Урок, "Виготовлення оберегів для воїнів АТО. Та зустріч з ними"

Про матеріал
Інтегроване заняття розраховане на два уроки для учнів 5 класів. урок спрямований на патріотичне виховання дітей.
Перегляд файлу

ТЕМА: Виготовлення оберегів воїнам АТО. Янгол, підкова.

виготовлення Янгола-оберегу для воїнів АТО.
 МЕТА:

· виховувати любов до своєї країни, її історії, культури, звичаїв та традицій;

· прививати готовність захищати суверенітет і територіальну цілісність України; 

· виховувати шанобливе ставлення до захисників рідної країни;

· формувати духовно збагачену, творчу особистість.

Розділити дітей на 2 групи: одні будуть виготовляти вузликову ляльку , інші  підкову.

Заняття буде складатися з 2 частин:

  1. Виготовлення оберегів;
  2. Привітання та спілкування з воїнами АТО.

Тип заняття : Застосування нових умінь знань навичок.

Форма заняття:  групова, інтегроване.

 Обладнання:  нитки блакитного кольору, серветка віскозна жовтого кольору, золотавий тонкий шнурок (або товста нитка будь-якого кольору), ножиці, картон, стічки , вишивальні нитки. картон, шпагат з  льону, ножиці, «гарячий» (клейовий) пістолет, декоративні елементи, зерно, насіння.

 

ХІД ЗАНЯТТЯ:

 

І.Підготовка робочих місць (перед початком уроку).
II. Організаційна частина.
Привітання, перевірка присутніх, повторення техніки безпеки при роботі з ножицями.
III. Мотивація навчальної діяльності.

Слово вчителя.

Оберегів в українського народу існувало дуже багато Одні були пов’язані з конкретними життєвими ситуаціями обрядами, ритуалами (як, скажімо, різноманітні атрибути весілля, хрестин тощо). Інші супроводжували людину постійно – від народження чи, принаймні, від певного часу в її житті (ініціації, вступу в шлюб) і до смерті. Усі ці речі на перший погляд, такі несхожі між собою, об’єднувала віра наших предків у їх доброчинну магічну силу.

Що ж таке оберіг?

Оберегами прийнято називати магічні засоби, які охороняють людину та її найближче довкілля (дім, худобу врожай тощо) від усілякої небезпеки: нечистої сили, чарів, хвороб, хижого звіра тощо.

Давайте з’ясуємо суть оберегу.

Суть оберегу – в тому щоб створити магічну перешкоду між об’єктом, який перебуває під опікою, і навислою загрозою, чудодійним чином сховати, заступити людину чи річ, зробити її невидимою, нейтралізувати згубну силу або знищити її, відігнати небезпеку наділити опікуваний об’єкт захисними властивостями і здатністю протистояти злу. Як обереги використовували спеціальні ритуальні предмети або їх рештки.

Найпоширенішими  оберегами, до яких вдавалися в будь-якій ситуації були тексти, предмети і дії з християнською символікою (молитва, хрест, освячена вода тощо).

Проте в українського народу існувало й багато давніших оберегів – пов’язаних не з релігією, а саме з міфологією дохристиянських часів та віруваннями в тотеми.

Які ви знаєте обереги?(Учні перераховують усі відомі їм обереги)

Одними із таких давніх оберегів є лялька-мотанка (або вузликова лялька), та підкова . Спочатку ми я розповім про ляльку мотанку яку буде робити 1- група . Їй уже понад 5000 років. Спочатку лялька виникла як атрибут обряду, згодом з’явилася лялька-оберіг. Вузликова лялька — нащадок ляльки-божества, що символізувала Рожаницю, богиню-заступницю жіночої долі.

При створенні ляльки-оберегу кожна дрібниця мала значення. Так, нитки намотували по ходу Сонця (зі Сходу на Захід), по спіралі (символ безкінечності духовного життя). При цьому бажали людині, для якої робився оберіг, добра і щастя, міцного здоров’я, начитували молитви. У ляльку треба вкладати позитивні наміри й думки. Тоді вона принесе добро своєму майбутньому власнику.

http://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/23.jpg

Ляльки створювалися настільки дбай­ливо по відношенню до її майбутнього господаря, що навіть ножиці та голки не застосовувалися в їх виготовленні, щоб випадково не «порізати» або не «вколоти» Долю володаря. А ще ляльки завжди були «безликими», оскільки предки вірили, що в неживу ляльку не може вселитися нечиста сила. 

До речі, робити оберіг треба було тільки у «гарний» період (краще взимку). Невдалим часом вважалися свята, вихідні дні, середа і п’ятниця (вважалося за гріх займатися рукоділлям у ці дні). Не можна було робити ляльку-оберіг уночі, коли відьми й русалки виходять на прогулянку.

Було ще одне правило, якого дуже суворо дотримувалися при виготовленні ляльки-мотанки: для того, щоб вона стала оберегом, треба було змайструвати її за один раз, не відкладаючи роботу на потім.

— Діти, як ви думаєте, кому в наш час найбільше потрібен оберіг?» (відповіді дітей). 

— Я вважаю, що тим мужнім воїнам, які захищають рідну державу, котра постала перед воєнною загрозою на Сході країни. Тільки дякуючи цим сміливим чоловікам, наше життя не сильно відрізняється від того, котрим ми завжди жили: в нас не свистять кулі над головами; ми так же можемо звернутися до лікаря; ходимо у кіно, зоопарк, цирк, куштуємо звичні страви.

Створення оберега підкова.

На Сході, в Європі і Латинській Америці підкови вішають на стіну ріжками вниз — щоб щастя лилося на вас.

— Англійці та ірландці переконані, що треба вішати підкову ріжками вгору, щоб щастя не витікало.

— Мексиканська підкова, прикрашена стрічками, монетами й ликами святих, висить високо — чіпати її нікому не можна.

— Італійці, навпаки вішають підкову так, щоб кожен, увійшовши, її зачіпав.

— В Україні вішають ріжками вниз. Є й інші думки — підкову вішають ріжками вгору, щоб будинок був, як повна чаша.

IV. Повідомлення теми і мети уроку.

— Тому сьогодні, давайте, для наших воїнів зробимо Янгола-оберега  та підкову в національних кольорах (демонструю зразок виробу). З надією і вірою, що він захистить свого володаря від лиха. 

V. Фізкультхвилинка.

 

УКРАЇНА (діти розводять руки по сторонах);
РІДНИЙ КРАЙ (піднімають руки догори);
ПОЛЕ, РІЧКА (повороти тулуба з розведеними по сторонах руками);
СИНІЙ ГАЙ (присідають);
ЛЮБО СТЕЖКОЮ ІТИ (ходьба);
ТУТ ЖИВЕМО Я І ТИ! (за руки).

 

VI. Практична робота.

 

Практична робота. № 1

 

На дошці — порядок виконання роботи.

— Перед вами нитки блакитного (або жовтого) кольору. Вам потрібно на шаблон з картону намотати 30—40 витків (залежить від товщини ниток). Потім потрібно окремою ниткою зафіксувати ці витки подвійним вузлом, не обрізуючи кінці. Після цього маємо зняти нашу заготовку з картону та підрівняти ножицями нитки.

http://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/4_0.jpghttp://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/9.jpg

— Ще раз намотуємо нитку на картон, тільки робимо тепер 15—20 витків, знімаємо з картону, пе­ре­в’язуймо на кінцях мотка ниткою, фіксуючи подвійним вузлом, та підрівнюємо кінці ножицями. Це рученята нашого Янгола-оберегу.

—Золотавим шнурком пере­в’язуємо нашу «кісточку» та фіксуємо подвійним вузлом. Цим ми сформували голову Янгола.

— З віскозної серветки жовтого (або блакитного) кольору вирізаємо квадрат 8 на 8 см. Складаємо по діагоналі та розрізаємо по згину. Після цього збираємо наш трикутник мілкими складочками від більшого кута до середини найбільшої сторони й перев’язуємо ниткою потрібного кольору.

http://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/12.jpghttp://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/14.jpg

— Збираємо нашого Янгола докупи, як це показано на наступних малюнках:

— Коли наш Янгол зібрано, потрібно зробити «німб». Для цього невеликий відрізок золотавого шнура протягуємо (зі сторони крилець) через 3—4 нитки «голови» та зав’язуємо подвійним вузлом шнурок так, щоб він не щільно обвивав «голову» Янгола. Хвостики шнура відрізаємо, вузлик ховаємо під нитки. Зверху робимо петельку, зав’язавши кінці двох ниток вузлом.

http://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/17.jpghttp://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/19.jpg

Робимо вузол

http://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/22.jpghttp://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/23_0.jpg

 

 

 

 

Практична робота № 2

— наміри повинні бути чистими і  добровільними: нікого не можна змусити або вмовити подарувати амулет;

   — найсильніші обереги ті, що подаровані вашими рідними;

   — слід серйозно поставитися до вибору матеріалу: часто те, що підходить одному, може нашкодити іншим;

   — під час створення оберегу слід думати про цю людину, згадуючи її характер, потреби, відчувати її енергетику.

Визначення технологічної послідовності виготовлення оберегу «Підкова»

Орієнтовна послідовність

1.Підготувати картон для виготовлення основи оберегу.

2.Накреслити деталь потрібної форми або скористатися готовим шаблоном, обводячи олівцем його контури.

3.Вирізати деталь.

4.Мотузкою починаємо обплітати підкову.  

4.Поступово, змазуючи клеєм невеличкі частинки поверхні, засипати зерном чи насінням.

5.Обсушити виріб.

6.Струсити зайву неприкріплену крупу.

Прикрасити різнотрав’єм, горохом, монетами, колосками пшениці тощо.

Форма подковы для обрега

Процесс изготовления обрега в форме подковыДля початку, нам потрібна форма підкови. Далі, візьміть щільний картон і виріжте з нього підкову потрібного розміру. Якщо картон вам здається тонким, виріжте дві однакових заготовки і приклейте їх один до одного. Далі беремо мотузку довжиною близько п'яти метрів і починаємо обплітати підкову. У даному випадку буде використовувати просту техніку макраме. Складіть мотузку навпіл, просмикніть мотузку під підковою і в вийшла петлю простягніть кінці мотузки, затягніть.

Тепер один з кінців потрібно покласти на підкову зверху, після цього «завести» за підкову і проводимо кінець мотузки в петлю. Далі ці вузли нам потрібно чергувати, проводячи нитку то зверху, то знизу підкови. І поступово один коник підкови таким нескладним чином обплітаємо. Після цього таким же чином потрібно обплести і другий кінець підкови. До речі, це тільки один з варіантів плетіння. Можна просто обмотати підкову мотузкою, що теж буде виглядати красиво і оригінально.

http://1.bp.blogspot.com/-kh8yVwXHIec/UKUH2uZLn-I/AAAAAAAABL8/qKQJnY-9zRE/s1600/%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE2146.jpgТепер потрібно взяти гарячий клейовий пістолет і закріпити їм кінці нашої підкови, так, щоб вона не розплелися. Залишилася мотузку не зрізайте - красиво її зав'яжіть петелькою або бантиком. Декоративна підкова готова. До речі, її можна обв'язувати не тільки мотузкою, але і будь грубою ниткою яскравого кольору. Все залежить від вашої фантазії.

Коли клей застигне, можна почати декорування. Ми будемо робити підкову для класичного інтер'єру. Часто обереги прикрашають натуральними матеріалами: підійде квасоля, горох, зерна сухий жовтої кукурудзи, колоски, рис, а також сухоцвіті або штучні квіти.  Викладіть будь-яку композицію або візерунок на підкові і приклейте її за допомогою клейового пістолет. Все готово! Її можна привісити в кухні на двері або над входом в квартиру. Така оригінальна підкова стане відмінним сувеніром до свята, адже вона зроблена своїми руками і з душею.

Чим ми займались на уроці?

Які інструменти і матеріали потрібні для роботи?

Чи може він використати отримані знання у своє житті?

Навіщо потрібна підкова?

Чим можна прикрасити підкову?

 

VI.ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ЗАНЯТТЯ

  1.               Рефлексія настрою та емоційного стану :

(Продовжи фразу,відповідай на питання)

- Мені найбільше вдалося ...

- А особливо вдалося ...

- Що я отримав від цього дня?

- За що ти можеш себе похвалити?

- За що ти можеш похвалити гуртківців ?

- Для мене було відкриттям те, що ...

  1.               Аналіз кращих робіт.

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. УРОК.

Зустрічі з учасниками АТО присвячений до Дня Збройних Сил України.

Мета: сприяти патріотичному вихованню учнівської молоді; спонукати особистість до осмислення себе як частинки великого українського народу; пробуджувати національну самосвідомість; виховувати патріотичні почуття до рідної землі, дружби та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння.

Форма заходу: вечір-зустріч з воїнами АТО

Хід заходу

СВІТ БЕЗ ВІЙНИ

Щось у світі змінилось раптово
У серцях не звучать колискові
Про любов і красу забуваєм 
І частіше близьких втрачаєм
За ідею сторонню далеку від нас
Один одного більше не чуєм
Мирне небо в думках ми малюєм
Не зважайте н колір людини
Бо серця у нас єдині
Адже для всіх нас одна Земля

Діти на Землі
Хай би ваші сни
Світ змінити наш змогли 
Жили б разом скрізь 
Небо що б без сліз 
В світі без війни 
Підступності і вини
Прокинься і все зміни, зміни
 

Ведуча: Тобі Україно, мій мужній народе,

Скадаю я пісню святої свободи.

Усі мої сили і душу широку

Й життя я віддам до останнього кроку,

Аби ти щаслива була, Україно –

Моя Батьківщино!

 

Гостей дорогих ми вітаємо щиро,

Від серця до серця хай пісня летить.

З повагою, гордістю, щастям і миром,

Обійме весь простір і неба блакить.

 

Із хлібом і сіллю, як завжди ведеться,

Героїв вітаєм, зичим добра.

 

  За подвиг Ваш вклоняємось до ніг

Й прихильно дивимось вам в очі.

Нехай доля посміхнеться ще не раз,

Ми Всевишнього будемо просити за Вас.

 

  Ми юні патріоти своєї держави,

Підтримуємо героїв у скрутний час,

Щоб під мирним небом ми зростали,

Прийміть ангелів-охоронців,

Щоб охороняли вони Вас.

(дарують ангелів) всі діти

Ведуча: Шановні гості, дорогі учні, вчителі, наша країна продовжує жити в складних умовах війни, наші військові-земляки, герої-кіборги продовжують боротися за збереження миру, суверенітету нашої України.

Минуло чотири роки з того часу, коли все розпочалося. чотири роки важких втрат, болю і випробувань. Минуло чотири роки від подій, які назавжди змінили Україну і кожного українця.

 

Де Дніпро наш котить хвилі,

Рве стрімкі пороги,

Там країна вся зелена,

Славний край розлогий,

Там козацтво виростало,

Слави й волі здобувало!

 

Славна Січ ворогам ішла на стріч,

Рідну землю захищала і народ наш прославляла.

 Лиха ж отчий край зазнав…

Людолов нас чатував, щоб позбавить дому.

 

Та були в нас козаки – славнозвісні вояки, які нас захищали.

І щороку на Покрову складаємо шану ми їм.

І указом президента 14 жовтня являється святом національно-патріотичним.

Та це ще є і свято жінок.

 

Українські дівчата

 

Немов з картини давньої обличчя,
Як темна ніч заплетена коса,
На подіум, напевне, не покличуть,
Бо інша там цінується краса.
Зате вона все може, все уміє,
Мов сонце і зігріє і зростить,
І я не знаю, я не розумію,
Ну як таку можливо не любить.

Душа моя неприкаяна,
Як спинити безжалісний час,
І хоч маємо те, що маємо,
А дівчата найкращі у нас,
І хоч маємо те, що маємо,
А дівчата найкращі у нас.

Вона не розучилась червоніти,
І іноді соромиться від слів,
Зате вона уміє так любити,
Як ще ніхто ніколи не любив.
І усмішка нагадує Джоконду,
Іспанська пристрасть і французький шарм,
Ніде на світі не зустрінеш вроду,
Таку як небо дарувало вам.

 

Разом. «Ми нація єдина, твої ми діти Україно!»

 

Я-українка!

Горжуся й радію,

Що рідною мовою я володію,

Шевченковим словом умію писати,

Слова мелодійні і вірші складати.

 

Я – українка!

Живу в Україні

На вільній, єдиній

Моїй Батьківщині!

Пісня «Україна – це ти!» Кароль

 

Моє ім'я - Батьківщина,

Лелеки легке крило.

Моє ім'я - Україна

І сонечка тепло.

Моє ім'я - Вишиванка,

Я - хрестик на полотні.

Моє ім'я - синє небо,

Я - сонях малий під ним.

 

Приспів:

Татові слова:

Україна - це я!

Мамині пісні,

Україна - це ти!

Моє ім'я - Степ широкий,

Моє ім'я - Хліба смак,

Останній шкільний дзвіночок,

Над сивим Дніпром туман.

Моє ім'я - то Надія,

Моє ім'я - то Любов,

Моє ім'я - чиста мрія,

І віра, що з нами Бог!

Приспів. (2)

Моє ім'я - колискова...

Моє ім'я - то є Воля...

Моє ім'я - то Родина...

Моє ім'я - добре Слово,

Що збереже цей світ!

Приспів.

Україна - це ти!..

Безсмертна моя Україна

Ти з давніх віків непокірна була,

І волю свою боронила невпинно.

 

Нарешті збулося – її здобула,

Звитяжна моя Україна!

На землях твоїх неозорих степів,

Живе працьовита і чесна родина,

Хвилюється колосом стиглих хлібів,

Моя золота Україна!

Пісня «Човен.»

І повзе ліниво човен, і воркоче, і бурчить:

Відки взявся я — не знаю; чим прийдеться закінчить

Хвиля радісно плюскоче та леститься до човна,

Мов диття, цікава, шепче і розпитує вона:

 

Приспів:

Хто ти, човне? Що шукаєш? Відки і куди пливеш?

І за чим туди шукаєш? Що пробув? Чого ще ждеш?

Біг мій вічний — тож не знаю. Хвиля носить, буря рве,

Скали грозять, надять-просять к собі береги мене.

 

Що ж тут думать, що тужити, що питатися про ціль!

Нині жити, завтра гнити, нині страх, а завтра біль.

Кажуть, що природа — мати держить нас, як їм там тре,

А в кінці мене цілого знов до себе відбере.

 

Приспів.

Не один втонув тут човен, та не кождий же втонув;

Хоч би й дев'ять не вернуло, то десятий повернув

А хто знає, може, в бурю іменно спасешся ти!

Може, іменно тобі ся вдасть до цілі доплисти!

 

Разом: «Ми нація єдина, твої ми діти Україно!»

 

Не розчаровуйсь в Україні,

А розумій її печаль,

Що робиш ти для неї нині –

У себе спершу запитай.

 

Не розчаровуйсь в Україні,

Вона свята, а грішні ми

В її недолі часто винні

Її ж бо дочки і сини.

 

 Не розчаровуйсь в Україні,

Ідеї волі певним будь,

Бо тільки той є справжнім сином,

Хто вміє неньку захистить.

 

Ведуча. В глибині душі кожного українця живе козак: воїн, який нічого не боїться і за рідну землю без роздумів від дасть своє життя. Бажаємо міцного. Козацького здоров’я. Незламної волі до перемоги та патріотичного духу, який допоможе долати будь-які перешкоди. Адже сонце нам ще сяє.

 

Разом: «Ми нація єдина, твої ми діти Україно!»

 

Ведуча. Триває жорстоке протистояння. Мужні сини України відважно захищають інтереси нашої держави. Та на жаль не всі повертаються живими з цієї грізної битви.

Схилимо голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час XXI століття.

(хвилина мовчання)

 

Ведуча: Сьогодні ми серед героїв, військових, що готові віддати життя за майбутнє українського народу.

(розмова з військовими)

 

Ведуча: Щасливі ми, що народились і живемо на такій чудовій, мальовничій землі – у нашій славній Україні! Хай же міцніє наша Україна, бо в ній наша сила і наше майбуття!

 

 

 

 

 

Практична робота. № 1

 

порядок виконання роботи.

— Перед вами нитки блакитного (або жовтого) кольору. Вам потрібно на шаблон з картону намотати 30—40 витків (залежить від товщини ниток). Потім потрібно окремою ниткою зафіксувати ці витки подвійним вузлом, не обрізуючи кінці. Після цього маємо зняти нашу заготовку з картону та підрівняти ножицями нитки.

http://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/4_0.jpghttp://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/9.jpg

— Ще раз намотуємо нитку на картон, тільки робимо тепер 15—20 витків, знімаємо з картону, пе­ре­в’язуймо на кінцях мотка ниткою, фіксуючи подвійним вузлом, та підрівнюємо кінці ножицями. Це рученята нашого Янгола-оберегу.

—Золотавим шнурком пере­в’язуємо нашу «кісточку» та фіксуємо подвійним вузлом. Цим ми сформували голову Янгола.

— З віскозної серветки жовтого (або блакитного) кольору вирізаємо квадрат 8 на 8 см. Складаємо по діагоналі та розрізаємо по згину. Після цього збираємо наш трикутник мілкими складочками від більшого кута до середини найбільшої сторони й перев’язуємо ниткою потрібного кольору.

http://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/12.jpghttp://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/14.jpg

— Збираємо нашого Янгола докупи, як це показано на наступних малюнках:

— Коли наш Янгол зібрано, потрібно зробити «німб». Для цього невеликий відрізок золотавого шнура протягуємо (зі сторони крилець) через 3—4 нитки «голови» та зав’язуємо подвійним вузлом шнурок так, щоб він не щільно обвивав «голову» Янгола. Хвостики шнура відрізаємо, вузлик ховаємо під нитки. Зверху робимо петельку, зав’язавши кінці двох ниток вузлом.

http://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/17.jpghttp://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/19.jpg

Робимо вузол

http://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/22.jpghttp://familytimes.com.ua/sites/default/files/u1195/23_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Практична робота № 2

— наміри повинні бути чистими і  добровільними: нікого не можна змусити або вмовити подарувати амулет;

   — найсильніші обереги ті, що подаровані вашими рідними;

   — слід серйозно поставитися до вибору матеріалу: часто те, що підходить одному, може нашкодити іншим;

   — під час створення оберегу слід думати про цю людину, згадуючи її характер, потреби, відчувати її енергетику.

Визначення технологічної послідовності виготовлення оберегу «Підкова»

Орієнтовна послідовність

1.Підготувати картон для виготовлення основи оберегу.

2.Накреслити деталь потрібної форми або скористатися готовим шаблоном, обводячи олівцем його контури.

3.Вирізати деталь.

4.Мотузкою починаємо обплітати підкову.  

4.Поступово, змазуючи клеєм невеличкі частинки поверхні, засипати зерном чи насінням.

5.Обсушити виріб.

6.Струсити зайву неприкріплену крупу.

Прикрасити різнотрав’єм, горохом, монетами, колосками пшениці тощо.

Форма подковы для обрега

Процесс изготовления обрега в форме подковыДля початку, нам потрібна форма підкови. Далі, візьміть щільний картон і виріжте з нього підкову потрібного розміру. Якщо картон вам здається тонким, виріжте дві однакових заготовки і приклейте їх один до одного. Далі беремо мотузку довжиною близько п'яти метрів і починаємо обплітати підкову. У даному випадку буде використовувати просту техніку макраме. Складіть мотузку навпіл, просмикніть мотузку під підковою і в вийшла петлю простягніть кінці мотузки, затягніть.

Тепер один з кінців потрібно покласти на підкову зверху, після цього «завести» за підкову і проводимо кінець мотузки в петлю. Далі ці вузли нам потрібно чергувати, проводячи нитку то зверху, то знизу підкови. І поступово один коник підкови таким нескладним чином обплітаємо. Після цього таким же чином потрібно обплести і другий кінець підкови. До речі, це тільки один з варіантів плетіння. Можна просто обмотати підкову мотузкою, що теж буде виглядати красиво і оригінально.

http://1.bp.blogspot.com/-kh8yVwXHIec/UKUH2uZLn-I/AAAAAAAABL8/qKQJnY-9zRE/s1600/%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE2146.jpgТепер потрібно взяти гарячий клейовий пістолет і закріпити їм кінці нашої підкови, так, щоб вона не розплелися. Залишилася мотузку не зрізайте - красиво її зав'яжіть петелькою або бантиком. Декоративна підкова готова. До речі, її можна обв'язувати не тільки мотузкою, але і будь грубою ниткою яскравого кольору. Все залежить від вашої фантазії.

Коли клей застигне, можна почати декорування. Ми будемо робити підкову для класичного інтер'єру. Часто обереги прикрашають натуральними матеріалами: підійде квасоля, горох, зерна сухий жовтої кукурудзи, колоски, рис, а також сухоцвіті або штучні квіти.  Викладіть будь-яку композицію або візерунок на підкові і приклейте її за допомогою клейового пістолет. Все готово! Її можна привісити в кухні на двері або над входом в квартиру. Така оригінальна підкова стане відмінним сувеніром до свята, адже вона зроблена своїми руками і з душею.

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Інтегровані уроки
Інкл
Додано
6 листопада 2019
Переглядів
17863
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку