Урок з навчання грамоти і інтегрованого курсу "Дизайн і технології"

Про матеріал
Інтегрований урок з української мови (читання) та інтегрованого курсу "Дизайн і технології" Тема: «Закріплення знань про звукові значення букви Зз. Опрацювання тексту «Весела зима». Скоромовка. Виготовлення ялинкової прикраси «Новорічна ялинка»
Перегляд файлу

Інтегрований урок з навчання грамоти (читання) та інтегрованого курсу «Дизайн і технології»

 

Тема: «Закріплення знань про звукові значення букви Зз. Опрацювання тексту «Весела зима». Скоромовка. Виготовлення ялинкової прикраси «Новорічна ялинка»

 

Мета:

Навчальна: повторити і закріпити знання учнів про вивчені букви та їх звукове значення; формувати навички читання текстів, уміння узагальнювати; удосконалювати навички роботи з папером, ножицями, клеєм;

Розвивальна: розвивати фонематичний слух,  дрібну моторику рук;

Виховна: виховувати любов до рідної мови, самостійність, охайність, естетичне сприйняття, забезпечувати доброзичливу атмосферу.

 

Обладнання: таблиця на дошці, предметні картки, шаблони (двосторонній кольоровий папір), бісер, паєтки, білий картон, ножиці, клей.

 

Хід уроку

 

І Організаційний момент

 

ІІ Повторення і закріплення отриманих знань

 

  1. Гра «Повтори останній склад»

Прийшла зима – ма ма ма

Прийшли морози – зи зи зи

Прилетіли заметілі – лі лі лі

Сумно пташкам – кам кам кам

Немає квіточок – чок чок чок

Немає листячок – чок чок чок

Проте не сумно нам – нам нам нам

На санчатах катаємось

Від морозцю тільки посміхаємось!

 

  1. Гра «Розморозимо слова»

 

Зуб, зірка, мороз, рік.

 

  1. Гра «Добери схему»

 

Зірка, сонце, зима, зошит.

Яке слово зайве?

 

 

  1. Робота за Букварем (с.73)
  1. Читання тексту вчителем
  • Чи запамятали ви імена дітей?
  1. Читання тексту учнями «ланцюжком»
  2. Фронтальне опитування:
  • Чи подобається дітям зима?
  • Чому тато зробив ковзанку?
  • Що робить зима із природою, навколишнім світом?
  • Яке найулюбленіше свято у вас взимку?
  • Яке дерево прикрашаємо?

 

  1. Повідомлення вчителя

Згідно стародавній легенді, ялина стала символом Різдва за бажанням небесних сил. Коли у Віфлеємі, в убогій печері, народився Спаситель, під спів ангелів на темному небі з'явилася нова яскрава зірка. Почувши про божественне чудо, до печери поспішили не тільки люди, а й тварини і рослини. Кожен намагався показати новонародженому свою щиру радість і принести якийсь подарунок. Рослини та дерева дарували Немовляті свої пахощі, квіти, плоди і листя.

На радісну подію поспішала з далекої півночі і Ялина. Вона прийшла самою останньою і, соромлячись, встала осторонь. Всі здивовано запитали її, чому вона не заходить. Ялина відповіла, що їй дуже хочеться увійти, але їй нічого подарувати Божественному Немовляті, і вона боїться налякати Його або вколоти голками. Тоді рослини поділилися з ялиною своїми дарами, і на її гілках стали красуватися червоні яблука, горіхи, яскраві квіти і зелені листочки. Ялина дуже зраділа, подякувала всім, і тихо підійшла до Ісуса. Немовля посміхнувся, побачивши красиву, різнобарвну, добру Ялину, і тоді над самою її верхівкою ще яскравіше засяяла Вифліємська зірка.

Як не красива ялинка сама по собі, без розкішного оздоблення ми її уявляємо. Але спочатку весь її наряд складався з яблук, сушених квітів, та овочів – красиві рум'яні плоди  чудово виглядали на тлі хвої. Потім до них додалися пряники, цукерки, кренделі. Звідки ж взялася мішура? Ось як була справа.

Одного разу якась бідна жінка, у якої було багато дітей, поставила вдома ялинку, але на солодощі у неї грошей не було. Вночі павуки обплели всю ялинку своєю павутиною. Побачивши це, Христос пожалів жінку і перетворив павутину в золото і срібні нитки. Вранці дітвора ахнули: такої краси вони ще не бачили!

А в один не дуже вдалий рік яблука не вродили. І в чиюсь розумну голову прийшла ідея замінити справжні плоди їх скляній копією. Так з'явилися кулі. Саксонські майстри видували їх і покривали зсередини тонким шаром срібла, а зовні розписували різдвяними сюжетами. Потім крім кульок стали з'являтися фігурки – діточки, янголята, рослини, пташки, звірі.

Однак не тільки склом і мішурою прикрашали у давнину різдвяні ялинки. Аж до середини ХХ століття не виходили з моди фігурки, виготовлені з вати або картону і вкриті яскравими фарбами. У багатьох ще збереглися картонні матрьошки, мавпочки, собаки, ватні снігуроньки, снігові баби, тощо.

 

  1. А ми сьогодні будемо також прикрашати ялинку, щоб ваше деревце на святкові дні не було ображеним.

 

1.Правила безпеки.

2. Підготовка робочого місця

3.Демонстрування і аналіз зразка

4. Практична робота учнів за допомогою вчителя

6) Презентація робіт учнів

 

ІІІ Рефлексія навчальної діяльності

 

  • Яке свято наближається?
  • Чим вам подобається свято Нового року?
  • Чи написали листа Діду Морозу?
  • Чи зараз підемо на свято?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
23 вересня 2021
Переглядів
394
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку