Урок з предмету Я досліджую світ " Урок спілкування"

Про матеріал
Знайомимо учнів з основними правилами спілкування, з основними характеристиками культурного мовлення; вчимо учнів співпереживати, формувати вміння правильно приймати потрібне рішення та думати про його наслідки, вчимо надавати допомогу товаришам, допомогти усвідомити значення слів вибачення; вчимося використовувати чарівні слова у різних ситуаціях. Розкрити поняття толерантність і ментальне здоров”я, розвивати уміння правильно говорити, слухати; виховувати любов та пошану до однолітків, до оточуючих людей, підвести до висновку, що доброзичливість та повага – основа добрих стосунків між учнями класу та психічного здоров’я;
Перегляд файлу

Урок “Я досліджую  світ” у 3 класі

Тема:  Для чого треба  вміти спілкуватися?

Мета: Ознайомити учнів з основними правилами спілкування, з основними характеристиками  культурного мовлення; вчити учнів співпереживати, формувати вміння правильно приймати потрібне  рішення та думати про його наслідки,  вчити надавати допомогу  товаришам, допомогти усвідомити  значення  слів вибачення; вчити використовувати чарівні слова у різних  ситуаціях. Розкрити поняття толерантність і ментальне здоров”я, розвивати  уміння  правильно  говорити,  слухати;    виховувати любов та пошану до однолітків, до оточуючих людей, підвести до висновку, що доброзичливість та повага – основа добрих стосунків між учнями класу та психічного здоров’я;

Обладнання уроку: презентації, відео про добро,( маркери, папір, фото для створення  групової  роботи)

                           Хід уроку

Організаційний момент. Створення емоційного настрію.

  Встаньте діти, ви рівненько,

Посміхніться всі гарненько.

  Поверніться до гостей,

  Привітайтесь: «Добрий день!»

Я бачу ваші усміхнені личка, радісні очки і бажаю, щоб ваш гарний настрій зберігся на весь урок.                               Врятує світ краса-

Завжди так говорили.

Тепер врятує світ лиш доброта.

Бо однієї вже краси занадто мало,

Бо стільки всюди зла,- людина вже не та.

Тож, люди на Землі

Спішіть добро творити,

Щоб нам не згинути у морі зла,

Щоб кожен міг серед краси прожити

У царстві справедливості й добра.

- Це буде незвичайний урок про звичайні речі. На уроці ми будемо вчитися спілкуватися, дотримуватися основ культури поведінки в спілкуванні, користуватися правилами  вирішення конфліктів. Будемо розвивати мовлення, пам'ять. Навчимося бути ввічливими, чуйними та дружніми.

- Які ваші очікування від уроку?( відповіді учнів)

-А я очікую, що ви новий досвід  застосуєте у житті. На уроці будете активними, організованими, кмітливими, уважними…

 

 Робота над темою.

  1. Гра -Мікрофон»

- З чого починається спілкування ?  (Будь-яке знайомство, та і взагалі будь-яке спілкування починається з привітання. ) Презентація (привітання)

 - Взагалі,що таке спілкування?  (Спілкування - це взаємодія двох або декілька осіб в обміні інформацією чи в практичній діяльності. )

-  За допомогою чого ми  спілкуємося?   (Спілкуються з допомогою слів, жестів, міміки, мови, листів, телефону, комп'ютера. )

 (говоримо про вербальне і невербальне спілкування)

- Кожного дня ви спілкуєтесь з різними людьми. Це – ваші рідні, друзі, однокласники, сусіди, знайомі й незнайомі люди. Усі вони різні й по різному ставляться до вас.

- Як же потрібно спілкуватися з людьми, щоб вони не ображалися, а раділи спілкуванню з вами?  Є одне золоте правило, яким люди користуються з давнини: стався до іншого так, як бажаєш, щоб ставились до тебе».

Мистецтво спілкування - це одна з найбільших здібностей людини, вона піднімає її над усім живим і робить людиною!  

Робимо на дошці асоціативний кущ до слова “ СПІЛКУВАННЯ”

Дивимося відео, де все зрозуміло без слів( обговорення відео)

Руханка + вправа з цукерками. (всім  дітям роздають шоколадні цукерки, одній дитині - карамельну. Ведемо обговорення : - що відчуває та дитина, яка отримала не таку цукерку, як всі.

 

Робота в групах ( І група - створює  портрет учня з яким всі спілкуються.   ІІ група- створює портрет учня з  яким ніхто не хоче спілкуватися.)

1.  Вправа  Рефлексія    «Витинанка».

( Дітям роздають аркуш А5 і пропонують зігнути його, як хочеться, і на згині надірвати посередині. Так треба зробити декілька раз. Потім розправити, роздивитись, що вийшло і продемонструвати усім дітям.)

 

 Вчитель звертає увагу, що немає жодної витинанки схожої одна на одну, тому що кожна дитина є індивідуальність, людиною, яка є унікальною з тільки їй притаманними якостями і особливостями, кожна людина дуже важлива й незамінна в спільноті і є її суттєвою частиною і окрасою. Тому кожна людина достойна поваги і любові з боку всіх членів суспільства

 

Дружити – це :

ПІКЛУВАТИСЯ   СПІВЧУВАТИ

ДОПОМАГАТИ  ПІДБАДЬОРУВАТИ  ПРОВІДУВАТИ

ПРОЩАТИ   ТУРБУВАТИСЯ

ГРАТИСЯ  ДІЛИТИСЯ

ПІДТРИМУВАТИ   РАДІТИ

НЕ  СВАРИТИСЯ   НЕ БИТИСЯ

НЕ ОБМАНЮВАТИ   ДОВІРЯТИ  ПОСТУПАТИСЯ

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Розробки уроків
НУШ
Додано
10 червня
Переглядів
24
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку