Тема. Виробництво харчових продуктів та напоїв.
Мета:
ознайомити учнів з галузевим складом харчової промисловості, особливостями спеціалізації кожної галузі; принципами розміщення, проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості, познайомити зі світовими лідерами-виробниками харчових продуктів;
розвивати вміння учнів опрацьовувати додаткові джерела інформації, проводити дослідницьку роботу, аналізувати та систематизувати матеріал, робити відповідні висновки; стимулювати творчу ініціативу учнів;
прищеплювати патріотичну любов до; поважати традиції інших народів; виховувати толерантне ставлення.
Формувати групи компетентностей: здоров’язбережувальна, інформаційн-цифрова, загальнокультурна (комунікативна), математична, пошукова, громадянська, технологічна.
Тип уроку: вивчення нових знань.
Обладнання: мультимедійна установка, індівідуальні завдання підручники.
Методи та методичні прийоми: словесний, наочний, дослідницький,частково пошуковий.
Форми організації пізнавальної діяльності учнів: фронтальна, індівідуально-відокремлена.
Хід уроку
Тести (кожна правильна відповідь 0,5 балі.)
А) промислового виробництва; Б) народної творчості.
А) Івано-Франківська область; Б) Одеська область.
3. Найвідомиший центр художньої кераміки України:
А) Кролевець; Б) Косів; В) Опішня; Г) Київ.
4. Центр художніх розписів селище Петриківка розташоване в:
А)Дніпропетровській області; Б)Сумській області;
В) Полтавській області; Г) Київській області.
5. Вид промислу, в якому виготовляють бочки, барила, діжки:
А) гутництво; Б) бондарство; В) гончарство; Г) лозоплетіння.
6. Який вид промислу охоплює усю сукупність технологічних процесів з виробництва тканин?
А) вишивка; Б) килимарство; В) ткацтво; Г) художня обробка шкіри.
Відповіді: 1-б,2-а, 3-в, 4-г, 5-б, 6-в.
Робота на контурній карті (кожна правильна відповідь 0,5 балів.)
Позначити на контурній карті основні райони художнього розпису, різьблення по дереву, вишивання.
Відповіді:
Продукцію цієї помисловості ви використовуваєте декілька разів на день. Процес споживання їжи має велику роль для фізичного та психологічного здоров’я людини, бо є джерелом енергії для процесів життєдіяльності людського організму.
«Ми не живемо для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити», - казав давньогрецький філософ Сократ.
Відомий художник Cальвадор Далі говорив, що все красиве повине бути їстівне. Відомий письменник Бернард Шоу писав, що немає більшої любові, ніж любов до їжі.
Велике значення звичайним продуктам харчування навадалось ще в Біблії: хліб - це вічне життя, вино – жертва Ісуса Христа, олія – благодать Божа, риба – символ християнського життя.
У Старому Заповіті наповнені їжею комори були знаком Божого благословення людини, а голод – покаранням за гріхи.
Асортимент продуктів харчування постійно збільшується. З розвитком науково-технічного прогресу зявилось велечезна кількість нових продуктів, змінились способи їх приготування, удосконалення технологій виробництва пришвидшили розвиток харчової промисловості.
Отож, сьогодні я пропоную вам детальніше ознайомитись з найсмачнішою промисловісттю України, щоб знати що ми споживаємо в їжу. А також зясуємо, що полюбляють українці купувати та готувати. Завітаємо у гості до сусідів, щоб дізнатися про їх традиційні страви, бо в майбутньому ви, можливо, завітаєте до них у гості.
Харчова промисловість є важливим видом економічної діяльності в Україні та світі. Харчова промисловість України – це великі, середні та малі підприємства різної форми власності, які функціонують в усіх регіонах країни. Деякі з них визначають спеціалізацію країни, інші – обслуговують місцеве населення. В умовах зростання попитуна якісні продукти харчування і конкуренції між виробниками навіть невеликі підприємства намагаються знайти свого споживача. Україна має дуже сприятливі природно-ресурсний, геополітичний потенціал для виробництва харчових продуктів. Харчова промисловість нароховує близько 40 галузей. Ми ознайомимось з основними з них.
За допомогою тексту підручника заповнити таблицю у зошиті (робота в парі – усього 10 пар – з подальшою презентацією для класу).
№ п/п |
Галузь |
Чиники розміщення |
Сировинна база |
Види продукції |
Географія поширення |
1 |
Цукрова |
|
|
|
|
2 |
Кондитерська |
|
|
|
|
3 4 |
Борошномельна-круп’яна |
|
|
|
|
5 |
Хлібопекарна |
|
|
|
|
6 |
М’ясна |
|
|
|
|
7 |
Олійножирова |
|
|
|
|
8 |
Плодоовочева |
|
|
|
|
9 |
Виробництва вина, пива й безалкогольних напоїв |
|
|
|
|
10 |
Рибна |
|
|
|
|
11 |
Молочна |
|
|
|
|
На світовому ринку існують лідери виробництва харчових продуктів. Коли ми кажемо Франція подумки представляємо сир, Німеччина – ковбаски. Спеціалізація багатьох країн залежить від наявності їх сировинних ресурсів (заповнить таблицю у зошиті – 5 пар учнів - з подальшою презентацією для класу).
Галузь |
Види продукції |
Країни-лідери |
|
|
|
Заповнивши таблицю, ви побачили, що харчова промисловість орієнтується на два основних фактори: сировину та споживача. На вашу думку, що впливає на розміщення різних галузей промисловості?
Спожи́вчий ко́шик — набір товарів, що характеризує типовий рівень і структуру місячного (річного) споживання людини або сім'ї. Використовується для розрахунку мінімального споживчого бюджету (прожиткового мінімуму), виходячи із вартості споживчого кошика у актуальних цінах. Застосовується як база для порівняння розрахункових і реальних рівнів споживання.
Тобто споживчий кошик – це набір товарів i послуг, необхідних для задоволення наших першочергових потреб y середньому за рік; містить 296 товарів та послуг.
Що входить до споживчого кошика і в якій кількості? Відповідно до нормативів, затверджених у 2016 році Кабінетом Міністрів, маса основних продуктів у розрахунку на одну людину на місяць наступна:
Але в різних українських родинах споживчий кошик різниться. Свої дослідження представляють ваші однокласники.
Дослідження №1.
А зараз ми дізнаємося, що ж українці полюбляють вживати в їжу, наші традиційні страви. Та на хвилинку завітаємо до столу наших сусідів.
Дослідження №2.
Тести (кожна правильна відповідь 0,5 балів.)
А) миловарна; Б) борошномельна-круп’яна; В) парфумерна.
А) відносно рівномірно; Б) рівномірно; В)не рівномірно .
А) молочна; Б) цукрова; В) кондитерська.
А) олійножирова; Б) консервна; В) хлібопекарська.
А) частково забеспечує; Б) повністю забезпечує ; В) не забезпечує.
А) Київ; Б) Миколаїв; В) Керч.
Підведенняпісумків уроку:
Бог може пробачити нам гріхи наші, але нервова система - ніколи.
Вільям Джеймс
Кросворд. (Кожна првильна відповідь 0,5 бал.)
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
|
|
|
6 |
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
По горизонтали:
1. Один з видів художньої обробки дерева. 2. Традиційна, найбільш важлива і поширена в усіх місцевостях України галузь народного ткацтва для утеплення і прикрашання житла.
По вертикали:
Відповіді:
По горизонтали: |
По вертикали: |
1. різблення 2. килимарство |
3. гончарство 4. плетіння 5. ткацтво 6. розпис |