Урок «Вікна в загадкову Азію»

Про матеріал
Узагальнити та систематизувати знання учнів про країни Азії, особливості їх соціально-економічного розвитку;
Перегляд файлу

План уроку

 

Тема:    Вікна в загадкову Азію

Мета уроку:

Навчальна:

  • узагальнити та систематизувати знання учнів про країни Азії, особливості їх соціально-економічного розвитку;
  • поглибити та закріпити практичні навички учнів працювати з картографічним матеріалом;
  • вдосконалювати вміння в процесі роботи користуватися різними джерелами географічної інформації;
  • продовжити формувати вміння аналізувати, систематизувати, узагальнювати вивчений матеріал.

Розвивальна:

  • сприяти розвитку в учнів спостережливості, уявлення, пам’яті, мислення;
  • викликати пізнавальний інтерес до економіко-географічних знань і проблем;
  • розвивати інтерес до пізнання життя країн Азії.

Виховна:

  • прищеплювати учням зацікавленість до традицій, історії, культури та побуту народів Азії;
  • виховувати толерантність, повагу до азіатських національних етичних норм.

 

 

Тип уроку: узагальнення та систематизації знань.

Вид уроку: урок-дослідження, презентація знань.

Методи: словесні, ілюстровані, наочні, інтерактивні.

Дидактичне забезпечення:  політична карта світу, економічна карта Євразії, атласи, презентаційні проекти учнів, експонати для виставки „Фен-шуй”,

фотовиставки „Азія в мініатюрі”, „Азія в картинках”,

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, столик зі східними солодощами

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

 

ІІІ. Основна частина

1.Гра „Асоціативна павутинка” (Кожен учень назває по одному слову, з яким у нього асоціюється поняття Азія).

2. Бесіда „Дорогами Азії”. (Учні повині дати відповідь  на такі питання):

  1.              На які субрегіони поділяється Азія?

Південно-Західна Азія: Іран, Афганістан, Ліван, Сирію, Йорданію, Ізраїль, Палестину, Ірак, Кувейт, Синайський півострів Єгипта, Саудівську Аравію, Ємен, Катар, Оман, ОАЕ, Бахрейн.

Південна Азія: Індія, Пакистан, Бангладеш, Непал, Бутан, Шрі-Ланка, Мальдіви.

Південно – Східна Азія: В'єтнам, Таїланд, Малайзія, Лаос, Камбоджа, Індонезія, Філіппіни, Бруней, Сінгапур і Східний Тимор.

Східна Азія: КНР, КНДР, Південну Корею, Японію, Монголію, Гонконг  Тайвань.

Центральна Азія: Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан і Узбекистан.  Афганістан.

  1. Які природні ресурси зосередженні на теріторії  Азії

 Надра території досліджені слабо, але розвідані запаси свідчать про багатих покладах мінеральних ресурсів.

   Кам'яного вугілля в регіоні дуже мало, лише на півночі В'єтнаму. Індонезії, Малайзії і Брунею добувають нафту і газ.

Через регіон простягається найбільший у світі металлогенічний «Олов'яний пояс» Азії. олова (в Індонезії - 1,5 млн т, Малайзії та Таїланді - по 1,2 млн т, М'янмі - 0,5 млн т), вольфраму (запаси М'янми - 40 тис. т, Таїланду - 25 тис. т, Малайзії - 20 тис. т). Багатий регіон на мідь, цинк, свинець, молібден, нікель, сурму, золото, кобальт, М'янма - на срібло, Філіппіни - на мідь і золото. Нерудні корисні копалини представлені калійної сіллю (Таїланд, Лаос), апатитів (В'єтнам), дорогоцінними каменями (сапфір, топаз, рубін) у Таїланді.

 3. Яку країну в Азії називають „Країною Вранішнього Сонця”? Справа в тому, що Японія, або Ніхон на японському, пишеться двома ієрогліфами: сонце і корінь, він же начало.Получается, що в дослівному перекладі Ніхон означає початок сонця, тобто схід.

Це поетичне самоназва країни. Японці пов'язують схід сонця з процвітанням і щасливим майбутнім. Тому, вибравши цю назву для своєї країни, вони як би підкреслюють прийдешнє щастя.

Країна Вранішнього Сонця - це самоназва, що відображає те, що це народ, обраний сонцем (типу, богообраний). На японському звучить як Ніппон, а з нашими спотвореннями як Японія.

Однією з причин, чому варто відвідати Японію. Тому що тільки тут день у день жителі першими на всій земній кулі зустрічають світанок. Саме тому Японію називають країною висхідного сонця. І в 1870 році червоне коло на білому тлі, що втілює сонце, що сходить став державним прапором країни.

4.Які світові релігії поширені в Азії?

Азія є частиною світу, де зародилися всі найбільші релігії земної кулі: іудаїзм, зороастризм, християнство, іслам, індуїзм, сикхізм, буддизм, джайнізм, даосизм, конфуціанство, синтоїзм. Однак доля цих релігій була різною. Одні з них широко поширилися й в інших частинах світу (християнство, іслам, іудаїзм), інші ж залишилися в основному азіатськими релігіями (зороастризм, індуїзм, сикхізм, буддизм, джайнізм, даосизм, конфуціанство, синтоїзм).

5. Яка тварина є священною в країні, що розташована на півострові Індостан?

Країна – Індія , тварина – корова.

6. Назвіть і покажіть на карті столиці держав:

Китай -Пекін,

Ізраїль -Тель-Авів,

Пакистан Ісламабат,

     Туреччина Анкара,,

     М’янма - Янгон.

7. За назвою столиці визначте державу:

Дамаск -Сирія,

Кабул -Афганістан, 

Токіо - Японія,

Сеул -Південна Корея, 

Джакарта - Індонезія,

Маніла -Філіппіни,

Улан-Батор -Монголія, 

Куала-Лумпур - Малайзія,

Багдад - Ірак,

Катманду -Непал.

 

3 Еврастична бесіда (Свої думки учні мають висловлювати спираючись на минуле, духовне і моральне життя азіатських країн; культуру; сьогодення і майбутнє Азії; Україна і країни Азії )

Один індійський  історик писав: „ Заберіть у людей Азію, і вони втратять минуле, сучасне і майбутнє” чому він так вважав?

 

Якщо замислитись, то можна зрозуміти правдивість цього вислову. Почнемо з минулого: саме Азія є одним із осередків зародження сучасної цивілізації. На її території виникли перші в стародавній історії культури: месопотамська, дорійсько-індійська, китайсько-тибетська,, шумерська. Від цих культур до нас дійшли цінні наукові знання і прийшли науки: математика, фізика, медицина. Звідси до нас дійшла одна головних ознак цивілізації – письмо. Не секрет, що перший алфавіт, котрий потім запозичили та удосконалили греки, винайшли фінікійці – предки сучасних ліванців.

  Стародавні цивілізації одними з перших окультурили деякі сорти рослин та одомашнили тварин. Саме з Азії до нас прийшли: тверда пшениця (Південно-Західна Азія), рис (Південно-Східна Азія), гаолян, сорго, буряк, цибуля, цукрова тростина (Індія), чай, яблуня... саме на просторах Азії були одомашненні вівця, віл, корова, свиня.

 Окрім хліба, для людей важливим є духовне, моральне життя. Чи стосується це Азії?

 Це дійсно так. Саме Азія є батьківщиною всіх світових та найбільш розповсюджених релігій. Християнство зародилося на Близькому Сході в першому столітті нашої ери, індуїзм – 2000 років до нашої ери, буддизм – 500 років до нашої ери в Індії, іслам в Аравії в 662 році нашої ери. Крім релігій, Азія також є батьківщиною зводу морально-етичних правил, відомих як конфуціанство та даосизм. Саме в Азії були виписані Веди, Тора, Талмуд, Авест, Коран, Біблія.

 Азія і культура – це поняття, які тісно переплітаються. Саме в Азії знаходилася більшість чудес світу ( висячі сади, храм Артеміди та ін.), саме тут знаходяться священні місця для більшості людей (Єрусалим, Мекка), споруджені пам’ятки світового мистецтва та архітектури:собор Святої Софії, Тадж-Махал, Великий Китайський мур, храми Тибету (паралельно йде показ фотографій пам’яток). І це лише мала частка спадку давніх цивілізацій. А якщо пригадати історію людства, напевно, варто згадати лише, хто дав світу сучасні цифри, порох, компас, шовк, фаянс, трубопроводи, папір, коли в Європі панували часи темного середньовіччя. Саме Азія, а точніше країни Арабського халіфату продовжували вдосконалювати та розвивати знання античного світу – математики, географії, історії, неперевершеними залишаються витвори мистецтва Омара Хайяма та Басон.

Азія, а точніше її країна Індія, змінила історію людства, ставши причиною початку епохи Великих географічних відкриттів (саме морський шлях до Індії шукав Колумб). Країна Азії – Японія – показала приклад, як з абсолютних руїн та бідності піднятися і стати однією з наймогутніших супердержав, а інші країни цього регіону (Республіка Корея, Тайвань, Сінгапур) першими продемонстрували, як за короткий проміжок часу без значних мінерально-сировинних ресурсів можна стати досить заможними, використовуючи вдало продуману стратегію економічного розвитку держави із залученням іноземного капіталу.

 Як бачимо - це лише маленька частка минулого Азії, яка мала доленосне значення для історії світу. Та на цьому історична місія Азії не скінчилася.

Азія також є природним рекордсменом світу, адже на її території розташовані як найвища вершина світу (г. Джомолунгма), найглибше озеро світу (Байкал), найглибша западина на суходолі (Мертве море) та безліч інших природних рекордів.

 А тепер я пропоную розглянути питання сьогодення і майбутнього Азії разом, адже сьогодні – це вчора і завтра.

 Нині Азія – це найбільша частина світу з населенням понад 3 мільярди людей, а це більш як половина людства. Більше того, за прогнозами вчених, частка країн Азії в населенні світу в майбутньому буде тільки збільшуватися. Варто зазначити, що лиш у двох країнах Азії – Індії та Китаї – живе понад 1 мільярд людей у кожній. Саме в деяких країнах Азії спостерігається найвищий природний приріст. Азія є основним експортером некваліфікованої робочої сили. Факт, що так звані china-town є у більшості сучасних великих міст Західної Європи та Північної Америки, а частка в’єтнамців, турків, індійців стає все більшою у країнах ЄС та США (турки в Німеччині, індійці у Сполученому Королівстві).

В Азії знаходяться найбільші агломерації (Пекін, Сеул, Шанхай, Тегеран, Карачі) та мегаполіс – Токайдо, населення яких у майбутньому лише збільшуватиметься, що дозволить містам Азії зберегти першість за людністю. Також в Азії знаходиться більшість міст мільйонерів (понад 150), значна частка яких припадає на Китай, Індію, Японію. Незважаючи на вищезгадане, в Азії проживає більшість сільського населення світу, що, за розрахунками у майбутньому за часткою буде зменшуватися, а за абсолютною кількістю збільшуватися.

 Азія через своє населення є і залишиться найбільшим резервом і експортером трудових ресурсів (хоча тут уже сформувався і район імпорту трудових ресурсів – на Близькосхідних нафтогазових промислах).

 З людським фактором, як бачимо, все зрозуміло. А які докази ви можете навести відносно природно-ресурсного потенціалу Азії.

 Крім значних трудових ресурсів, Азія є й коморою природних ресурсів, зокрема, мінерально-сировинних. На Азію припадає понад 65% світових запасів нафти й газу (Саудівська Аравія, Росія, Ірак, Іран, Китай, Індонезія, ОАЕ), близько 50% вугілля (Китай, Росія, Індія), величезні запаси хромітових (Туреччина, Китай, Індія), залізних (Китай, Росія, Індія), олов’яних (так званий Тихоокеанський пояс), свинцевих, бокситових, мідних, цинкових руд, золота, алмазів, дорогоцінного каміння (Росія, Індія), кам’яних та калійних солей (Росія, Туркменістан, Китай), сірки (Іран, Ірак), фосфоритів та інших мінерально-сировинних ресурсів.

 Також Азія має одні з найбільших у світі лісові та біотичні ресурси (ліси Сибіру, Північного Китаю, гірських місцевостей, екваторіальні та субекваторіальні ліси Індонезії, Таїланду та Індії), значні водні й земельні ресурси. Але через велику кількість і непропорційність розміщення населення частка їх на одного жителя невелика. Азія також володіє значними рекреаційними ресурсами (природні ландшафти Індії, Китаю, Гімалаїв, Тибету, пляжі Туреччини, Таїланду, Індонезії, культурна спадщина Індії, Японії, Китаю, Ірану, Ізраїлю), що дозволить у майбутньому при створенні відповідної інфраструктури отримувати значні кошти.

Нині на частку Азії припадає 25 – 30% ВНП країн світу, і що більш цікаво, у майбутньому ця частка за прогнозами, має збільшитися. Які ж країни є головними локомотивами в Азії?

 Головним локомотивом Азії є Японія (ІІ місце у світі за ВНП, перше за промисловим виробництвом високотехнологічної продукції), Китай (найшвидше в світі розвивається економіка), Індія. Значна частка нових індустріальних країн (Республіка Корея, Сінгапур, Тайвань). Саме на базі цих перелічених держав сформувався Азіатсько-Тихоокеанський центр світової економічної і політичної могутності.

 Впадає у вічі значна різниця у ВНП країн Азії та ВНП на душу населення, (якщо ВНП на душу населення Непалу, Бутану становить близько 30 доларів США на рік, то для Японії, Кувейту та Сінгапуру він перевищує 200 тисяч доларів на рік). Що ви можете додати з цього пиводу?

 З різницею у ВНП на душу населення та деякими іншими чинниками пов’язаний рівень життя людини, який визначається за ІЛР (індекс людського розвитку). Серед країн Азії є країни як з високим (Японія, Ліван), із середнім (Тайвань, Республіка Корея), та найнижчим рівнем ІЛР (Бангладеш, Монголія, Бутан). У майбутньому цей розрив має скорочуватися.

 У країнах Азії розвинені всі галузі промисловості, водночас чітко простежується територіальна диспропорція в розвитку. Якщо Японія та Республіка Корея розвивають високотехнічні й високоавтоматизовані галузі (передусім машинобудування та хімічна промисловість) і сферу послуг, Саудівська Аравія і Бруней – видобувні та старі промислові галузі, то в Афганістані та Непалі промисловість представлена здебільшого кустарними промислами.

 Простежується так зване перенесення технічно простіших галузей обробної промисловості з розвинених країн у країни, що розвиваються. Зокрема, у 70-80-ті роки виробництво переносилося з Японії до Республіки Кореї, Тайваню. А вже з цих країн у 90-ті роки до Малайзії, Індонезії і Таїланду, що в майбутньому має вирівнювати диспропорцію.

 Паливно-енергетичний комплекс найбільшого розвитку досяг у нафтовидобувних країнах та Японії (ІІ місце в світі за виробництвом електроенергії), Китаї; металургія у Японії, Китаї, Індії, Сінгапурі, Республіці Корея, Туреччині; будівельна – повсюдно; легка – передусім у країнах Південно-Східної Азії.

 Азія є найбільшим у світі виробником і при цьому імпортером сільськогосподарської продукції. Спробуйте навести приклади.

 Китай є найбільшим у світі виробником пшениці та рису. Водночас в Азії найбільше людей відчувають нестачу продуктів харчування. У майбутньому, незважаючи на малі резерви земельних ресурсів, використовуючи інтенсивні методи ведення сільського господарства, можна подолати цю проблему. Також Азія володіє значним потенціалом для розвитку тваринництва, яке поки що екстенсивне, не використовує досягнення „зеленої революції” (наприклад, в Індії найбільша кількість великої рогатої худоби, але продуктивність надоїв молока у 5-10 разів менша, ніж у західноєвропейських державах).

 Азія – батьківщина багатьох продуктів харчування, зокрема, солодощів. На нашій „солодкій виставці” представлені солодощі, які прийшли до нас саме з Азії: халва, родзинки, рахат-лукум, курага, щербет, інжир, чай. Після уроку ми запрошуємо вас на дегустацію східних  солодощів.

Сучасне та майбутнє Азії визначають також розвиток фінансово-банківської справи, транспорту, туризму, спорту, високий рівень освіти, медицини й охорони здоров’я. Аргументуйте сказане.

 Азія для світу є одним із символів нових видів транспорту (згадати хоча б тунель Сейкан та найшвидкісніші  залізниці Японії). Заберіть у людей Азію –  і ви залишите їх без автомобілів, суден (Японія та Республіка Корея є одними з найбільших виробників цієї продукції), без більшості сучасних побутових  приладів (телевізорів, комп’ютерів, годинників, мобільних телефонів), що переважно виробляються в країнах Азії (Японія, Тайвань, Республіка Корея, Китай).

 В Азії пришвидшено розвивається фінансово – банківська справа й туризм (біржі, банки Японії, торгові та фондові біржі Сінгапуру й Китаю; Таїланд, Туреччина, Мальдівські острови перетворилися чи не найголовніші туристські центри світу). У ряді країн регіону високий рівень освіти й охорони здоров’я (Японія, Ліван, Кувейт), динамічно розвиваються комунікаційні технології (Японія, Республіка Корея).

 Азія – батьківщина багатьох відомих вам видів спорту. Яких?

 карате, дзю-до, кендо, тхе-квендо, сумо.

 Усі ці види спорту зародилися в Азії ще в середньовіччі. В основі карате лежать прийоми боротьби без зброї, які застосовували японські селяни проти самураїв. Тому головною в ньому є не сила, а спритність.

 Кендо – це вид фехтування, в якому замість шпаг використовуються бамбукові палиці. Одяг кендоїстів – довгі чорні спідниці, рукавички та шоломи.

 Борці сумо мають незвичайний зовнішній вигляд. Особливо вражає їхня вага, яка перевищує 120 – 170 кг.

 Назва дзю-до складається з двох слів: дзю перекладається як „шлях”, до „вміння триматися”

 Пластичні операції також походять з Азії. Пластична хірургія зародилася в Індії. (Ніс – гордість індійців, символ краси. І саме цей орган першим зазнав змін завдяки пластичним хірургам).

 У людей не буде майбутнього, якщо продовжиться хижацьке ставлення до природи.

 Ми – європейці намагаємось наблизитися до природи, а японці, наприклад, в повсякденні намагаються наблизити природу до себе. Саме це проявляється в мистецтві бонсай.

Бонсай – це мистецтво вирощувати в горщиках карликові дерева. Безперестанним підрізанням і підв’язуванням гілок, постійною заміною в горщиках грунту японці надають „бонсаю” бажаної форми. Бонсай означає вміння на маленькому просторі показати нескінченність природи. Бонсаї виражають прагнення людини до щастя та гармонії.

Нам здається, що ніби-то все добре складається в Азії, життя її існує без проблем. Так це чи ні?

 Насправді в Азії існує цілий ряд проблем. Саме на її території чітко проявляється  більшість глобальних проблем людства. Проблема забруднення та нестачі прісних вод, пов’язані з цим аридні території, проблема локальних воєн і гарячих точок – зокрема півстолітній ізраїльсько-палестинський конфлікт.

 Проблема тероризму, релігійного екстремізму, продовольча проблема, проблема побутового забруднення території, деградація земельного фонду, зародження та поширення нових хвороб та епідемій, таких як пташиний грип і нетипова пневмонія. І тому саме Азія має стати форпостом боротьби людства за сталий світ.

 

Майбутнє відносин України і країн Азії (особливо тих, які досягли значних позитивних змін за останні роки) нам передусім необхідно шукати у вивченні досвіду господарювання та особливостях їх менеджменту. Є чимало потенційних можливостей українських і азійських зв’язків, де українська сторона не буде бідним родичем:

  • обмін науковою інформацією;
  • співпраця в галузях високих технологій, ракетокосмічній, авіаційній, хімічній промисловості, машинобудуванні, суднобудуванні, поставки в країни Азії окремих видів сільськогосподарської продукції та співпраця в галузі туризму.

 

 

Учні отримали випереджальне домашнє завдання

 

4 .Покажи нам країну (Учні презентують три азіатські країни на свій вибір – частково пошукова робота при виконанні випереджального домашнього завдання)

 

5. Презентація фотовиставок на теми:

1. Дивовижна Азія

2. Азія в картинках.

3. 9 палаців Азії приголомшуючі уяву

 

Сьогодні, діти,  ми з вами переконались,  що

„У людей не можна забрати того, що їм не належить. Азія, як і душа, дана людині Богом, і тому, хто хоча б подумає зробити це, доведеться змінити всю історію людства”.

 

ІV. Підсумок уроку.

 - Мозковий штурм:

Чи сподобалося Вам працювати на уроці. Якщо так то чим?

 - Виставлення оцінок

Висновки:

  • Азія – велетенська частина суходолу, один з осередків давньої цивілізації, частина прабатьківщини людства, колиска трьох світових релігій.
  • Економіка сучасної Азії – це легкові автомобілі найпрестижніших марок, супертанкери, електроніка та робототехніка Японії; космічні супутники та ракети Китаю; електронні іграшки, радіоприймачі, плеєри і телевізори Сінгапуру, Тайваню, Республіки Корея; відомі фінансові, торговельні та банківські центри Лівану, Сянгану та Сінгапуру.
  • Азія – це швидкісні залізниці з підводними тунелями та сучасні автомобільні дороги з багаторівневими розв’язками Японії, які контрастують зі старенькими вітрильниками Мальдівських островів, нав’юченим віслюком в Афганістані чи караваном верблюдів у пустелях. Усе це -0 багатоманітна загадкова Азія.

 

V. Домашнє завдання.

Напишіть твір-мініатюру на одну із тем:

«Сучасна інтеграція країн Азії – це це обективна реальність чи мрія»;

«Китайські традиції та їхня роль у розвитку туризму країні»;

«Індія – країна звуків, кольорів і ароматів»;

«Роль Південно-Західної і Південної Азії у процесах глобалізації».

 

9 замков Азии, приголомшуючі уяву

Дворец Потала. Тибет, Лхаса. Потала – самый высокий из древних дворцов мира, назван в честь священной горы, где обитает Бодхисаттва. Этот огромный дворец с 999 комнатами император Сонгцен Гампо в 7 веке построил для своей невесты

 

 

Белый храм. Таиланд, Чианграй. Это буддийское сооружение исключительно белого цвета – современное воплощение мечты одного художника, в течение 20 лет собиравшего средства, чтобы построить небесную обитель Будды на земле.

 

Золотой павильон. Япония, Киото. Храм неземной красоты, стоящий в одном из живописных мест Киото, сделан из чистого сусального золота. По легенде, именно здесь находится земное воплощение буддийского рая.

 

Тадж-Махал. Индия, Агра. Тадж-Махал – белоснежный символ страны, вошедший в список современных чудес света. Это запечатленная в мраморе элегия вечной любви, завораживающая своей потрясающей архитектурой.

 

 

Сигирия. Шри-Ланка. Королевский дворец на вершине отвесной скалы – популярнейшая достопримечательность Шри-Ланки. Сигирия поражает воображение своей историей, роскошными садами и удивительными технологиями первых в истории фонтанов.

 

 

 

Купол Скалы. Израиль, Иерусалим. Самый красивый, самый древний и, безусловно, самый знаменитый исламский храм. По преданию, он построен над священным камнем, местом вознесения пророка Мухаммеда на небо.

 

Запретный город. Китай, Пекин. Самый загадочный и крупнейший дворцовый комплекс всего мира, куда в течение 500 лет не смел войти ни один иностранец или простолюдин. История Запретного города по-прежнему полна тайн, несмотря на то, что публика получила доступ в него.

 

 

Золотой храм. Индия, Амритсар. Один из самых узнаваемых символов страны расположен в центре священного озера. Золото стен и куполов, сверкающее в солнечных лучах, и богато украшенные мраморные лестницы, являют собой потрясающее зрелище.

 

 

Большой Королевский дворец. Таиланд, Бангкок. Один из популярнейших ныне туристических центров, Большой Дворец был построен по приказу короля Сиама в честь переноса столицы в Бангкок. Великолепный дворец стал символом новой власти.

 

 

 

ДИВОВИЖНА АЗІЯ

Левова Скала Сігірія, Шрі Ланка.

Сігірія (Скала лева) є останками стародавньої гірської фортеці та палацу, розташована в центральному районі Матале Шрі-Ланки, оточеної залишками великої мережі садів, резервуарів та інших структур. Популярне туристичне призначення, Сігірія також відома своїми стародавніми картинами (фресками), які нагадують Печери Аджанта в Індії. Сігірія була побудована під час панування короля Кассапи I (477—495 р.р.), і це – один з семи об’єктів Всесвітньої спадщини Шрі-Ланки. Протягом доісторичних часів Сігірія була населена. Використовувалася як гірський монастир приблизно з 5-ого сторіччя до н.е.

 

 

 

Долина квітів в Індії.

Долина Квітів, Національний парк в Індії – одне з найкрасивіших чудес світу в цьому списку. Є щось неймовірне у високих піках, що підвищуються в хмари і крутих схилах, повністю вкритому соковитою рослинністю і унікальною флорою. Долина Квітів є батьківщиною багатьох рідкісних, що піддаються небезпеці вимирання тварин, таких як азіатський чорний ведмідь, сніжний барс, бурий ведмідь і блакитний баран.

 

 

Улін’юань в Китаї.

Вирушайте до більш ніж трьох тисяч величезних стовпів пісковика, багато з яких представляють із себе вежі більш ніж двісті метрів у висоті – це Улін’юань в Китаї. Він є одним з найбільш приголомшливих природних об’єктів у світі. Високі стовпи складені з кварциту і пісковику і є карстовими формуваннями. Неймовірна область розташована в ста сімдесяти милях на північний схід від Чанша і стала об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1992, однак все ще залишається відносно невідомою для більшої частини населення в світі.

 

 

 

 

Рисові Тераси Банауе, Філіппіни.

Рисові Тераси Банауе - 2000-літні тераси, які були вирізані в горі Іфугао на Філіппінах предками корінних жителів. Тераси звичайно згадуються філіппінцями як “Восьме Чудо Світу”. Вважається, що тераси були побудовані з мінімальним обладнанням, в основному вручну. Вони розташовані приблизно на 1500 метрів над рівнем моря і покривають 10,360 квадратних кілометрів схилу гори. Живляться стародавньою іригаційною системою від тропічних лісів вище терас. Підраховано, що якби вони були складені впритул, то обгорнули б половину земної кулі. Місцеві жителі до цього дня все ще вирощують рис і овочі на терасах. Результат – поступова ерозія цього дива світу, яке потребують постійної реконструкції і турботи.

 

 

Спіральні сходи  Китай

Спіральні сходи заввишки 9,51 метр встановлені ​​в Китаї вздовж схилу гори Тяйхань в Лінчжоу

Прогулянка по цих сходах, безсумнівно, припаде до душі всім любителям «полоскотати нерви» і початківцям-скелелазам. Але перед початком спуску необхідно заповнити ряд анкет і документів, які підтвердять, що Вам немає ще шістдесяти, і у Вас немає проблем з серцем або легенями. Робиться це з метою безпеки і уникнення проблем зі здоров’ям.

 

 

Сад  Японського меморіалу

Японський меморіал Великого землетрусу ханшін – це сад з незвичайним і складним ландшафтним дизайном. Він був створений на схилі гори острова Авадзі і має сто рівнів висоти. На кожному рівні розташована красива квіткова клумба і сходи.

 

Абанері  Джайпуру Індія

У селі Абанері поблизу Джайпуру (Індія) знаходиться незвичайний древній колодязь Чанд Баорі. Споруда була побудована в 800 році і складається з 13 прольотів з 3500 вузенькими сходами. Ця місцевість дуже посушлива, тому будівельники надали криниці форму, що дозволяє максимально зберегти дорогоцінну вологу. В основі колодязя температура повітря завжди приблизно на п’ять-шість градусів нижче, тому місцеві жителі часто приходили сюди відпочивати під час сильної спеки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Азія в картинках

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
3683
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку