Урок з природознавства на тему "Гриби"

Про матеріал
Матеріал уроку допоможе вчителю цікаво провести урок та зацікавити дітей даною темою.
Перегляд файлу

Виховний захід

 

Для учнів 5-7 класів

 

Тема:     Гриби – це користь чи отрута?

 

Ціль: Розповісти учням про позитивні та негативні якості грибів. Навчити учнів правилам техніки безпеки при споживанні та зборі грибів. Засвоїти правила першої допомоги при отруєні грибами. Розширити вміння учнів працювати в групах ,  працювати з додатковою літературою. Розширити і поглибити уяву учнів про існування різноманітних видів грибів. Привити любов учнів до природи і навколишнього середовища. Виховати активну життєву позицію учнів, активних громадян України.

 

Базові поняття й терміни: Вітаміни, мінерали, мікроелементи.

Обладнання й матеріали: Мультимедійний  проектор.

Девіз заходу:  Наше життя – в наших руках!

 

 2009-07-15-08

Слайд 1

 

 

 

Гриби – це велика й дуже поширена в природі група організмів. Вони виконують особливу роль в природі і людському житті. Частину грибів людина використовує як продукт харчування, а іншу для виготовлення ліків. Але існують такі гриби, які завдають шкоди сільському господарству, будучи збудниками небезпечних хвороб, польових культур, плодових, ягідних і лісових рослин, а також людині. Усі властивості грибів зумовлені хімічними сполуками, які в них містяться.

Слайд 2.

Слайд 3

 

 

 

Слайд 4.

 

 

 

 

 

Гриби є дуже цінним харчовим продуктом. В них дуже багато білка та фосфорних сполук. У разі добре налагодженої справи збирання та заготівлі можна протягом року користуватися свіжими та сушеними грибами, з яких виготовляють різноманітні страви.

 

Слайд 5.

 

 

Слайд 6.

 

 

Слайд 7.

 

 

Слайд 8.

 

Проте завжди треба памятати, що гриби важко перетравляться організмом, особливо в не подробленому вигляді, тому їх краще вживати тільки як приправу до інших страв. Малі діти, хворі й старі люди особливо чутливі не тільки до отруйних грибів, а й до страв з їстівних грибів. Говорячи про цінність грибів, не можна не зупинитися на виявлених у багатьох  видів лікувальних властивостей.

 

Слайд 9.

 

Деякі їстівні гриби є джерелом антибіотиків. Дуже цікаві в цьому  відношенні окремі види роду клітоцибе, в яких знайдено антибіотик клітоцибін.

Він пригнічує ріст і розвиток багатьох бактерій, а також збудник туберкульозу.

Слайд 10.

Маслюк модриновий теж містить речовину, яка має лікувальні властивості. Смоляниста  речовина маслюка модринового використовувалась навіть для бальзамування.

 

Слайд 11.

У білому грибі виявлено речовину Герцені, яка застосовується   при лікуванні стенокардії та взагалі підвищує життєздатність організму.

 

Слайд 12.

Мухомор червоний використовують у гомеопатії у разі неврології, хореї, головного болю.

Слайд 13.

Цей гриб використовують в народній медицині для лікування сечокамяної хвороби нирок.

 

Слайд 14.

 

Ці гриби використовують як приправу для страв.

 

В Україні проведено різноманітні дослідження,  які показали, що грибу акумулюють радіоактивні речовини.

 

Отруйні властивості грибів були відомі  людям уже  в глибокій давнині. Ще грецькі і римські письменники  повідомляли про смертельні отруєння грибами, а історія донесла до наших днів імена багатьох відомих осіб, що стали їх жертвами. Серед них – римський імператор Клавдій, французький король – Карл 6, Папа Римський Климент 7 та багато інших.

 

Слайд 15.

 

 

Уже в давнину вчені намагалися пояснити природу отруєної дії грибів. Грецький лікар Діоскорид у середині I  століття до н.е. висловив припущення, що гриби отримують свої властивості з навколишнього середовища. Ця гіпотеза проіснувала багато років. І лише високий рівень розвитку хімії у 20 столітті дозволив отримати  в чистому вигляді отруйні речовини – амінотоксини.ці токсини навіть можуть привести до смерті. Прикро, що багато людей висновки роблять лише  на основі свого гіркого досвіду.

 

Також існують гриби – двійники.

 

Слайд 16

Наприклад: печериця і бліда поганка. Бліда поганка являється дуже отруйним грибом, молоді екземпляри дуже нагадують шампіньйони. Потрібно запамятати, що в ніжці блідої поганки знаходиться потовщення з залишками білого покрову. У шампіньйона ніжка без потовщення в низу. Пластинки у блідої поганки завжди білі, а у шампіньйона вони спочатку блідо – рожеві, потім рожеві, і при достиганні спор чорно – бурі.

Слайд 17.

Опеньки їстівні – опеньки не справжні. В опенька не справжнього гіркий смак і пластинка  зеленувато – жовтого кольору., які згодом стають чорними. А в справжнього опенька колір шляпки сіро – жовтий, сіро – коричневий; пластинка білого кольору.

 

Запитання до учнів: які ви знаєте основні причини отруєнь.

 

Слайд 18.

Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо Вам  заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Застерігаємо!

  1. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях(магазинах, теплицях), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
  2. Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які Вам добре відомо, що вони їстівні.
  3. Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими апетитними вони не здавалися.
  4. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості гриби на радіоактивність.
  5. Не збирайте невідомих грибів. Особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення, обрамлене оболонкою.
  6. Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, червивих або ослизлих.
  7. Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
  8. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
  9. Не куштуйте сирі гриби на смак.
  10.  Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута.

 

Слайд 19.

 

 

Слайд 20.

 

 

Перші ознаки отруєнь з’являються вже через 1 – 4 г. після вживання грибів, залежно від видів грибів, віку та стану потерпілого,  кількості з’їдених грибів.

 

Забороняється: вживати будь – які ліки та їжу, а надто алкогольні напої;  займатися будь – якими іншими видами самолікування.

 

Запамятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від  своєчасного надання допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у своєму кошику, ніж поставити під загрозу здоровя, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.

 

Закріплення матеріалу.

 

Слайд 21

 

Слайд 22

Фото галерея

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

  1. Рощин О. гриб – грибок, стрибай у козубок. Веселка 1985- 72 ст.
  2. Зерова М.Я Їстівні та отруйні гриби України. Наука 1970 – 138ст.
  3. Хохряков М.К. Шкідливі і корисні гриби. Колос, 1969 – 110ст.
  4. Інтернет ресурси.
doc
Додано
27 березня 2019
Переглядів
911
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку