Урок з географії для 6 класу "Землетруси"

Про матеріал
Матеріал містить розгорнутий конспект уроку "Землетруси", мультимедійну презентацію до нього та посилання на відеофрагменти про причини і наслідки землетрусів
Зміст архіву
Перегляд файлу

Урок № 24 (6 клас)

Тема уроку: «Землетруси»

Мета: поглибити та систематизувати знання про внутрішні процеси Землі; сформувати знання про землетруси та райони їхнього поширення; розвивати вміння працювати з картами та схемами атласу, визначати райони їхньої найбільшої інтенсивності; розвивати вміння розпізнавати передвісники землетрусів, діяти під час землетрусів; виховувати відповідальність за своє життя, пізнавальний інтерес до професії сейсмолога.

Обладнання: підручники, атласи, фізична карта світу, ноутбук, проектор, мультимедійна презентація «Землетруси», контурні карти.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Очікувані результати: учні зможуть пояснювати зміст понять «землетруси», «епіцентр», «сейсмограф», наводити приклади і показувати на карті сейсмічні пояси, пояснювати причини сейсмічної активності в їхніх межах.

 

ХІД УРОКУ

 

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Прийом «Бліцопитування»

Яка внутрішня будова Землі?

Що таке літосферні плити?

Чому літосферні плити рухаються?

Які види рухів літосферних плит ви знаєте?

З якою метою вивчають рухи літосферних плит?

 

IIІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Прийом «Відстрочена відгадка»

Час від часу в засобах масової інформації з’являються повідомлення про землетруси, які відбуваються в різних куточках нашої планети. Серед усіх стихійних лих, за даними ЮНЕСКО, ці природні явища займають перше місце у світі за заподіяною економічною шкодою і кількістю загиблих.

Внутрішні сили Землі виявляють свою силу в раптових катастрофічних руйнуваннях. Глибокі тріщини розколюють земну поверхню. Унаслідок підземних поштовхів руйнуються будинки в містах і селах, під уламками яких гинуть тисячі людей. І все це відбувається за лічені секунди. Де і чому вони трапляються? Чи можна передбачити та спрогнозувати їх? Чи трапляються вони в України? Як поводитися під час такого явища?

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Причини землетрусів

Землетруси — це раптові підземні поштовхи і струси земної поверхні, що виникають у результаті розривів та зсувів земної кори. (підр., с. 82, § 22)

Пошук у відео-фрагменті відповіді на питання: які причини землетрусів?

Причинами землетрусів є раптові розриви та зміщення пластів у глибинах земної кори і навіть у верхніх шарах мантії, які передаються на значні відстані і викликають струси земної кори.

Енергія, що звільнюється внаслідок цих зміщень, дорівнює за потужністю вибуху кількох десятків ядерних бомб. Вона поширюється сейсмічними (від грецького слова «сейсмос» — коливання) хвилями від вогнища землетрусу (гіпоцентру) до поверхні Землі, як хвиля від кинутого у воду каменя (підр., с. 83, § 22).

Зарисовка схеми поширення землетрусу

Місце на поверхні Землі, що міститься над осередком, називають епіцентром землетрусу. Руйнування тут найбільші. Чим далі від нього, тим сила землетрусу слабшає.

Висновок 1. Землетруси спричинені внутрішніми силами Землі, які рухають літосферні плити та спричиняють їхні раптові зміщення.

2. Райони найбільшого поширення землетрусів

Випереджальне завдання – повідомлення про найбільш руйнівні землетруси ХХ ст. Позначення на карті біля дошки місць найбільших землетрусів

Прийом «Мозковий штурм»

Яку закономірність помітно у розташуванні землетрусів?

Прийом «Картографічний практикум»

За картою «Будова земної кори» установіть райони найбільшого поширення землетрусів.

Найчастіше землетруси трапляються на межах літосферних плит, у зонах розломів. Райони їхнього поширення — сейсмічні області — розміщені по земній кулі нерівномірно. Найчастіше ці природні явища спостерігаються в Альпійсько-Гімалайському (53 % землетрусів) і Тихоокеанському (39 %) сейсмічних поясах.

Висновок 2. Більшість землетрусів відбуваються в межах рухомих ділянок земної кори в місцях зіткнення або розходження літосферних плит.

3. Передвісники та наслідки землетрусів

Перегляд відео-фрагменту «Землетруси», заповнення схеми в зошиті

Передувати підземним поштовхам може поява стороннього запаху води у природних водоймах, підвищення температури води, а також нехарактерна поведінка тварин. Неспокійними під час слабких поштовхів (які людина не відчуває) стають акваріумі рибки, собаки, коти, коні, ведмеді, домашня худоба. А слабкі землетруси часто є попередниками більш сильних.

Наслідками землетрусів стають руйнування різної інтенсивності, деформація земної поверхні, зсуви, обвали, пожежі. Одним з катастрофічних наслідків землетрусів під дном океанів є велетенські хвилі заввишки до 60 м, що набігають на океанські узбережжя. Вони мають назву цунамі. У відкритому морі висота цих хвиль невелика (кілька метрів), тому перед прогнозованим землетрусом кораблі виходять у відкрите море, щоб уникнути руйнівного удару біля пристані. Найбільшої висоти цунамі досягають у вузьких бухтах. У перекладі з японської мови «цунамі» означає «хвилі в гавані».

4. Вимірювання сили землетрусів та їх прогнозування

Для оцінювання інтенсивності землетрусів користуються дванадцятибальною шкалою (Шкалою Ріхтера).

Сейсмологія — наука, що вивчає землетруси, встановлює їхні причини, зв’язок з тектонічними процесами, можливість прогнозування.

Сейсмограф — прилад для автоматичного запису коливань земної поверхні, зумовлених сейсмічними хвилями.

Передбачити наближення землетрусів дуже важко. Для вивчення цього явища природи будують сейсмічні станції, що розташовані глибоко під землею, в шахтах.

Високочутливі прилади цих станцій — сейсмографи фіксують найменші коливання земної кори.

Прийом «Проблемне питання»

Як в умовах постійної нестабільності земної кори людям вдається будувати стаповерхові хмарочоси й височенні вежі?

Рухівка

 

5. Протидія землетрусам

1) Постійне спостереження за коливаннями земної кори. Кожні 30 секунд інформація від сейсмографів надходить до спеціальних центрів.

2) Спостереження за поведінкою тварин. На сьогодні вдалося виявити близько 70 видів тварин, які відчувають наближення землетрусів і виразно реагують.

3) Будівництво сейсмостійких будинків.

4) Навчання правильної поведінки під час землетрусів.

Висновок 3. Землетруси можуть мати руйнівний, катастрофічний характер. У районах, де трапляються землетруси, проживають люди. Тому важливо вести постійні спостереження за інтенсивністю підземних поштовхів, конструювати будівлі з урахуванням коливань земної кори, правильно поводитися під час землетрусів.

 

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНИХ ЗНАНЬ

Прийом «Картографічний практикум»

На контурній карті, де підписані найбільші літосферні плити,позначте місця найбільшої інтенсивності землетрусів. Інструктаж щодо роботи з контурною картою. (У разі відсутності контурної карти – індивідуальне завдання з підручником)

Прийом «Проблемне питання»

Чи можливі землетруси на території України? Якщо так, то в яких місцях їх слід очікувати?

Прийом «Естафета» Розробіть правила поведінки під час землетрусів (учні передають аркуш з останніх парт на передні, записуючи по одному правилу, кожен ряд має своє завдання)

 

 

VI. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

Вивчення рухів літосферних плит дає вченим можливість складати прогнози щодо того, на яких територіях та якого масштабу землетруси можливі.

 

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацювати § 22.

2. Підготувати повідомлення про найбільш активні вулкани на планеті.

3. Узагальнити і записати правила поведінки під час землетрусів.

 

ДОДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ ДО УРОКУ

 

Щороку на нашій планеті відбувається в середньому 800 тис. землетрусів, з яких близько 100 руйнівної сили. Першість за кількістю землетрусів поділяють Японія та Чилі. Географи звуть їх «гамаками земної кулі». У кожній з цих країн щороку відбувається в середньому по кілька тисяч землетрусів. Так, в Японії —7–8 тис. землетрусів на рік, але більшість із них слабкі, їх фіксують за допомогою приладів.

Виникають землетруси переважно в рухомих зонах земної кори — сейсмічних поясах. В Україні землетруси силою 7–9 балів траплялись у Карпатах і Кримських горах, які розташовані в межах Альпійсько-Гімалайського сейсмічного поясу.

Але іноді вони бувають і на платформах — зокрема і на Східноєвропейській (куди належить і більша частина України). Так,у межах нашої держави вони зафіксовані в літописах з XI століття:в 1091, 1108, 1122, 1170 роках і пізніше. Наприклад, у «Воскресенской летописи» описано сильний землетрус у Києві 1196 р., під час якого «коливалися церкви і люди від коливання землі і страху падали на землю».

Сильний землетрус зафіксовано і в літописі 1230 року, який був не тільки в Києві, а й в Ростові, Суздалі, Володимирі, Переяславі і Новгороді. Судячи з усього, епіцентр його був десь у Карпатах і мав силу мабуть не менше 10–11 балів, якщо брати його по шкалі МSК-64. У Печерському монастирі були дуже пошкоджені церква і трапезниця.

 

Перший сейсмограф. У роки правління династії Хань з 206 року до н. е. по 220 рік у Китаї систематично відбувалися землетруси. Населення країни жило в постійному страху перед цим грізним природним явищем

Імператор вирішив задобрити богів, які, як він вважав, чимось розгнівалися на нього. Він наказав підвищити податки для того, щоб зібрати гроші на багаті жертвоприношення. Це, на його думку, мало задобрити богів.

На той час Китай славився видатними вченими, один з яких, Чжан Хен, займався різними науками: астрономією, механікою, математикою, географією, а також сейсмологією. Він розумів, що землетрус не викликається гнівом богів, а це – явище природи, яке потрібно вивчати.

Після тривалих досліджень і експериментів він створив перший в світі сейсмограф, який, як свідчать історичні хроніки, досить точно передбачив кілька землетрусів, які сталися в Лояне - тодішній столиці Піднебесної, а також потужний землетрус у провінції Ганьсу.

Прилад Чжан Хена складався з мідної посудини, всередині якої був маятник. До маятника примикали 8 пружин-важелів, виведених назовні. До зовнішнього кінця кожного важеля була прикріплена металева голова дракона, в пащі якого знаходився мідна кулька.

Найменше відхилення маятника в сторону під впливом коливань земної кори призводило до натискання одного з важелів, який в результаті змінював своє положення. Рукоятка важеля у вигляді голови дракона механічно відкривала пащу, і з неї випадала кулька, котра потрапляла в рот до однієї з вісьмох жаб, розташованих біля основи посудини. По тому, який із драконів випльовував кульку, дізнавалися, в якому з восьми напрямків відбудеться землетрус.

Тварини – передвісники землетрусів

Останніми роками досить активно вивчаються біологічні провісники землетрусів. Так, перед землетрусом крокодили вилазять на поверхню з води і залишаються на березі, поки не припиняться підземні поштовхи. До живих сейсмографів зараховують і папуг. За дві години до підземного поштовху домашні папуги починають виявляти ознаки сильного занепокоєння і хвилювання, безперервно і голосно кричать. Серед тварин, що завбачають землетруси, особливою чутливістю наділені змії. Часто вони першими з наземних тварин відчувають лихо. Отже, вони дізнаються про це з ледь відчутних підземних поштовхів та вібрації землі. Помічено, що перед землетрусом собаки виють і гавкають, коти занепокоєно нявчать, корови мукають, коні рвуться з припони. Птахи – голуби, ластівки, горобці також поводяться неспокійно і завчасно залишають свої пристановища.

Серед завбачників землетрусів є деякі риби. Відомий такий факт: у 1783 році перед землетрусом на острові Сицилія багато риб спливало на поверхню моря. Велика кількість випадків, коли мешканці морських глибин з’являються на мілководді біля берегів дала вченим підстави вважати, що це далеко не випадкове явище. Вони вбачають у цьому біологічну закономірність природи, таємниці якої залишаються нерозкриті і чекають свого пояснення.

У багатьох оселях Японії, де землетруси звичне явище, розводять акваріумних рибок, які за декілька годин до початку землетрусу починають метушитися по акваріуму.

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗЕМЛЕТРУСИПРИЧИНИОЗНАКИРАЙОНИ ПОШИРЕННЯПРОГНОЗУВАННЯ НАСЛІДКИ

Номер слайду 2

ВНУТРІШНЯ БУДОВА ЗЕМЛІЯкого шару не вистачає?

Номер слайду 3

РУХИ ЗЕМНОЇ КОРИ

Номер слайду 4

Землетрус – це …підр., § 22, с. 82

Номер слайду 5

Причини землетрусівhttps://www.youtube.com/watch?v=Zba_o. QOGECM

Номер слайду 6

Схема землетрусу. Епіцентр. Сейсмічні хвиліГіпоцентр(вогнище)Сейсмічні хвиліВисновок 1. Землетруси спричинені внутрішніми силами Землі, які рухають літосферні плити та спричиняють їхні раптові зміщення

Номер слайду 7

Райони поширення землетрусів. Висновок 2. Більшість землетрусів відбуваються в межах рухомих ділянок земної кори в місцях зіткнення або розходження літосферних плит

Номер слайду 8

Номер слайду 9

https://www.youtube.com/watch?v=vo. FCYWTUSI4

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Принцип поширення цунамі (“хвилі в гавані”)

Номер слайду 12

Сейсмограф — прилад для автоматичного запису коливань земної поверхні, зумовлених сейсмічними хвилями

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Сейсмостійкі будинки – основа життя у сейсмічно активних районах

Номер слайду 15

Сейсмічні райони світу. Сейсмічні пояси

Номер слайду 16

Землетруси в Україні

Номер слайду 17

Запропонуйте правила поведінки під час землетрусу:І ряд – у багатоповерхівціІІ ряд – в одноповерховому приміщенніІІІ ряд – на подвір'ї та біля водойм

Номер слайду 18

Домашнє завдання1. Опрацювати § 22.2. Підготувати повідомлення про найбільш активні вулкани на планеті.3. Узагальнити і записати правила поведінки під час землетрусів. Бажаю успіху!

zip
Додано
29 січня 2019
Переглядів
12148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку