Урок з історії "Де зберігаються історичні пам'ятки"

Про матеріал
Урок "Де зберігаються історичні пам'ятки". План 1. Музеї. 2. Архіви та бібліотеки
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

Конспект уроку

з курсу «Вступ до історії»

на тема:

«Де зберігаються історичні пам'ятки»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Вчитель історії

Уманців Наталія

 

2021

Клас: 5-Б                                                                                                 Дата:

 

Тема: Де зберігаються історичні пам’ятки

 

Мета  уроку:  Ознайомити  учнів  із  джерелами  вивчення  давньої  історії,  конкретизувати  їх  щодо  історії  України,  допомогти  зрозуміти  роль музеїв, архівів та бібліотек у вивченні минулого  українського  народу;  вчити  вмінню  працювати  з  підручником,  іншими  джерелами  інформації,  узагальнювати  матеріал,  розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, висловлювати власні судження;  виховувати  повагу  до  сивої  давнини,  до своїх  предків та історичних пам’яток, бажання  вчити  історію.

Очікувані результати. Після уроку учні/учениці зможуть:

  • називати дати, пов’язані з темою уроку;
  • застосовувати та пояснювати на прикладах терміни та поняття;
  • називати головні установи, де зберігаються історичні пам’ятки;
  • пояснювати як і де зберігаються історичні пам’ятки;
  • характеризувати  різновиди історичних джерел.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання  уроку:  ілюстрації, картки з текстовими і візуальними джерелами, презентація, відеоматеріали, підручник (автор О.В. Гісем), експонати.

Поняття та терміни: історичні джерела, музей, експонат, експозиція, реставрація, архів.

 

Хід уроку:

І. Організаційний момент

Доброго дня, я рада вас бачити на уроці.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань

Вчитель: На попередніх уроках, ми переконалися в тому, що історія - це наука, яка вивчає минуле людства, за допомогою історичних джерел.

Вчитель: Давайте пригадаємо, що таке історичне джерело – це ?

Історичні джерела - це  предмети життєдіяльності людини, що збереглися до наших днів і за допомогою яких можна вивчати минуле.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Вчитель: Історичні джерела поділяються на … (речові, писемні, усні, етнографічні і фотодокументи).

 

Виконаємо вправу «Розташуй»

 (Учні отримують історичні пам’ятки, які вони мають розмістити по групах).

Монети, фотографія, документ, книга, давня карта, серветка, статуетка, легенда, казка, радянські рублі.

ІV. Вивчення нового матеріалу

Вчитель: Всі історичні джерела тобто пам’ятки потрібно зберігати для нащадків і зробити їх огляд усім бажаючим. Для цього створюються спеціальні місця, в яких вони зберігаються.

Саме про це ми сьогодні і поговоримо.

Тема сьогоднішнього уроку «Де зберігають історичні пам’ятки?» 

План

1.Музеї

2. Архіви та бібліотеки

 

Історичні пам’ятки зберігаються у музеях, архівах та бібліотеках.

Робота з підручником (ст. 44-45)

Робота з  таблицею

Протягом уроку учні заповнюють таблицю.

Історичні пам’ятки зберігаються

Музей

Архів

Бібліотека

 

Музей – це культурно-освітній заклад, призначений для вивчення, збереження й використання пам’яток.

 

Експонат – це речі, які зберігаються у музеях.

 

Експозиція – це сукупність речей, об’єднаних певною темою.

Архів – це установа, що здійснює приймання, опис і зберігання документів із метою їх використання для подальшого дослідження.

 

 

Реставрація – це відновлення пам’ятки, раніше втраченого для подальшого зберігання.

Бібліотека – це культурно-освітній заклад, що здійснює збирання друкованих і рукописних матеріалів.

 

 

Оцифрування – це переведення в електронну форму.

 

Найвідоміші музеї України: Національний музей історії України, Дніпропетровський історичний музей ім.                    Д. Яворницького, Музей археології Середнього Подніпров’я.

 

Головні архіви України:

Центральний державний історичний архів у м. Києві, Центральний державний історичний архів у м. Львові.

Головні бібліотеки України:

Наукова бібліотека Львівського університету, Центральна наукова бібліотека Академії наук України ім.                       В. Вернацького.

 

 

  1. Музеї

Вчитель: Щоб з часом не втратити речові знахідки і досконало вивчити їх, люди створили спеціальні заклади — музеї.

Музей - культурно-освітній заклад, призначений для вивчення, збереження й використання пам'яток природи, матеріальної та духовної спадщини.

Речі, які зберігаються у музеях називаються експонатами.

Експозиція – це сукупність речей, об’єднаних певною темою.

 Спочатку музеї виникли на основі бібліотек і подарункових колекцій стародавнім храмам і правителям. Перший музей — Дім муз — був заснований у давньому місті Александрія Єгипетська понад 2000 років тому.

       Перший музей старожитностей в Україні було засновано у 1810 р. у Феодосії. Більшість його експонатів склали твори мистецтва, подаровані місцевими колекціонерами.

    Сьогодні з близько 40 тис. музеїв світу понад 400 із них розташовуються в Україні: це історичні, природничі, художньо-мистецькі, літературні, краєзнавчі тощо. Існують навіть віртуальні музеї, які розташовуються в мережі Інтернет.

 

Починаємо подорож музеями України.

Музеї України

У нашій країні найбільша кількість пам’яток минулого зберігається в Національному музеї історії України в Києві. За понад 600 тисяч експонатів можна простежити розвиток людського суспільства на українських землях від появи перших людей і до сьогодення. Музей має цінні археологічні, нумізматичні колекції, колекції холодної та вогнепальної зброї, предмети етнографії, виробів зі скла. Близько 10 тис. одиниць зберігання нараховує колекція живопису, графіки та скульптури. Також є колекція документів XV—XX століть, козацьких клейнодів, універсалів, грамот, листів.

В Музеї трипільської культури у Києві в першій залі знаходиться тематична виставка з найпримітивніших знарядь праці первісної людини, посуд, зброя та прикраси скіфів. В другій залі представлені пам'ятки ранніх слов'ян та Русі, а також етнографічні матеріали: дерев'яні речі побуту, вишивані рушники, картини. Третя зала присвячена Трипільській культурі, де виставлена кераміка, посуд, статуетки, макети жител трипільців та археологічна карта розміщення їхніх поселень на території Київщини.

Найбільшим у нашій державі є Музей народної архітектури в с. Пирогове під Києвом. На площі в 150 га розміщено понад 300 пам’яток народної архітектури з усіх регіонів України. Серед них це дерев’яні традиційні українські хати, громадські селищні будівлі, церковні споруди, вітряки.

Музей археології Середнього Подніпров’я у м. Чигирин розташований в одному із найстаріших будинків міста, ХІХ століття. В музеї експонується близько 500 експонатів. Експозиція представлена у 4-х залах від доби “Неоліту та енеоліту” до доби “Ранні слов’яни та початок Київської Русі”, де представлені глиняні, залізні та кам’яні вироби, знаряддя праці, а також прикраси з бронзи та кісток.

Солодким є Музей бджільництва на Полтавщині, де крім експонатів присвячених цій темі, можна скуштувати мед різного виду.

Дніпропетро́вський націона́льний істори́чний музе́й ім. Д. Яворни́цького.              У музеї унікальними експонатами є «половецькі баби», Керносівський ідол та колекція козацьких старожитностей. Нині експозиція налічує 9 залів: Давня історія краю та Запорозьке козацтво.

  • Катеринославщина в XIX ст. та Промисловий переворот к. XIX — поч. XX ст.
  • Громадянська війна (1917—1920) та Край у 1920—1939 роках.
  • Край у Другій світовій війні та Сучасна історія Дніпропетровщини.
  • Постійна виставка «Це не повинно повторитися» (сталінські репресії на Дніпропетровщині в 1930–1950-х роках).

 

Івано-Франківський краєзнавчий музей містить найбільше зібрання пам'яток з історії і культури Прикарпаття. У відділі природи представлено зразки порід та мінералів. В відділі археології представлені пам’ятки археологічних культур та племен, що населяли Прикарпаття в різні епохи. Експозиція відділу історії висвітлює період заснування міста Івано-Франківська, експонати часів Першої та Другої світових війн. Експозиція відділу народного мистецтва знайомить з такими видами народної творчості як: ткацтво, вишивка, різьба по дереву, художня обробка металу та шкіри, кераміка. В залах Івано-Франківського краєзнавчого музею представлено твори сакрального мистецтва.

 

Музей етнографії і побуту села Саджава нараховує більше 4 тисячі унікальних експонатів, які розміщуються у 9 залах це: «Історія виникнення села», «Сільські та народні промисли», «Свята та обряди. Розвиток культури в селі».

Із експонатами нашого шкільного музею, можете ознайомитися на другому поверсі.

 

Найбільші музеї світу

Музе́й Лу́вру Парижа, Франція. Лувр демонструє 35 тис. експонатів, від найдавніших часів до XIX століття. Найцікавішим відділом є Староданій Єгипет, серед експонатів статуї єгипецьких богів та саркофаги. Відділ Стародавня Греція, Етрусія та Рим представляє статуї язичницьким богам. У відділі Образотворчого мистецтва найціннішою картиною є «Мона Ліза» Леонарда да Вінчі.

 

Музей мистецтва Метрополітен США. Музейний фонд становить понад 2 мільйони експонатів, які охоплюють 5-тисячну історію культури людства з усіх куточків світу. У музеї представлені пам'ятки образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва Стародавніх Єгипту, Відділ Греції та Риму. У відділі європейського, американського та сучасного живопису розміщені роботами художників Рембрандта, Ель Греко, Ліберале да Верона. У музеї є колекція музичних інструментів, костюмів, а також зброї та обладунків. 

У Британському музеї Лондон є зібрання безцінних творів мистецтва та культурних надбань різних народів світу. У музеї є безліч відділів: це Стародавній Схід, Стародавній Єгипет і Нубія, де є зібрання мумій і саркофагів, велетенські кам'яні фігури єгипетських фараонів. Відділі Стародавня Греція і Стародавній Рим. Відділ Велика Британія і Континентальна Європа представлений «Релікварій для Тернового вінця». У музеї міститься одне з найбільших у світі зібрань графіки та гравюри: митців Мікеланджело, Рафаель, Леонардо да Вінчі. 

 

Ермітаж в Санкт-Петербурзі Росія містить колекції пам'яток культур Стародавнього та Далекого Сходу, Давнього Єгипту, Античності та Середньовіччя, мистецтва Західної і Східної Європи, слов'янської культури. Найціннішим у музеї є картинна галерея, яка представлена у декількох залах. Зокрема, «Воєнна галерея героїв війні 1812 року». Із колекції майстрів Італії найціннішими є картини Корреджо, Караваджо, Джованні Паніні, Тиціана «Втеча Святої родини в Єгипет» та «Шлях на Голгофу». Серед портретів російських аристократів є роботи Федора Рокотова. Колекція західноєвропейської та російської зброї нараховує бл. 8 000 зразків. 

 

Дуже важливою у музеях є робота екскурсовода, які ознайомлюють відвідувачів з музейними експонатами.

Тому пропоную на деякий час вам стати працівниками музею історичних коштовностей України. Давайте представимо експозицію «Пам’ятки скіфської доби».

Робота у групах. Об’єднуємося у групи по 4 людини.

Вчитель: Ваше завдання у групі за допомогою довідки та ілюстрації скласти за планом свою розповідь про експонат. Цю розповідь ви можете записати у зошиті.

 Для роботи виділяється 5 хвилин.

Робота із експонатами. Після підготовки, команди представить історичну пам’ятку.

 

  1. Архіви та бібліотеки

Архів — установа, що здійснює приймання, опис і зберігання документів із метою їх використання для подальших досліджень.

З'явилися архіви з виникненням писемності.

Які види історичних джерел зберігаються у архіві ?

Робота із підручником. Розгляньмо малюнки, на яких зображено шлях документів до архіву і роботу із ними.

Перш, ніж документи потраплять на зберігання, співробітники архіву проводять перевірку його стану. Виявлені пошкодження усувають шляхом реставрації.

Реставрація — відновлення пам'ятки, історичного джерела, раніше втраченого, зіпсованого, для подальшого збереження.

Потім документам присвоюють номери та виставляють їх у відповідному порядку. Для сучасних архівів будують спеціальні приміщення з вузькими вікнами, що не пропускають прямих сонячних променів: від сонячного світла тло й друкарська фарба вигасають, а папір жовтіє та псується. Щоб документи краще зберігалися, їх укладають у щільно закриті коробки й розміщують на полицях-стелажах.

В фондах Центрального державного історичного архіву України, м. Київ нараховують понад 1,5 млн документів. Найдавніше архівосховище засноване у 1852 році. У архіві сконцентровано документи, що висвітлюють історію України періоду її входження до складу Великого князівства Литовського, Речі Посполитої та Російської імперії, тобто від XIV до ХХ ст. Найдавнішими пам'ятками архіву є Давньогрецьке Синопське Євангеліє та грамота руського старости.

Центральний державний історичний архів України, м. Львів створений у 1939 року у приміщенні колишнього Бернардинського монастиря. Зосереджені в ньому близько 1,2 млн документи, що відображають історію українського народів, що населяли Галичину. Крім, того зосереджено документальні матеріали XII — пер. пол. XX ст. з історії Західної України, Польщі, Австро-Угорщини, Чехії, Молдови, Румунії та інших країн Європи.

 

Писемні історичні джерела, переважно книги, зберігаються і в бібліотеках. Бібліотека — культурно-освітній заклад, що здійснює збирання друкованих і рукописних матеріалів, книг.

Вчитель: Хто першим відкрив бібліотеку на українських землях. Вчені називають, що бібліотека була заснована близько 1040 році. (скільки років, тому була заснована дана бібліотека 2021-1040=981 р.)

Зараз бібліотечна мережа України налічує близько 40 тисяч бібліотек, які поділяються за спрямованістю. Співробітники бібліотеки опрацьовують видання й заносять у каталог, організовують відповідне зберігання, а також обслуговування читачів. Останнім часом усе більше книг оцифровують.

Оцифровування – це переведення в електронну форму.

Найстарішою з діючих в Україні бібліотек є Наукова бібліотека Львівського університету, заснована в 1608 р. Фонди бібліотеки на сьогодні становлять більше 3 мільйонів книг, 120 тисяч з яких — унікальні стародруки і рукописи, найстаріший з яких датований ХІІІ століттям. У фондах є книжки з особистої бібліотеки французького короля Людовіка XV, польського короля Сигізмунда ІІ, гетьмана Івана Мазепи, а також документи і книги, які були передані із Скиту Манявського після його закриття.           

Найбільшою бібліотекою нашої держави є Центральна наукова бібліотека Академії наук України імені В. Вернадського. У її фондах налічується 12 мільйонів книг. Серед унікальних пам'яток писемності зберігаються: Київські глаголичні листки, Пересопницьке Євангеліє; книги кириличного друку, зокрема «Апостол» Івана Федорова, «Требник» Петра Могили. Унікальним стародруком є книга Геродота «Історія», в одному з розділів, якої описане життя скіфів на території України в V ст. до н. е.

V. Закріплення вивченого матеріалу

1. Розв’язування кросворда.

1.Процес переведення в електронну форму книг чи документів.

2. Культурно-освітній заклад, що здійснює збирання друкованих і рукописних матеріалів, книг.

3. Установа, що здійснює приймання, опис і зберігання документів із метою їх використання для подальших досліджень.

4. Відновлення пам'ятки, історичного джерела, раніше втраченого, зіпсованого, для подальшого збереження.

5. Сукупність речей, об’єднаних певною темою в музеї.

6. Культурно-освітній заклад, призначений для вивчення, збереження й використання пам'яток природи, матеріальної та духовної спадщини.

7. Історична пам’ятка, яка зберігається у музеї називається.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По горизонтали:

По вертикали:

1. оцифровування

2. бібліотека

6. музей

3. архів

4. реставрація

5. експозиція

7. експонат

 

2.Вправа «Коло ідей». На листочку у вигляді сніжинки, учні записують і прикріплюють до дошки

Щоб, ви зробили, або удосконалили в роботі музею, архіву і бібліотеки, щоб люди частіше їх відвідували ?

Музеї: створення 3D платні віртуальні подорожі музеями, організація різних заходів, реклама експонатів у інтернеті, зміна інтер’єру.

Архів: За допомогою реклами збільшити інтерес до архівних документів, зокрема дізнатися родовід, оцифровування документів.

Бібліотеки: Організація різних заходів, зустріч із місцевими письменниками і поетами, оцифрування книг.

 

   VІ. Підведення підсумків уроку

Отже, для збереження історичних пам’яток використовуються музеї, архіви та бібліотеки. І тепер ви знаєте, які предмети де мають зберігатися, які ви групували на початку уроку. Музей – це культурно-освітній заклад, призначений для вивчення, збереження й використання пам’яток. Найвідоміші музеї України: Національний музей історії України, Дніпропетровський історичний музей ім.                Д. Яворницького, Музей археології Середнього Подніпров’я.

Архів — установа, що здійснює приймання, опис і зберігання документів із метою їх використання для подальших досліджень. Головні архіви України: Центральний державний історичний архів у м. Києві, Центральний державний історичний архів у м. Львові.

Бібліотека — культурно-освітній заклад, що здійснює збирання друкованих і рукописних матеріалів, книг. Головні бібліотеки України: Наукова бібліотека Львівського університету, Центральна наукова бібліотека Академії наук України ім. В. Вернацького.

 

Виставлення оцінок за урок.

VІІ. Домашнє завдання

 Параграф 8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                     Додатки

Пектораль  нагрудна прикраса скіфського царя 4 століття до н. е. Було виявлено 1971 під час археологічних досліджень в кургану Товста могила на Дніпропетровщині. Вага — 1150 г, діаметр — 30 см, зроблена із золота найвищої якості. Пектораль місяцеподібної форми складається з трьох ярусів. У верхньому ярусі представлено декілька окремих сцен. Центральна сцена верхнього ярусу, де двоє чоловіків, латають кожух. Ліворуч і праворуч від основної сцени стоять корови і коні з телятами, а за ними розташовані фігури скіфських слуг, один з яких доїть вівцю, а інший — корову, тримаючи в руках відповідно ліпний горщик і невелику амфору. У нижньому ярусі відображені різноманітні сцени терзання і полювання диких і фантастичних тварин. На середньому ярусі — фігури птахів серед пагонів і квітів.

 

Золотий гребінь виготовлений 5 ст. до н.е. Знайдений в 1912 році у скіфському кургану Солоха на Запоріжжі. Гребінь має 12 см заввишки, його вага — 294 г. Має три яруси (знизу уверх): сам гребінь складається із 19 зубців; у середньому ярусі зображено 5 левів. На гребені зображено бій трьох скіфів. Крайній справа щойно втратив коня і тепер б’ється пішим. Відчайдух продовжує двобій з вельможним вершником в царських обладунках. Вершнику на допомогу поспішає простий вояк з коротким мечем і щитом. Сцена добре передає драматизм запеклого двобою, що через мить закінчиться смертю одного з вояків.

 

Скіфська срібна чаша з позолотою Виготовлена в 4 ст. до н. е. Знайдена в кургані Гайманова (Запоріжжя) в 1970 році. На ній зображені шість скіфів. Двоє з них розмовляють, вони вбрані в вельможний одяг, тримають батоги і булави в руках – це вожді скіфські царі. Зі зворотного боку чоловік старшого віку передає щось молодшому. Під однією ручкою зображено літнього воїна, із бородою й довгим волоссям. Немовби в роздумах він підніс руку до лоба і стоїть на колінах. Під іншою ручкою скіф п’є вино з бурдюка.

 

Келих зі сплаву золота та срібла знайдений в кургані Куль-Оба поблизу Керчі в Криму. Насамперед привертає увагу зображення двох скіфів. Один із них сидить зліва на невисокому, порослому квітами горбку. Його задумливо схилена голова спирається на піднятий наконечником угору спис, котрий він тримає в руках. Його співрозмовник, трохи нахилившись, із піднятою головою сидить навпричіпки й нібито дуже уважно слухає. Далі бачимо самотнього скіфа, який намагається натягнути обома руками, тятиву на лук. На іншому боці посудини зображено дві унікальні сцени лікування. Перший сюжет змальовує, як один воїн лікує голову іншому. Інша сцена показує як один скіф перев’язує ногу іншому. На всіх дійових особах — одяг однакового крою башлики, куртки, штани і чоботи.

 

 

 

Розкажіть про одну із скіфських пам’яток за планом:

  • Назва пам’ятки?
  • Вік пам’ятки, де і коли була знайдена?
  • Кому пам’ятка належить?
  • Із чого виготовлено пам’ятку?
  • Кого зображено на пам’ятці? Чим зайняті люди?
  • Чому пам’ятка цінні ?

 

Розкажіть про одну із скіфських пам’яток за планом:

  • Назва пам’ятки?
  • Вік пам’ятки, де і коли була знайдена?
  • Кому пам’ятка належить?
  • Із чого виготовлено пам’ятку?
  • Кого зображено на пам’ятці? Чим зайняті люди?
  • Чому пам’ятка цінні ?

 

Розкажіть про одну із скіфських пам’яток за планом:

  • Назва пам’ятки?
  • Вік пам’ятки, де і коли була знайдена?
  • Кому пам’ятка належить?
  • Із чого виготовлено пам’ятку?
  • Кого зображено на пам’ятці? Чим зайняті люди?
  • Чому пам’ятка цінні ?

 

Розкажіть про одну із скіфських пам’яток за планом:

  • Назва пам’ятки?
  • Вік пам’ятки, де і коли була знайдена?
  • Кому пам’ятка належить?
  • Із чого виготовлено пам’ятку?
  • Кого зображено на пам’ятці? Чим зайняті люди?
  • Чому пам’ятка цінні ?

 

 

 

 

9      76cd4c609052b4fb8bfc1bcd9fd4c81f

 

Золотая пектораль - чудо ювелирного мастерства | oringo.com.ua  Скифская золотая чаша: zarava — LiveJournal

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Галушко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
7558
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку