Урок з біології, 6 клас. Тема "Покритонасінні (Родина Бобові. Родина Пасльонові)"

Про матеріал

Тема "Покритонасінні (Родина Бобові. Родина Пасльонові)"

Мета: сформувати в учнів поняття про бобові та пасльонові; продовжити розвивати вміння складати паспорт родин, розвивати розуміння значення бобових та пасльонових в господарській діяльності людини; виховувати цікавість до пізнання природи.

Перегляд файлу

Біологія, 6 клас

Урок №

Тема: Покритонасінні (Родина Бобові. Родина Пасльонові)

Мета: сформувати в учнів поняття про бобові та пасльонові; продовжити розвивати вміння складати паспорт родин, розвивати  розуміння значення бобових та пасльонових в господарській діяльності людини; виховувати цікавість до пізнання природи.

Обладнання: таблиця класів Однодольні та Дводольні, гербарні зразки рослин, живі рослини, ілюстрації.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

       Метод  «Ланцюжок»

 Усі учні почергово відповідають на запитання. У випадку неправильної відповіді або її відсутності протягом 5 секунд слово надається наступному учневі. Відповіді треба давати лаконічні.

1. Які ознаки характерні для квіткових рослин?

2. Скільки сучасних видів квіткових рослин відомо та на які класи їх поділяють?

3. Які ознаки характерні для рослин класу Дводольні?

4. Що характерно для представників класу Однодольні?

5. За якими ознаками представників родини Розові можна відрізнити від рослин інших родин?

6. Які особливості будови квітки розових?

7. Які суцвіття характерні для представників родини Розові?

8. Які типи плодів трапляються у розових?

9. Яке значення розових у господарстві людини?

10. Назвіть представників родини Розові. Яке їхнє господарське значення?

11. Які види родини Розові вирощують у вашій місцевості?

12.  Де людина застосовує ці рослини?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

      Усім вам добре відомі такі різні рослини, як акація, горох, квасоля, соя, арахіс.

- Чи знаєте ви до якої родини вони належать?

     Усі вони належать до родини Бобові. Загалом родина Бобові об'єднує понад 17 тис. видів рослин, серед яких є однорічні і багаторічні трави, кущі та дерева. Поширені бобові на всіх континентах планети в різних природних зонах - від приполярних островів до тропіків, від пустель до вологих лісів та боліт.

Повідомлення теми, мети уроку.

ІV. Сприйняття та усвідомлення нових знань

       1. Характерні ознаки родини Бобові.

        Назву родини Бобові визначив плід цих рослин - біб. Віночок квітки зовні нагадує метелика зі складеними крилами. Тому цю родину називають ще Метеликові. А якщо відокремити п'ять пелюсток квітки, вони будуть нагадувати човен під вітрилом з веслами. Так, верхня найбільша пелюстка нагадує вітрило, дві бічні - весла, а ще дві нижні, які частково зрослися, - сам човен. Оцвітина в бобових подвійна, крім віночка, є ще п'ять зрослих чашолистків. Єдина маточка оточена десятьма тичинками. Квітки можуть бути поодинокі або зібрані у суцвіття головку (конюшина), китицю (люпин, горох) чи простий зонтик (лядвенець).

          Для бобових характерні складні листки: пальчастоскладні (люпин), трійчастоскладні (квасоля, соя, конюшина), парнопірчасто-складні (солодка, горох) та непарнопірчастоскладні (біла акація). При основі листків є добре розвинені прилистки у вигляді зелених листочків (горох), колючок (біла акація).

          В коренях бобових рослин оселяються бульбочкові бактерії, утворюючи на коренях характерні потовщення -бульбочки. Бобові рослини отримують від бактерій необхідні їм сполуки Нітрогену, що входять до складу білків. Завдяки цьому насіння бобових багате на білки і має високі поживні якості. Бактерії, у свою чергу, дістають від рослини необхідні органічні сполуки. Отже, це приклад взаємовигідного співжиття - симбіозу.

       2. Господарське значення бобових.

     Цінними кормовими та медоносними культурами є конюшина, люцерна, горошок, чина, кормові боби. Їх вирощують в Україні на великих площах для отримання сіна й зеленого корму свійським тваринам. Багато видів вирощують як олійні культури, наприклад арахіс і сою.

       Бобові рослини, завдяки співжиттю з бульбочковими бактеріями, збагачують ґрунт сполуками Нітрогену. Після збирання врожаю бобових у ґрунті залишаються їхні підземні частини з високим вмістом нітрогенумісних сполук. Тому бобові застосовують у сівозмінах як попередники інших важливих культурних рослин: пшениці, овочевих культур тощо. Сівозміни - щорічне чергування різних видів культурних рослин, які вирощують на певній ділянці. Сівозміни дають змогу підвищувати врожайність рослин і запобігати масовому розмноженню шкідників.

        У багатьох господарствах бобові (наприклад, люпин, еспарцет, люцерну) застосовують як зелене добриво: їхню зелену масу з поля не вивозять, а приорюють. У такий спосіб удобрюють ґрунти й поліпшують їхню структуру.

        Людина споживає насіння гороху, сої, квасолі, бобів, сочевиці, арахісу. Це представники зернобобових культур. За посівними площами й за валовими зборами зерна серед зернобобових перше місце в Україні посідає горох посівний (мал. 178, 3). Це пояснюють високим вмістом у насінні гороху білків (20-27 %), вітамінів, мінеральних сполук та високою врожайністю цієї культури. Зелене насіння гороху посівного консервують і вживають в їжу. Горох у вигляді зерна, сіна, силосу, зеленого корму використовують також для годівлі тварин.

          Іншою важливою бобовою культурою є соя. В її насінні білків більше, ніж у курячому м'ясі, яйцях, є також багато вітамінів та мінеральних солей. Із сої готують різноманітні страви, продукти харчування, медичні препарати. Маргарин, виготовлений із соєвої олії, за поживністю не поступається тваринному маслу. Вважають, що вже найближчими роками 20 % м'ясних продуктів будуть замінені виробами із сої.

          Квасолю, як і горох посівний, культивують на різних континентах. Походить вона з тропічної Америки. В їжу вживають насіння, багате на білки, вуглеводи, вітаміни й мінеральні сполуки. В Україні квасоля - дуже поширена харчова культура. її широко використовують у національній кухні для виготовлення приправ до м'ясних страв, гарнірів тощо. А хіба може бути смачним український борщ без квасолі?

         Арахіс, або «земляний горіх», - однорічна, трав'яниста, теплолюбна, самозапильна рослина. Його нерозкривний плід дозріває в ґрунті на глибині до 10 см, від чого й походить друга назва арахісу «земляний горіх». Ласощі з арахісом добре відомі і дітям, і дорослим. Арахіс вирощують переважно в Африці, Індії, Китаї, Середній Азії. Батьківщина арахісу - Бразилія. У його насінні міститься багато білка, крохмаль, вітаміни, до 60 % високоякісної олії. Арахісову олію використовують у харчовій промисловості, медицині, кулінарії.

         Серед бобових відомо багато лікарських рослин (буркун, солодка гола). Так, препарати солодки застосовують для лікування  хвороб органів дихання та в разі харчових отруєнь. Свою назву ця рослина дістала тому, що в її підземній частині міститься особлива речовина, що в 40 разів солодша за цукор. Її використовують для виробництва цукерок, халви.

        Багато бобових - цінні медоноси, як-от біла акація, гледичія, люцерна. Акацію висаджують біля доріг, у парках, лісосмугах, ярах для закріплення схилів. З її квіток виготовляють вишукані парфуми. Та, мабуть, чи не найбільше цю рослину поважають бджолярі, адже за погожий день бджоли можуть зібрати з 1 га акацієвих насаджень до 1000 кг нектару. Фахівці вважають акацієвий мед одним із найкращих. Він прозорий, смачний, має тонкий аромат і цілющі властивості.

3. Родина Пасльонові

      Родина налічує близько 2500 видів. Розповсюджена по всьому світу, але найбільш різноманітна у Південній Америці. Серед життєвих форм зустрічаються однорічні та багаторічні трави, кущі та ліани. Запилюється комахами. Плодоносить ягодами або коробочками, що розповсюджуються тваринами.

       П’ятичленні  квіти з подвійною оцвітиною розрізняються ступенем зростання чашолистиків та пелюсток у різних видів. Запилюються квітки різними комахами, у тропіках птахами та навіть ссавцями.

      Родина пасльонових грає дуже велику роль у житті людини. В її складі є такі важливі харчові рослини: баклажан, картопля, помідори, солодкий перець.

      Також до цієї родини відноситься тютюн. Всі ці культури крім баклажану, що у дикому вигляди росте в Індії, вихідці з Америки. 

      Крім того,  у складі родини пасльонових є три відомих види дикоростучих рослин: беладона, блекота, дурман. Всі вони включають отруйні алкалоїди, які у невисоких концентраціях являються цінними лікарськими засобами.

        У наш час здасться дивним, якщо ви комусь подаруєте букет а квіток картоплі. А в XVII столітті такі букети вважалися гарними. Скромними фіолетовими або рожевими квітками картоплі прикрашали зачіски королев і петлиці камзолів придворних.

       Батьківщина картоплі — узбережжя Чілі й гори Перу. Картопля добре витримує холод високогірних районів. Це основна харчова культура перуанців.

      Європейці не знали картоплі до 1565 року, тобто до відвідання Південної Америки іспанцями. Привезену з Америки картоплю спочатку вирощували як декоративну рослину, прикрашаючи нею клумби. І тільки в кінці XVII століття в європейських країнах картоплю почали вирощувати заради їстівних бульб.

     У нашу країну картоплю завезли в часи Петра І. Спочатку селяни не знали, як її використовувати. Дехто пробував їсти недозрілі плоди — зелені отруйні ягоди. Це спричиняло тяжкі отруєння. Селяни відмовлялися садити картоплю.

      Тепер картопля в нашій країні — важлива продовольча, технічна і кормова культура. З бульб картоплі добувають крохмаль, патоку, спирт та інші продукти. Використовують картоплю і для відгодівлі худоби.

      Бульби картоплі — це видозмінені підземні пагони, у стеблах яких нагромаджуються великі запаси крохмалю. Крохмаль утворюється з цукру, який виникає в процесі фотосинтезу в хлоропластах листків картоплі.

V. Узагальнення, систематизація та закріплення знань

Складання паспорту родини Бобові або Метеликові.

Налічує понад 17 тис. видів.

Ж. ф. – трави, кущі, дерева.

К. с. – стрижнева (на деяких містяться бульбочки з азотофіксуючими бактеріями).

Л. – складні (пальчасто складні – люпин, трійчастоскладні – квасоля, соя, конюшина, парнопірчастоскладні – горох, непарнопірчастоскладні – біла акація). Є  прилистки (часто видозмінені).

Л. р. – почергове.

К. – поодинокі, зібрані в суцвіття (головка, китиця, простий зонтик).

Плід – біб (перетинки немає, насіння на стулках).

Формула квітки:

 ↑ http://flowersholiday.com/wp-content/uploads/2019/08/oboepoliuy-tsvetok-znak.jpgЧ(5)П1+2+(2)Т(9)1М1    (ентомофільна)

Представники: астрагал, люцерна, конюшина, люпин, чина, еспарцет, лядвенець, горошок, квасоля, соя, горох, арахіс, буркун, гледичія, біла акація.

Складання паспорту родини Пасльонові.

Налічує близько 2,5 тис. видів.

Ж. ф. – трави, кущі, зрідка дерева.

К. с. – стрижнева.

Л. – прості, без прилистків.

Л. р. – почергове.

К. – поодинокі, зібрані в суцвіття.

Плід – ягода (картопля, баклажан, перець, паслін, фізаліс), коробочка (тютюн, дурман, блекота, беладона).

Формула квітки:

  http://flowersholiday.com/wp-content/uploads/2019/08/oboepoliuy-tsvetok-znak.jpg Ч(5)П(5)Т5М1      (ентомофільна)               

Представники: картопля, баклажан, перець, паслін, фізаліс, тютюн, дурман, блекота, беладона, томат, петунія, робінія.

VІ. Підведення підсумків уроку

VІІ. Домашнє завдання

Опрацювати конспект, підготувати повідомлення «Отруйні рослини родини Пасльонові»

 

 

docx
Додано
17 лютого 2021
Переглядів
2094
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку