Урок з інтегрованого курсу "Досліджуємо історію і суспільство" для 5 класу НУШ за темою "Дозвілля і спорт, подорожі та міграції колись і тепер".

Про матеріал
Презентацію уроку створено за підручником інтегрованого курсу для 5 класу НУШ О.Пометун, Ю.Малієнко, Т.Ремех "Досліджуємо історію і суспільство", Київ, "Освіта", 2022 р. Матеріал допоможе учням дослідити історію дозвілля і спорту, усвідомити причини подорожей і міграцій, їхній вплив на життя і заняття людей в минулому і тепер.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дозвілля,спорт, подорожі та міграції колись і тепер. Досліджуємо історію і суспільство. 5 клас. НУШ. Підготувала учитель історіїРодинської загальноосвітньої школи l – lll ступенів №35 Покровської міської ради Донецької області Гордієнко Світлана Миколаївна.

Номер слайду 2

Після цього уроку ви зможете:добирати приклади, які розкривають поняття «дозвілля», «спорт», «подорож», «міграція»;пояснювати, як дозвілля, подорожі, міграції залежить від природних та соціальних обставин;використовувати різні джерела інформації та власний досвід, робити висновки про зміни в житті людей колись і тепер.

Номер слайду 3

ПЛАН:1. Дозвілля і спорт колись і тепер.2. Подорожі та міграції. 3. Українці в світі.

Номер слайду 4

Вправа «Хмара слів»Перейти за посиланням www.menti.com та кодом 7552 6182. Що таке «дозвілля»?

Номер слайду 5

ДОСЛІДИ!Роздивіться хмару слів на стор. 130? Які слова ви використали у вправі, а які варто було додати?

Номер слайду 6

Дозвілля — це заняття людини у вільний від роботи чи навчання час залежно від її уподобань, настрою і потреб. У різні історичні епохи люди по-різному розуміли дозвілля й відводили для нього час.

Номер слайду 7

Дозвілля має історію!У давнину селяни мали перепочинок від напруженої праці і тому влаштовували свята перед та після збору врожаю…

Номер слайду 8

Спорт також має історію!У взаємодії з природою люди винайшли лук і стріли, човен, лижі, навчилися плавати, влучно метати спис та почали змагатися із вправності.

Номер слайду 9

Найвідоміші змагання у світі спорту — це Олімпійські ігри, започатковані в античній Греції і відроджені в наш час. На поч. ХХ ст. ухвалено олімпійську емблему, прапор, відновлено традицію запалювати олімпійський вогонь в Греції від променів сонця та спеціального дзеркала. Від 1992 р. проводять Паралімпійські ігри за участі людей з інвалідністю. Паралімпійський — походить від грецького прийменника «para» (поруч) та слова «олімпійський».

Номер слайду 10

Що можна дізнатися про Олімпійські ігри зі світлин на стор. 131? ДОСЛІДИ!

Номер слайду 11

Обчисли! У якому столітті та тисячолітті відбулася перша Олімпіада сучасності, відроджена в 1896 році? Скільки років минуло від першої участі української збірної в Паралімпійських іграх 1996року?

Номер слайду 12

За текстом на стор.132, з’ясуйте зміст понять подорож та міграція. Наведіть приклади до кожного терміну. ДОСЛІДИ!

Номер слайду 13

З якою метою люди подорожують, а чому переїздять (мігрують)? Поясни, на яких світлинах зображено подорожі, а на яких — міграції? Поміркуй!

Номер слайду 14

Розглянь таблицю. Дай їй заголовок. Якими були причини подорожей і міграцій у різні періоди історії?Як карантин та війна в Україні вплинули на міграцію людей, їхні заняття і спосіб життя?

Номер слайду 15

Українська діаспора - назва української національної спільноти поза її кордонами, яка відчуває духовний зв’язок з Україною. Про що свідчать візуальні джерела? Поставте запитання до цих зображень. Пам’ятник Т. Шевченку. Вашингтон. США. Споруджений на кошти української діаспори. Пам’ятник Лесі Українці. Торонто. Канада.

Номер слайду 16

Рефлексія!На якій сходинці успіху ти сьогодні опинився (лася) та чому?123 Знаю!Розумію!Вмію!

Номер слайду 17

Опрацювати § - 23 підручника. Домашнє завдання: Розглянути першу офіційну емблему Олімпіади, яка відбулася в Мюнхені. Написати про неї або іншу емблему коротку довідку і презентувати класу.

pptx
Додано
22 липня 2023
Переглядів
344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку