Урок з природознавства "Материки Землі" (4 клас)

Про матеріал
Тема. Материки Землі Мета: формувати елементарне поняття «материк», уявлення про материки Землі; виробляти вміння розрізняти і правильно показувати материки на фізичній карті світу і стисло характе¬ризувати особливості рослинного й тваринного світу кожного з материків залежно від природ¬них умов теплових поясів, у яких вони знаходяться, ілюструвати конкретними прикладами; виділяти головну думку, висловлювати загальні судження й конкретизувати їх прикладами; виробляти вміння працювати з різними джере¬лами інформації — моделями, з додатковою літературою, розвивати пізнавальний інтерес; виховувати логічність і доказовість мислення, спостережливість, естетичні по¬чуття у ставленні до об'єктів природи.
Перегляд файлу

 

Тема. Материки Землі

Мета: формувати елементарне поняття «материк», уявлення про материки Землі; виробляти вміння розрізняти і правильно показувати материки на фізичній карті світу і стисло характе­ризувати особливості рослинного й тваринного світу кожного з материків залежно від природ­них умов теплових поясів, у яких вони знаходяться, ілюструвати конкретними прикладами; виділяти головну думку, висловлювати загальні судження й конкретизувати їх прикладами; виробляти вміння працювати з різними джере­лами інформації — моделями, з додатковою літературою, розвивати пізнавальний інтерес; виховувати логічність і доказовість мислення, спостережливість, естетичні по­чуття у ставленні до об'єктів природи.

Обладнання: карта світу.

ХІД УРОКУ

І. Фенологічні спостереження .

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

1.Бліц-турнір.

2. Фронтальна перевірка знань.

    1 ряд - тести.

    2 ряд - заповни таблицю «План і карта».

Таблиця повинна мати такий вигляд:

план

карта

Територія невелика.

Територія велика.

Масштаб великий.

Масштаб дрібний.

Напрямки сторін го­ризонту вказані стріл­кою.

 

Напрямки сторін горизонту
вказані лініями (паралелями та
меридіанами).

Об'єкти позначені умовними знаками

Об'єкти позначені умовними знаками, умовними кольорами.

  3 ряд – скласти плану-оповідання за умовними позначками.

 

                                      

IІI. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 Повідомлення вчителя.

А тепер повернемося до фізичної карти світу, «помандруємо подумки до будь-якої точки земної поверхні — уся Земля буде в полі нашого зору. Дійсно, наша планета блакитна, до 70 % її поверхня  займає вода. А на ній ніби плавають великі і маленькі « шматочки» суші. Що ж то за «шматочки»?

ІV.  ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І ЗАВДАНЬ УРОКУ 

  1.                     ПЕРВИННЕ СПРИЙНЯТТЯ ТА УСВІДОМЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Материк – це великий масив земної кори, який виступає над рівнем Світового океану. Нині існує шість материків. Але вчені вважають, що багато мільйонів років тому Земля мала єдину  сушу, становила собою один великий материк, який потім розколовся на дві великі частини

 Сучасні материки, якщо їх зсунути всі разом, дуже легко пристануть краями один для одного як частини пазла. Саме це і дає підставу ученим стверджувати, що давній єдиний материк колись тріснув і розійшовся шістьома материками по всьому Світовому океану.  

 На  нашій планеті є 6 материків: Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Австралія, Антарктида. Сьогодні найвідоміший мандрівник Магеллан, який 500 років тому назад вперше обігнув Землю, на своєму паруснику покликав нас у кругосвітню подорож. Цю екскурсію проведуть наші четвертокласники.

Екскурсовод 1

  Ми підпливаємо до материка, який називається Євразією, тому, що тут тісно, як дві сестри, зрослися дві частини світу. Хто здогадався, які саме? (Європа і Азія)  Слово «Азія» — схід означає або сонце зійшло.

Заходом сонця, мороком, тьмою –давні народи  уявляли Європу.

Умовна межа між Європою і Азією проходить Уральськими горами, по Каспійському морю і вздовж підніжжя північних схилів Кавказьких гір.

Наша держава Україна розташована саме на материку Євразія, у центрі Європи. Європа омивається водами чотирьох океанів.

Найвищі   гори   Європи      Альпи. Найвища гора Європи — Монблан (4807 м) знаходиться у західній частині Альп.

Єдиний діючий вулкан в материковій частині Європи — Везувій, иайвідоміший у світі, напевне через те, що з початку літочислення нідбулось щонайменше 70 його вивержень.

Найбільша частина Європи -- рівнина, на якій у давнину росли неосяжні листяні ліси. Від минулого природного багатства залишилось тепер небагато. Більшість лісів зникло, коли людина почала обробляти землю, і ліси стали їй заважати. Сьогодні майже всі ліси в Європі — культурні, у яких людина визначає місця, де вони повинні рости, висоту дерев і тривалість життя.

В Євразії ростуть сосни, ялини, дуби, ягідні чагарники, кипариси, маслинові дерева. У тундрі, тайзі та степах живуть олені, білки,  ведмеді, вовки. На півдні континенту живуть слони, носороги, тиг­ри, крокодили.

У Євразії є не тільки ліси, а й величезні безводні пустелі. Найбільша — Аравійська пустеля лежить на Аравійському півострові. Лише зрідка тут випадають дощі, утворюючи тимчасові потоки, що згодом зникають у пісках. З рослин виживають лише ті, що мають особливі пристосування до умов життя без достатньої кількості води (довге коріння, дрібні колючки тощо), серед них найпоширеніші акації.

Вчитель. Прочитайте розповідь про цей материк у книжці,  які природні зони знаходяться на цьому материку (тундра, тайга, мішані і листяні ліси, пустні)

ІІ екскурсовод

   - А я хочу вам розповісти про Африку?

Африка — це найтепліший материк. Одна частина його роз­ташована в північній півкулі, інша — у південній. З півночі на південь він простягається на 8 тис км. Значна частина території цього материка зайнята пустелями. Тут і знаходиться найбільша пустеля в світі - Сахара. В Африці ростуть найтовстіші дерева в світі — баобаби,  живуть слони, бегемоти, крокодили, мавпи, верблюди зебри, антилопи, леви, гепарди,  горили та шимпанзе, і найбільший птах — страус.  Перші  поселенці цього континенту жилиу печерах, які називались афри ,звідси і пішла назва материка.

Вчитель. Прочитайте розповідь про Африку в підручнику і скажіть, як називається територія землі вкрита травою висотою до 4м. (савана)

ІІІ екскурсовод

  А тепер ми попливимо до материків, які відкрив Христофор Колумб. Однак він| до  кінця своїх днів цього не знав, бо його експедиція відправлялася  з Іспанії не в Америку, а в Індію. Я розповім, як це сталося. Колумб  вважав, що Земля має круглу форму Тобто якщо пливти весь час в одному напрямку, то можна обігнути Землю. Ось і вирішив Колумб рухатися не на схід, а на захід, сподіваючись, що досягне Індії «з іншого боку». На шляху експедиції Колумба з'явилася земля, яку він прийняв за Індію. І тільки після смерті Колумба італійський мандрівник Америго Веспуччі довів, що земля, яку відкрив Колумб,— це новий материк. Тому саме його ім'ям і назвали Америку. А пам'ять про  Колумба збереглася у назві однієї з країн Центральної Америки — Колумбії.

Два материки — Північна Америка та Південна Америка — роз­ташовані в західній півкулі та майже відокремлені один від одного екватором. Природа цих материків красива й різноманітна.

В Америці зустрічаються рослини і тварини, які ростуть і  живуть в Європі, Азії, Австралії, Африці. Але тут зустрічаються рідксні рослини та тварини. У Північній Америці — бізо­ни та скунси, у Південній Америці — мурашкоїди, панцерники, лінивці та хижі риби піранії. Південна Америка є батьківщиною птахів. Північна Америка є батьківщиною кактусів.

Вчитель. Прочитайте розповідь про Пн. і Пд. Америку і розкажіть, що нового ви дізналися про рослинний і тваринний світ цих материків.

V екскурсовод

Одним із найдивовижніших і найменший материків є Австралія , розташований у пів­денній півкулі. На ньому  розташована лише одна країна — Австралія. Тваринний світ Австралії характеризується тим, що тут дуже багато сумчастих  звірів.) Це такі звірі, які мають на животі «сумки». У них вони  виношують своїх дітей. Це сумчастий ведмідь — коала, сумчасті білки, миші, кенгуру. В Австралії є дивовижні тварини: єхидна і  качконіс. Цікаво, що у качконосів малята вилуплюються з яєць, проте батьки вигодовують їх молоком. Австралія — країна папуг. Рослинний світ цього материка — це пляшкове дерево, евкаліпти, акації, пальми.

Вчитель. Прочитайте розповідь про Австралію і  розкажіть, що нового ви дізналися про цей материк. (Найбільший птах – страус ему, евкаліпти заввишки 100м)

VІ екскурсовод

Та є на землі материк, на якому завжди панує холод — Антарктида. Його відкрили лишу у 1821 р.. Це материк вічної мерзлоти. Антарктида розташована навколо Південного полюсу Землі.  На ньому майже немає рослинності та тварин. Тільки в деяких районах зустрічаються лишайники, моховики, водорості. В Антарктиді живуть пінгвіни, буревісники, по­морники. Життя цих птахів пов'язане з океаном.

Вчитель. Прочитайте розповідь про Антарктиду і  розкажіть чим живляться пінгвіни.

VI. ЗАКРІПЛЕННЯ ТА ОСМИСЛЕННЯ ЗНАНЬ

1. Бесіда.

- Скільки материків на нашій планеті? Назвіть іх.

- На якому материку живемо ми?

- У якій півкулі він знаходиться?

- Яка його особливість?

2. Робота з контурними картами.

VII. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

  1. Розгадування ребусів.
  2. Гра «Впізнай материк».

 VIIІ. Домашнє завдання.

  1. Опрацювати статтю «Материки Землі». Відповідати на запитання.
  2. Підготувати цікавинку про один із материків.

 

 

 

docx
Додано
15 липня 2020
Переглядів
746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку