Інтегрований урок "Види писанок"

Про матеріал
Конспект інтегрованого уроку трудового навчання-образотворчого мистецтва-української літератури містить цікавий матеріал з історії писанкарства, видах писанок, технологіях їх виготовлення.
Перегляд файлу

 

 

 

Золотопрудський заклад загальної середньї освіти  І-ІІІст.

 

 

 

 

 

 

                                                                                            Учитель трудового навчання

                                                                   Машков Сергій Андрійович

 C:\Documents and Settings\Админ\Рабочий стол\images (2).jpg

2

 

2019р.

с.Золоті Пруди

 

 

Тема.Українські писанки.

        За оновленою програмою С.М.Дятленка, 2017р. «Трудове навчання, 5-9 класи»

 

 Мета:навчальна: ознайомити учнів з історією виникнення писанки, колірною гамою, орнаментами та символікою писанок України, формувати вміння читати символи на писанках, прививати любов до писанкарства;

розвивальна: розвивати уяву, фантазію, уміння аналізувати, застосовувати набуті знання у практичній діяльності;
виховна: виховувати почуття національної гордості за свій народ, його культуру, мистецтво, дбайливе ставлення до традицій українського народу.

 Обладнання: Обладнання: для вчителя – роздавальний матеріал, презентація  про писанки, зразки українських писанок, завдання для груп, роботи-зразки;

    для учнів – видуте яйце, шило, анілінові барвники, оцет, серветки.

 Тип уроку: інтегрований

ХІД УРОКУ

 

 І. Організаційний момент.
Привітання.  Створення емоційного настрою.

 



 

           Розпочався наш урок,
 Тож прошу усіх діток:
 Свого  часу не марнуйте –
 Усмішку всім подаруйте!
 Хороший настрій і щира посмішка допоможуть вам краще виконати сьогоднішню роботу. А що ми будемо виготовляти – відгадайте у загадці:



 

 

 

Як уродилася – то була біла,
 Тепер розписали мене вміло.
 Розмалювала Яринка бочки
 У жовті й червоні дрібні квіточки (Писанка)
 


 ІІ. Повідомлення теми уроку «Українські писанки»

 



Епіграфом до нашого уроку станутьтакі рядки:

О писанко! Ти символ України!

Любові й миру вірна берегиня!

Ти – воскресіння весняний цілунок!

Ти - мамин Великодній дарунок!


Сьогодні ми з вами полинемо у незвичайнуподорож, у

Чарівний світ української писанки.А також спробуємо стати майстрами декоративного розпису і створимо прекрасні писанки.


 

 ІІІ. Актуалізація опорних знань.

 Асоціативне гроно  - Які асоціації у вас зі словом «писанка»?

 ІV. Мотивація навчальної діяльності
 Вчитель. Скільки живе  людина, стільки існує в неї потреба прикрашати все навколо себе: оздобити візерунками предмети побуту, житло, одяг тощо. Не винятком були свята: твори народного мистецтва робили їх яскравими і радісними,  створювали піднесений настрій.  Скільки б не пройшло років, ми повертаємося до традицій і звичаїв нашого талановитого, працьовитого українського народу.

 V. Вивчення нового матеріалу
 1. Вступне слово учителя трудового навчання


Пташине яйце, розписане мініатюрним орнаментом, називають писанкою. Назва  її походить від слова "писати", тобто прикрашати орнаментом. Оздоблюються писанки геометричним, рослинним, зооморфним (риби, птахи, звірі, людина), пейзажним орнаментами, християнськими символами. Писанка - одна зі стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення, віру.


Зрештою, писанка - це символ весни, сонця, повернення природи до життя. Писанки характерні майже для всіх європейських народів, як і для давніх народів Африки та Азії (під час розкопок знайдено розписані страусині та гусячі яйця, в тому числі й глиняні, а також золоте яйце страуса, датоване 3300 р. до н. е., що свідчить про початок писанкарства ще в далекому доісторичному періоді.

Багато народів світу шанували яйце і мали власну атрибутику його возвеличення, у багатьох стародавніх народів збереглися перекази, в яких яйце виступає джерелом життя, світла, тепла, навіть зародком усього Всесвіту.


В античній Греції і Римі вважали, що Всесвіт виник з яйця казкового птаха Фенікса, який поклав його у святилище Геліоса (сонця). Яйце для римлян мало магічну силу, тому вони використовували фарбовані яйця в різноманітних обрядах і забавах


 

Прикрашені відповідними узорами, писанки водночас були яскравою оздобою кошика з харчами, який несли до церкви святити, а потім їх виставляли на видному місці на столі. З випорожнілих писанок виготовляли так звані голуби, додаючи з кольорового паперу хвіст, крила, а голову робили з тіста. Цими голубами та писанками, нанизаними на шнурочки, прикрашали житло, насамперед поблизу ікон.


В наш час зявилися різні види декорування яєць:


Писанка -  яйце, яке розписане писачком за допомогою воску і пофарбоване.

Дряпанка -  яйце, на якому орнамент видряпано голкою або гострим ножем.

Мальованка-  яйце, яке малюють акварельними, гуашевими фарбами за допомогою пензлика.

 

 

Крашанка(галунка)   – яйце, фарбоване в один колір.

Крапанка - віск чи фарбу наносять краплинами.

Бісерка- на основу яйця наносять клей, а потім викладають орнамент бісером. Існує ще техніка «одягання » яйця у бісерну сітку.

Трав’янка- до яйця прикладають дрібно розсічені листочки й обгортають капроновою панчохою. Потім варять у фарбі. Там де листочок, зявиться його білий відбиток.

Зернівка -  яйце, оздоблене зерном різних рослин за допомогою клею.

Сувенірна- яйця виконують із використанням різного матеріалу  та оздоблюють різними техніками.


 

Учитель образотворчого мистецтва  

Наші мистецтвознавці одержали завдання  - підготувативідповіді на питання:

1.   Орнаменти українських писанок.

2.    Значення символів на писанках.

3.    Що означає колір писанки?

Тож надамо слово нашим мистецтвознавцям.

Орнаменти українських писанок.

 


1-й учень.Орнаменти на писанках рiзноманiтнi. Залежно від зображених знаків-символів писанкові орнаменти можна поділити на такі групи: геометричні, рослинні, зооморфні, антропоморфні тощо.

Геометричний – елементами і деталями такого орнаменту виступають крапки, кружальця, зірочки, ромби, лінії, трикутники, подвійні хрести.

Рослинний – складається з рослинних елементів, декоративно стилізованих квітів, листя, гілок тощо.

Зооморфний – орнамент містить стилізовані зображення тварин та птахів.

Антропоморфний – стилізоване зображення силуетів людей.

 Орнамент писанки  складається з поєднання певних знаків-символів та кольорової гами, що збереглися на Україні з давніх часів, як бачення та сприйняття навколишнього світу та  безмежжя Всесвіту. Дуже часто первинний зміст нанесеної  на яйце інформації  в сучасному світі змінюється. Маючи  знання  про знаки та символи, ми   можемо «прочитати» писанку,  нанести на неї свої закодовані символами або кольором побажання.Багато  орнаментів писанок збереглися недоторканими, завдяки дбайливій традиції  не вносити  в них ніяких змін  і передавати  древні малюнки  з роду в рід.  Так до наших днів  дійшли писанки,  дивлячись на орнамент яких можна сказати,  що вони старовинні.


Значення символів на писанках.

2-й учень.Символи, якими оздоблюють писанки, надають яйцеві добродійної сили, яка забезпечує щедрий урожай, добробут, щасливу долю.

У побуті писанка виконує роль оберега.

КолесоКолесо - як знак єднання найвищого спокою із напруженою силою - є вершиною досконалості, образом Вічності Божої і уявленням того безсмертя, яке у природі виражене повторенням відродження життя. У загальнохристиянськомурозумінні колесо є символом безсмертя і майбутньогонебесногоіснування, образом безмежноїБожоїлюбові.

CонцеСонце - як центр і основа небесного простору - є носіємсвітла і життя. Бог - цесвітло, і тому сонце є символом Бога. В наших літургійних молитвах ми часто звертаємося до Христа, як до Сонця-Правди.

ХрестХрест-чотириріг, як символ Всесвіту - є знаком чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох під року і чотирьох темпераментів. У християнствіхрест - цесвятий знак відкупу, якимцерква все починає, благословляє і освячує. Тому належитьйому перше місцесередхристиянськихсимволів.

ТрикутникТрикутник- символ вогню, безсмертя, а такожчоловічої і материнськоїсили. У християнстві - це символ ПресвятоїТрійці. Ізвписаним у трикутник колесом - це символ Божого ока.

Дерево життя Дерево життя - як космічне дерево - є символом небесного стрижня і скарбницею життя: поєднує в собіподовженість і короткочасність, стійкість і динаміку, силу і слабкість, верх і низ; це символ безперервноговідродженняприроди. Дерево займає у Святому письміцентральнемісце. Ізбагатьох понять можнавиділитинайсуттєвіше, а саме: дерево - цесукупністьусього доброго й цінного; це образ Божоїмудрості, входження в Божу волю і Божудовіру.

СпіральСпіраль- знак вегетативної і органічної плодючості.Як знак Сонця є володарем часу.

ТрирігТриріг- знак святого числа 3 і трибожества.Число 3 є символом симпатії та порядку і тому є класичним числом культовихповторень.

ЗіркаЗірка- У давнинузіркупов'язували з Великою богинею. Зорю зображувалипо-різному: шести- семи-, восьмипроменева. Шестикутназірказ'явиласяще на початку неоліту, зображення таких зірокпоширені в традиційномурізьбленніукраїнців. Восьмикутна зоря - це знак чистоти і символДівиМарії.

СваргаСварга- знак святого вогню і сонця.У християнствісварга є символом БожественноїВеличі. У ранньомухристиянствісваргаохоронялавідзлихдухів.

БлискавкаБлискавка-небеснийвогонь, одночаснокараючий і освячуючий; цепоявасонячноїсили і провісник божественного; до чого вона доторкається, те стаєосвяченим. В християнстві - цеблискБожої Ласки.

Колосся і зерноКолосся і зерно- є образнимвідображеннямпредків, святою їжею і пристанищем сонячного божества. У християнствіколоссясимволізуєВоскресіння, таїнство Христа і Божого царства. Пізнішеколоссястає символом СвятоїТайниЄвхаристії.

Церква-Вежа Церква-Вежа - символ святої гори, вершина якоїсягає небес. Вона також є знаком прагнення до висот. Церква і дзвіниця в християнстві - це символ прагнення людей довічності.

ГрабліГраблі- символ дощу, верхньої і нижньої води, яка вийшлаіз неба і землі. В Старому Завітідощ є прообразом обіцяного Спасителя; в Новому Завіті - символом ласки і благ вісті науки святого Євангелія.

ГілкаГілка- як частинка дерева є важливим символом культури. Це образ живучостіБожої Ласки, завждиновихпроявівдобродійності та заклик до новихдобрих справ. Освячена лоза оберігаєвідхвороб та злих сил. Гілка на Трійцю є первісткомприроди, даром весняногоцвітіння та символом безкінечногожиття та Божої ласки.

Дубовий листокДубовий листок–пов'язаний з Богом Перуном. Є знаком чоловічоїсили, мужності та витривалості. А в Святому Письмі дуб– є святим знаком, БожоюСправедливістю.

ПівеньПівень- передвісник дня - провідникбожогосонця та сторож, якийохороняє добро відвпливу зла. У християнствіпівень, як передвісниксвітла, є символом Христа, світла, що перемогло темряву. Птахи символізуютьблагочестяСвятих та їхпіднесення до Бога.

КіньКінь– У архаїчнійміфології Бог-Сонцеїде по небу на вогняних конях. Кінь - символ невтомностірухусонця та нестриманоїшвидкостіплинної води.

А в Християнстві – це образ безстрашноговіщунавіри, якийготовий на смерть.

РибаРиба-символізує воду, а також, як і вода, є символом життя та смерті. Через їїнезвичайнуякістьпримноження вона є поширеним знаком щастя. У християнстві - це символ новохрещених

ОленьОлень–довгежиття і заможність, є проміннямсходячогосонця, є хоронителем. В Християнстві є образом шукання Бога і взаємноїдопомоги. Ріг оленя є символом променівсонця, яке сходить.

 

ЗигзагЗигзаг-хвильки.Символи води земної і небесної.

 БезкінечникБезкінечник-нескінченністьжиття. Візерунок-хвилька, що не має початку й кінця. Вважалося, якщо зло потрапить у цюхвильку, воно не зможевийти з неї йобереговафункціяписанки буде виконана.

Квадрати та ромби Квадрати та ромби - знаки землі та існуючого на ній всього, що пов'язане з числом 4: 4 періоди життя людини (1 - народжується, 2 - живе, 3 - старіє, 4 - помирає) - народження, юність, старість, смерть; 4 пори року (весна, літо, осінь, зима); 4 стихії - вогонь, вода, повітря, земля; 4 сторони світу (південь, північ, схід, захід); у місяця 4 фази; у дня - ранок, день, вечір, ніч. Все, щопов'язано з часом, пов'язували з числом 4, яке геометричновиражається квадратом абохрестом. Якщопотрібнобулозашифрувати час, день, роки - малювали квадратики, якіділилисянавхрест, утворювалося 4 квадрати - означало тиждень (7 днів), більшийквадратик означав 4 тижні - місяць, пори року. Дівчата, коли малювалиписанку, хлопцям казали: "Щобти жив так довго, скільки я тобінамалювала". І вінрахував 1, 2, 3... і по колу безконечно.

СігмаСігма- знак змії.Охоронецьдомашньоговогнища.

Баранячі ріжки Баранячіріжки - відродженнярослинногосвіту.Символ зерна, яке проростає.

ПташкаПташка-символізуєлюдську душу. За повір'ям, душа прилітає пташкою до новонародженоїдитини і відлітає, коли людинапомирає. Птахи поєднуютьземне і небесне. І, виявляється, маютьбагатоспільного з сонцем. Приміром, восени, коли сонцеспадає, вони «йдуть» - відлітають у казковийвирій; навесні, коли сонцезростає, - «приходять», повертаються з вирію.

КалинаКалина - один з найдавнішихрослиннихсимволів. Це знак життя, крові, вогню і смерті. Калина часто відіграє роль світового дерева, на вершечкуякого птахи дзьобаютьягоди, приносячи людям вісті. Писанку з калиновимлистямдаруютьдівчиніщоббула гарною, привабливою і здоровою.

 Діти інсценують Леся Храплива-Щур

ПИСАНКА


Дівчинка:Ой, писанко рідна, 
Барвистая чічко, 
Візьму тебе в церкву 
В Воскресную нічку.

Ой, писанко люба, 
Які в тебе взори: 
То олені, півні, 
Ялинки, то зорі...

Дивуюсь, любуюсь, 
Та знати б хотіла, 
Що кажуть ці взори? 
Скажи мені, мила!

Писанка:

Ялинка зелена 
І олень рогатий 
Тобі пригадають 
Зелені Карпати.

А хрест нагадає 
Терпіння Господні; 
Це так Україна 
Розп'ята сьогодні...

А той безконечник 
Біжить безконечно, 
Бо правда не згине, 
А житиме вічно.

Як півень запіє, 
То ранок настане. 
Отак Україна 
З неволі повстане.

І зіркою-квітом 
Усім засіяє 
Ожидана воля — 
Це добре я знаю!

Дівчинка:

Тепер розумію! 
Не дармо же Мати 
Мені наказали 
Тебе шанувати!

Бо щастя віщуєш 
Ти писанко-чічко 
Посвячена в церкві 
В Воскресную нічку!


 

 

Що означає колір писанки?

3-й учень. Знаки-символи  поєднувались з символікою кольору,тому кожен колір на писанці мав певне символічне значення, були дуже важливі для сприйняття писанки як оберегу.


 

http://pysankar.org.ua/barvy/red1.png Червоний колір – радість, любов, життя.

http://pysankar.org.ua/barvy/yellow1.png Жовтий колір – достигле зерно, достаток, врожай, сонце.

http://pysankar.org.ua/barvy/green1.png Зелений - колір весни, воскресіння природи, багатства рослинного і тваринного світу.

http://pysankar.org.ua/barvy/blue1.png Блакитний колірсимволізує воду і повітря, а такожздоров’я.

http://pysankar.org.ua/barvy/black1.png Чорний - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного.

Описание: http://pysankar.org.ua/barvy/black1.pngБілий -колір чистоти.

Коричневийколірпозначавматір-землю.


 Для розпису писанок розробили цілий ряд природних барвників, якi виготовляли в домашніх умовах: «жовтило» - виварена яблунева кора, «чорнило» - луска зернят соняшнику, темно-коричневий - відвар житніх висівок, червоний - відвар з лушпиння цибулі. У наш час фарби виготовляються хімічним способом.

 

 

 Розповідь учителя  української літератури, народознавства.

 


Дивні, чудові, прекрасні, чарівні, надзвичайні. Саме так висловлюються люди, коли бачать наші весняно-великоднi писанки. Тому не дивно, що вони сприймаються як символ України.

Багато творів художньої літератури присвячені писанці.


Учениця читає вірш    Катерина Перелісна    ПИСАНКА


Великдень, Вірші для дітей про Великдень, Вірші про писанкуГарна писанка у мене –
Мабуть, кращої й нема.
Мамa тілки помагала,
Малювала ж я сама.
Змалювала диву-пташку,
Віцім хрестиків дрібних,
І малесенькі ялинки,
Й поясочок поміж них.

Хоч не зразу змалювала ––
Зіпсивала п’ять яєсь, ––
Та як шосте закінчила,
Тато мовив: «Молодец!»
Я цю писанку, напевно,
Для Івана залишу,
А для мами і для тата
Дві ще кращі напишу.


 Писанка у творчості Т.Шевченка


 

 «Село на нашій Україні,

неначе писанка село…»

Так Тарас Григорович Шевченко порівнює красу рідного краю з писанкою, що були з давніх-давен синонімом Батьківщини, сили і незнищеності нашого народу.


Учитель  української літератури, народознавства. Послухайте легенди про писанки.

ПОКИ ЛЮДИ ПИШУТЬ ПИСАНКИ - ДИЯВОЛ БЕЗСИЛИЙ

(Гуцульська легенда)


Невдовзі після свого Воскресіння Христос переміг диявола і закував його дванадцятьма залізними ланцюгами в підземеллі під Голгофою, за дванадцятьма залізними дверима, котрі замкнені на дванадцять залізних замків. Але нечистий ще має силу, день і ніч він рветься на волю, розгриз уже одинадцять залізних замків і злизав одинадцять залізних дверей. Ще мить - і впаде остання, дванадцята перепона. Вирветься тоді диявол на білий світ, і настане світу кінець. Але саме в цю мить дзвонять у церкві дзвони, люди вітаються словами "Христос воскрес!" і обдаровують одне одного писанками. Тоді враз поновлюються всі окови на нечистому, всі двері й замки. Отож сидіти там, за ними дияволу довіку - поки люди на землі писатимуть писанки і вітатимуть одне одного з Великоднем


 

ПИСАНКИ З КАМІННЯ

(Легенда з Київщини)


Коли Ісус Христос ходив зі святим Петром по землі, то вони проходили через одне село, а там невірні були. Побачили вони Христа, та й почали камінням та грудками шпурляти в Нього. І як торкнеться камінь Ісусової одежі - зробиться з нього писанка, а як торкнеться грудка, то перетвориться на крашанку. Святий Петро позбирав усе те до кишені, а пізніше людям роздав. З того й пішов звичай готувати писанки й крашанки до Великодня.


 

 

ДЯКА ДОБРОМУ ЧОЛОВІКОВІ

(Галицька легенда)


Коли Спаситель ніс хреста на гору Голгофу, то стрів чоловіка, що саме ніс яйця в кошику до Єрусалиму на продаж. Чоловік бачив, як тяжко Ісусові нести хрест, поставив свій кошик у рові при дорозі, а сам кинувся помагати Спасителеві. Ішли вони й несли хрест аж на гору Голгофу. Коли ж Ісуса вже розп'яли, пригадав той чоловік за свій кошик, та й повернувся на те місце, де його поставив. Приходить, дивиться, а в кошику всі яйця - пописані та й покрашені. Не поніс він їх більше продавати, а повернувся додому та й сховав як пам'ятку, бо мав те чудо за дяку від Христа за те, що допоміг нести хрест. Від того пішло крашення та писання яєць на Великдень.


В Україні й дотепер писанка функціонує у християнськообрядовому дійстві . Червоні яйця пишуться під час великоднього посту, але в різних регіонах України це роблять по-різному, залежно від місцевих традицій. Їх могли писати протягом усього великоднього посту або тільки в останній його тиждень, особливо в чистий четвер. У деяких селах Західної України писанки починали писати на сам Великдень після обіду. Закінчували писати теж по-різному. Переважно це було у Страсну суботу, але, наприклад, на Львівщині писали і після Великодня, аж до Провідної неділі, а в деяких селах і до Зелених свят.


 Люблять і шанують писанку в Україні. В кожному регіоні існують музеї, в яких зібрана велика кількість писанок, орнаменти яких характерні саме для цихрегіонів. В Івано-Франківській області в місті Коломиї в 2000 році було відкрито Музей писанок, в якому зібрані писанкиГуцульщини.

 У Канаді, у провінції Альберта спорудженоп ам’ятник писанці. Канадська "Писанка" - це величезна мозаїка, що включає 524 зірок, 1108 рівносторонніх трикутників, вона має 3512 зовнішніх граней, 177 внутрішніх розпірок і складається з 6978 деталей.


VІ. Практична діяльність учнів. C:\Documents and Settings\Админ\Рабочий стол\9ppt-8-638.jpg

 Учні виготовляють дряпанки (які підготували вдома), традиційні для писанкарства. (Під час роботизвучитьзаписпісніМарійкиБурмаки «Розмалююписанку).

 Під кінець занять кожен ученьпрезентує свою дряпанку, захищаєїї (пояснює,  значення символів та кольорів на дряпанці).

 VII. Підсумок уроку

Вчитель аналізує і оцінює роботи учня.

  • Які види декорування яєць вам більше сподобалися?
  • Що собою представляє геометричний орнамент?
  • Які писанкарські символи ви запам'ятали?
  • Які з них вивикористали для ескізів своїх дряпанок?
  • Про які символічні кольори ми говорили на уроці?

 


Любіть нашу рідну Україну, шануйте її прадавні звичаї, вивчайте народні традиції. Нехай  Господь посилає нашій  прекрасній  землі мир і спокій.



 VIII. Домашнєзавдання Прочитати підручник сторінки 121-127.

Підготувати до наступного уроку: роздивитись удома українські орнаменти; принести  різне насіння, бісер, клей.

 

Список використаних джерел.

  1. „Великодня писанка” – Марина Верхова – „Книга-Вега”, Вінниця – 2002.
  2. „Народний дім” – 1993
  3. „Таємнича мова символів” – Писанки Світлани Стадник та Галини Пятничук – Фотоальбом.
  4. „Українознавство” – Календар – щорічник. Київ 2000.
  5.  Науково-методичний журнал « Мистецтво та освіта» // 1997 р. - № 2 – ст. 37-38,

№ 3 – ст. 39-44. р. – ст.8-9.

  1.  В. Мірчук, І. Рудько, С. Вінцковський. «Легенди про писанку».// 2000 р.
  2. Альбом « Українські писанки та їх символи». // Івано-Франківськ 1997 р.
  3.  О. В. Мірчук «Українське народознавство». // Київ «Освіта» 1992 р.
  4.  Науково-методичний журнал «Народне мистецтво». // 1998 р.- ст. 19-20.
  5. Найбільше пасхальное яйце http://samogo.net/articles.php?id=1812
  6.  Музей писанки http://lifeglobe.net/blogs/details?id=801
  7.  Традиції  розпису писанкок  http://club.osinka.ru/topic-72218

 

docx
Додав(-ла)
Машков Сергій
Додано
27 листопада 2019
Переглядів
2625
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку