Урок-ярмарок "Карпатські гори"

Про матеріал
Нетрадиційний урок-ярмарок "Карпатські гори" для учнів 8 класу, який сприятиме більш повному, глибокому і осмисленому засвоєнню учнями знань, умінь та навичок, підготовці їх до самостійного набуття знань, до безперервної освіти, зробить урок географії цікавим та змістовним.
Перегляд файлу

Тема: Карпатські гори

Очікувані результати: називає особливості географічного положення гір,пояснює особливості клімату, характеризує рослинний та  тваринний світ; оцінює природоохоронну діяльність Карпатськіх гір.

Тип уроку: формування нових знань, умінь і навичок

Форма уроку: урок - ярмарок

Обладнання: фізична карта України, комп'ютерна презентація, постер учнів, листівки учнів, підручники, відеоролики, аудіозапис.

Хід уроку

І Організаційний етап

Добридень! Я запрошую всіх на ярмарок. На якій ви будете хвалити і продавати свій товар. Продавайте і жетони набирайте.

Червоний жетон - 5 балів

Синій жетон- 3 балу

Жовтий жетон - 1 бал

ІІ Актуалізація опорних знань

Перш ніж торгувати нам потрібно згадати чому ж торгували минулого ярмарку.

Прийом «Таємна скринька»

1. З незапам'ятних часів ці землі приваблювали людину неповторною красою, багатством чорноземів, зеленими луками і дібровами. Вирощують різноманітні зернові та технічні культури. (Лісостеп)

2. Рано навесні коли ліс ще не одягнувся в листя, тут з'являються ранні трав'янисті рослини: сон-трава, підсніжник. Взяті під охорону: благородні олені, косулі, зубри, річкові бобри. (Змішані ліси)

3. У цій зони широкі рівнинні простори. Літо спекотне, часто бувають посухи. Зима м'яка, малосніжна часто з вітрами. Особливо красиво тут навесні, коли земля схожа на різнобарвний килим. (Степ)

Тоді ярмарок почнемо!

На ярмарку ми ознайомимося з географічним положенням Карпат, кліматичними показниками, флорою і фауною гір, поверхневими водами, природоохоронними територіями; порівняємо види рослин з точки зору біології.

Хто найбільше набере жетонів отримає хорошу оцінку.

ІІІ Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Чим же сьогодні будемо торгувати? Вгадайте?

(Пісня Червона рута)

Про які гори  йде мова в цій пісні?

Відповіді дітей - Карпатські гори. (Записати тему уроку в зошит)

Учитель. Українські Карпати великодушно винагороджують всіх, хто приїхав в ці краї, приголомшливою картиною природних ландшафтів, красою хвойних лісів, радістю, здоров'ям. Кожен куточок українських Карпат самобутній і неповторний. Тут радують око зростаючі на схилах гір сади, ліси незаймані луки. Взимку Карпати особливо відвідувані і привабливі для любителів активного гірськолижного відпочинку.

Що продається:

Тектоніка, рельєф, корисні копалини.

Клімат.

Поверхневі води.

Легенда про озеро Синевир.

Флора і фауна гір.

Природоохоронні території. Карпатський біосферний заповідник.

Рекорди Карпат.

ІV. Основна частина уроку

Відеоролик Карпатські гори.

Учитель. Величезна гірська система Карпатських гір починається неподалік від Братислави (Словаччина) і закінчується на південному сході Румунії. Загальна протяжність Карпат приблизно 1600 км. Висота українських Карпат в середньому - 1000 м. Карпати це 4% території всієї України. Простяглися вони з північного заходу на південний схід майже на 290 км при середній ширині 110 км. Карпати розмістилися на території 4 областей України: Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській.

Карпати символічно діляться на 2 частини - Закарпатті та Прикарпатті. Прикарпаття - це Львівська, Івано-Франківська та Чернівецька області, Закарпатська область це Закарпатті. Карпати невисокі, вулканічного походження, середньою висотою близько 1300-1500 метрів. Найвища гора знаходиться в районі села Яблуниця - це гора Говерла - 2061 м. Характерною особливістю Карпат є наявність долин (полонин) - безліса вершин. У долинах росте пишна рослинність, буйно квітнуть квіти. Найдавнішою професією у Карпатах вважається - вівчар. Овець розводять багато і випасають в долинах.

І так зараз ви будете продавати перший товар: Тектоніка, рельєф, корисні копалини. У цьому вам допоможе підручник і метод «Виправи помилку».

Перед тим, як говорити про утворення гір, послухайте легенду: «Коли бог створював Землю, спочатку довго варив її, щоб вона стала однорідною, потім враз остудив. Величезні бульбашки які піднялися, коли Земля закипіла, перетворилися в гори, а проміжки між ними стали долинами ».

Українські Карпати - високі гори. Загальний напрямок простягається з південного заходу на північний схід основних тектонічних структур. Так витягнуті Внутрішні Карпати (в їх північно-східній частині - Горгани, а в південно-західній -Покутско-Буковинські Карпати). Паралельно їм простягаються середньогірні Вододільні Верховинські Карпати. Вище здіймаються низкогорние Полонинсько-Чорногорські Карпати. Саме тут височіє гора Говерла - найвища точка України (2001м).

Виникнення українських Карпат пов'язано з кайнозойским горотворенням, що відбувалися на початку неогенового - наприкінці антропогенового періодів. У той час опустилося Карпатське складчаста споруда утворилися Закарпатський прогин Передкарпатська западина.
(Вручення жетонів)

Наступний товар: Клімат, який продає наш спеціальний синоптик з Карпатських гір. (Повідомлення учениці)

Клімат помірно-континентальний, теплий з циклонічних і антіціклоніческіх вторгненнями атлантичного повітря. Температура найтеплішого місяця липня в передгір'ях +18 +20, у високогірному ярусі +8 +10. Найхолоднішого місяця січня в передгір'ях -3 -6, у високогірному -8 -9. Карпати саме вологе місце на Україні, найбільше дощів навесні і влітку, снігу - взимку. Кількість опадів від 500 до 800 мм в передгір'ях і 1600 до 2000 мм на високих хребтах. Весною сніг досить таки довго лежить на вершинах гір. Висотна поясність ландшафтів гір обумовлена ​​тим, що з висотою температура знижується. А кількість опадів збільшується.

(Вручення жетона)

Наступний товар: Поверхневі води. (Презентація учня)

Легенда озеро Синевир. Повідомлення учениці.

У давні часи гори Карпати належали багатому графові, на якого верховинці змушені були працювати: випасати графських овець і корів, рубати ліс, косити траву. У графа була красуня-дочка Синь. Дівчину звали так тому, що в очах її, здавалося, була зібрана вся синь бездонного карпатського неба. Одного разу багач вирішив перевірити, як його наймити-лісоруби працюють в горах. Синь попросила батька взяти її з собою. Поки граф перевіряв роботу лісорубів, дочка збирала на галявині квіти. І в цей час долинула чарівна мелодія сопілки. Дівчина пішла на ці звуки.  На лузі, де паслися вівці, вона побачила юнака, який грав на сопілці. Побачивши дівчину, юнак перестав грати. Хто ти? - здивовано запитав він. Я Синь. Ці гори і дерева належать моєму батькові. А ти хто? Я Вир, пастух графа. Дівчина попросила його зіграти ще, і в лісі довго звучали чарівні мелодії. Під вечір дівчина попрощалася з виру, пообіцявши прийти ще. Через деякий час Синь знову зустрілася з виру. Все було як в перший раз.  Молоді покохали одне одного і стали таємно зустрічатися. Але злі люди донесли графу, що його дочка любить простого пастуха. Граф заборонив дочці зустрічатися з виру. Але чи може любов скоритися чиєїсь волі? Чи не зупинили Синь заборони батька, не злякали Вира погрози графа. І тоді граф наказав убити Вира. Одного разу, коли Вир грав на сопілці, чекаючи на лісовій поляні кохану, слуги графа підкралися і штовхнули на нього з високої гори великий камінь ... Почувши страшну звістку, Синь побігла до місця, де загинув її коханий. Обняла дівчина великий камінь-могилу і гірко заплакала. Дівочі сльози лилися і лилися, поки не затопили всю галявину і саму Синь, утворивши озеро, яке люди назвали Синевир.

(Вручення жетона)

Висотна поясність Карпатських гір. Робота з малюнком-схемою.

Прийом «Слово вчителя»

В результаті значних перепадів висот у Карпатах спостерігається висотна поясність, тобто природні умови змінюються від підніжжя до вершини. Виділяють 5 висотних поясів

  І - пояс передгір'я мішаних хвойно-широколистяних лісів і лугів (до 600м) - змішані ліс з дуба, граба, ялиці, які чергуються з луками;

ІІ - нижній горнолесной пояс (1100м) - букові, змішані ялицево-смереково-букові ліси;

ІІІ - верхній горнолесной (до 1500м) - ялинові і ялицево-смерекові ліси;

ІV- субальпийский пояс (1500-1800м) - рідколісся з низькорослої сосни, вільхи, ялівцю, злаково-різнотравні луки;

V- альпійський пояс (вище 1800м) - низькі чагарники і трав'яні луки

Наступний товар: рослинний і тваринний світ Карпат.

Прийом «Постер» виступ учня

Рослинний світ - Карпати майже повністю покриті природною рослинністю. Ліси займають 40% території. Тому Карпати називають лісистими. Карпати - це ялинові (Смерекова), дубові, грабові, букові ліси. Тут росте дерево тис - це хвойна рослина. Крона у нього незвичайно густа, кора червонуватого відтінку. Видано його деревина дуже цінується. По міцності рівносильна залозу. Бук прекрасне масляне дерево. Модрина польська - струнке гарне дерево. Воно росте тільки в Карпатах. Досягає у висоту 40 метрів.

Тваринний світ - Багата і фауна карпатських лісів. Цей звір - цар тваринного світу Карпат. Вага його - 250-350 кг. Довжина тіла - 2-2,3 м. Тіло незручне, шия товста і коротка. Шерсть густа і груба від темно бурого до темно рудого кольору. Приплід буває раз на 2-3 роки. Всеїдна тварина. Це ведмідь бурий. В даний час в Карпатах налічується понад 1000 голів цього хижака. Полювання на нього заборонена.

Тут водяться також дикий кабан, гордовитий олень, є вовк, лисиця, рись, борсук, косуля, куниця, лісовий кіт. Кіт лісовий населяє глухі грабово-дубові та букові ліси, піднімається до висоти 1350 м над рівнем моря. Добре лазить по деревах, скелях, урвищах, але полює на землі. Лісовий кіт відрізняється від домашнього значно більше розмірами (довжина тіла близько 70 см, маса до 6 кг). Можна побачити тут орла і сокола, глухаря, і тетерева, рябчика і фазана. Лише в Карпатах живуть орли-беркути. На скелях, в лісових хащах, яругах, серед руїн живе найбільший з сов - пугач.

(Вручення жетонів)

Учитель: Ви почули і побачили які дерева ростуть в Карпатах. Які? Давайте згадаємо біологію.

Прийом «Інтеграція»

До якого класу рослин належить смерека - ялина?

Відповідь: голонасінні.

До якого класу рослин належить дерево тис?

Відповідь: покритонасінні.

Прийом «Хвилинка в групці»

Охарактеризувати класи рослин: 1 група - голонасінні, 2 група - покритонасінні.

Голонасінні розмножуються насінням, але плоди у них не утворюються. Насіння уголонасінних околоплодником не захищені, їх насінні зачатки розташовуються відкрито, звідки і приходить назва - голонасінні. Не мають голонасінні і квіток. В основному - це хвойні рослини.

Покритонасінні або квіткові до них відносяться вищі рослини. Для них характерно: наявність квітки - звідки і походить назва квіткові. Завдяки квітки вони придбали здатність до подвійного запліднення і утворення насіння і плодів, що зумовило друга назва - покритонасінні.

-Чим же вони відрізняються? Голонасінні не мають квіток і плоди у них не утворюються. Покритонасінні мають квітка і мають здатність до подвійного запліднення мають і насіння і плоди.

(Вручення жетонів)

Наступний товар: Природоохоронні території. Презентація учениці.

 В Українських Карпатах зосереджено понад 1400 природоохоронних об'єктив що займають 2,8% загальної площі гір (найвищий показник по Україні).

 Національні природні парки

 Карпатський природний національний парк - Івано-Франківська область;

Природний національний парк «Гуцульщина» - Івано-Франківська область;

 Ужгородський національний природний парк - Закарпатська область;

 Природний національний парк «Синевир» - Закарпатська область;

 Національний природний парк «Сколівські Бескиди» - Львівська область;

 Вінницький національний природний парк - Чернівецька область.

 Карпатський біосферний заповідник - Закарпатська область;

Природний заповідник «Горгани» - Івано-Франківська область;

 Заказники загальнодержавного значення

 Ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Грофа» - Івано-Франківська область;

 Ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Бредулецкій» - Івано-Франківська область.

Карпатський біосферний заповідник - Закарпатська область; презентація

(Вручення жетона)

Наступний товар: Рекорди Карпат.

Представлення учнем листівки реклами

Карпати - найбільша гірська система України.

Карпати - саме вологе місце на Україні.

Карпати - місце на Україні, де найбільше річок.

Карпати - місце на Україні, де найбільше лісів.

У Карпатах - єдина в світі долина нарцисів.

 У Карпатах росте найвище дерево на Україні - смерека.

У Карпатах росте найменше дерево України - верба туполиста.

(Вручення жетона)

V. Закріплення вивченого матеріалу

Прийом «Рюкзак»

Зібрати рюкзак знаннями які отримали на уроці

Українські Карпати великодушно винагороджують всіх, хто приїхав в ці краї, приголомшливою картиною природних ландшафтів, красою хвойних лісів, радістю, здоров'ям. Кожен куточок українських Карпат самобутній і неповторний. Карпати розмістилися на території 4 областей України: _______________________________________________________ Карпати символічно діляться на 2 частини - ______________ і ___________. Українські Карпати - __________________ гори. Найвища точка України - гора_______________. Клімат __________________________. Весною сніг досить таки довго лежить на вершинах гір. В результаті значних перепадів висот у Карпатах спостерігається висотна поясність. Виділяють _____________. Карпати майже повністю покриті природною рослинністю. Ліси займають ______ території. Карпати називають своєрідним природним звіринцем. Тут водиться ________ тварин. В Українських Карпатах зосереджено понад ______ природоохоронних об'єкта. Найбільший з них _______________________ заповідник.

(вручення жетоні

VI. Підсумки уроку

Підрахунок жетонів, отримання оцінок

Рефлексія

Прийом «Стрілки»

                    

Зниження                  Зростання           Значний зріст

7. Домашнє завдання

Опрацювати параграф, підготувати цікаві факти про Кримські гори

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
25 вересня 2019
Переглядів
934
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку