Урок "Вирощування рослин без ґрунту. Гідропоніка"

Про матеріал

Освітня. Ознайомити учнів з процесом вирощування рослин без грунту

Розвиваюча. Розвивати вміння логічно мислити та робити висновки

Виховна.Виховувати бережливе ставлення до рослин

Перегляд файлу

Урок 6 клас

Життя рослин

 

Тема: Вирощування рослин без ґрунту. Гідропоніка.

 

Мета:

Освітня. Ознайомити учнів з процесом вирощування рослин без грунту

Розвиваюча. Розвивати вміння логічно мислити та робити висновки

Виховна. Виховувати бережливе ставлення до рослин

Обладнання й матеріали:  підручник, робочий зошит

Тип уроку: комбінований

 

ХІД  УРОКУ

 

І. Організаційний момент

Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Повідомлення теми і мети уроку

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Метод гідропоніки — це коли рослини вирощують без ґрунту. При використанні такого методу, корисні речовини з розчину мінеральних солей потрапляють прямо в коріння рослин. У гідропоніці, замість ґрунту використовують такі речовини як повітря, воду, керамзит, кокосове волокно, пісок, мох, гравій та інші. Сама рослина при цьому повинна знаходитися в спеціальному гідрогорщику. Цей горщик складається з двох судин. Один зовнішній, декоративний, який є водонепроникним, і внутрішній з отворами в стінці і в дні. У внутрішній посудині із пластику, що має рівень, власне і поміщається сама рослина і сам мінеральний субстрат (гравій, вермикуліт, керамзит, пісок і перелитий). Далі внутрішню посудину необхідно помістити в зовнішню, наповнену спеціальним живильним розчином.

 

Взагалі існує кілька способів вирощування рослин за допомогою методу гідропоніки. Відповідно гідропоніка, при якій наша рослина вирощується в субстраті, і в горщику з отворами. Після чого його необхідно опустити в ємність з спеціальним живильним розчином. Коріння буквально просочуються живильним розчином. Тільки от є одна проблема при такому вирощуванні, і вона називається аерація коріння. Виникає ця біда через нестачу кисню в самому живильному розчині. Щоб цього уникнути, потрібно залишати невеликий простір (3-6 см) між основою і розчином. Є ще один хороший метод вирощування кімнатних рослин — це аеропоніка. Або так звана повітряна культура, тобто безсубстратне вирощування. У такому випадку наша рослина закріплюється на самій посудині спеціальними м’якими затискачами. Сама посудина заповнюється все тим же живильним розчином. Коріння рослин повинні занурюватися в розчин тільки на 13, а інша їх частина повинна перебувати в певному просторі між кришкою посудини і рідиною.

Ще є такий метод вирощування рослин під назвою хімокультура, тобто використання сухих солей. Сама рослина при цьому поміщається в органічний субстрат, наприклад, такий як кокосове волокно, яке повністю просякнуте поживними речовинами. Також існує метод як інопоніка. Суть такого методу в тому, що кімнатні рослини вирощуються на іонообмінних матеріалах, таких як блоки пінополіуретану.

Сама пересадка рослин з ґрунту на більш вигідну гідрокультуру, є відповідальне завдання, від якого власне залежить подальша доля самої рослини. Для пересадки краще вибирати наймолодші і досить здорові рослини. Потрібно дуже акуратно дістати рослину з ґрунту, а звільнені від землі коріння необхідно опустити в теплу воду. Коріння, які загнили або пошкодилися, сміливо видаляйте. Внутрішній горщик заповнюється малою кількістю субстрату і встановлюється рівень рідини. Після цього, рослину можна покласти в горщик і засипати повністю субстратом. Засипаний до верху горщик поміщаємо в зовнішню посудину заповнену водою. Доповнювати живильним розчином необхідно тільки тоді, коли через кілька тижнів випарується повністю вся вода.
Поживний розчин легко готується з добрив Advanced Nutrients, розведених у воді, які легко можна купити в спеціалізованому магазині greenstore. У його склад зазвичай входять такі елементи: фосфат і нітрат кальцію, хлорид заліза і калію. Зберігається такий поживний розчин в прохолодному місці і темній пляшці.

Вирощування рослин на гідропоніці має достатню кількість переваг: рослини ростуть на багато швидше, ніж у всім знайомому ґрунті, коріння абсолютно не піддаються пересиханню і не страждають від нестачі кисню, не потрібно кожен день проводити полив рослини, а живильний розчин необхідно додавати один раз на три дня. Також немає ніяких проблем з різними ґрунтовими шкідниками, і відсутні різні хвороби рослин. Ще вирощування рослин на гідропоніці набагато дешевший, так як відпадає необхідність купівлі ґрунту для необхідної пересадки, а горщики з субстратом дуже компактні і легкі.

Недоліками методу гідропоніки є — обов’язковий контроль температури розчину і необхідність перевірки стану коренів, щоб відмерлі частини рослини не потрапили в сам розчин. За допомогою методу гідропоніки можна в принципі вирощувати практично всі рослини, ось одні з них: драцени, монстери, бегонії, аспарагуси, маранти, юки, фікуси, калонхоє, папороті та інші. А ось рослини, що не бажано вирощувати методом гідропоніки: ґортензія, цикламен і хлорофітум.

 

 

Вирощування рослин з допомогою методу гідропоніки

 

ІV. Узагальнення та систематизація знань

 

 

 

V. Підведення підсумків уроку

 

doc
Додано
12 жовтня 2018
Переглядів
2672
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку