Урок з ЯДС "Хліб всьому голова"

Про матеріал
Презентація знайомить учнів із шляхом хліба від лану до столу. Показує тяжку працю хлібороба і велику кількість людей задіяних в процесі отримання паляниці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

* Слава урожаю на полях! Слава короваю на столах!

Номер слайду 2

* Мета:Формувати у дітей вміння визначати основні духовні цінності нашого народу, виховувати любов до рідного краю та шану до хліба.

Номер слайду 3

*

Номер слайду 4

* Чи знаєш ти, чим хліб запах коли жнивують у степах…

Номер слайду 5

* У давнину орали землю сохою, зерно висівали вручну, жали хліб серпом або косили косою, молотили ціпом, мололи борошно ручними жорнами.

Номер слайду 6

*

Номер слайду 7

* Люди ставились до хліба, як до святого, й шанували кожну крихту. Колись хліб різали суворою товстою ниткою, щоб не кришився. Якщо залишилися на столі крихти, іх ретельно збирали та з'їдали . Змести крихту додолу вважалося злочином.

Номер слайду 8

* Святим словом “ хлібороб ” називають тих, хто пізнав ціну хліба, тих , хто зустрічає в полі весну, засіваючи землю зерном, щоби щедро родила наша нива, щоб багатшими ставали наші люди, щоб розквітала наша країна.

Номер слайду 9

*

Номер слайду 10

*

Номер слайду 11

*

Номер слайду 12

* Хліб – совість наша, хай буде в кожній хаті на столі, прикритий вишитим рушником та освяченою молитвою нашою. І ніколи не кажіть, що хліб черствий, недобрий. Хліб не буває таким. Бувають невмілі руки, які невдало випечуть його.

Номер слайду 13

Тож вклонімося всій цій святині, щоб одвічно був у кожній хаті, щоб не черствів. Бо в народі кажуть: “ Коли хліб черствіє, то черствіють наші душі, черствіємо ми ”. *

Номер слайду 14

* Колоски вклоняються землі, Колоски вклоняються людині….

Номер слайду 15

Святковий коровай… Ви тільки подивіться на нього! Красень! Коли печуть коровай – відчувають радість, велике свято. Рушником пітпере - заний, уквітчаний калиною. А рушник і калина – це символ України. *

Номер слайду 16

* Казка

Номер слайду 17

* Загадки Ріжуть мене ножакою, Б’ють мене ломакою, За те мене отак гублять, Бо всі мене дуже люблять Виріс в полі дім, зерна повно в нім, стіни позолочені, ще не обмолочені (Хліб) (Колос)

Номер слайду 18

*

Номер слайду 19

*

ppt
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
4 січня
Переглядів
101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку