Урок "Я пишаюсь Україною"

Про матеріал
В ігровій формі учні знайомляться із традиціями святкування Дня знань в різних країнах світу та розповідають дітям інших країн про наші традиції святкування, про красу рідної землі та досягнення нашого народу.
Перегляд файлу

Тема:   Я пишаюсь Україною       

                                                                                                                                                 Мета: в ігровій формі ознайомити учнів із традиціями святкування Дня знань в різних країнах світу та познайомити дітей інших країн з нашими традиціями; розвивати мислення, пам’ять та увагу; виховувати любов до власних традицій і повагу до звичаїв представників інших націй, повагу одне до одного, товариськість і згуртованість.

Хід уроку:

І.Організаційний момент:

Вправа «Ранкове коло»                                                                                                                  Привітання                                                                                                                                                  В цьому класі друзі всі:                      (три хлопки)                                                                                Я і ти, і ми, і ви.                                   ( три хлопки)                                                                        Добрий день, тому, хто зліва.            (поворот наліво)                                                                 Добрий день, тому, хто справа.         ( поворот направо)                                                              Ми – одна сім’я.                                 (розвести руки в сторони, показати на всіх)

-Давайте побажаємо своєму сусідові щось приємне на наступний рік.

 ІІ. Актуалізація знань                                                                                                                            Що вам відомо про святкування 1 вересня в Україні?                                                                     Чи відомо вам, як святкують день знань у інших країнах світу?

ІІІ. Основна частина 

                                                                                                                                                   - Сьогодні в нашій державі День знань – свято осені, дружби і віри в майбутнє. Ви вже, напевне  зрозуміли, що в різних країнах світу 1 вересня святкують по-різному. І іноді зовсім не 1 вересня. Сьогодні ми з вами пограємо в гру, під час якої здійснимо кругосвітню подорож і завітаємо на свято знань до представників різних націй, а дітям інших країн розповімо про нашу Україну. У путь!

Нідерланди (повідомлення) Початок нового навчального року в Нідерландах припадає на 22 серпня. Нічого святкового в цей день не відбувається,  діти просто приходять до школи, де розповідають одне одному, що робили на канікулах. А от наступного дня діти всім класом чи школою вирушають на якийсь розважальний захід: на море чи в парк.

Гра в групі «Найцікавіше місце». (один учень говорить про найцікавіше місце у групі) Члени групи кидають одне одному паперового м’ячика, закінчуючи речення «Найцікавіше місце, в якому я побував/ла цього літа – це…». Потрібно бути уважним одне до одного, бо потім учитель ставить кілька питання «Де ж сподобалось твоєму сусіду?»                                                                                                                            Норвегія (повідомлення) Залежно від регіону навчальний рік у Норвегії починається 18 – 20 серпня. Діти дуже жваві, а тому жодних лінійок тут теж не відбувається. Перший день починається коротким фестом (компот і булочки), і всі розходяться по класах.

Гра в групі «Мені подобається їсти…» Кожен учасник групи робить коло, навколо парти, промовляючи одне слово на один крок: «Мені подобається їсти на сніданок млинці…» і передає естафету наступному учаснику. Той повторює фразу попередника і додає своє: «Мені подобається їсти на сніданок млинці і омлет…» Так до останнього учасника. 

Японія (повідомлення) Навчальний рік в Японії починається навесні, зазвичай 4 – 5 квітня. Святкових лінійок тут немає, подарунків і квітів учителям не дарують. Це взагалі заборонено законом. Усім дітям, як дівчаткам, так і хлопчикам купують однаковий рюкзак. Зранку родина приходить знайомитись із класом. Після цього свято завершується, і батьки разом з дитиною йдуть до студії на фотосесію з рюкзаком.

Гра  «В цьому році мені купили найгарнішу…»

Німеччина (повідомлення ) У Німеччині взагалі не існує такого державного свята, як День знань. Заняття для школярів в середині вересня. Жодних квітів учителям діти  не приносять. Натомість першачки ідуть до школи з великим конусоподібним пакетом  із солодощами. Цій традиції близько 150 років. Напередодні свята батьки разом із дитиною майструють конусоподібний пакет і прикрашають його. Далі батьки заповнюють пакет солодощами і канцтоварами. І вже сидячи за партами, діти розглядають, чим саме батьки намагались «підсолодити» їм шлях до школи.

Гра «Моя сім’я відзначить День знань …» 

 А на протилежному боці земної кулі, в Австралії, навчання починають у лютому. Адже саме тоді за їх календарем завершується літо.                                                             Цікава ситуація з «першим дзвоником» у Новій Зеландії. Тут дитина йде до школи тоді, коли їй виповниться 5 років, незалежно від пори року і дня тижня. Натомість у Південній Кореї навчальний рік починається в березні для тих, кому виповнилося вісім років. Та просто до школи нікого не беруть, потрібно ще й скласти іспит.                                                                                                                                                             -Розкажіть про нашу традицію святкувати 1 вересня.                                                                            Я думаю, що дітям інших країн буде цікаво дізнатися ще й про нас, українців.   

 Відео про Україну.                                                                                                                  Пишаємось Україною: Станція метро Арсенальна – найглибша (105 м). Найвідоміша різдвяна пісня «Щедрик» (М.Леонтович). Підкував блоху М.Сядристий . Найкоротша вулиця у світі Хрещатик (одна з найширших та мальовничих). Укр. мова займає 2 місце по мелодійності та 3 місце найкрасивіша. Найдовша гіпсова печера. Трембіта – найдовший інструмент. Третій найпопулярніший у світі Макдональдс у Києві.                        Фізхвилинка  «Пісня про Україну» (діти танцюють).                                                           Робота в групах (картки, з малюнками, які допомагають розповісти про нашу країну).                                                                                                                                             ІV.Підсумок уроку

 -Але найголовніша цінність нашого народу – щирість, доброта, працелюбність та бажання жити в мирі.                                                                                                                                       -Та в якій би країні ми не мешкали, початок нового навчального року – це свято. Гарна погода, зустріч з друзями, веселі посмішки і надії на краще! То вітаю усіх з початком нового навчального року! Бажаю успіхів у навчанні, друзів та гарного настрою.

 

 

Понеділок                                                Середа                                                                                                                                                  1.Фіз-ра                                                  1.Чит/мова                                                                                                                                                2.Фіз-ра                                                  2. Математика                                                                                                                             3.Укр.мова                                             3.Рос.мова                                                                                                                       4.Математика                                       4.Труд.навчання                                                                                                                 5.Літ.читання                                         5.Англ.мова                                                                                                                                                                                                     6.Я у світі

 

Вівторок                                                       Четвер                                                                                                                                          1.Літ. читання                                          1.Англ.мова                                                                                                                    2.Математика                                          2.Математика                                                                                                                                 3.Укр. мова                                               3.Інформатика                                                                                                                              4.Музика                                                    4.Осн.здоровя                                                                                                            5.Природознавство                                 5.Фіз-ра

 

Пятниця                                                 8.00-8.45

1.Літ. читання                                        8.55-9.30                                                                                                                                                            2.Укр.мова                                             10.00-10.45                                                                                                                                                                3.ОБМ                                                     11.00-11.45                                                                                                                                                          4.Рос.мова                                             11.55-12.40                                                                                                                                          5Природознавство                              12.50-13.35

 

Понеділок                                                Середа                                                                                                                                                  1.Фіз-ра                                                  1.Чит/мова                                                                                                                                                2.Фіз-ра                                                  2. Математика                                                                                                                             3.Укр.мова                                             3.Рос.мова                                                                                                                       4.Математика                                       4.Труд.навчання                                                                                                                 5.Літ.читання                                         5.Англ.мова                                                                                                                                                                                                     6.Я у світі

 

Вівторок                                                       Четвер                                                                                                                                          1.Літ. читання                                          1.Англ.мова                                                                                                                    2.Математика                                          2.Математика                                                                                                                                 3.Укр. мова                                               3.Інформатика                                                                                                                              4.Музика                                                    4.Осн.здоровя                                                                                                            5.Природознавство                                 5.Фіз-ра

 

Пятниця                                                 8.00-8.45

1.Літ. читання                                        8.55-9.30                                                                                                                                                            2.Укр.мова                                             10.00-10.45                                                                                                                                                                3.ОБМ                                                     11.00-11.45                                                                                                                                                          4.Рос.мова                                             11.55-12.40                                                                                                                                          5Природознавство                              12.50-13.35

 

docx
Додано
19 березня 2020
Переглядів
334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку