи! І скільки можна вовтузитися з цією плутаною Ниткою? Коли ж жити для себе?
     Але вона їх не слухала і продовжувала робити свою справу. Дивно, але Нитка у неї не плуталась, і сама голка залишилась такою ж блискучою й гострою, як і раніше.
    Та якось Старша Голка встромила свого тонкого носа в таку вузьку щілину, що він там надломився. А Середня так стрибнула, що опинилась між дошками підлоги та там і залишилась, їй спершу навіть сподобалось: «Яке зручне житло!»Та згодом, припадаючи пилюкою і мокнучи під час миття підлоги, Голка почала іржавіти. Ніхто вже не впізнав би в ній колишню модницю.
-Але ж так і я можу загубитися, - подумала Молодша сестра, залишившись одна - однісінька .І вирішила вона побудувати собі будиночок.
   Спочатку Голка попросила Ножиці вирізати з тканини два однакові кружечки, а потім іще один, але менший - з картону. Вона швиденько прошила один кружечок з тканини по краю швом «уперед голку» і, підклавши вати й кружечок з картону, затягла Нитку. Вийшла товстенька, м'якесенька подушечка. До неї тим самим швом пришла інший кружечок з тканини, який передбачливо обшила швом «через край» .І вийшов затишний будиночок.
IV.Повідомлення теми і мети уроку
Зберігання ниток та голок, які є в кожної господині і в кожній домівці, завжди було хоч і дрібним, але проблемним питанням. Де їх тільки не тримають люди - у шухлядах, шкатулках, коробочках... Проте коли все впереміш, не надто зручно і зовсім некрасиво. Крім того, голки — предмети дрібні, а тому часто губляться. Аби вони не губились, слід використовувати подушечки для голок. Та є вони не в кожного, тож зазвичай голки ми зберігаємо в самому мотку ниток. Під час сьогоднішнього уроку пропоную створити пристосування, з допомогою якого можна зберігати голки. Все буде акуратно і красиво, а головне - нічого не загубиться. Крім того, наш виріб може стати й елементом декору.
V. Вивчення нового матеріалу
   Гольниця – це футляр чи подушечка для голок та булавок, що використовується у швейних справах, яка виключає можливість втрати їх під час роботи.
Історія гольниці  сягає сивої давнини. Гольниці виготовляли з тканини і паперу, які привозилися з-за кордону і були дуже-дуже дорогими . Таку розкіш могли дозволити собі лише дуже багаті люди.

Пізніше стали виготовляти гольниці з різноманітних матеріалів і різної основи - з деревини, слонової кістки.

А коли навчилися плавити метал, то основу гольниць стали робити з олова, міді, срібла і навіть золота.

http://www.thimble-collection.com/www/thimble.nsf/0/F1566AA6EAFEEF55C32577C6003812E7/$FILE/Dsc_1918.jpg http://www.podarki78.ru/upload/iblock/2ce/pc071197.jpg         http://www.thimblesociety.com/asp4/images/V196.jpg

  Як ви бачите, всі гольниці розрізняються за формами, матеріалами, але майже завжди в них є дві деталі:перша - м’яка подушечка для голок, друга – декоративна.

 

Гольниці можуть бути простої форми

 

http://img-fotki.yandex.ru/get/6411/81454286.7c1/0_b1bed_2d66fb56_XL.jpghttp://s001.radikal.ru/i194/1012/60/930dfa9bf469.jpg http://old.rto-mos.ru/products_pictures/rt-2076b.jpg

     квадрат                                               коло                                                 серце

 

 

 

Складної форми:

 

http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/6/91/302/91302563_1843917855d42789322m750x740u9c74d.jpg http://ph.files.7ja.ru/7ya-photo/2009/4/12/1239525121181.jpg http://img1.liveinternet.ru/images/foto/b/2/apps/1/781/1781735_631004f7efd4.jpg

Гольниця на руку:

 

Игольницы своими руками - подбор фото Как сделать/сшить подушечку для иголок своими руками?Игольница на палец

 Сьогодні ми з вами станемо не надовго майстрами декоративно-ужиткового мистецтва і виготовимо гольницю та додамо в неї власну родзинку. Використовуючи свою фантазію та розмаїтття матеріалів, у вас є можливість прикрасити гольницю за власним бажанням.
VI.Практична робота «Виготовлення гольниці»
Робота учнів проходить згідно з інструкційною картою «Технологія виготовлення гольниці у вигляді жіночого капелюха» (додаток ).
Інструменти й матеріали: тканина, нитки, п’яльці, голка, ножиці, лінійка.
Вступний інструктаж
Перед виконанням практичної роботи вчитель нагадує учням правила безпечної праці та виробничої санітарії під час виконання роботи. 
Поточний інструктаж
У ході виконання практичної роботи вчитель:
• контролює дотримання учнями технології виконання швів;
• стежить за дотриманням правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог;
• звертає увагу учнів на критерії якості виконання швів: правильність, охайність.
Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час виконання ручних швейних робіт
1. Шити треба сидячи на стільці зі спинкою. Сидіти потрібно прямо, не сутулячись.
2. Освітлення має бути хорошим, бажано природним. Під час вишивання правою рукою світло повинно падати зліва на робоче місце, лівою рукою — справа. Через кожну годину вишивання чи шиття необхідно робити відпочинок для очей на 5–10 хв. Під час відпочинку очі перевести на спокійне забарвлення. Корисно також використати цей час на виконання гімнастики для м’язів очей.
3. Перед виконанням ручних швейних робіт треба ретельно вимити руки, щоб не забруднити тканину.
4. Інструменти і пристосування зберігати у спеціальній шкатулці чи ящичку. Під час виконання ручних робіт шкатулку з інструментами та пристосуваннями класти на стіл праворуч від тканини.
5. Голкою працювати обережно. Не підносити голку близько до обличчя.
6. Після роботи голку й шпильки зберігати тільки в гольнику або покласти у спеціальну коробку. Не залишати голку без нитки. Забороняється зберігати голку, вколовши її в одяг.
7. Ножиці на робочий стіл класти із зімкненими лезами, направленими від себе.
8. На робочому місці слід дотримуватися чистоти й порядку.
VІI. Самостійна робота
VІIІ. Продовження самостійної роботи
Х. Підсумок уроку
- А як зробити, щоб голки не нудьгували на самоті?
- Поселіть їх разом з нитками. І слідкуйте, щоб вони ніколи не розлучалися.
ХІІ. Прибирання робочих місць
ХІІІ. Домашнє завдання
Пам’ятаєте, як Попелюшка вперше потрапила до палацу і зустрілась з принцом, в якого раптом відірвався комірець. У ту ж мить у неї знайшлась нитка з голкою і вона швидко зашила комірець, але де ж вона зберігала нитку з голкою? Голку зберігала в одязі. Хіба це відповідає правилам безпеки? Чи можливо придумати засіб зберігання такого небезпечного, але важливого інструменту? Для цього необхідно виготовити дорожню гольницю. Використовуючи засоби масової інформації, вам потрібно знайти моделі – аналоги дорожніх гольниць.
 

Додаток

Інструкційна карта виготовлення гольниці « Капелюшок»

 

КРОК 1

Підготувати диск для основи «капелюшка» , баночку з-під йогурта для верхньої части капелюшка, тканину, синтепон.

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\В классе\CIMG7883.JPG

КРОК 2

З тканини вирізати два кола : D=18см и D=16см

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\DCIM\100CASIO\CIMG7885.JPG

КРОК 3

Баночку з під йогурту обрізати на висоту 3,5см. Бортики зрізати, залишивши 1мм для жорсткості

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\В классе\CIMG7834.JPG

КРОК 4

Прошити кола з тканини подвійною ниткою по краю , відступивши від зрізу  5мм, дрібними стежками швом «уперед голку»

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\В классе\CIMG7854.JPG

КРОК 5

Покласти диск на велике коло  з тканини , стягнути шов та зв´язати  кінці ниток.

Рівномірно розподілити тканину по колу.

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\В классе\CIMG7867.JPGC:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\DCIM\100CASIO\CIMG7922.JPG

КРОК 6

Наповнити баночку з – під йогурту  синтепоном, поставити по центру  меншого кола з тканини бортиком вгору  й туго зібрати  шов, стягнувши  кінці ниток. Зав´язати.

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\В классе\CIMG7869.JPG C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\DCIM\100CASIO\CIMG7915.JPG

КРОК 7

Вийшли дві деталі для майбутньої гольниці- «капелюшка.

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\DCIM\100CASIO\CIMG7901.JPG

КРОК 8

З´єднати дві деталі між  собою потайними стібками.

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\DCIM\100CASIO\CIMG7926.JPG

КРОК 9

Місце з´єднання закрити оздобленням, використовуючи залишки мережив та стрічок.

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\DCIM\100CASIO\CIMG7941.JPG

КРОК 10

Прикрасити гольницю,

як підкаже вам фантазія.

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\DCIM\100CASIO\CIMG7935.JPG

 

Зразки виробів-аналогів:

 

http://darudar.org/var/files/img/70/ce/70cecf1c061de1b54733dcbad1f5a965_600.jpg      http://old.rto-mos.ru/products_pictures/RT-2073.jpg

 

 

http://stranamasterov.ru/files/u7365/_DSC06419_0.jpgC:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\Игольница\Фото с урока\CIMG7569.JPG

 

 

 

docx
Додано
7 серпня 2020
Переглядів
8540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку