Урок з гкографії 9 клас "лісове господарство світу та України"

Про матеріал
Лісове господарство. Основні лісові пояси світу. Лісозабезпеченість. Лісове господарство в Україні.Тип уроку: урок засвоєння нових знань. Очікувані результати НПД: учні називають основні лісові пояси світу, пояснюють та показують на карті розміщення лісових поясів та лісових масивів в Україні; пояснюють розміщення лісових поясів світу, лісових масивів в Україні; порівнюють лісозабезпеченість України, світу й окремих його регіонів; оцінюють вплив лісового господарства на стан географічного се¬редовища; усвідомлює відповідальність громадянина, місцевих громад, держави за збереження лісових ресурсів. Розвивальна та виховна мета: розвивати розуміння єдності та гармонії між природним середовищем і людською діяльністю; формувати екологічну грамотність; виховувати любов до природи Землі, самостійність, допитливість.
Перегляд файлу

Урок № 24                                   Дата: 26.12.2023 р.                                        Клас: 9

 

Тема уроку:  Лісове господарство. Основні лісові пояси світу. Лісозабезпеченість. Лісове господарство в Україні.

Очікувані результати НПД: учні називають основні лісові пояси світу, пояснюють та показують на карті розміщення лісових поясів та лісових масивів в Україні; пояснюють розміщення лісових поясів світу, лісових масивів в Україні; порівнюють лісозабезпеченість України, світу й окремих його регіонів; оцінюють вплив лісового господарства на стан географічного се­редовища; усвідомлює відповідальність громадянина, місцевих громад, держави за збереження лісових ресурсів.

Розвивальна та виховна мета: розвивати розуміння єдності та гармонії між природним середовищем і людською діяльністю; формувати екологічну грамотність; виховувати любов до природи Землі, самостійність, допитливість.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: підручники, е-карти, комп’ютер, мультимедійна презентація.

Опорні та базові поняття: первинний сектор господарства, лісове господарство, лісозабезпеченість, лісистість, лісові ресурси.

Хід уроку

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ. Привітання з учнями. З’ясування самопочуття учнів. Обмін позитивними емоціями.

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ

    1. До якого сектора  економіки належить  с/г?

Сьогодні на  уроці ми  розглянемо ще  одну  галузь, що  належить до первинного  сектора  економіки – це лісове господарство.

2. Давайте  пригадаємо (слайд №2)

- В яких  широтах  сформувалися лісові природні зони?

- Які умови потрібні для формування лісів? (достатня  волога  і  тепло)

         -  Давайте  пригадаємо  природні  зони,  де зростають  ліси.

         

 

ІII. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНО-ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ.

(слайд №3) Для того щоб пригадати яке значення у нашому житті має ліс, перейдемо за посилання та пограємо у гру з флеш-картками за посиланням.

                    https://wordwall.net/ru/resource/56959349

Отже, як  ви  вже  зрозуміли саме  про  них  та  про  лісове  господарство   світу  та  України ми вестимемо розмову  сьогодні на  уроці.

ІV Повідомлення теми і мети уроку. (слайд №4)

V. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

  1. Лісове господарство. Лісозабезпеченість.

Прийом «Мозковий  штурм» Яке, на  вашу  думку, головне  завдання лісового   господарства? (заслухати відповіді учнів)(слайд 5)

(Слайд №6) Прийом «Словничок». Лісове господарство - це особлива галузь діяльності людини, оскільки передбачає використання одного з найцінніших природних ресурсів планети — лісових.  Існує ще одне поняття  - лісове господарство галузь економіки, що вивчає, охорону і захист лісів, а також регулювання їх використання в цілях задоволення потреб у лісових ресурсах, веде облік і відтворення.

(слайд №7) Лісове господарство складається з:

  • лісівництва,
  • лісозаготівлі,
  • одержування та первинна обробка технічної або паливної деревини,      
  • збирання дикорослих лісових продуктів

 

 

Все це є сировиною для переробної промисловості, будівництва, є паливом, використовується  для декоративно-побутового призначення та виробництва ліків.

(слайд №8) Для лісового господарства  характерні  такі  показники.

Лісозабезпеченість території показник, розрахований шляхом ділення площі лісів на кількість населення світу, країни (області). Лісозабезпеченість  світу  становить  близько 0,54га на  людину

Лісистість території — відношення площі лісів до загальної площі тери­торії. Середня лісистість поверхні  землі становить  30,5%, а лісистість території України становить 15,9%.

2. Ліси і лісові ресурси. Прийом «Хвилинка міркувань та логіки». Робота зі схемою «Лісові ресурси»(слайд №9)

Ліси мають багатоцільове призначення. Вони утворюють найбільші екосистеми на Землі. Надзвичайно важливі ліси для фотосинтезу, стабілізації кисневого балансу атмосфери, поглинання вуглекислого газу, а також збереження родючості ґрунтів, чистоти підземних вод. Вони є домівкою тварин, місцем збереження рослинного розмаїття, важливим джерелом деревних, харчових, кормових, технічних, лікарських та інших ресурсів. Світові лісові ресурси визначаються трьома головними показниками: площа лісів, лісистість і запаси деревини. Площа лісів світу становить 4,2 млрд га, пересічна лісистість сягає 32%, а запаси деревини оцінюють у 530 млрд м3. Протягом століть ліси вирубують під орні землі, плантації й пасовища. На Землі лише за останні 200 років лісистість зменшилася удвічі. Збезлісення окремих регіонів стало критичним. Із цим пов’язані вкрай негативні явища: ерозія ґрунтів, збіднення біологічного розмаїття, зменшення вироблення кисню в планетарному масштабі. Окрім того, деревина здавна була будівельним матеріалом і паливом, сировиною для виробництва целюлози, паперу тощо. Світова заготівля деревини сягнула 5 млрд м3, з яких близько половини використовують для обігріву житла і приготування їжі. Це призводить до щорічного зменшення площі лісів щонайменше на 20 млн га.

Гра «Логічний ланцюжок» (складання логічної схеми «Негативний плив господарської діяльності на ліс») (слайд 10)

Отже, ліси – це дійсно багатство природи. І виникає таке питання, чи рівномірно ліси розміщенні на планеті, чи є якась певна закономірність? Тому, перейдемо до наступного нашого завдання які існують лісові пояси світу.

3. Основні лісові пояси світу. (слайд 11)

Гра «Що  зайве?»

Сосна, дуб, береза, червоне дерево, вільха.

Сандалове  дерево, дерево-кебрачо, модрина, чорне дерево, гевея.

 Гілеї, сельви,  джунглі,  діброва?

Отже,  майже всі ліси планети зосереджені в двох лісових поясах, які умовно на­зивають північний та південний. Ваше завдання буде наступним. На ст.88-89 у підручнику є інформація про ці лісові пояси. Об’єднуємось у дві групи. І група опрацьовує інформацію про Північний лісовий пояс, ІІ група – про Південний. Роботу виконуємо за  планом:

     Поширення

     Країни

     Зростає чи зменшується  лісистість? Якщо так, то чому?

 

(слайд 12) Ліси північного поясу. Зосереджені в помірному поясі Північної півкулі (тут переважають хвойні породи дерев). Він охоплює значну територію в Азії та Північній Америці. Країни: у цьому поясі найбільші масиви лісів мають Росія, Канада, США, Швеція та Фінляндія. Площа північного поясу відносна стабільна, а в останні роки навіть збільшується.

(слайд 13) Ліси південного поясу розташовані в екваторіальному й субекваторіальному поясах (переважають широколистяні породи дерев). Країни: це північ Південної Америки (басейн Амазонки), Центральна Америка, західна частина екваторіальної Африки (зокрема басейн річки Конго), Південно-Східну Азія, північний схід Австралії. Найбільші лісові масиви тут зосереджені в Бразилії, Колумбії, Конго, Мозамбіку, Індонезії, Малайзії. Площа південного поясу скорочується через активну вирубку лісів у країнах, що розвиваються.

Ліси якого  поясу ми  називаємо «легенями  планети»? (Ліси Амазонки- сельва, ліси екваторіального поясу Африки – гілеї)

4.Світові  обсяги  лісозаготівлі. (слайд 15)

Запаси деревини світу оцінені спеціалістами у 143 млрд м3. Щорічно у світі заготовляється близько 3,5 млрд м3 деревини, а обсяги лісозаготівель при цьому зростають на 50 млн м3. Отже, запаси лісу обмежені, а темпи вирубування зростають. Щороку Земля втрачає 12 млн гектарів лісів. Якщо така тенденція збережеться, то вже через півстоліття на земній кулі не залишиться лісів природного походження.

Характер сировини лісозаготівельної промисловості за останні десятиріччя докорінно змінився. Розширені плантаційні насадження, які замінили природні лісові масиви.

Згідно з даними FAOSTAT, у 2018 році найбільші обсяги деревини було заготовлено в США (439 млн м³ - 11,3% від загальносвітової заготівлі), Індії (354 млн м³ - 9,1%), Китаї (329 млн м³ - 8,5%), Бразилії (257 млн м³ - 6,6%), і Росії (236 млн м³ - 6,1%).

Загальний обсяг врахованої заготівлі деревини у світі у 2018 році склав 3891 мільйон кубометрів — це на 1,8% більше, ніж в попередньому році, і на 54,6% більше, ніж в 1961 (перший рік, за який є загальносвітові дані). Середнє зростання світових обсягів заготівлі деревини за період з 1961 по 2018 рр. склало приблизно 0,8% на рік.

Звичайно, це без поправки на чорних лісорубів і взагалі на невраховану заготівлю. Дані FAOSTAT ґрунтуються на державну статистику — причому видно, що по Росії це були попередні дані (в FAOSTAT по Росії наводиться обсяг заготівлі за 2018 рік у 236 мільйонів кубометрів, а в ЕМІСС підсумкові дані - 238,6 мільйона). Тому дані досить приблизні, особливо з урахуванням того, що серйозні проблеми з урахуванням деревини, що заготовляється є не тільки у нас, але і в інших великих країнах, що займаються лісозаготівлею.
 Але у нас все-таки на частку саме "чорних лісорубів" доводиться дуже невеликі обсяги  деревини, що заготовляється — максимум перші відсотки. Основна неврахована заготівля — це рубка понад дозволені та враховані обсяги, або не тих порід і не тієї якості, у "білих" чи "сірих" лісорубів, що мають на рубку всі дозвільні документи. "Чорні лісоруби" - це така страшилка, що просувається в тому числі й державою, щоб відвернути увагу суспільства від безгосподарного лісокористування та узаконеного злодійства.

(слайд 16) Зміна об’ємів заготівлі деревини у світі за період з 1961 по 2018 рр. (за даними FAOSTAT)

 

 

(слайд 17) Частка найбільших країн за обсягами лісозаготівлі у світі, 2018 р. (за даними FAOSTAT)

 

 

 

(слайд 18) 5. Лісове господарство України. За загальною площею лісів Україна входить до першої десятки країн Європи, водночас лісистість її території низька — менше 16%. Наша країна не має оптимального рівня лісистості (20%), за якого найбільш ефективно використовуються земельні ресурси, формується екологічно стабільне середовище й найповніше проявляються всі корисні властивості лісу.

Робота  з  підручником

Ліси поширені дуже нерівномірно. Вони зосереджені переважно на Поліссі та в Українських Карпатах. Поліські та карпатські області мають найбільші показники лісистості (максимальний — у Закарпатській (51%). У двох областях (Сумській і Черкаській) він близький до середньоукраїнського значення, а в решті — нижчий від нього. Найнижчі показники мають Запорізька, Миколаївська і Херсонська області.

Ліси України за призначенням і розміщенням виконують переважно екологічні (водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі) функції й мають обмежене промислове використання. Понад 16% лісів, які належать державі, входять до природно-заповідного фонду України. Запас деревини в лісах оцінюють у 2,1 млрд м3. Тривалий час її заготівля в Україні відбувалася в обсягах, менших від приросту лісових запасів. Тому запас деревини поступово збільшувався. Проте з початку ХХІ ст. заготівля лісу в державних господарствах почала різко зростати, а в останні кілька років до неї додалися неконтрольовані вирубування лісів, що належать територіальним громадам. Суцільні вирубування лісів (особливо в гірській місцевості) загрожують довкіллю, а також нищення лісових масивів іншими видами нелегальної діяльності (наприклад, масштабний видобуток бурштину на Поліссі).

(слайд 19,20) Прийом «Географічний практикум».

Завдання: Порівняйте лісозабезпеченність світу та України.

(слайд 21) 6. Прийом «Мозковий штурм» Що входить  до  продукції  лісової  промисловості

(слайд 22) Пиломатеріали, фанера, меблі, целюлоза, папір, картон, паливо.

Як  ви думаєте який  вид продукції  переважає  за  виробництвом?

Пиломатеріали та  папір.

(слайд 23) 7. Проблеми і  перспективи лісового господарства. Збереження  та  відновлення ресурсів

Ліси  це  відновлювальні ресурси. Ніби  нічого  страшного «Вирубав- посадив»

Але чи є  різниця між природніми лісами або пралісами і  штучними  або  господарськими  лісами?

Праліси та старовікові ліси – недоторкані ділянки, які існують і розвиваються під впливом природи. У справжньому лісі повинні бути і старі, і молоді, і повалені дерева. Адже що різноманітніший ліс, то більше в ньому життя. Завдяки цьому вони мають високу життєздатність, стійкі проти несприятливих впливів, забезпечують надзвичайно важливі екосистемні послуги (регулювання клімату, очищення води, утримання вуглецю, збереження унікального біорізноманіття та виняткових естетичних, екоосвітніх цінностей тощо), котрі не в змозі повноцінно надати господарські ліси. Після знищення, праліси неможливо відтворити. На сьогоднішній день їх значною мірою знищено. У Європі залишки пралісів збереглися лише у Карпатах, на Балканах і північній Росії Такий праліс є в Житомирській області, але зараз до нього вже дуже близько підкрався видобуток бурштину. У Хмельницькій області в Сатанові залишився буковий праліс. Також це шмат лісу Голосіївського національного парку. Він був ще до того, як з'явився Київ. Там є старі дерава, які мають по декілька століть. Але таких місць в Україні дуже мало. Та й загалом природних лісів у нас залишилося менше як 10%, усім їм загрожує повне знищення

(слайд 24) Отже, яке  стоїть  завдання  перед  державою, громадськістю, лісівниками?

(Збереження пралісів  надання  їм  статусу заповідних)

(слайд 25) V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ.  Виконуємо онлайн-тест за посиланням https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=3456590

(слайд 26) VІ. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: стисло про головне

• Основою для розвитку лісового господарства є лісові ресурси.

• Усі ліси світу утворюють два великі лісові пояси — північний і південний.

• Провідна роль у розміщенні підприємств лісової промисловості належить сировинному чиннику, велике значення має і транспортний.

• Найбільшими країнами із заготівлі деревини є Індія, США, Китай, Бразилія та Росія.

• Україна належить до малолісних і лісодефіцитних країн.

• Основними лісозаготівельними районами України є Карпати та Полісся.

(слайд 27) VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацювати параграф 16

2. Виконайте тест за посиланням https://www.liveworksheets.com/w/uk/geography/7334086 (максимальний бал за виконання – 9 балів)

3. Творче завдання  10-12 балів , письмово «З’ясуйте проблеми, що стосуються вивозу лісу-кругляка з нашої держави в інші країни. Поміркуйте, чи вигідно Україні його вивозити. Відповідь обґрунтуйте.»  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

doc
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
4 січня
Переглядів
311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку