Урок з Громадянської освіти "Ринок праці".

Про матеріал
Очікувані результати: Після цього уроку учні зможуть: визначати способи реалізації власних економічних інтересів в межах законодавства та прав інших осіб; вміє скласти власне резюме; знає що запорукою успішної професійної діяльності є зважена самооцінка власних здібностей та талантів.
Перегляд файлу

Предмет: громадянська освіта

Клас: 10

 

Урок №

Тема: Ринок праці.

 

Мета уроку: створити умови для розвитку громадянської компетентності учнів; розвитку інтересу до вивчення громадянської освіти, логічного мислення, правової грамотної мови, самоконтролю; виховання ключових громадянської компетентності.  

Очікувані результати: Після цього уроку учні зможуть: визначати способи реалізації власних економічних інтересів в межах законодавства та прав інших осіб; вміє скласти власне резюме; знає що запорукою успішної професійної діяльності є зважена самооцінка власних здібностей та талантів.

Обладнання уроку: підручник. 

Тип уроку: розвиток громадянської компетентності

Перебіг уроку

1. Організаційний етап. Мотивація навчальної діяльності учнів.

2. Актуалізація опорних знань:

Бесіда з класом: Як показує зарубіжний досвід, для того щоб суспільство було заможним, потрібно, аби 5–7 % його активного населення мало схильність до підприємництва. Які ж вигоди суспільству від підприємців?

3. Вивчення нового матеріалу:

3.1 Ринок праці.

Ринок праці — це система суспільних відносин, пов’язаних з купівлею і продажем трудових послуг працівників (послуг праці).

Ринок праці — це сфера формування попиту і пропозиції на робочу силу. Елементами ринку праці є: попит, пропозиція, трудові послуги (послуги праці), ціна, конкуренція, резервування праці, трудова мобільність.

Праця (або послуги праці) — один з основних факторів виробництва, власниками якого є домогосподарства.

Роботодавець — це юридична або фізична особа, яка, беручи до уваги попит на свою продукцію (послуги), утворює попит на працю та надає можливість найманим працівникам працювати й отримувати заробітну плату.

Найманий робітник — це фізична особа, яка виконує роботу за наймом, уклала письмовий трудовий договір, контракт чи усну угоду з керівником підприємства будь-якої форми власності з визначенням умов трудової діяльності особи, за якою вона одержує обумовлену договором оплату готівкою або в натуральному вигляді.

3.2. Учасники ринку праці.

Професія — це певний вид трудової діяльності, який потребує спеціальних теоретичних знань і практичних навичок, отриманих у процесі спеціальної підготовки.

Стаття 1 Закону України «Про оплату праці» дає таке визначення: заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства. На конкурентному ринку праці заробітна плата визначається попитом і пропозицією робочої сили. Важливу роль у встановленні попиту на робочу силу визначає рівень технічної оснащеності підприємства: заробітна плата найманих працівників буде порівнюватися з витратами на придбання відповідного оснащення, і в деяких випадках підприємцю буде вигідніше модернізувати технічне оснащення, аніж приймати на роботу додаткових працівників.

4. Рефлексія:

1. Що продається на ринку праці?

2. Назвіть учасників ринку праці?

3. Поясніть  поняття:  професії, спеціальності, кваліфікації працівника.

4. Визначте заробітну плату як дохід найманого працівника.

5. Складіть власне резюме.

5. Підсумок уроку.

6. Домашнє завдання:§

docx
Додано
6 січня 2023
Переглядів
968
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку