Урок з всесвітньої історії для 7 класу за темою "Скандинавія".

Про матеріал
Презентація уроку створена за підручником всесвітньої історії для 7 кл. / О. В. Гісем, О. О. Мартинюк. — Харків : Вид-во «Ранок», 2020. Мета - знайомство учнів з історією середньовічної Скандинавії в "епоху вікінгів", розуміння причин та наслідків походів норманів. Матеріал передбачає роботу учнів в парах та в загальному колі з різними джерелами інформації, заповнення синхронізованої хронологічної таблиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скандинавія. Урок історії. 7 клас. Підготувала учитель історіїРодинської загальноосвітньої школи l – lll ступенів №35 Покровської міської ради Донецької області Гордієнко Світлана Миколаївна.

Номер слайду 2

Після цього уроку ви зможете:- орієнтуватися у часі та просторі;- пояснювати поняття «нормани», «вікінги», «варяги», «конунги», «дракари», «Калмарська унія»;- розуміти причини і наслідки походів норманів;- працювати в парах з візуальними, картографічними, текстовими джерелами інформації та робити висновки;заповнювати синхронізовану хронологічну таблицю.

Номер слайду 3

План: Скандинавія в Середньовіччі. Походи вікінгів та їхні завоювання..

Номер слайду 4

Працюємо з картою атласу!Пригадайте, де знаходиться Скандинавський півострів?Назвіть країни Скандинавії.

Номер слайду 5

Працюємо в парах. Поміркуйте, як природні умови Скандинавії впливали на заняття населення? Чим займалося населення?

Номер слайду 6

Поселення племен складалися з довгих (13 - 40 м), рублених з дерева будинків. Основні приміщення опалювалися відкритим вогнищем, яке знаходилося в центрі. Підлога була глинобитна. Дах з димовим отвором робили з дерева і торфу.

Номер слайду 7

Мешканці Скандинавії були гарними мореплавцями і воїнами. Вони плавали Балтійським морем і далі Західною Двіною діставалися земель, де жили східні слов’яни. Тут вони торгували з місцевим населенням, засновуючи свої факторії (торгові поселення), або рухалися шляхом «із варягів у греки» далі, до Константинополя. Варязькі загони наймалися до візантійських імператорів, які високо цінували хоробрість і військову майстерність норманів. Тут їх називали «варангами» (найманцями).

Номер слайду 8

Вікінги (від давньосканд. «пірат»)—воїни- мореплавці зі Скандинавії у VIII—IX ст. Нормани (з латинс. — «північні люди») – предки сучасних норвежців, шведів, данців та ісландців, яких так називали в Західній Європі. Варяги - узагальнена назва прибульців із берегів Балтійського моря в руських літописах. Зверніть увагу!

Номер слайду 9

Булава. Шведські мечі. Топор –секіра - головна зброя. Зброя вікінгів.

Номер слайду 10

Норманський лучник. Лук виготовляли з одного шматка дерева, зазвичай тиса, ясена або в'яза, тятивою часто служило сплетене волосся. Стріли в VII—IX ст. мали різні наконечники в залежності від застосування — більш широкі і плоскі для полювання, більш вузькі і тонкі для бойового застосування. Вікінги мали списи, шлеми, щити.

Номер слайду 11

Роздивіться малюнок та опишіть корабель норманів. Працюємо з візуальним джерелом.

Номер слайду 12

Дракари - довгі безпалубні норманські кораблі. Дракари були найкращими суднами в тогочасній Європі, мали довжину понад 20 м, а ширину — 4—5 м. Одне судно вміщувало близько 150 осіб. За необхідності його можна було перенести на руках. Корма й ніс дракара мали загострену форму, тому для того щоб змінити курс, було достатньо лише переставити весла.

Номер слайду 13

Корабель мав чотирикутні вітрила,Зазвичай червоні або смугасті. Самі нормани з гордістю називали їх «кіньми моря». Ніс свого корабля вони прикрашали вирізьбленою з дерева головою дракона або змія.

Номер слайду 14

Обговорюємо в загальному колі. Що спонукало вікінгів до військових походів в сусідні землі? Швидке зростання кількості населення. Нестача землі та засобів для існування. Досвід воїнів та мореплавців. Прагнення здобичі та слави.

Номер слайду 15

В 793 р. загін норманівуперше напав на монастир Ліндісфарн на острові Холі-Айленд в Нортумбрії біля північно-східного узбережжя Англії, пограбував, захопив у полон ченців і спалив його. Так розпочався період походів норманів, що тривав майже 300 років, до I пол. ХІ ст., та увійшов в історію Європи як «епоха вікінгів», або«епоха норманів».

Номер слайду 16

Досліджуємо в парах!За текстом підручника дізнайтеся про події «епохи вікінгів», які позначено на карті. 2-3 реченнями розкажіть про ці події.

Номер слайду 17

Походи норманів в VIII – XI ст.

Номер слайду 18

Занести до синхронізованої хронологічної таблиці:793 р. - I пол. ХІ ст. — «епоха вікінгів».842 р. — нормани пограбували та спалили Лондон.845, 857, 865 рр. — нормани спустошили Париж.885—886 рр. — облога норманами Парижа.911 р. — утворення герцогства Нормандія.971 р. — битва вікінгів з болгарами.1000 р. — Лейф Щасливий відкрив Північну Америку.1013 р. — данський король Канут Могутній захопив Англію.

Номер слайду 19

Наслідки походів норманів: Посилення влади племінних вождів — конунгів. Виникнення скандинавських держав — Данії, Норвегії та Швеції. Становлення феодальних відносин і початок впровадження християнства.

Номер слайду 20

Королева Данії Маргрете. Найбільш розвиненою серед скандинавських країн була. Данія. Тут в XII—XIII ст. вже сформувалися феодальнівідносини й завершився процес християнізації населення. У сер. XIV ст. розпочалося швидке піднесення Данії. Королева Маргарита (Маргрете) (1387—1412 рр.) проводила політику, спрямовану на об’єднання Скандинавії під своєю владою:в 1380 р. її син успадкував норвезький престол свого батька, а Данія та Норвегія об’єдналися особистою унією;в 1387 р. Маргарита після смерті сина стала королевою Данії та Норвегії;в 1397 р. у м. Кальмар (Швеція) Данія, Норвегія та Швеція уклали Кальмарську унію.

Номер слайду 21

Працюємо в парах з історичним джерелом. Прочитайте уривок із договору про унію Данії, Швеції та Норвегії (1397 р.)…Три королівства мають жити в любові і згоді… Проте якщо в одному з королівств почнеться війна, будь-який напад іноземців, то це буде стосуватися всіх трьох; кожне має допомогти іншому з усією відданістю й усіма силами, таким чином, щоб королівство залишалося у власному законі та праві…Обговоріть, що мала забезпечити учасникам союзу ця угода. Занесіть до таблиці дату унії.

Номер слайду 22

Перевірте засвоєння матеріалу уроку. Гра «Закінчіть речення».1) «Епоха вікінгів» тривала… .2) Назва «нормани» перекладається як… .3) У Русі-Україні норманів називали… .4) Вперше загін норманів напав на монастир біля північно-східного узбережжя Англії в… .5) Кораблі норманів називали… .6) Нормани в 1000 р. відкрили… .7) Походи норманів призвели до… .8) Кальмарську унію було укладено в… .

Номер слайду 23

Висновок:- Майже 300-річний період походів увійшов в історію середньовічної Європи як «епоха вікінгів». - Ці події спричинили чимало змін на карті континенту та мали великий вплив на середньовчну Європу.- У Скандинавії в період «епохи вікінгів» сформувалися нові держави — королівства Данія, Норвегія та Швеція. - У XII—XV ст. найбільш розвиненою країною була Данія, яка очолила союз трьох держав за Кальмарською унією.

Номер слайду 24

Рефлексія «Мішень»За схемою визначте, у якому полі ви себе відчуваєте комфортно та на скількі балів засвоїли матеріал уроку.

Номер слайду 25

Домашнє завдання: Опрацювати відповідний матеріал підручника. Поясніть усно, яку інформацію може отримати дослідник за наступним фактом. В 888 р. під час усіх церковних та монастирських богослужінь Західної Європи до молитви додавали слова «…і від люті норманів збережи нас, боже!».

pptx
Додано
10 липня 2023
Переглядів
736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку