Урок з предмету"Технології і дизайн" 2 клас"Виготовлення пінгвіна з пластикової пляшки"..

Про матеріал
Урок з предмету " Технології і дизайн " 2 клас.Розширити та поглибити знання дітей про властивість штучних матеріалів. Розкрити послідовність виготовлення простих виробів із використанням пластику. Навчити створювати виріб за зразком. Розвивати конструктивні здібності, уяву, фантазію; удосконалювати навички роботи з сучасними штучними матеріалами. Виховувати працелюбність, бережливе ставлення до природи.
Перегляд файлу

Тема уроку. Виготовлення пінгвіна з пластикової пляшки.

Мета: Розширити та поглибити знання дітей про властивість штучних матеріалів. Розкрити послідовність виготовлення простих виробів із використанням пластику. Навчити створювати виріб за зразком. Розвивати конструктивні здібності, уяву, фантазію; удосконалювати навички роботи з сучасними штучними матеріалами. Виховувати працелюбність, бережливе ставлення до природи.

Обладнання: зразок виробу, дві пластикові пляшки, фарби, пряжа, відео-презентація «Пінгвін».

Хід уроку

Організаційна частина

- Добрий день усміхнені обличчя! Я рада вас вітати у нашому святковому, затишному класі. Погляньте на мене, на друзів, посміхніться один одному. Подумайте над тим, що може й сприяти поліпшенню настрою? (Музика,пісня, лагідні слова, компліменти) Обміняйтеся компліментами, адже ці слова сприятимуть нашому доброму настрою на уроці.

Повідомлення теми і завдань уроку

Відгадування загадки

Білий комір, чорний фрак.

Хто прийшов у зоопарк?

Мешканець південних криг

Цього птаха звуть…  (пінгвін)

Розповідь вчителя – «Це цікаво знати»

Пінгвін – найвідоміша з тварин Антарктиди, Це хижий морський птах. Близько 300 тисяч особин імператорського пінгвіна живе на крижинах навколо Антарктиди. На самому континенті мешкають лише чотири види пінгвінів (з вісімнадцяти): імператорський, аделі, чинстеп, дженту. Пінгвін майже весь рік проводить у морі і виходить на берег лише взимку., щоб народити нащадків на крижаному припої (тобто на нерухомій кризі узбережжя). Як морський птах, імператорський пінгвін полює виключно в морі. Він харчується рибою, кальмарами і крилем. Пінгвіни полюють групами. Дрібну здобич вони їдять прямо у воді, а з крупнішою пливуть на поверхню. На полюванні пінгвіни долають великі відстані і досягають швидкості до 36 км/год на глибині до 535 метрів. Під водою вони можуть провести 20 хвилин. Чим більше світла, тим глибше вони пірнають. Самка відкладає єдине яйце на лапи і накриває його зверху шкірною складкою, яка називається насідною сумкою. Через деякий час турботу про яйце бере на себе самець, у якого також є насідна сумка. Батьки годують своїх пташенят молоком, який проводить шлунок і стравохід пінгвіна. У віці п’яти тижнів пташенята вже не поміщаються у насідних сумках і йдуть у так звані «дитячі сади», де проводять час щільно притиснувшись один до одного, а дорослі пінгвіни охороняють їх. Самка імператорського пінгвіна відкладає яйця на початку весни, а пінгвінчики зможуть плавати лише у січні. Зараз на нашій планеті мешкає 17 видів пінгвінів. Деякі пінгвіни живуть на берегах Африки, Південної Америки і Австралії. А галапагоські пінгвіни  живуть біля самого екватора на Галапагоських островах.

-     Сьогодні на уроці, діти, ми з вами спробуємо з пластикової пляшки змайструвати пінгвінчика. З пластикових пляшок можна змайструвати багато різних, корисних і цікавих поробок. У тому числі з цього непридатного матеріалу виходять чудові дитячі іграшки. Ними можна прикрасити  святкову ялинку або ж домашній святковий інтер'єр.

Робота над темою уроку

1. Пояснення вчителя. інструктаж

Для виготовлення «Пінгвінів» з пластикових пляшок знадобиться:

  •                               дві порожні пляшки з «талією» (пояском посередині)
  •                               пряжа і картон для помпона
  •                               канцелярський ніж
  •                               акрилові або гуашеві фарби
  •                               клей
  •                               кольорова стрічка або тканина

Колір пляшки, в принципі, значення не має. А ось форма важлива. Краще вибрати «пузату» пляшку з передавленим посередині паском.

Виготовлення пінгвінів з пластикових пляшок

З однієї пляшки канцелярським ножем або ножицями обрізається денце на 10-15 см (трохи вище того місця, де закінчується «талія»); або ж в залежності від загального розміру пляшки та від бажаної висоти пінгвіна. А в іншої пляшки значно нижче. Обидві частини вставляються один в одного зрізаними сторонами.  Детальніший інструктаж ви побачите переглянувши відео-презентацію Перегляд відео «Пінгвін».

Практична робота

Перед початком роботи пригадаємо правила безпечної діяльності.

1) Під час роботи не відвертайте свою увагу  та увагу інших.

2) Інструменти потрібно використовувати тільки за призначенням, не можна гратися з інструментами.

3) Не можна працювати з несправними інструментами.

4) Будьте уважними під час роботи.

( Під час роботи вчитель  здійснює за потреби допомогу, діти допомагають одне одному.)

Фізкультхвилинка Перегляд відео «Ялинка»

Продовження практичної  роботи

(Під час роботи вчитель нагадує, що потрібно стежити за порядком  на своєму робочому місці, надає індивідуальну допомогу окремим учням)

Оцінювання та демонстрація дитячих робіт

 

Підсумок уроку

  • Подивіться на свої вироби. Чи задоволені ви своєю роботою?
  • Чим сподобався вам сьогоднішній урок?
  • Що нового дізналися на уроці?

 Вироби з пляшок «Пінгвіни» будуть чудовою  новорічною декорацією, яку ви з радістю розмістите в потрібні з вашої точки зору місця, в тому числі і на новорічну ялинку.


 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Проценко Олена Максимівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
2458
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку