Урок: Візуалізація елементів табличної величини за допомогою графічних примітивів"

Про матеріал
Урок з інформатики для учнів 9 класу на тему "Візуалізація елементів табличної величини за допомогою графічних примітивів"
Перегляд файлу

Урок 46. Візуалізація елементів табличної величини за допомогою графічних примітивів.

Цілі:

  • навчальна: сформувати уявлення про алгоритми побудови діаграм засобами мови програмування Lazarus; сформувати вміння створювати масив елементів керування, будувати діаграми за значеннями елементів числового масиву, пояснювати структуру алгоритмів побудови діаграм;
  • розвивальна: розвивати логічне, структурне мислення, уміння самоорганізації навчальної діяльності;
  • виховна: виховувати інформаційну культуру та сприяти розширенню кругозору учнів, акцентувати увагу учнів на прикладній ролі програмування.

Тип уроку: Комбінований.

Обладнання та наочність: комп’ютери з підключенням до мережі Інтернет, підручник, навчальна презентація.

Програмне забезпечення: середовище програмування Lazarus, браузер, пакет офісних програм.

Хід дистанційного уроку

І. Організаційний етап

  • привітання
  • перевірка готовності учнів до уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань

Фронтальне обговорення понять: властивість Canvas, використання графічних методів для створення зображень, правила задавання кольорів зображень, налаштування властивостей пензля й  олівця, налаштування властивостей компонента  Shape.

ІІІ. Формулювання теми, мети й завдань уроку; мотивація навчальної діяльності

Слово вчителя. Діаграми є засобом наочного подання даних. Згадайте типи діаграм, з  якими ви  ознайомились у ході вивчення електронних таблиць, і  основні компоненти  діаграми (область побудови, осі, легенда). Сьогодні на уроці ви ознайомитесь з  алгоритмами побудови діаграм у  середовищі Lazarus.

IV. Сприйняття та усвідомлення нового матеріалу

Пояснення вчителя з елементами демонстрування презентації

(використовуються можливості демонстрації екрану google meet)

Як для роботи з масивами на формах проектів використовують візуальні елементи?

Для введення, виведення та опрацювання масиву тексто­вих рядків у середовищах програмування можна використо­вувати елемент управління — багаторядкове текстове поле. У середовищі Lazarus багаторядкове текстове поле за­дають елементом   ,- з панелі компонентів екранної форми Стандартна.
 

 

Розмір текстового поля змінюють у процесі налаштуван­ня екранної форми перетягуванням маркерів зміни розміру або в програмі, надаючи необхідних значень властивостям Width {Ширина), Height {Висота).

Опрацювання тексту в полі Memo можливе також із використанням буфера обміну, при цьому можна застосовувати стандартні комбінації клавіш: Ctrl+X — вирізати, Ctrl+C — копіювати, Ctrl+V — вставити.

Серед властивостей цього компонента є багато вам уже відомих: Name, Color, Font, Enabled, Visible, Height, Width, Top, Left та інші.

В інспекторі об’єктів змінюють значення таких властивостей елемен­та управління Memo.

Розглянемо ще кілька властивостей багаторядкового текстового поля:

  • ScrollBars (англ. scroll — прокручування, bars — прямокутні смуги) — значення цієї властивості визначає наявність чи відсутність на цьому компоненті смуг прокручування (горизонтальної, вертикальної, обох) для перегляду тексту, якщо він виходить за межі компонента;
  • ReadOnly (англ. read — читати, only — тільки) — значення цієї вла­стивості визначає можливість або неможливість редагування вмісту компонента: False — можна редагувати, True — не можна (тільки для читання);
  • Lines (англ. lines — лінії, рядки) — значенням цієї властивості є на­бір значень (текстів), розташованих у рядках цього компонента; кожен рядок багаторядкового текстового поля має номер, нумерація яких починається з 0;
  • Lines.Count (англ. count — підрахунок) — значення цієї властивості дорівнює кількості заповнених даними рядків компонента; зазначи­мо, що ця властивість відсутня у списку властивостей на вкладці Властивості вікна Інспектор об’єктів.

Корисним для введення та виведення як лінійних масивів, так і двови­мірних є використання елемента StringGrid (Таблиця рядків), який міс­титься на вкладці Additional .

Після розміщення елемента управління на формі проекту користувач отримує таблицю, яка складається з рядків (Rows) і стовпців (Cols). Табли­ця — це двовимірний масив, значенням якого є рядки символів, а отже, кожний елемент має тип string. Доступ до елементів масиву здійснюється через властивість Cells (Клітинка). Клітинці таблиці, яка міститься на перетині стовпця з номером Col і рядка з номером Row, відповідає елемент масиву Cells[Col,Row]. Зверніть увагу на те, що при зверненні до клітинки елемента StringGrid спершу вказують стовпець, а потім рядок. Нумера­ція стовпців і рядків починається з нуля. Перелік основних властивостей елемента управління StringGrid подано в таблиці

VI. Засвоєння нових знань, формування вмінь

Практичне завдання.

Робота за комп’ютером

  1. Повторення правил безпечної поведінки за комп’ютером.
  2. Інструктаж учителя.

Підручник ст. 179-180

  1. Практична робота за комп’ютерами.
  2. Вправи для очей.

VIІ. Підбиття підсумків уроку

VІІI. Домашнє завдання

Підручник § 6.3 ст. 174-175

ІХ Оцінювання роботи учнів

docx
Додано
16 червня 2022
Переглядів
477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку