Урок з природознавства для 4 класу "Які риси має Австралія – найсухіший материк землі?"

Про матеріал
Формувати знання про своєрідність географічного положення Австралії, етапи відкриття і дослідження, вдосконалювати практичні вміння та навички; пояснювати особливості географічного положення материків; формувати вміння порівнювати географічне положення Австралії та Африки.
Перегляд файлу

 

Тема. Які риси має Австралія – найсухіший материк землі?

Мета: формувати знання про своєрідність географічного положення Австралії, етапи відкриття і дослідження, вдосконалювати практичні вміння та навички;

пояснювати особливості географічного положення материків; формувати вміння порівнювати географічне положення Австралії та Африки; розвивати пізнавальний інтерес до вивчення теми.

Обладнання: фізична карта Австралії, фізична карта світу, ілюстративні матеріали природи Австралії,  підручники, роздатковий матеріал.

Хід уроку

І. Організація класу до уроку.

ІІ. Перевірка вивченого матеріалу.

Робота на картках

Картка №1

Закінчити речення

- Південна Америка повністю лежить –

- Найдовша у світі гірська система –

- Найповноводніша річка –

- Найвищий водоспад -

- Вологі екваторіальні ліси Південної Америки називаються –

- Ліси Південної Америки –

- Основне багатство материка –

Картка №2

1) Охарактеризувати рослинність вологих екваторіальних лісів Південної Америки.

2) Південна Америка є батьківщиною культурних рослин ….

Картка №3

1) Охарактеризувати тваринний світ вологих екваторіальних лісів.

2) Найбільші країни Південної Америки…

Картка №4

1) Які області Південної Америки називають «легенями планети»?

2) Охарактеризувати південноамериканські савани.

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності
Вступне слово учителя

Чи можете ви повірити в те, що на світі є земля, де Новий рік зустрічають у розпалі літа, а Санта-Клаус приходить не в шубі, а в купальному костюмі. А чи чули ви про ссавців, які відкладають яйця, про тварин, що виношують своїх дитинчат у сумці, про риб, які дихають легенями? Тільки на цьому материку можна побачити в природних умовах гігантських, вищих за людину кенгуру і карликових — розміром із кролика. Тільки на цьому материку поголів’я овець і корів у кілька разів перевищує кількість населення, а фермери оглядають свої володіння, використовуючи легкий моторний літак. Тільки поблизу берегів цього материка розкинулося таке чудо природи, як Великий Бар’єрний риф, найбільший кораловий риф у світі, довжиною близько 2 тис. км і площею понад 350 тис. км2 (більш ніж половина площі України). Тільки цей материк цілком займає одна країна. Усе це можливо, і насправді існує,на дивовижному материку - Австралія.

IV. Вивчення нового матеріалу

Вчитель:

Ось вона, ця Австралія,

якась пародія на світові закони

або, вірніше, виклик,

кинутий в обличчя всьому світові!

Жуль Верн «Діти капітана Гранта»

 

- Сьогодні ми з вами розпочинаємо вивчати найменший материк Землі - Австралію, площа якого - 7,6млн.км².

Австралія у 4 рази менша за Африку.

Для неї характерна унікальність і неповторність природи.

75% рослин і 90% тварин Австралії - ендеміки - це рослини і тварини, щоз устрічаються лише на певній території, та багато реліктів(це рослини ітварини, що збереглися з минулого). В перкладі з латинської мови назва материка перекладається як «південний», «протилежний». Тут, дійсно, багато незвичайного для нас: в липні у Австралії зима, а у січні. навпаки, - літо, майже відсутні хижаки, однак дуже багато сумчастих. Австралія – це єдиний материк, на котрому немає діючих вулканів.

- На вашу думку, з яким материком подібний материк Австралія?

(Із Африкою.Розташовані в Південній і Східній півкулях. перетинаються південним тропіком, значна частина розташована в субекваторіальному, тропічному, субтропічних поясах, найближчий материк – Євразія, омиваються Індійським океаном. береги слабко порізані)

Історія відкриття

Австралія була відкрита європейцями пізніше інших населених материків. Цьому перешкоджали її відособленість і віддаленість від Європи. Ще стародавні вчені припускали, що на південь від Південного тропіка існує земля. Цю землю відкрили голландці. У першій половині XVII ст. вони вже знали північне, західне і південно – західне узбережжя материка. Багато відомостей зібрала експедиція голландського мореплавця Абеля Тасмана.

Східне узбережжя Австралії відкрив у другій половині XVIII в. англійський мореплавець і дослідник Джеймс Кук. У результаті досліджень Кука було доведено, що Австралія – самостійний материк, а не частина великого південного материка. З кінця XVIII в. починається освоєння Австралії. Британський уряд спочатку посилав туди злочинців. На південному сході материка виникло місто Сідней, як колонія каторжників. Європейців залучали в Австралії хороші пасовища, тому освоєння внутрішніх районів материка почалося з пошуку пасовищ і води для худоби європейських поселенців. Після відкриття в XIX в. найбагатших родовищ золота в Австралію потяглося багато « шукачів щастя ». У цей час Великобританія оголосила материк своєю колонією.

Робота в групах

- Користуючись підручником С.117 – 119 скласти план – характеристику:

1 група: географічне положення.

2 група: клімат материка, корисні копалини

3 група: річкова сітка Австралії

Фізкультхвилинка

V. Закріплення знань та умінь учнів.

Робота в зошиті з друкованою основою

«10 цікавих фактів про Австралію»

1 . Найбільше у світі пасовище.

У Південній Австралії знаходиться найбільше в світі пасовище. Воно називається Анна Крик і площа займає 34 квадратних кілометри. Вражаюче , але площа пасовища здатна покрити всю території Бельгії . Така територія здатна випасати приблизно 16000 голів великої рогатої худоби. Однак , в даний час ця кількість скоротилася всього до 2 тисяч голів у зв'язку з посухою.

2 . Чому Канберра є столицею Австралії?

Існує помилкова думка , що найбільше місто в світі Сідней є столицею Австралії. Це не так. Між Мельбурн і Сіднеєм був досягнутий компроміс , в якому столицею обрали Канберри . Вона розташовується від Сіднея на відстані в 248 кілометрів і від Мельбурна в 483 кілометри.

3 . Найбільший риф на землі.

Найбільшим на землі кораловим рифом вважається великою Бар'єрний риф . Він же саме велике органічне формування на Землі , так як його довжина досягає 2000 кілометрів. Цей риф знаходиться біля берегів Квінсленда , в Кораловому морі.

4 . Австралія стала домом для 160 тисяч ув'язнених.

У той час , коли Австралійський континент був виявлений Великобританією , то прийняли рішення використовувати це місце для того , щоб тримати тут тисячі ув'язнених. На континент почали переправляти 160000 ув'язнених британців. Багато хто не пережили довгий переїзд в корабельних трюмах , які тривав протягом восьми місяців. А ті , що вижили ув'язнені стали першими жителями цієї країни. На сьогоднішній день 25 % всіх жителів Австралії є предками злочинців.

5 . У Австралійських Альпах випадає більше снігу , ніж у Швейцарських .

З півночі на південь , через Квінсленд , Південний Уельс і Вікторію , на 3500 кілометрів розтягнувся великий вододільний хребет . Австралійські Альпи є його частиною. Взимку тут випадає дуже багато снігу , і ця кількість перевищує навіть кількість опадів , які випадають в Швейцарських Альпах.

6 . В Австралії існує служба під назвою « Літаючий доктор ».

Ця служба призначена для того , щоб надавати невідкладну допомогу жителям , які проживають у віддалених регіонах. « Літаючий доктор » - організація некомерційна , часто рятує життя людям , які не мають можливості дістатися до лікарні .

7 . Сіднейська опера є одним з самим незвичайних театрів у світі.

Цей оперний театр вважається символом не тільки Сіднея , але і всієї Австралії.

8 . Австралії є домом для 100 мільйонів овець.

 120 мільйонів цих тварин налічувалося в Австралії в 2000 році. Однак посуха і падаючий попит на шерсть знизив їх кількість до 100 мільйонів . Дивно , що овець в цій стані в 5 разів більше , ніж жителів . А проживає не території Австралії всього 20 мільйонів громадян.

9 . Австралії належить найбільша частина Антарктики.

Австралійська Антарктична територія - частина Антарктики. Вона перейшла в правління Австралії від Великобританії в 1933 році. Площа , яка належить Австралії дорівнює 5900000 квадратних кілометрів.

10 . Найдовший паркан у світі.

Цей паркан будувався протягом 5 років , з 1880 по 1885 рік, для захисту від вторгнення собак Дінго в південно -східну частину континенту , яка є родючим . Завдяки цього паркану були захищені отари овець південного Квінсленда . Довжина огорожі становить 5614 кілометрів , що робить його найдовшим парканом у світі. 

 

VІ. Підсумок уроку.

Вчитель:

Про цей материк я б хотіла зачитати вірш.

 

Вона знаходиться під нами,

І ходять там, напевно, вверх ногами.

Там, навпаки всі пори року,

Там, в жовтні розквітають гори,

А в лютому палає літо, і дощ не ллється, як з корита.

Там протікають без води в пустелях ріки,

І називають жителі їх - кріки.

Там в заростях, безкрилі птахи,

І риби лазять, як мурахи.

Там, райський птах /лірохвіст

Красою звеселяють ліс.

Там лупляться з яєць звірята,

І молоком годуються малята.

Дерева лізуть там з кори,

Ребром ростуть листочки від жари.

Там крона дерева - копиця із травою...

Австралія - країна навпаки!

 

VIІ. Домашнє завдання

С. 117 – 119 – відповідати на запитання.

 

1

 

docx
Додано
5 квітня 2019
Переглядів
5461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку