Урок з теми: "Відомі фінансові установи світу"

Про матеріал

Конспект уроку для старшокласників з курсу "Фінансова грамотність". На уроці учні зможуть поглибити та розширити уявлення про світові фінансові установи; навчаться виокремлювати головні деталі, аналізувати роздаткові матеріали до уроку.

Перегляд файлу

Конспект уроку: « Відомі фінансові установи світу»

Мета уроку: розширити поняття учнів про світові фінансові установи; розвивати вміння виокремлювати головні деталі, аналізувати матеріали.

Обладнання та матеріали: підручник географії, атлас, мережа Інтернет

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Хід уроку:

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація та мотивація пізнавальної діяльності учнів

Слово «фінанси» ви добре знаєте, ви часто чуєте словосполучення «фінансові установи», «фінанси країни». Ці поняття об’єднує праця і взаємозв’язки між їхніми складовими. Саме світові фінанси,світові фінансові центри ми вивчатимемо сьогодні.

  • А що розуміють під терміном фінансові установи?
  • Які фінансові установи нашої країни ви знаєте?

 

  1. Вивчення нового матеріалу:

І. Поняття про світові фінансові центри;

 Світові фінансові центри ( англ. International financial centres ) - Центри зосередження банків і спеціалізованих кредитно-фінансових інститутів, що здійснюють міжнародні валютні, кредитні і фінансові операції, операції з цінними паперами, золотом. Світові фінансові центри - Лондон, Нью-Йорк, Цюріх,Франкфурт-на-Майні, Люксембург, Сінгапур та ін

До Першої світової війни пануючим фінансовим центром був Лондон. Це було зумовлено високим рівнем розвитку капіталізму в Великобританії, її сильними і великими торговельними зв'язками з іншими країнами, відносною стійкістю фунта стерлінгів, розвинутою кредитною системою країни. Після Першої світової війнипровідний світовий фінансовий центр перемістився в США. З 60-х років монопольне становище США як світового фінансового центру було ослаблено, так як виникли нові центри - в Західній Європі і Японії.

ІІ. Основні відомості та термінологія;

Світові фінансові потоки - міждержавне рух грошових коштів, що обслуговує міжнародний товарний оборот і міжнародний рух капіталу. У світовому господарстві постійно відбувається перелив грошового капіталу, який формується у процесі кругообігу капіталу. Стрижнем світових фінансових потоків є матеріальні процеси відтворення. На обсяг і спрямування цих потоків впливає ряд чинників: стан економіки; взаємна лібералізація торгівлі; структурна перебудова в економіці.

Світові фінансові потоки обслуговують рух товарів, послуг і межстрановое перерозподіл грошового капіталу між конкуруючими суб'єктами світового ринку. Крім того, вони подають сигнали про стан кон'юнктури, які служать орієнтиром для прийняття рішень менеджерами.

Рух світових фінансових потоків здійснюється за наступними основними каналами: 1) Валютно-кредитне і розрахункове обслуговування купівлі-продажу товарів і послуг, 2) Зарубіжні інвестиції в основний і оборотний капітал; 3) Операції з цінними паперами і різними фінансовими інструментами, 4) Валютні операції ; 5) Перерозподіл частини національного доходу через бюджет у формі допомоги країнам, що розвиваються та внесків держав у міжнародні організації та ін

Світові фінансові центри - діючий міжнародний ринковий механізм, який служить засобом управління світовими фінансовими потоками. Світові фінансові центри - Лондон, Нью-Йорк, Цюріх, Франкфурт-на-Майні, Люксембург, Сінгапур та ін Світові фінансові центри - центри зосередження банків і спеціалізованих кредитно - фінансових інститутів, що здійснюють міжнародні валютні, кредитні і фінансові операції, операції з цінними паперами, золотом.

До першої світової війни пануючим фінансовим центром був Лондон. Це було зумовлено високим рівнем розвитку капіталізму у Великобританії, її широкими торговельними зв'язками з іншими, відносну стійкість фунта стерлінгів, розвинутою кредитною системою країни. Після першої світової війни провідний світовий фінансовий центр перемістився в США. З 60-х років монопольне становище США як світового фінансового центру було підірвано, так як виникли нові центри - Західній Європі і Японії.

Країни ЄС давно прагнули створити власний фінансовий центр. З введенням євро в 1999 р. ринок ЄС став другим за масштабом фондовим ринком після США. Оскільки цінні папери та деривативи (похідні цінні папери) номіновані в одній валюті - євро зникає валютний ризик. Останнім часом Великобританія перетягнула пальму першості світового фінансового центру в Лондон.

Світовим фінансовим центром є Цюріх, який оспорює першість у Лондона за операціями із золотом, а також Люксембург. Світовим фінансовим центром став Токіо внаслідок посилення позицій Японії в світовому господарстві.

Світові фінансові центри, де кредитні установи здійснюють операції в основному з нерезидентами в іноземній для даної країни валюті, одержали назву фінансових центрів "офшор". Цей термін приблизно відповідає поняттю євроринку. Такі фінансові центри слугують також податковим притулком, оскільки операції на них не обкладаються місцевими податками і вільні від валютних обмежень. В даний час в 13 світових фінансових центрах зосереджено більше 1000 філій і відділень іноземних банків.

ІІІ. Рейтинг світових фінансових центрів.

Рейтинг світових фінансових центрів

Місто

Місце

Бали

Опис

Лондон

1

765

Лідерство більш ніж по 80% показників. Плюси: співробітники, доступ до ринків ( ЄС, Східна Європа,Росія, Близький Схід), фінансове регулювання. Проблеми: ставки податку на прибуток, транспортна інфраструктура, операційні витрати

Нью-Йорк

2

760

Лідерство більш ніж по 80% показників. Плюси: співробітники і ринокСША. Мінуси: фінансове регулювання, зокрема,закон Сарбейнса-Окслі

Гонконг

3

684

Успішний регіональний центр. Відмінні результати за більшістю показників, зокрема у регулюванні. Високі витрати не знижуютьконкурентоспроможність. Реальний кандидат на перетворення в глобальний фінансовий центр

Сінгапур

4

660

Сильний центр по більшості показників, зокрема з регулювання банківського сектора. Мінуси: загальнаконкурентоспроможність. Другий найбільший фінансовий центр Азії

Цюріх

5

656

Сильний спеціалізований центр. Ніша - обслуговування багатих клієнтів (private banking) іуправління активами. Мінуси: невеликий пул професіоналів і невисока загальнаконкурентоспроможність

Франкфурт-на-Майні

6

647

Сильний центр по більшості показників, зокрема з регулювання банківського сектора. Місце, де розміщена штаб-квартира Європейського Центрального Банку.

Джерело: Oxford Economic Forecasting

Рейтинг складений за опитуванням фахівців фінансового сектора в 40 країнах світу. Теоретичний максимальний рейтинг - 1 000.

 

  1. Закріплення нових знань, умінь і навичок учнів
  • Дати визначення термінам: Світові фінансові центри, Світові фінансові потоки ;
  • Назвіть світові фінансові центри;
  • Опишіть будь – який світовий фінансовий центр.
  1. Домашнє завдання

Прочитати конспект уроку, скласти кросворд по темі.

doc
Додано
20 листопада 2018
Переглядів
2735
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку