Урок "Внутрішня будова Землі", презентація, 6 клас

Про матеріал
Урок для 6 класу з географії "Внутрішня будова Землі" дасть відповіді на питання щодо внутрішньої будови Землі, типів земної кори, будови літосфери, методів вивчення надр Землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Внутрішня будова ЗемліГеографія, 6 клас

Номер слайду 2

Нові терміни. Земна кора, мантія, ядро, астеносфера, літосфера, літосферна плита

Номер слайду 3

Урок навчить мене: Розрізняти шари внутрішньої будови ЗемліВизначати типи земної кори. Знати поняття «літосфера», «літосферні плити»Мати сучасні уявлення про внутрішню будову Землі

Номер слайду 4

Що в середині Землі?

Номер слайду 5

Завдання. Опрацюйте матеріал параграфа 16 підручника. Визначте стан, елементи які переважають у хімічному складі кожної внутрішньої оболонки Землі

Номер слайду 6

Земна кора. Невелика верхня тверда частина планети, яка складається з гірських порід та мінералів. Корисні копалини – гірські породи та мінерали, що видобуває та використовує людина у господарській діяльності.

Номер слайду 7

Материковий та океанічний тип земної кори. Материкова кора складається з трьох шарів — осадового, гранітного і базальтового, її потужність досягає 30-40 км, а в горах — 60- 80 км. Вона старіша за океанічну. Вік її окремих ділянок перевищує 3 млрд років. Океанічна кора складається з осадового і базальтового шарів.

Номер слайду 8

Типи земної кори

Номер слайду 9

Методи вивчення надр ЗемліСвердловинний. Найглибокими є сверловини, які сягають 6 км. Найглибшою є свердловина, яка сягає 12 км (Кольська свердловина)Працювала з 1970 -1991 роки. Після кількох аварій була закрита.*Чому не під силу потрапити на значні глибини в земній корі?

Номер слайду 10

Станом на 2023 рік у світі, в тому числі і в Україні, існують наступні надглибокі свердловини: Берта Роджерс;3-Новосхідниця;Криворізька надглибока свердловина;Шевченківська-1.30 травня 2023 року, в пустелі Такла-Макан (Китай) розпочалося буріння надглибокої свердловини з проєктною глибиною 11100 м. Справжньої мети глибинного буріння офіційно не розголошують, однак відомо, така розвідка дозволить виявити мінеральні та енергетичні ресурси глибоко під земною поверхнею, і отвір буде настільки глибоким, що досягне відкладень, які утворилися 145 мільйонів років тому[4]. Таким чином, пройшовши 10 шарів гірських порід, команда сподівається дістатися до гірських порід крейдового періоду, шару, відомого як крейдяна система, вік якої саме і становить 145 мільйонів років[5].

Номер слайду 11

Будова літосфери. Літосфера – тверда оболонка Землі, яка складається із земної кори та верхнього шару мантії (до астеносфери). Вона не суцільна, глибокими розломами розбита, на окремі великі жорсткі блоки – літосферні плити.*Чи рухаються літосферні плити?

Номер слайду 12

Літосферні плити здійснюють повільні вертикальні та горизонтальні рухи (1-6 см на рік) оскільки лежать на поверхні текучої астеносфери. З межами літосферних плит (розломи) пов’язана вулканічна діяльність та землетруси.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацюйте матеріал параграфа 16. Дайте відповіді на питання с.84 (усно).

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
16 жовтня
Переглядів
17
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку