Урок з інформатики для учнів 9 класу "Захист проекту "Інформаційне суспільство" за методом шести капелюхів" з теми "Комп'ютерні презентації"

Про матеріал
Підсумковий урок з теми "Комп'ютерні презентації" в 9 класі. Завдання полягає у розгляді раніше вивченої теми "Інформаційне суспільство" за авторським методом Едварда де Боно "Шести капелюхів" та її представлення за допомогою редактора презентацій. Архів містить файли: 1. Конспект уроку 2. Презентація 3. Критерії оцінювання виступу (захисту робіт) 4. Заготовки капелюхів для бейджів
Перегляд файлу

Оцінювання виступу по шкалі від 3 до 5, де 3 – задовільно, 4 – добре, 5 - відмінно

__________________________________________________________________

9 - В

Білий капелюх

(факти)

Чорний капелюх

(критика)

Жовтий капелюх

(логічний позитив)

Червоний капелюх

(емоції та інтуїція)

Зелений капелюх

(ідеї та креативність)

Чи розкрита тема виступу

 

 

 

 

 

Дизайн презентації

 

 

 

 

 

Анімація в презентації

 

 

 

 

 

Усний виступ команди

 

 

 

 

 

Правильність структури презентації

 

 

 

 

 

Загальне враження від виступу

 

 

 

 

 





 

 

Перегляд файлу

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\білий капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\білий капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\білий капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\білий капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\жовтий капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\жовтий капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\жовтий капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\жовтий капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\червоний капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\червоний капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\зелений капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\зелений капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\зелений капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\синя.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\чорний капелюх.jpg

D:\Мои документы\Пасічник\9 клас\Відкритий урок\чорний капелюх.jpg

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Груповий навчальний проект«Інформаційне суспільство»9 клас. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 2

Зміст проектної діяльностіОбговорення теми проекту. Ознайомлення з методом «6-ти капелюхів»Поділ учнів на групи. Розподіл «капелюхів»Пошук та підготовка інформаціїОформлення презентаціїЗахист групового проекту. Підведення підсумків9 клас. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 3

Метод шести капелюхів9 клас. Білий капелюхфокусування уваги на інформації аналіз відомих фактів та цифр, а також оцінка того, яких відомостей не вистачає та з яких джерел їх можна отримати. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 4

Метод шести капелюхів9 клас. Жовтий капелюхлогічний позитив дослідження можливих успіхів, пошук переваг та оптимістичний прогноз події/ідеї/ситуації, яка розглядається. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 5

Метод шести капелюхів9 клас. Чорний капелюхкритика оцінка ситуації з точки зору наявності недоліків, ризиків та загроз її розвитку. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 6

Метод шести капелюхів9 клас. Червоний капелюхувага до емоцій, відчуттів та інтуїціїНе вдаючись у подробиці та міркування, на цьому етапі висловлюються всі інтуїтивні здогадки. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 7

Метод шести капелюхів9 клас. Зелений капелюхтворчий підхід та креативністьпошук альтернатив, генерація ідей, модифікація вже наявних напрацювань. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 8

Метод шести капелюхів9 клас. Синій капелюхуправління процесом дискусіїпідбиття підсумків і обговорення користі та ефективності методу в конкретних умовах. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 9

Пошук та підготовка інформації9 класІнтерактивне спілкування (соцмережі)Віртуальні подорожі (екскурсії)Пошукові системи: «знання під рукою»Розвиток критичного мислення. Політичні об'єднанняІнтернет речей (розумні пристрої)Опрацювання даних, обчислення. Моделювання процесів Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 10

Пошук та підготовка інформації9 класІнтелектуальна власність. Освоєння космосу Подання даних, звітність. Оцифрування бібліотек, архівів. Віртуальна реальність (ігрова)Кібератаки, хакерство. Вебінари, дистанційне навчання. Електронний банкінг, Pay Pass. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 11

Приклад оформлення презентації9 клас. Представити групу Розглянути тему в ключових поняттях отриманого «капелюха»Навести аргументи/факти/пропозиціїПідвести підсумки/запропонувати рішення проблеми/поділитися ідеями. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 12

Приклад оформлення презентації9 клас. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 13

Приклад оформлення презентації9 клас. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 14

Приклад оформлення презентації9 клас. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 15

Приклад оформлення презентації9 клас. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 16

Приклад оформлення презентації9 клас. Черкаський колегіум «Берегиня»

Номер слайду 17

Підведення підсумків. Захист навчального групового проекту відбудеться 22.10.2019 Бажаю успіхів!9 клас. Черкаський колегіум «Берегиня»

Перегляд файлу

23.10.2019          9-В клас

Тема: Захист колективного навчального проекту «Інформаційне суспільство».

Мета:

Навчальна: застосування і закріплення учнями знань, набутих на уроках інформатики; підвищення інтересу учнів до інформатики як навчального предмета; розширення світогляду в галузі інформатики; спонукання до систематичного долучення і самостійного вивчення предмета; розкриття естетичної сторони інформатики у процесі пошуку правильного варіанта розв’язання певного завдання.

Розвивальна: розвиток асоціативного, образного та критичного мислення; розвивання здатності та навичок роботи в групі; розвивання здатності до прийняття колективних рішень.

Виховна: виховувати посидючість, терплячість, вміння слухати товаришів; виховання бажання до самовдосконалення в галузі інформаційних технологій.

Обладнання: навчальний комп’ютерний комплекс.

Тип уроку: підсумковий урок з теми «Комп’ютерні презентації».

Хід уроку:

І. Організаційний момент.

Привітання учнів. Виконання організаційних дій.

ІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

Тема сьогоднішнього уроку - «Захист колективного навчального проекту «Інформаційне суспільство». Мета сьогоднішнього уроку - узагальнити одержані вами знання з теми «Комп’ютерні презентації» та продемонструвати набуті навички роботи на вивченій раніше темі «Інформаційне суспільство». Протягом попередніх уроків ми переконалися, що редактор презентацій Power Point має широкі можливості для представлення даних у зручному форматі: тексти, таблиці, діаграми, вбудована мультимедіа. Сьогодні на уроці ми з вами розглянемо кілька точок зору на сучасне інформаційне суспільство. Готуйте ваші «капелюхи»!

ІІІ. Перевірка домашнього завдання.

Вдома учасники кожної групи повинні були закінчити роботу над презентацією та підготуватися до захисту своєї колективної роботи.

Тему «Інформаційного суспільства» ми розглядаємо за авторським методом «Шести капелюхів мислення» англійського письменника Едварда Де Боно. Згідно методики, ви поділилися на групи та обрали собі один з «капелюхів мислення». Нагадую:

«білий капелюх» - це лише факти і нічого крім фактів;

«чорний капелюх» - критика, негативна сторона явища чи події;

«жовтий капелюх» - логічний позитив

«червоний капелюх» - емоційне та інтуїтивне сприйняття ситуації

«зелений капелюх» - ідеї та креативний розвиток явища.

«синій капелюх» - контроль за процесом дискусії.

ІV. Мотивація навчальної діяльності

Що таке інформаційне суспільство? Хто входить до його складу? Як розпізнати людину з навичками ХХІ століття? Я впевнена, що у вас є відповіді на всі ці запитання, та не лише відповіді, а й власні роздуми, ставлення до цього соціального явища та ідеї щодо розвитку. Представити свої міркування на публіку вам допоможе комп’ютерна презентація.

Кожному слухачеві надається бланк для оцінювання. Мені цікава ваша думка. Результати я візьму до уваги при підсумковому оцінюванні.

Пропоную першими вислухати представників «Білого капелюха». Тільки факти.

V. Захист проекту учнями групи «Білого капелюха».

Дякую за широкий огляд теми. Це наше сьогодення, наша реальність.

Цікавим є факт, що назва «інформаційне суспільство» вперше виникла в Японії. Фахівці, які запропонували цей термін, роз'яснили, що він визначає суспільство, у якому в достатку циркулює висока за якістю інформація, а також є всі необхідні засоби для її зберігання, розподілу та використання.

Але є група учнів, яка вбачає в цьому певну загрозу. Пропоную ознайомитися з аргументами та фактами не на користь інформаційних технологій.

VІ. Захист проекту учнями групи «Чорного капелюха».

Стало трішки страшно: невже за свій комфорт можна так поплатитися? Можливо, все не так сумно, і наступна група нас в цьому переконає. Запрошую представників логічного позитиву.

Доречі, обсяг знань, що породжується світовою спільнотою, подвоюється кожні 72 години.

VІІ. Захист проекту учнями групи «Жовтого капелюха».

Знову бачу безхмарне небо над сучасними технологіями, але тепер маю над чим задуматися. Крім фактів, аргументів за і проти, є ще інтуїтивне сприйняття, яке теж заслуговує на увагу. Прошу до слова групу «Червоного капелюха» та емоційну оцінку інформаційного суспільства.

А чи знаєте ви, скільки повідомлень відправляється електронною поштою щохвилини?  204 мільйони повідомлень.

VІІІ. Захист проекту учнями групи «Червоного капелюха».

Цікаво знати, що в індустріально розвинених країнах учні на момент закінчення школи отримують більше інформації, ніж їх бабусі та дідусі за все життя.

При такому накопиченні інформації мимоволі з’являються ідеї щодо втілення технологій майбутнього вже сьогодні.

ІХ. Захист проекту учнями групи «Зеленого капелюха».

Після отриманої інформації залишається лише підвести підсумки. Дозвольте мені взяти «синього капелюха» та з вашою допомогою зробити висновки з почутого на уроці.


Х. Підсумки уроку.

Всі учасники показали хороші знання редактора презентацій та хороші навички роботи з використанням сучасних комп'ютерних технологій.

Істотний елемент інформаційної культури — уміння приймати колективне рішення.

Уміння ефективно взаємодіяти з іншими людьми є важливою ознакою людини інформаційного суспільства. Для ефективного використання інформаційно-комунікаційних технологій у професійній діяльності в кожної людини має бути сформована інформатична компетентність. Вона передбачає здатність людини орієнтуватися в інформаційному просторі, оперувати даними на основі використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій відповідно до потреб ринку праці для ефективного виконання професійних обов'язків. Я з впевненістю можу сказати, що ми з вами належимо до інформаційного суспільства та володіємо навичками ХХІ століття.

 

Безумовно, ви зрозуміли, що редактор презентацій Microsoft Power Point — це настільна видавнича система, що допомагає нам підготувати дані до презентації. Цей унікальний редактор володіє широкими можливостями для введення, форматування і редагування тексту, дозволяє вставляти в нього таблиці та діаграми, об’єкти мультимедіа та веб-ресурси, а це все, в свою чергу, дозволяє нам удосконалювати інформаційну культуру. Поняття інформаційної культури надто багатозначне і включає в себе безліч видів роботи з найрізноманітнішою інформацією.

     Сьогодні актуальна фраза: «Хто володіє інформацією, той володіє світом».

     Успіхів вам в постійному оволодінні новою інформацією!

VІІI. Домашнє завдання.

Повторити §5-6 підручника.

zip
Додано
21 лютого 2020
Переглядів
1840
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку