Урок. "Задачі для формування компетентності рідного краю"

Про матеріал
В даному матеріалі пропоную зразки задач по формуванню різних типів компетентності для учнів 5 класу . Задачі підібрані для Донецької області
Перегляд файлу

Задачі для формування компетентностей.

1.Спілкування державною мовою.

Гора Карачун, Славянск, Донецкая область, фото, отзывы, описание -  All-UkraineГоверла, найвища точка України — Цікаві факти

Складіть задачу за малюнком, якщо висота  гори Карачун  168 м. а висота гори Говерла 2061 м.

6.Інформаційно – цифрова компетентність. Національно – природничий парк «Святі гори» створили в 1997 році. Це перший національний природничий парк на лівобережній Україні, займає площу понад 40000 га. Основою комплексу  є Свято – Успенська Святогірська  Лавра заснована у 13 столітті. В ній міститься 130 об’єктів археології, 73 пам’яток історії .Знайдіть кількість історичних пам’яток разом.

 

2.Спілкування іноземною мовою.

В 1676 році на соляних озерах з’явилося перше місто Донбасу- Соляне ( Слов’янск), а в 1702 – Бахмут. Скільки років пройшло між цими подіями?. Скільки років цим містам сьогодні? На скільки Бахмут молодше від Слов’янська?

Дії і числа скажіть англійською мовою.

7.Уміння навчатися впродовж життя.

Багато населених пунктів Донецької області походять від назви дерев: Калинівка, Терни, Стародубівка ,Кленове. Запишіть породи дерев від яких пішли назви населених пунктів. Знайдіть подвоєну суму букв всіх дерев  і ви узнаєте скільки природних заказників, парків і пам’яток знаходиться на території області

3. Математична грамотність. Самий високий дзвін Успенського собору в Святих горах має вагу 6354 кг. Запишіть вагу дзвону в грамах і запишіть отримане число в вигляді суми розрядних доданків.

8.Загальнокультурна грамотність.

Талієв – ботанік, захисник флори, розробник питань з охорони природи в 1914 році  поставив питання про збереження крейдяних борів, як пам’ятника природи Донбасу. Скільки років бережуть ці ліси?

4. Компетентності в природничих науках і технологіях. Довжина річки Сіверський  Донець 1053 км, що на 795 км менше  ніж річка Міус. Довжина річки Кальміус на 49 км  менше ніж річка Міус. Знайдіть довжини річок.

9.Підприємливість та ініціативність.

Потужність Слов’янської ТЕЦ  - 830 МВт, потужність однієї вітроустановки  в м. Краматорськ – 4.5 МВт. Загальна потужність – 67.5 МВт. Скільки потрібно вітроустановок? У скільки разів потужність ТЕЦ більша за вітроустановки?. Що вигідніше? Чому?

5.Соціальна та громадянська компетентність

З 12 квітня 2014 року  по 5 липня 2014 року місто Слов’янськ Донецької області  стало ареною бойових дій . Скільки днів тривала окупація Слов’янська

10.Екологічна грамотність і здорове життя.

У Краснолиманському лісі  ростуть сосни. У процесі росту сосна ввібрала з повітря 1.84 т вуглекислоти , із землі 0.55т води і 0.03 т мінеральних речовин, а виділила в повітря 1.42 т кисню. На скільки збільшилася маса сосни?

 

docx
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку