Урок ": Йододефіцит, його наслідки і попередження"

Про матеріал

Урок створено з активним використанням здоровязберігаючих технологій. Спрямований на розвиток критичного мислення учнів, формування компетентністного ставлення до себе і оточуюмого світу, Має велике практичне спрямування.

Перегляд файлу

Тема уроку: Йододефіцит, його наслідки  і  попередження.

Мета уроку:  дати учням поняття про сучасний стан здоров»я на планеті;  про історію та сучасність йододефіцитних хвороб; підвести їх до усвідомлення необхідності вироблення пристосувально – захисних засобів до життя в умовах йододефіциту, що сприяють збереженню здоров»я; розвивати уявлення про те, що їх здоров’я значною мірою залежить від них самих; виховувати стійкі переконання про необхідність турботи про власне здоров»я.

Обладнання: відеоролик «Загадки исчезающего интеллекта»; тестові комп’ютерні завдання; географічна карта світу; хімічна таблиця Д.І. Менделєєва; саморобні таблиці; йодована сіль, реактив Recheck; аптечні препарати, що містять йод; набір харчових продуктів.

                                   ХІД УРОКУ

І. Організація класу.

ІІ. Мотивація навчально – пізнавальної діяльності учнів.

                Сучасний стан здоров’я громадян України.

Більшість українців проживають на територіях, де нестача йоду відчувається дуже сильно. Давайте звернемося до карти України. Значна територія її (північні райони, гірські території мають недостатню кількість йоду в грунті, воді, місцевих продуктах харчування.

 Крім того, останніми роками в Україні забуто багато традиційних страв. У харчуванні більшості населення страви вибираються за смаком, а не за їх користю для здоров’я. Ми споживаємо багато білого хліба, консервованих і штучних продуктів (цукор, маргарин, очищена олія) Ця їжа містить недостатню кількість необхідних для людського організму речовин.

 Значно погіршилась і екологічна обстановка на Україні. Недоліки на атомних електростанціях, експлуатація зі значними порушеннями теплових електростанцій, що працюють на низькосортному вугіллі, технічно недосконале виробництво – усе це стало причиною значного техногенного забруднення, яке призвело до того, що Україна стала однією з небезпечних країн для проживання.

Та особливо прикро те, що стан здоров’я українців продовжує погіршуватись, про що свідчать дані зменшення тривалості їх  життя

 То ж чи є вихід з такого становища?

Давайте розглянемо діаграму «Від чого залежить здоров’я людини»

Як бачите, наше здоров’я на 50 % залежить від нас самих. Отже, ми можемо пристосуватися до таких умов життя. Для підтримки здоров’я людина має вживати корисну їжу, адже саме з нею ми отримуємо необхідні мінеральні речовини.

ІІІ. Сприймання і усвідомлення учнями нового навчального матеріалу

  1.                     Розповідь учителя з елементами бесіди.

Ще в минулому столітті було встановлено, що крім білків, жирів і вуглеводів людині для нормального повноцінного харчування і збереження здоров»я необхідні вітаміни, мінеральні солі та мікроелементи, які підтримують сталість внутрішнього середовища організму. Обсяг  мікроелементів, необхідних людині, обчислюється мікрограмами. Наприклад, людському організму в день потрібно йоду:

Групи людей

Потреба в йоді ( в мкг/добу )

Діти до 1 року

50

Діти від 2 – 6 років

90

Діти від 7 – 12 років

120

Для підлітків  і дорослих

150

Для вагітних жінок та матерів,

що годують малят груддю

200

За 70 років життя це складає всього 5 грамів. Зате його нестача викликає уповільнення росту, порушення розумового і психічного розвитку, зміни в дітей – «кретинізм», а також може призвести до збільшення щитовидної залози, зобу. Це хвороби, які пов’язані з дефіцитом йоду

 

  1.                     Повідомлення учнів.

а) Для чого потрібен йод.

Для захисту організму від утоми, від хвороб, від передчасного старіння. У нашому організмі міститься всього 25 – 50 мг йоду, причому чимала його частина (8 – 10 мг) накопичується в щитовидній залозі.

Коли нам не вистачає цього елемента, виникають проблеми розладу функцій щитовидної залози: збільшення цього органу, набряклість, а в дітей навіть кретинізм, частіше виникають ракові і серцево – судинні хвороби.

б) Де міститься йод.

  •             У морських водоростях, морській капусті, морській рибі, риб’ячому жирі.
  •             В овочах – картоплі, огірках, помідорах, моркві, часнику, салаті, редьці, капусті, цибулі, салаті, шпинаті, ревені.
  •             У ягодах  і фруктах – полуниці, бананах, чорноплідній горобині, яблуках (насіннячко), у горіхах (зерна, листя)
  •             У злаках – гречці, житі, вівсі, горосі.
  •             А також – у грибах, яйцях (жовток), свинині і т.д.

в) Як визначити недолік йоду в організмі

  •             По хронічній утомі, почуттю постійного нездужання і недосипання.
  •             Утома від усього – від шуму, від спілкування з людьми (емоційне виснаження),  від руху, від роботи і т.д.

Це набагато серйозніші проблеми, як може здатися на перший погляд

г) Як поповнити запаси йоду в організмі.

  •      Як тільки у вас з»явиться постійна втома (це ще не хвороба, а переддень її), то почніть відразу ж зміцнювати свою імунну систему – споживати продукти, що містять йод.
  •      Урізноманітнюйте меню рибними стравами, переважно з морської риби.
  •      Пийте риб’ячий жир (він може поліпшити зір)
  •      Вживайте до страв йодовану сіль
  •      Пам’ятайте, що при дуже високих температурах йод гине! Тому соліть їжу йодованою сіллю краще наприкінці приготування страви.

 

Вчитель.  Медики всього світу давно довели, що у разі нестачі йоду в організмі людини, людство стає перед загрозою хвороб, пов’язаних  з йододефіцитом

Йод, як хімічний елемент (використати таблицю Менделєєва) зустрічається в природі значно рідше, ніж кальцій, кисень, вуглець та інші елементи, необхідні для формування і розвитку живих організмів Втім, потреба йоду для людини є суттєвою; він необхідний для гормонів щитовидної залози. Ці гормони шляхом кровообігу надходять до всіх частин тіла людини і контролюють хімічні процеси, які там відбуваються. Тому важко переоцінити їх необхідність для розвитку і функціонування мозку і нервової системи, підтримка на належному рівні енергетичних процесів, що відбуваються в організмі.                                 

Рівень йодозалежних захворювань різко підвищився після аварії на Чорнобильській атомній електростанції та в зв’язку з припиненням йодопрофілактичної роботи. В зв’язку з цим головний санітарний лікар України видав Постанову «Про запровадження першочергових заходів подолання йодної недостатності у населення України»

«Поширеність захворюваності щитовидної залози та інші вади здоров’я внаслідок йодного дефіциту спонукають до прийняття невідкладних заходів, адже через 2-3 покоління це може стати причиною інтелектуального виродження нації. Україна включена до програми ЮНІСЕФ і Міжнародної ради ВООЗ по контролю за йодною недостатністю. Ці організації підтримують напрямок загального йодування солі як найпростіший і випробуваний спосіб внесення йоду в раціон  харчування»

        Історія свідчить про те, що захворювання щитовидної залози були характерні в світі давно і налічує таку ж кількість тисячоліть, як і власна історія людства. Вперше зоб і пов’язані з ним хвороби з’явились ще задовго до нашої ери, за часів древніх Індії і Китаю. Це зображено на древніх фресках, описано в творах античних авторів. Перші спроби подолати проблему датовано початком ХІХ ст. Ще Наполеон помітив, що новобранці з гірських регіонів є непридатними до військової служби через недостатній рівень розумового розвитку і вади слуху. Але тільки на початку ХХ ст. з’явилась ідея профілактики зобу і контролю за його розповсюдженням. У цей час було вперше здійснено спробу використовувати йодовану сіль для профілактики зобу в Швейцарії. Подивіться на географічну карту світу, знайдіть Швейцарію і поміркуйте: чому саме в цій країні розпочали застосування йодованої солі?   Зоб і кретинізм були дуже поширеними хворобами в цій країні через її географічне розташування у гірських районах Альп, де природні джерела йоду або мізерні або зовсім відсутні.

Результати застосування йодованої солі вразили навіть самих дослідників: за 20 років експерименту захворюваність знизилась в 30 разів.

Найвища концентрація йоду зафіксована на теренах Світового океану, найвищий рівень ризику відносно нестачі йоду мають континентальні райони,  розташовані далеко від морів, регіони молодих гірських масивів ,де йод вимивається з грунту річками. Найбільшу загрозу відчувають жителі Азії, Африки, Латинської Америки та Європи. В 1990 році в Нью –Йорку під егідою ООН було розроблено і затверджено заходи по подоланню наслідків йододефіциту. Йодизацію солі визнано найпростішим та найдієвішим засобом щодо подолання хвороб, пов’заних з йододефіцитом.

Сьогодні завдяки наявності технології йодування солі вдається захистити більше 85 млн. новонароджених дітей. Понад 70 % населення планети вживають йодовану сіль. На жаль, в Україні ця цифра складає всього 5,5 %.

Сіль – це єдиний мінерал, який додається в їжу безпосередньо, без спеціальної хімічної обробки. Вибір солі як носія йоду зумовлений тим, що вона використовується всіма прошарками суспільства, незалежно від соціального і економічного статусу особистості.

Йодована сіль показана всім без винятку мешканцям регіонів, де існує природний дефіцит йоду і надходження його з їжею та водою є недостатнім. До того, це не ліки, а продукт харчування, придбати який можна не в аптеці за рецептом, а в звичайному магазині. Добова потреба організму в йоді100 – 200 мкг, солі людина повинна вживати за добу до 10 г, вміст йоду в йодованій солі 40 мкг в 1 г. Існує реактив для виявлення вмісту йоду в солі Recheck. Проведемо дослід з виявлення йоду в солі.

Інструкція для виявлення йоду в солі.

  •      Для контролю взяти кілька повних ложок йодованої солі, розкласти її рівно по поверхні.
  •      Відкрити пломбу на кришці.
  •      Легко натискуючи на ампулу, видавити краплю контрольного розчину на поверхню солі.
  •      Сіль буде змінювати колір від світло – блакитного до темно – фіолетового, визначаючи вміст йоду в солі.

А зараз пропоную вашій увазі переглянути відеофільм і отримати нову інформацію чи підтвердити ту, що ви маєте. Будьте уважні, після перегляду вас чекає тестування, результати якого покажуть наскільки глибоко ви зрозуміли дане питання.               Зміст тестів

  1.                           Яка добова потреба організму в йоді?

А) 10 – 20 мкг            б)100 – 200 мкг              в) 100 – 200мг

2. Який стан найчастіше призводить до порушення здоров´я?

А) недостатність йоду в організмі     

Б) надмір йоду в організмі.

3. Чи може наш організм самостійно виробляти йод?

А)так        б) ні       в) тільки  в умовах йодного дефіциту.

4. Назвіть основне джерело поступання йоду в організм людини:  А) повітря         б)вода       в) продукти харчування

5. Чи існує на Україні проблема йодного дефіциту?

А) так, кругом

Б)Тільки в гірських та передгірських районах

В) Тільки в долині р. Дніпро.

6. Чи існують ефективні способи профілактики йододефіциту?

А) не існують          б) існують і є доступними

В) Існують, проте вони важкодоступні і дуже дорогі.

7.Якими способами найкраще проводити профілактику йодного дефіциту?

А) шляхом йодування харчової солі

Б) методом йодування питтєвої води

В) використанням харчових добавок

8.Чи вважаєте ви, що регулярне вживання йодованої солі може попередити розвиток йододефіцитних захворювань?

А) так                                 б) ні

9. Чи існують протипоказання щодо вживання йодованої солі?

А) так                                б)ні

10. Чи потрібен рецепт для купівлі йодованої солі?

А) так          б) ні              в)тільки при наявності протипоказань

11. Яка рекомендована гігієнічна норма вживання кухонної солі? А) 6г          б)10г          в) 12г

12. Який вміст йоду в йодованій кухонній солі?А) 10 мкг в г       б)25 мкг в г        в) 40 мкг в г

13. На вашу думку, йодована сіль – це

А) ліки        б) Збагачений продукт харчування

14. Чи може недостатність йолу впливати на успішність учнів в школі?А) так          б) ні             в) може, в окремих випадках

15. Яка форма йодної профілактики є найефективнішою, залишаючись при цьому найдешевшою?  А) масова           б) індивідуальна      в) групова

Підсумки. Бліц – опитування

  •                   Навіщо організму потрібен йод?
  •                   Яку кількість йоду має вживати людина?
  •                   Чи отримує людина йод з продуктами харчування?
  •                   Чи можна попередити дефіцит йоду?
  •                   Чи потрібно вживати більше солі?
  •                   Чим відрізняється йодована сіль від звичайної ?
  •                   Як довго зберігається йод в солі?
  •                   Чому саме сіль?

Домашнє завдання. Поширювати знання про йодовану сіль серед знайомих, довести необхідність її вживання.

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
31 липня 2018
Переглядів
2736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку