Урок "Воєнні дії 1941-1943 рр."

Про матеріал
Конспект уроку із всесвітньої історії на тему "Воєнні дії 1941-1943 років" (10 клас). План 1. «План Барбаросса». Напад Німеччини на СРСР. Перебіг подій на радянсько-німецькому фронті. 2. Напад Японії на Перл-Гарбер і початок бойових дій на Тихому океані. 3. Війна в Північній Африці. 4. Створення антигітлерівської коаліції.
Перегляд файлу

Тема: Воєнні  дії у середині 1941-1942 рр.

Мета:

1.навчальна: охарактеризувати основні події 2-ї світової війни в 1941-1942 рр;показати,що основні події відбувалися на радянсько-німецькому фронті,його роль у зриві плану «блискавичної війни»;охарактеризувати процес утворення антигітлерівської коаліції та розкрити його історичне значення;

2.розвиваюча: розвивати в учнів вміння пояснювати, аналізувати та узагальнювати історичні факти, робити висновки,працювати над історичними поняттями і термінами та історичною картою;

3.виховна: сприяти вихованню учнів в дусі патріотизму,негативного ставлення до війн, дружби між народами.

Тип уроку: урок подачі нового матеріалу

Обладнання та посібники: карта «Друга світова війна 1939-1945 рр»

Карта «Велика Вітчизняна війна 1941-1945 рр»

Жуков Г.К. «Воспоминания и размышления»М.1983г.

«Новейшая история в художественно-исторических образах.1917-1945 гг.» М.1980г.

Основні поняття:світова війна, «план Барбаросса», антифашистська коаліція

Методи викладання: інформативно-повідомлюючий,пояснювальний.

Метод навчання: виконавський

 

Хід уроку

 

І.Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів.

Сьогодні ми вивчаємо тему: Воєнні  дії у середині 1941-1942 рр. Тема дуже важлива з історії 2-ї світової війни,тому що в цей час остаточно зазнав краху фашистський план «блискавичної війни» і сформувалася антигітлерівська коаліція,учасники якої подолавши політичні суперечки об’єдналися проти єдиного ворога-фашизму.

Завданнями уроку є:

1. зясувати основні воєнні події 1941-1942 рр. та їх значення для подальшого ходу війни;

2. охарактеризувати процес утворення антифашистської коаліції та визначити його історичне значення .

На початку уроку згадуємо основні події  початкового періоду 2- ї світової війни .

 

ІІ Вступна бесіда .

1.Коли розпочалася 2-га світова війна ?

2.Охаректирезуйте причини війни .

3.Назвіть основні періоди 2-і  світової війни .

4.Дайте стислу характеристику першого періоду війни. Які країни були завойовані Німечинною протягом 1939-1940 рр..

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

  

 План

  1. «План Барбаросса». Напад Німеччини на СРСР. Перебіг подій на радянсько-німецькому фронті.
  2. Напад Японії на Перл-Гарбер і початок бойових дій на Тихому океані.
  3. Війна в Північній Африці.
  4. Створення антигітлерівської коаліції.

Завдання учням:

  1.       В процесі уроку скласти хронологічну таблицю основних воєнних подій середини 1941-1942 рр. за зразком

Події на радянсько-німецькому фронті

Війна на Тихому Океані

Війна в Північній Африці

 

 

 

  1.       Зробити висновок про місце періоду 1941-1942 рр. в історії 2-ї світової війни.

Пояснення нового матеріалу

1.Після того,як майже вся Європа опинилася під контролем фашиської Німеччини,Гітлер розпочав підготовку до нападу на СРСР. 18 грудня 1940р. він підписав директиву («план Барбаросса») про напад на Радянський Союз.Цей план передбачав до осені 1941р. вийти на межу Архангельск-Волга та розподіл окупованої території між Німеччиною та її союзниками. План передбачав спочатку загарбання Москви,Ленінграду,України,а потім  Північного Кавказу з його нафтою.

ДО ТРАВНЯ 1941 Р. Німеччина закінчила підготовку до нападу на СРСР. На кордонах з Радянським  Союзом було зосереджено 190 дивізій(з них 153-німецькі).Вони приховували біля 5 млн. солдат і офіцерів.

22 червня 1941 р.біля 4-ї години ранку фашистська Німеччина напала на СРСР.З боку Німеччини війна мала загарбницький,несправедливий характер,а з боку СРСР-визвольний,вітчизняний.

 У війну проти Радянського Союзу вступили союзники Німеччини-Італія,Румунія,Фінляндія,потім Угорщина та Словаччина.На початку війни спостерігалося 3 основних напрямка,де відбувалося протистояння сил Німеччини та СРСР:

1.північний.Група німецьких армій «Північ» під командуванням фельдмаршала фон Леєба наступала з Східної  Пруссії через Прибалтику на Ленінград.Проти них діями Північний фронт під командуванням генерала Попова та Північно-Західний фронт під командуванням генерала Кузнєцова;

2.західний.Група Німецьких армій «Центр» під командуванням фельдмаршала фон Бока наступала з Польщі на Москву.Їм протистояв Західний фронт під командуванням генерала армії Павлова;

3.південний.Група німецьких армій «Південь» під командуванням фельдмаршала Рунштедта наступала на Київ,Донбас,Крим.Україну обороняли Південно-Західний фронт під командуванням генерала Кірпоноса та Південний фронт під командуванням генерала Черевиченко.

На початку війни склалися несприятливі для СРСР обставини.Протягом перших трьох тижнів Червона Армія залишила Литву,Латвію,Білорусію,Молдавію,більшу частину України,німецькі війська загрожували  Києву,Ленінграду,Смоленську.

В чому ж  були причини невдач  Червоної Армії.

 

1.Грубі прорахунки сталінського керівництва(у визначенні  строків нападу Німеччини на СРСР,помилковості воєнної  концепції,забороні всякої антинацистської пропаганди,визначенні пріоритетів в зовнішній політиці).

2.Репресії в роки сталінщини в армії і на флоті,жертвами яких стали 47 тис. військово-службовців.

3.Відставання СРСР в новітній військовій техніці.

4.Використання Німеччиною у війні проти СРСР економічного потенціалу країн Європи.

Але в той же час у ході літньо-осінньої кампанії 1941 р. Червона Армія нанесла фашистам важких ударів.

Гітлеревський план «блискавичної війни» був похований в прикордонних боях,в битвах за Брестську фортецю(місяць) під Смоленськом(2 міс.)під Одессою(69 діб) та Севастополем (250 діб),Києвом(73 доби) та Ленінградом(900 діб).За перші 3 міс.війни Німеччина втратила близько 1 млн. чоловік.

 Особливу увагу хочу звернути на битву за Москву та її місце і значення в ході Великої Вітчизняної війни та 2-ї світової війни в цілому.(Можливо заслухати повідомлення учня).

 Гітлеревське командування,згідно плану «Тайфун»,зосередило до половини всіх сил,які знаходилися на радянсько-німецькому фронті(1,8 млн.чол. і 1,7 тис. танків). 30 вересня 1941 р.розпочався фашиський наступ на Москву.

Внаслідок важких боїв ворога було зупинено в 80-100 км від міста. Наприкінці листопада розпочався другий наступ німецьких військ. На деяких ділянках фронту ворог знаходився в 25-30 км від Москви.Становище було дуже важким.Радянське командування здійснює ряд мобілізаційних заходів. І перекидає під Москву додаткові свіжі сили.6 грудня 1941 р.війська Західного,Калінінського та Південно-Західного фронтів на 800 км фронті від Калініна до Єльця перейшли в контр наступ.До початку січня 1942 р.ворог був відкинутий від Москви на 100-250 км.

Значення битви під Москвою:

-вперше під час 2-ї світової війни німецька армія зазнала поразки,був розвіяний міф про її непереможність;

-Червона Армія зірвала план «блискавичної війни».Німеччина була поставлена перед необхідністю ведення затяжної війни,що не входило в плани Гітлера;

-розгром німців під Москвою утримав Японію і Туреччину від вступу у війну проти СРСР;

-перемога під Москвою підняла моральний дух радянського народу та його армії.

(Читання віршу Е.Вайнерта «Победительница».Хрестоматия.с.255)

Але не дивлячись на перемогу радянських військ під Москвою,становище в цілому на радянсько-німецькому фронті було ще дуже важким,ворог ще був дуже сильним.

2.(робота з картою).Протягом 1941-1942 рр.збільшується кількість країн-учасниць війни,виникають нові вогнища.

 7 грудня 1941 р.японці напали на американську базу Перл-Гарбор(Гавайї).З 8 американських лінкорів 5 були потоплені, 3 знищені.Всього США втратили 18 кораблів більше 2,5 тис. військовослужбовців.

 В той же день японці напали і на інші американські території-Гуам,Уейк,Мидуей,Філіппини.8 грудня США (а також Англія) вступили у війну з Японією.11 грудня Німеччина та Італія оголосили війну США.У відповідь американський конгрес прийняв рішення про оголошення війни цим країнам.В підсумку,в 1941-на поч..1942 рр.2-га світова війна втягнула у свою орбіту 4/5 населення Землі.Починаючи з грудня 1941 р. по червень 1942 р.японці завоювали Гонконг,Британську Малайю,Сінгапур,Бірму,Індонезію,Філіппини,Нову Зеландію,Нову Британію,Соломонові острови,частину Нової Гвинеї.Площа всіх окупованих Японією територій складала 3800 тис. кВ.км з населенням в 150 млн. чол..Англія та США втратили в Тихому океані всі свої колонії.

3.(робота з картою)Військові дії в Північній Африці розпочалися ще з літа 1940 р. Італійські війська окупували частину Кенії та Судану,Британське Сомалі.

Метою Муссоліні було завоювання Єгипту та Суецького каналу.Але британські війська зупинили італійську армію і на початку грудня.

1940 р. перейшли в контрнаступ. В січні 1941 р. англійські війська зайняли Кіренаїку,Ефіопію,а в середині травня –  Ерітрею  і Сомалі.

На допомогу Італії прийшла Німеччина. В лютому 1941 р. в Лівію було направлено «африканський корпус» Роммеля. Об’єднанні італійсько- німецькі  частини  до  квітня  1941 р.  відтісснили англійські війська до лівійсько-єгипетського кордону.

Але англійці зупинили наступ ворога. В січні1942 р. німецько-італійські війська розпочали новий наступ. Головні дії відбулися в Єгипті. 8 жовтня 1942 р. англійська армія під командуванням генерала Б. Монтгомері перейшла в наступ під Ель-Аламейном і розгромила  групу військ Роммеля , а 8 листопада в Марокко та Алжирі висадилася американська армія під командуванням генерала А. Ейзенхауера.

4. Напад Німеччини на СРСР і наступна героїчна боротьба радянського народу створили умови для створення широкої антигітлерівської коаліції. США , Англія , СРСР розуміли , що фашистську Німеччину та мілітаристську  Японію можна перемогти тільки об’єднавши свої сили.

22 червня 1941 р.  прем’єр- міністр  Великобританії  У. Черчель зробив по радіо заяву про те , що Англія буде на боці СРСР . 23 червня 1941 р. з аналогічною заявою виступив президент США Ф,Рузвельт. В липні 1941 р. радянський уряд підписав угоди з еміграційними урядами Польщі та Чехословаччини про надання взаємної допомоги у війні проти Німеччини. СРСР погоджувався створити на території СРСР чехословацькі військові частини та польську армію. В вересні 1941 р. радянський уряд визнав Національний комітет «Вільна Франція» на чолі з Ш. Деголлем.

В середині (серпні) 1941 р. США та Англія підписали декларацію про цілі війни – «Атлантичну хартію». 24 вересня до неї приєднався Радянський  Союз. Важливе значення в утворенні антифашистської коаліції мала Московська нарада  представників СРСР , США та Англії 29 вересня – 1 жовтня 1941 р., де обговорювалося питання про економічну допомогу СРСР у війні проти фашистської Німеччини та її союзників.

7 листопада 1947 р. американці поширили дію закону про ленд –ліз на СРСР , згідно якого йому надавався кредит в 1 млрд. дол.. і воєнна допомога.

1 січня 1942 р. 26 держав , які воювали проти Німеччини та Японії підписали «Декларацію об’єднаних  націй , в якій пропонувалося відкрити другий фронт в Європі в 1942 р.

26 травня 1942 р. був укладений договір між СРСР та Великою Британією про союз у війні проти Німеччини та співробітництво та взаємодопомогу після війни .

В травні була підписана радянсько-англо-американська декларація про відкриття в 1942 р. Англією та США 2-го фронту в Європі.

Так сформувався союз трьох великих держав:США,Англії,СРСР,який став одним з чинників перемоги над фашизмом.

Таким чином,який висновок можна зробити з теми?(відповідають учні)

1941-1942 рр.-один з найтрагічніших періодів 2-ї світової війни,де головні події відбувалися на радянсько-німецькому фронті. Війна набуває планетарного масштабу. В той же час був зірваний гітлеревський план «блискавичної війни» і створена антифашистська коаліція,що стало важливим чинником у перемозі над фашизмом.

ІІІ. Закріплення нового матеріалу

1.Як називався німецький план «блискавичної війни» проти СРСР?

2.Коли фашистська Німеччина напала на СРСР?

3.Доведіть на прикладах,що протягом 1941-1942 рр. план «блискавичної війни» було зірвано.

4.Коли у війну проти Німеччини та Японії вступили США?

5.Коли остаточно сформувалось антифашистська коаліція? Які провідні країни ввійшли до її складу?Яке значення для подальшого ходу війни мало утворення антигітлерівської коаліції?

IV. Підведення підсумків уроку.

V. Д/з- §

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
5 лютого
Переглядів
250
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку