Ознайомити учнів із причинами харчових отруєнь, пояснити небезпеку самолікування харчових отруєнь; навчати школярів визначати термін придатності харчових продуктів за маркуванням; пояснити небезпеку придбання продуктів харчування на стихійних ринках; розвивати мислення, виховувати самостійність, обережність.
Тема. Проблема харчування. Практична робота:вивчення терміну придатності та умов зберігання харчових продуктів за їх маркуванням (с.46-49)
Мета. Ознайомити учнів із причинами харчових отруєнь, пояснити небезпеку самолікування харчових отруєнь; навчати школярів визначати термін придатності харчових продуктів за маркуванням; пояснити небезпеку придбання продуктів харчування на стихійних ринках; розвивати мислення, виховувати самостійність, обережність.
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань.
Гра «Інтер’ю»
ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся, як розпізнавати якість продуктів харчування за певними ознаками.
ІV. Вивчення нового матеріалу
Їжа має бути смачною, поживною, свіжоприготовленою. Їсти слід через кожні 3,5-4 години, в один і той самий час. Щодня споживайте гарячі страви, молоко, молочні продукти, овочі і фрукти. Не їжте багато солодощів, гострого, жирного, смаженого. Це завдає шкоди здоров’ю.
Неправильний вибір продуктів харчування може бути причиною різних захворювань. Усі продукти мають бути якісними і свіжими. Тому купувати їх слід у магазинах або на обладнаних ринках, де є спеціальні служби, що перевіряють якість продуктів. Небезпечно купувати продукти на стихійних ринках, адже тут за якість ніхто не відповідає.
Перевагу слід надавати натуральним продуктам. Це молоко, риба, сир, м'ясо , яйця, квасоля, горох, горіхи, різні крупи, овочі, фрукти. Ці продукти корисні для здоров’я, на відміну від так званої штучної їжі, яка містить багато барвників, ароматизаторів, хімічних речовин, що перешкоджають псуванню продуктів і продовжують термін їх зберігання. Чіпси, сухарики, солодкі напої тощо не варто споживати, оскільки користі від них - жодної .Надмірне захоплення цими продуктами може призвести до різних захворювань.
Купуючи продукти харчування, слід звернути увагу на упаковку та етикетку, на яких зазначено їх склад, термін придатності, умови зберігання та дату випуску. Якщо товар прострочений або несвіжий, його купувати не слід, адже можна отруїтися.
Отруєння- це порушення роботи організму в результаті потрапляння у нього з навколишнього середовища токсичних речовин, що не можуть знешкодженими силами самого організму.
Слухати ви вже перестали
І тепер всі дружно встали.
Руки- вгору, руки- вниз
І легенько потягнись.
Покрутились, повертілись
На хвилинку зупинились.
Раз присіли, другий встали
І за парти посідали.
V. Закріплення набутих знань
1.Робота в парах
2.Гра «Магазин» (покупець і продавець)
Набір карточок з малюнками продуктів. У ході діалогу гравці вибирають свіжі й якісні продукти, знаходять і перевіряють термін придатності продуктів.
3.Робота в зошитах.
4. Гра « Так чи ні»
5.Практична робота
- Термін та умови зберігання зазначають на упаковках усіх харчових продуктів.
- Розгляньте 5 упаковок харчових продуктів. Знайдіть на них термін придатності та умови зберігання. Заповніть таблицю.
6. Складання порад
VІ. Підсумок уроку