Урок " Води суходолу Південної Америки" 7 клас географія

Про матеріал
Урок ознайомлення з новим матеріалом для учнів 7 класу з географії " Води суходолу Південної Америки"
Перегляд файлу

7 клас географія

Тема: Води суходолу Південної Америки.

Мета: ознайомитися із загальними рисами вод суходолу материка,

 

основними річковими системами; сприяти розумінню впливу клімату та рельєфу на формування та розподіл вод суходолу; вдосконалювати уміння та навички характеризувати найбільші річкові системи материка.

  Обладнання: фізична карта Південної Америки, підручник, атлас, контурні карта, ноутбук,   комп’ютерна презентація, виступи  учнів (підготовлені випереджальні завдання).                                                      

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

 

Хід уроку

 

І. Організаційний етап

 

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів

 

1.Прийом "Третій зайвий"

 -Амазонська, Орінокська, (Причорноморська низовини)

- (Індійський), Тихий, Атлантичний

- Христофор Колумб, Амеріго Веспучі, (Давід Лівінгстон)

- Аконкагуа, Анди, Кіліманджаро.

2. Прийом "Закінчив речення "

- Материк Південна Америка омивається водами яких океанів? ( Тихий, Атлантичний)

- Крайня південна точка ( мис Фроуерд)

- Материк Південна Америка за вологістю ( найвологіший)

- Материк Південна Америка має близькість з Північною Америкою через (Панамський канал)

- в Андах  знаходяться найбільше покладів корисних копалин ( мідні руди)

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Чи відомо вам, що Південна Америка за запасами внутрішніх вод займає 1-ше місце в світі, а річка Амазонка є найповноводнішою річкою не тільки  Південної Америки, а й світу? Також на материку знаходиться найвищий водоспад материка і світу Анхель , найвисокогірніше озеро Тітікака .  І  сьогодні ми більш ознайомимось з водами суходолу Південної Америки.

Які асоціації у вас виникають, коли ми говоримо про води суходолу материка? Учні по черзі називають свої асоціації.

ІV.Оголошення теми уроку і очікуванні результати.

V. Формування нових знань

Вчитель. Подивіться уважно на карту і скажіть,до басейну якого океану відносяться річки Південної Америки?

Чому річки протягом року повноводні?

Знаючи особливості рельєфу материка води суходолу Південної Америки належать до басейну Атлантичного океану. До Тихого океану несуть свої води лише стрімкі гірські річки з невеликої площі західних схилів Анд. Багато з них мають льодовикове живлення. Усі ж великі річки живляться переважно за рахунок дощів. Лише у верхів’ях річки, що беруть свій початок на східних схилах Анд, живляться водами гірських льодовиків. Це річки Південних Анд, які течуть у Патагонію. Звідси ще один логічний висновок: в екваторіальному поясі, де дощів багато і вони йдуть увесь рік, річки протягом усього року повноводні. Якщо ж дощі випадають в один сезон, а в інший їх немає, отже, річки то широко розливаються, то міліють.

Вчитель показує на карті найбільшу річку і ознайомлює учнів

 У Південній Америці знаходиться найбільша за площею басейну (понад 7 млн км2) і водністю річка світу Амазонка. Вона бере свій початок від злиття річок Мараньйон (витікає з гірського озера Паткоча) та Укаялі (утворюється після злиття річок Апурімак та Урубамба). Обидві річки живляться у верхів’ях талими водами Андських льодовиків.

 

Довжина Амазонки від витоків річки Мараньйон дорівнює 6992 км.

Амазонка — рівнинна річка з малим схилом її долини на схід, вражає своєю шириною. У середній течії вона дорівнює 20 км. З півночі та півдня до Перебуваючи в екваторіальному кліматичному цоясі, Амазонка повноводна протягом усього року. Її праві та ліві притоки беруть початок у субекваторіальних кліматичних поясах Північної та Південної півкуль, де опади випадають влітку. Правих приток в Амазонки більше і вони повноводніші, тому максимальний рівень води в Амазонці припадає на кінець літа Південної півкулі, це лютий-березень. На цей час рівень річки підвищується до 15 метрів. Амазонка виносить в океан більше води, ніж найповноводніші річки інших материків, разом узяті.верхній течії Амазонки є водоспади, а в дельті — великі острови. Найбільша річка світу судноплавна протягом 4,5 тис. км, до міста Ікітос можуть курсувати навіть морські судна.

Річка Оріноко стікає з Гвіанського плоскогір’я на півночі Південної Америки. Ця повноводна річка має довжину 2730 км. Вона тече в субекваторіальному кліматичному поясі і тому її водність зростає влітку, коли йдуть дощі. На одній із приток Оріноко знаходиться найвищий у світі водоспад Анхель. Його висота сягає 1054 метри. У верхній течії річка Оріноко роздвоюється. Одна її частина плине до океану і називається Оріноко, а друга — Касік’яре впадає в Ріу-Негру — річку, яка є притокою Амазонки. Це найкласичніший і найвідоміший у світі приклад біфуркації, тобто розподілу водного потоку річки на два рукави, які далі течуть як самостійні водотоки та впадають у різні басейни. Завдяки біфуркації басейни і долини двох різних річок об’єднуються між собою.

З Бразильського плоскогір’я бере початок одна з найбільших річок світу Парана. Її довжина досягає 4880 км. З півночі на південь річка та її притоки перетинають три кліматичні пояси. Уперіод дощів Парана широко розливається і судноплавна на чималому відрізку. До міста Санта-Фе курсують навіть морські судна. У нижній течії лівої притоки Парани, річці Ігуасу, знаходяться численні водоспади. Найбільший із них — Ігуасу — можна без перебільшення назвати наймальовничішим у світі, оскільки він вражає туристів своєю красою та величчю. Водоспад має висоту 72 м і ширину 2,5 км.

 

Озера Південної Америки. На відміну від Африки, озер у Південній Америці мало. Найбільше серед них — прісноводне озеро Тітікака — знаходиться в середній частині Анд на висоті 3812 м. Озеро судноплавне. Це найбільше за площею, найвисокогірніше озеро світу. Площа його — 8,2 тис. км2, глибина озера досягає 304 м. У нього впадає багато річок, а витікає лише одна.

На крайній півночі Південної Америки знаходиться прісне озеро-лагуна Маракайбо. Воно лежить між двома високими хребтами Анд і має площу 16,3 тис. км2. Глибина озера-лагуни до 250 м. Воно з’єднується вузькою протокою з Карибським морем. Українах Південної Америки збудовано на річках достатню кількість електростанцій, під час будівництва їх гребель у руслах річок утворилися значні водосховища. Найбільше за обсягами водосховище Тукуруї на річці Токантіс у Бразилії.Річки й озера багаті на рибу.

VІ. Закріплення вивченого матеріалу

Який тип живлення переважно характерний для річок Південної Америки?

До басейну якого океану відносяться річки Південної Америки?

Чому річки здебільшого повноводні протягом року?

Яке найвисокогірніше озеро материка?

Найвищий водоспад?

VІІ.Підсумок уроку

Домашнє завдання. Виконати практичну роботу ,нанести на контурну карту річки та озера Південної Америки. Опрацювати матеріал параграфа і знайти цікавинки про річки то озера Південної Америки.

 

docx
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
11 січня
Переглядів
125
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку