Урок з фізики в 7 класі "Подорож по країні Гідроаеростатика"

Про матеріал

Ця розробка може бути використана як форма уроку в 7 класі, позаурочне заняття після вивчення теми "Тиск. Архімедова сила". Це урок-тренування на всьому матеріалі теми. Якщо клас працює повільно, доцільно провести спарений урок.

Перегляд файлу

Урок-подорож по країні Гідроаеростатика

Мета. Повторити та закріпити основні поняття та закони  з теми "Тиск твердих тіл, рідин і газів. Архімедова сила", перевірити рівень осмисленості знань за допомогою ілюстрованих завдань.                                                                                                             Формувати в учнів навчально- пізнавальні компетенції: уміння застосовувати здобуті знання у нестандартних ситуаціях; встановлювати причинно-наслідкові зв'язки; розвивати культуру праці, самостійність , наполегливість у досягненні поставленої мети; виховувати інтерес до фізики шляхом створення позитивних емоцій, яскравих емоційних вражень; комунікативні компетенції: робота в команді.

Обладнання. Комп’ютери, телевізор, інтерактивна дошка, карта України, контурні карти, склянки з водою, динамометри, тіла відомого об’єму,  вимірювальні циліндри, дерев’яні кубики, склянки з розчином солі, сіль у посудині, терези, ложки, скляні палички, склянки, тенісні кульки з вм’ятинами.

Хід уроку

Сьогодні ми будемо подорожувати по надзвичайно цікавій та чарівній країні, яка називається Гідроаеростатика. Гідро – частина слова, що має відношення до води, аеро – повітря. Отже подорож здійснимо просторами України по водних і повітряних шляхах. Об’єднуємось в групи і вирушаємо. За виконані завдання під час подорожі кожній  групі будуть нараховуватись бали. В кінці подорожі ми визначимо групу-переможця.  (Створюються групи по 4 учні). Під час подорожі вам потрібно бути спостережливими і кмітливими. Бали за усні запитання зараховуються тій команді, яка першою дасть правильну повну відповідь. Письмові завдання оцінюються кожній групі.

Демонстрація презентації «Подорож по країні Гідроаеростатика» на інтерактивній дошці. На телевізор виведено таблицю «Набрані бали груп», де заносяться бали групам під час «подорожі».

Підготовка до подорожі

1.  (усно) Вибираємо рюкзак.

Кожна група називає рюкзак за його ціною і пояснює, чому вона його вибрала.

Оцінювання. (Рюкзак повинен мати велику місткість, широкі лямки (для створення невеликого тиску на плечі), та невелику вартість).

2. (усно) Як правильно укласти рюкзак? (Важке кладуть вниз або середину і ближче до попереку; м'яке - до спини; об'ємне і крихке - вгору; предмети першої необхідності - в кишені рюкзака. Правильно укладений рюкзак повинен щільно прилягати до спини увігнутою стороною.)

3. Пригадаємо, що ми знаємо про країну Гідроаеростатику.

(Групи сідають біля комп’ютерів, відкривають поступово вкладки  Основний прилад в країні Гідроаеростатика , Історія країни Гідроаеростатика, Жителі країни Гідроаеростатика,  Жителі країни та розв’язують завдання).

Всі групи  справились з завданнями,тоді вибираємо маршрут.  Наша подорож буде проходити водними і повітряним шляхами.

7. (письмово)  На контурній карті намалюйте  маршрут водними шляхами від нашого села до острова  Зміїний в Чорному морі, далі повітрям ми повинні дібратись до гори Говерла. (Групам роздати контурні карти України, де вони повинні намалювати маршрут).

Подорож

Наша подорож починається з річки Тупа, яка протікає біля нашої школи.  ЇЇ довжина становить всього 44 км. (Слайд 4).

Виконайте завдання 8.

Розв’язок.

Fтяж = Fарх;                                     

mg = вgVзч;

дV = вVзч;

;

 

Річка Тупа впадає в Серет, на якому збудована найпотужніша в Тернопільській області гідроелектростанція. (Слайд 5)

Розв’яжіть завдання 9. (письмово)

Розв’язок

p = gh;

р = 1000 кг/м3 .10 Н/кг . 20 м = 200000 Па.

Ми наближаємось до мальовничої великої річки, третьої за довжиною в межах України та дев'ятої в Європі. Це – Дністер. (Слайд 6)

Дайте усні відповіді на питання 10, 11.

Відповіді.

10. Більша виштовхувальна сила у воді буде діяти на камінь,бо він має більший об’єм, ніж гілка дерева.

11. Ворсинки-голочки, що вкривають листя і стебла кропиви, мають мають дуже гострі кінчики. Через малу площу дотику навіть малою силою можна створити високий тиск, що пробиває шкіру.

Завдання 12 (письмово) (Слайд 7)

Розв’язок.

Щоб човен не потонув потрібно, щоб сила тяжіння, що діє на човен з чотирма пасажирами і вантажем була меншою за архімедову силу, що діє на човен.

Цій умові відповідає човен №2. Fтяж =(4.50+100+270) кг.10Н/кг= 5700Н, Fарх=0,8м3.1000кг/м3.10 Н/кг =8000 Н.

Ми бачимо сильно розчленовані, скелясті вапнякові пасма. Це єдиний у світі гірський кряж, що з'явився не внаслідок тектонічних процесів, а утворений живими організмами. Перед нами Подільські Товтри. (Слайд 8).

Дайте усні відповіді на запитання 13, 14.

Відповіді.

13. М’яч заповнений повітрям, тому середня його густина набагато менша, ніж густина води. За умовами плавання він буде спливати.

14. Атмосферний тиск знизився, слід чекати погіршення погоди, опадів.

Вечоріє, над небосхилом з’явився Місяць. (Слайд 9)

Дайте усні відповіді на запитання 15, 16,17.

15. Так.

16. Ні.

17. Так.

Час відпочити. Сідайте зручніше. Перегляд презентації  «Мальвнича Україна».

Річкою Дністер ми приплили до Чорного моря. (Слайд 10).

18.  (усно) У морській. Густина морської води більша, ніж річкової, тому на пловця діє більша виштовхувальна сила.

19. (письмово) У воді на водолаза діє архімедова сила, яка зменшує його вагу.

Fa=вgV;      Fa = 1013,5 кг/м3.9,8 Н/кг.0,07 м3 = 695,26 Н

Ось видніється,  імовірно, найчистіший куточок української землі - острів Зміїний. (Слайд 11).

Практичні завдання. (оцінюються кожна група)

20. Відношення маси розчиненої речовини до маси розчину становить 18‰ або 0,018.  В 100г розчину має міститися 1,8 г солі, а в 500г – 9 г. Щоб приготувати 500 г «морської» води треба до 491 г води додати 9 г солі.

21. Визначити вагу тіла в повітрі Р1 і в воді Р2. Визначаємо архімедову силу Fа = Р1- Р2. З формули Fа = в.g.V   визначаємо       .

22. Виміряти висоту води в склянці і налити в циліндр води такої ж висоти.

23.Кубик по черзі опускати в склянки. Визначити висоту не зануреної в воду частини кубика. Чим більша висота цієї частини,тим більша густина морської води.

24. М’ячик опустити на хвилину в гарячу воду. Повітря в м’ячику  розшириться від нагрівання і вирівняє вм’ятину.

Далі будемо подорожувати на повітряній кулі. (Слайд 12).

Дайте усні відповіді на запитання 25, 26.

Відповіді.

25. Куля роздувається, бо в верхніх шарах  атмосферний тиск зменшується.

    26. Чим вище від Землі, тим більш розрідженим і легким стає повітря, з якого складається земна атмосфера. Тому повітряна куля перестане підніматися, як тільки щільність навколишнього повітря стане такою ж, як густина гелію, що знаходиться всередині кулі. Вчені вважають, що максимальна висота, на яку можуть підніматися будь-які повітряні кулі, становить 32 км.

Ми наближаємось до перлини Карпат – гори Говерли. (Слайд 13).

Відповіді

27. (письмово) Нормальний атмосферний тиск 760 мм рт.ст. На кожні 10,5 м висоти тиск падає на 1 мм рт.ст.. 2061:10,5196 . Тиск на вершині буде становити 760 – 196 = 564 (мм.рт.ст.)

28.  (письмово)  Тиск однаковий.

;  

Тиск сарни               

Тиск трактора           .

На скелястому схилі гори ростуть болотяні рослини. Чому ж тут, на скелях, де немає і натяку на болота або озера, зростає очерет і осока? Це пояснюється досить неглибоким заляганням ґрунтових вод – тут, усередині скель, вони розташовуються на глибині всього 2 метри. Вода в багатьох місцях виходить прямо на  поверхню, просочуючись крізь скелі. Через надмірне зволоження ґрунту відбувається заболочування місцевості.  (Слайд 14).

Відповіді.

29. (усно)  Щоб перейти болото треба настелити хмизу для збільшення площі опори.

30. (усно)  Зуби вовка гострі, щоб створювати великий тиск на м'ясо і рвати куски. Трава, якою харчується кінь набагато м’якіша і йому таких гострих зубів не потрібно. Йому потрібні широкі зуби для пережовування.

Перед нашими очима неповторне нагромадження гігантських скель, каменів, що нагадують дивовижних істот, покраяне глибокими, завжди темними ущелинами, ямами, потаємними ходами та стежками. Це скелі Довбуша. (Слайд 15)

Відповіді.

31.  (усно) Люди, що адаптувалися до високого атмосферного тиску в долинах, часто хворіють гірською хворобою, якщо піднімаються високо в гори (3000 м), де низький атмосферний тиск, недостача кисню. Внутрішній тиск стає більшим за атмосферний і може розірвати судини носа чи вух.

32. (усно)  Ні. За законом Паскаля тиск передається в кожну точку газу без зміни.

 

Наша подорож закінчується. Ми сідаємо в повітряні кулі та повертаємось додому. (Слайд 16).

 

Підсумок

Що сподобалось під час подорожі?

Які труднощі зустрілись?

Визначення групи-переможця.

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мальовнича УкраїнаІсторичні та природні пам’ятки маршруту

Номер слайду 2

Тупа (Дупла) Чудернацькі витвори природи на берегах Тупи. Скелі у верхній частині схилу річки переважно з вапнякових залишків морських їжаків та моховаток.

Номер слайду 3

Серет. Касперівський заказник —ландшафний заказник  загальнодержав-ного значення. Касперівсько-Городоцький іхтіологічний заказник.

Номер слайду 4

Дністер Національний природний парк «Дністровський каньйон» -визнаний одним із 7 природних чудес України.  На його території близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення. Дністровські гідроелектро-станції

Номер слайду 5

Печера «Кришталева» — одна з найбільших гіпсових печер Європи Силурійські відслонення в Трубчині з скам’янілими рештками флори і фауни, яким близько 500 мільйонів років, відомі у всьому світі.

Номер слайду 6

Національний природний парк «Хотинський»Гриняцький водоспад (Шумило)загальна висота - 34 метри. Бернівський острів — іхтіологічний заказник  місцевого значення

Номер слайду 7

Національний природний парк “Подільські Товтри” У 2008 р. увійшов до семи природних чудес України. З 2017 року входить у світову спадщину Юнеско  як один з масивів  Букових пралісів Карпат та давніх букових лісів Німеччини. Входить в 10-ку найкращих національних природних парків України. Чапля — ботанічний заказник загальнодер-жавного значення. Сатанівська Перлина —парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Номер слайду 8

Входить в 10-ку найкращих національних природних парків України.  Дельта Дністра є природним багатством світового надбання. Аккерманська фортеця — історико-архітектурна пам'ятка ХІІІ - ХV століть. 

Номер слайду 9

Чорне море. Найбільша глибина - 2210 м.Єдина акула, яка живе в Чорному морі – Катран. Вона боїться людей. Морський дракончик - найнебезпечніша риба для людини в Чорному морі. Колючки спинного плавника та зябрових кришок містять сильну отруту.

Номер слайду 10

Острів Зміїний. Загально-зоологічний заказник загальнодер-жавного значення. Найцікавішим об’єктом острову є маяк. Він єдиний в Україні знаходиться у відкритому морі. Вік його– приблизно 170 років.

Номер слайду 11

Гора Говерла. Найвища вершина Українських Карпат  і найвища точка   України Висота - 2061 м над рівнем моря. Пам'ятний знак на вершині Говерли. Прутський (Говерлян-ський) водоспад

Номер слайду 12

Джерела:http://greenworld.in.ua/index.php?id=1433939620 Автор: Rbrechko - Власна робота, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59254749 http://www.zamky.com.ua/riki/kryshtaleva-pechera-u-seli-kryvche-ternopilskoyi-oblasti/Автор: Julian Nitzsche - Власна робота, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39368125https://uk.wikipedia.org/wiki/Касперівсько-Городоцький_іхтіологічний_заказник. Автор: Devilwlad - Власна робота, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58457330 Автор: Devilwlad - Власна робота, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58476552 https://te.20minut.ua/Podorozhi/na-ternopilschini-u-dnistrovskomu-kanyoni--seredzemnomorskiy-klimat-sc-10179851.html. Автор: Hooke - Власна робота, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20969446 Автор: Vgvg1 - Власна робота, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21252517 Автор: National Park Authority - https://www.youtube.com/channel/UCj. Gwgi. Hdaoa. WDLca. W2y. Z3_w, Суспільне надбання (Public Domain), https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57037220 Автор: Nameless_One, AKA Sa. S - Panorama, 15 vertical shots, Canon EOS 350 D, Tamron 20-40/2.7-3.5 at 20mm, a 8.0, shutter speed 1/60, Filters: Cokin P160, P120. Tripod: Velbon CX640, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4316089 Автор: Nameless_One, AKA Sa. S - Panorama, 15 vertical shots, Canon EOS 350 D, Tamron 20-40/2.7-3.5 at 20mm, a 8.0, shutter speed 1/60, Filters: Cokin P160, P120. Tripod: Velbon CX640, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4316089http://www.transtour-odessa.com/ukraine/dnestrovskaya_amazoniya.htmlhttp://tut-cikavo.com/heohrafiia/252-divovizhni-fakti-pro-chorne-morehttps://pikabu.ru/story/samaya_opasnaya_ryiba_chyornogo_morya__morskoy_drakonchik_3532160http://pantikapei.ru/akuly-chernogo-morya.htmlhttp://ridna.ua/2016/06/ideji-dlya-podorozhej-ostriv-zmijinyj/Автор: NAV, Суспільне надбання, https://uk.wikipedia.org/w/index.php?curid=414813http://uhp.kharkov.ua/ua/dnistrovska_ges-2https://uk.wikipedia.org/wiki/Говерлаhttps://karpaty.life/uk/waterfalls-and-lakes/masyv-chornohora/prutskij-vodospad.html. Для виходу натисніть esc

Перегляд файлу
Перегляд файлу тимчасово недоступний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про кого йде мова? Його іменем названо закон, який стверджує, що тиск, створюваний на рідину або газ зовнішніми силами, передається рідиною або газом однаково в усіх напрямках. Батько його був відомим математиком. Він відкрив закони тиску рідин і газів, сполучених посудин. Першим провів експеримент, який підтвердив існування атмосферного тиску.1243rrrr

Номер слайду 2

Правильна відповідь. Блез Паскаль. Бали:- 4 бали;- 3 бали;- 2 бали;- 1 бал.

Номер слайду 3

Про кого йде мова? Свого часу він навчався у Римі у математика Б. Кастеллі, друга й учня Г. Галілея. Він довів, що рідина не “боїться пустоти”, а піднімається в циліндрі завдяки зовнішній силі. Його іменем названо пустоту, яка утворюється у верхній частині ртутного барометра. У 1643 році запропонував свій знаменитий дослід з трубкою, заповненою ртуттю.1234style.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 4

Правильна відповідь. Еванджеліста Торрічеллі Бали:- 4 бали;- 3 бали;- 2 бали;- 1 бал.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож по країні Гідроаеростатика7 клас

Номер слайду 2

Підготовка до подорожіВибрати рюкзак. Як правильно укласти рюкзак?Основний прилад в країні ГідроаеростатикаІсторія країни Гідроаеростатика. Жителі країни Гідроаеростатика Жителі країни

Номер слайду 3

7. Вибираємо маршрут. Обладнання: карта

Номер слайду 4

Річка Тупа8. Яка частина дубового бруска занурена у воду?

Номер слайду 5

Річка Серет9. Визначте тиск води біля основи греблі. Касперівська ГЕС – найпотужніша в Тернопільській області. Висота греблі 20 м.

Номер слайду 6

Річка Дністер11. Чому кропива навіть при слабенькому дотику легко розрізає клітини тіла людини?1210. На камінь (1), чи на гілку дерева (2) буде діяти більша виштовхувальна сила у воді?

Номер слайду 7

12. Виберіть човен, який не потоне при загрузці групи з 4 чоловік (маса кожного 50 кг) та вантажу масою 100 кг, якщо: 1 човен має масу 210 кг і об’єм 500 дм3;2 човен має масу 270 кг та об’єм 800 дм3;3 човен має масу 320 кг та об’єм 620 дм3. 132style.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 8

Товтри14. Що підказує барометр?Наша Тася гірко плаче: Упустила в річку м’ячик. Тихше,Тасечко,не пляч: Не потоне в річці м’яч.(Агнія Барто “М’ячик”)13. Чому м’яч не тоне у річці?r

Номер слайду 9

15. Виконується чи ні закон Архімеда на Місяці?16. Чи виконується закон Архімеда в стані невагомості?17. В стані невагомості тверде тіло не тисне на опору. А чи тисне газ на стінки посудини?

Номер слайду 10

19. На скільки легшим у Чорному морі стане водолаз, об’єм якого з костюмом становить 0,07 м³, а загальна маса – 90 кг? (g=9,8 Н/кг)Густина води Чорного моря - 1013,5 кг/м³Чорне море18. У якій воді легше плавати: у морській чи річковій? Чому?

Номер слайду 11

Острів Зміїний. Солоність верхнього шару води в Чорному морі становить 18 ‰20. Приготуйте 500г розчину кухонної солі, щоб його солоність була такою ж як солоність верхнього шару води Чорного моря.21. Визначте густину морської води. (Прилади: склянка з водою, динамометр, тіло відомого об’єму).24. Як усунути вм’ятину на тенісній кульці?22. Налийте в циліндр стільки води, щоб тиск на дно був такий самий як тиск води на дно у склянці.23. За допомогою дерев’яного кубика перевірте, у якій склянці густина морської води більша.

Номер слайду 12

26. Чому куля має обмежену висоту польоту?25. Чому куля в верхніх шарах атмосфери роздувається?

Номер слайду 13

Говерла28. Чий тиск на грунт більший: сарни чи трактора? Маса сарни - 30 кг, трактора – 10 800 кг. Площа опори двох гусениць трактора – 2,16 м2 , площа дотику одного копита сарни і землі – 15 см2 . Висота Говерли – 2061 м27. Який тиск на вершині Говерли, якщо біля підніжжя він нормальний?

Номер слайду 14

Висячі болота Карпат29. Як перейти топке болото?30. Чому зуби вовка і коня різні по формі?

Номер слайду 15

Скелі Довбуша31. Чому люди, що живуть в долинах, піднімаючись високо в гори, нерідко хворіють гірською хворобою, однією з ознак якої є кровотеча з носа й вух? 32. Чи можна “сховатися” від атмосферного тиску в печері?

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Джерела: Кирик Л. А. Фізика. 8 клас. Збірник задач. – Х.: Гімназія, 2008. – 256 с.http://история-вещей.рф/priboryi/istoriya-barometra.html https://ua-travels.livejournal.com/1328116.html http://imgpng.ru/img/nature/moonhttps://www.peoplesproject.com/reports/vijskovi-vodolazi-pokazali-svoyu-robotu/http://ofir-tours.com.ua/остров-змеиный-в-черном-море-прошлое-н/http://www.autotravel.ua/countries/ukraine/ostriv-zmiyinyi/ https://uk.wikipedia.org/wiki/Морська_водаhttps://urok-ua.com/tablytsya-mendeljejeva-ukrajinskoyu-movoyu/ http://www.best-wedding.com.ua/uploads/293x293/povitryana-kulya-pol-6657.jpg?v14 http://tut-cikavo.com/heohrafiia/252-divovizhni-fakti-pro-chorne-more http://prozahid.com/data/image/20170606121452.jpghttp://smayli.ru/jivotniea_8.htmlhttps://www.youtube.com/watch?v=z. S7jl. Rknp. N4https://www.agrobase.ru/catalog/machinery/machinery_751 http://school133.dnepredu.com/uk/site/psychologist.html https://7ways.com.ua/docs/about/378-carpathian-swampshttps://m.howrse.fi/dossiers/race?q. Name=akhal-tekehttps://електронна-енциклопедія.укр/traditions/vovk-u-svitogljadi-ukrayinciv.htmlhttps://www.ukraine-is.com/uk/10-prirodnix-pamyatok-ukraїni-yaki-spodobayutsya-kozhnomu/ https://www.youtube.com/watch?v=ay88 MJg. XDQQ http://patrioty.org.ua/images/2016/10/27143447_1465903090_karpaty_large.jpg

Перегляд файлу
Перегляд файлу тимчасово недоступний.
zip
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
Додано
21 грудня 2018
Переглядів
721
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку